Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Na co chcesz czekać? Przymrozki to jeszcze długo mogą być. 

nie zależy mi na skróceniu chce ochrony grzybowej a obecnie i tak nikt w okolicy jeszcze nie pryskał do tego za dwa dni zimno to sam się wyreguluje.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jan88 napisał(a):

czym będziesz pryskał na pszenicę od chwasta ?

Axial i resztę lancetem. Ale jeszcze czekam aby cieplej troszkę było, aby zadziałał dobrze oprysk. 

3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Młotkiem po głowie stukać i wyjść na zimno na minusie. 

Toć urazy zaraz lodem okładają piłkarze 🤔🤭

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas3512 napisał(a):

Jak w LCH z nalotem chowacza, pewnie w najbliższych dniach trzeba będzie coś pryskać? Rusza rzepak w górę?  Mam w tych rejonach rzepak ale co 2 tyg jestem i ciekawe czy ok soboty już będzie do regulacji/t1 + robak? 

LZA w sobotę trochę słodyszka było, chowacza nie widać po tym jak dwa tygodnie temu jak był intensywny nalot chowacza, nie ma śladu.

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj poprawka na chwasty, jutro T1, się akurat pogoda poprawi te się toprex dobrze wchłonie i do końca miesiąca spokój będzie.

Coraz ciekawsze teorie z tym toprexem się pojawiają. Idąc tym tropem to w okresie około kwietnieniowym  nie byłoby można stosować żadnego triazolu bo rzepak zaraz pod pług by musiał iść.

Bardzo mnie ciekawi od kogo ma doradców ten obszarowiec że takie głupoty odstawia.

Opublikowano

To jest rejon działania firmy w której kiedyś pracowałem a tam to n handlowców to prawdziwa łapanka była i różne dziwne akcje u klientów odchodziły to by mnie nie zdziwiło gdyby się tam zaopatrywał 

Opublikowano

Na 99 % poszedł jakiś trefny chloropiryfos ze wschodu 😋

Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Wczoraj poprawka na chwasty, jutro T1, się akurat pogoda poprawi te się toprex dobrze wchłonie i do końca miesiąca spokój będzie.

Coraz ciekawsze teorie z tym toprexem się pojawiają. Idąc tym tropem to w okresie około kwietnieniowym  nie byłoby można stosować żadnego triazolu bo rzepak zaraz pod pług by musiał iść.

Bardzo mnie ciekawi od kogo ma doradców ten obszarowiec że takie głupoty odstawia.

Większość triazoli to słabo reguluje bądź wcale 

4 godziny temu, Tigon napisał(a):

Co tu regulować jak od przyszłego tygodnia chłody i przymrozki.

Bo akurat tak było pisane co nie znaczy że to dobry wybór, u mnie trzy dni po przymrozkach i kolejne dopiero w czwartek nad ranem i dziś jedyne okienko, jakieś teorie spiskowe tutaj piszą o toprexie i się człowiek tylko wk***ia 😅, raczej i tak nie pojadę bo się mi nie chcę ale rzepak już ma między 5 a 10cm.

Tu nie trzeba Toprex daj coś innego regulujące go przed albo po przymrozku. Chodzi o zwiększony stres. 

Widziałem pole gdzie było dokrzewiane ccc w pszenicy i przymrozek to rośliny zrobiły się żółte 

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Na 99 % poszedł jakiś trefny chloropiryfos ze wschodu 😋

Już takie rzeczy widziałem że już nic mnie nie zdziwi. Jednego razu przywieźli z firmowych pól pszenice do czyszczenia gdzie jej kolor bardziej przypominał popiół niż czerwień. Jak się później okazało to dyrektor rolny kazał jechać w maju w południe pryskać na grzyba bo faza ucieknie, jak się skończyło to wiadomo. Jeden w zeszłym roku dość duży rolnik koło Oleśnicy stwierdził że skoro wiosna była dwa tygodnie wcześniej, żniwa też to zima będzie też wcześniej i rzepak siał 10 sierpnia. 

13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Większość triazoli to słabo reguluje bądź wcale 

To też właśnie twierdzenia co niektórych że to wina późnego stosowania triazolu a tylko to posiada w składzie spowodowało te niby utratę roślin to już pod teorie spiskowe podpada

Opublikowano

ja planuję dac na t1 lubelskie metkonazol (Sierra) + porter (difekonazol) 0,5 + 0,5 ale sam nie wiem czy tutaj nie będzie za mało substancji regulującej ? rzepaki ładnie skrócone jesienią obecnie temperatury słabe i chyba bardziej pójdę w ochronę grzybowa co myślicie ?

dużo liści odrzuconych przez przymrozki było mrozy same go przytrzymaly a sam toprex na grzyba może byłovy mało

Opublikowano
22 minuty temu, ansu napisał(a):

U mnie dostał 200N pierwszą część w styczniu i jakoś pęd się nie wydłuża .. chyba jeszcze. 

Bo taki właśnie " odżywiony ' będzie spokojnie " siedział " , tam gdzie roślina ma niedobory składników pokarmowych i wody najwcześniej wywala pęd główny aby jak najszybciej wydać nasiona.

• Like 4
Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Axial i resztę lancetem. Ale jeszcze czekam aby cieplej troszkę było, aby zadziałał dobrze oprysk. 

To możesz długo czekać na to ocieplenie bo póki co to za tydzień mówią o ochłodzeniu

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Czemu nie pryskacie na jesien? Raz, ze taniej a dwa, ze juz byscie mieli spokoj a tak to teraz bedziecie szukac dziury z pogoda zeby sie wstrzelic :/

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
35 minut temu, kamil800 napisał(a):

Czemu nie pryskacie na jesien? Raz, ze taniej a dwa, ze juz byscie mieli spokoj a tak to teraz bedziecie szukac dziury z pogoda zeby sie wstrzelic :/

nie ma szans, nie wyrabiam czasowo, w tym roku i tak ponad połowa opryskana jesienią

Opublikowano
10 minut temu, rocco0987 napisał(a):

nie ma szans, nie wyrabiam czasowo, w tym roku i tak ponad połowa opryskana jesienią

Jak nie wyrabiasz czasowo to znaczy że trzeba się części pola pozbyć , bądz czegoś innego żeby się wyrabiać , bo tak to zamiast zyskiwać na tym że masz więcej to tracisz przez to że większość robisz w niewłaściwej porze 

O razem z wilkołakiem o tym samym pomyśleliśmy w tym samym czasie 

• Like 1