Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Propozycja na t1 rzepak ładny ale coś ruszyć niechce i tak myślę bardziej grzybowo niż regulacyjnie  go potraktować np. Mepik 0,4 + metkonazol 30g lub difenokonazol 100g . Co myślicie???

Opublikowano

U mnie jeszcze nie czas na regulację , i nie wiem czy ją nawet będę robił rzepak sam w sobie rzadki to i w naturalny sposób będzie szedł na boki , choć z drugiej strony może dobrze by było go przychamować dosyć żeby jak najbardziej poszedł na boki nim stożek strzeli do góry 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Daj litr caramby na żółty pak, jestem ciekaw efektu 🤔

Emot np. według badań podanie regulatora na zielony pąk działa dobrze na plon.

Edytowane przez STIG13
  • Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, magtom36 napisał(a):

Propozycja na t1 rzepak ładny ale coś ruszyć niechce i tak myślę bardziej grzybowo niż regulacyjnie  go potraktować np. Mepik 0,4 + metkonazol 30g lub difenokonazol 100g . Co myślicie???

Metkonazol to jeden z najmocniej działających regulacyjne triazoli 

Opublikowano
23 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Emot np. według badań podanie regulatora na zielony pąk działa dobrze na plon.

Ja na żółty. To dobrze mówiłem niema co się spieszyć z regulacją 

Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał(a):

A to ci ciekawostka

Ciekawe co w caryxie robi chlorek mepikwatu?

To że w połączeniu z metkonazolem nic mocniejszego nie znajdziesz

Opublikowano
42 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Tak, mam do nich parę km, pola w  miedzę  i ci sami handlowcy. 

Widziałem że na Strzegomiu posiali buraki po burakach, życzę powodzenia.

Opublikowano
4 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Bardzo duże gospodarstwo, 6 tyś ha,  koło mnie zastosowało Toprex bardzo późna może i  przed kwitnieniem, i rzepak przeorali Info od doradcy, więc na 100% wierze bo znam go z 10 lat a te gospodarstwo to  też znam bardzo dobrze i wiem że zawsze coś odwalą. A jak opryskiwacze stoją na placu to szef szału dostaje. 

Z Tomkiem  mamy odmienne zdania na stosowaniu Toprexu i Caryxu. Ja uważam że Toprex tylko to jesień a on że  tylko wiosna  i na jego wyszło po  rozmowie z doradcą. 

Pogoń takiego doradcę jak najdalej. Może w tym gospodarstwie tacy fachowcy co nie potrafią zrobić oprysków skoro co rok coś orają. Ale napewno nie od toprexu. 

Opublikowano
5 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Bardzo duże gospodarstwo, 6 tyś ha,  koło mnie zastosowało Toprex bardzo późna może i  przed kwitnieniem, i rzepak przeorali Info od doradcy, więc na 100% wierze bo znam go z 10 lat a te gospodarstwo to  też znam bardzo dobrze i wiem że zawsze coś odwalą. A jak opryskiwacze stoją na placu to szef szału dostaje. 

Z Tomkiem  mamy odmienne zdania na stosowaniu Toprexu i Caryxu. Ja uważam że Toprex tylko to jesień a on że  tylko wiosna  i na jego wyszło po  rozmowie z doradcą. 

Może to nie była wina toprexu tylko pozostałości herbicydów. Kiedyś u nas jeden rolnik tak opryskal rzepak to był do koszenia dopiero we wrześniu a i tak nie wiem czy tam z pół tony było 

Opublikowano

Ja raz pryskalem toprexem w fazie zielonego paku i nic nie było. Jak dzwoniłem do doradcy by upewnić się czy mozna jeszcze to mówił że regulacyjnie już nic nie da tylko ochroni fungicydowo. I toprex ma w etykiecie że do luźnego paku można stosować. Nie chce mi się wierzyć że przez toprex rzepak skasowali, chyba że na płatek go dali...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Po pierwszym opryskiwaczu by się wypłukał, czyli w zależności od pojemności max 20ha by zepsuli, ale nie 500.

Hehe zebys sie nie zdziwił 😂 proszki w filtrach beda ci sie caly dzien rozpuszczac i uszkadzac, a jak jest np "proszek" ktorego idzie normalnie 20g/ha to jego jakis sladowe ilosci juz uszkodza rzepak w odpowiedniej fazie ;) Kolega tak kiedys zalatwil sobie caly rzepak i to nie byla jedna beczka. Zamienil sie w kapuste. Zatrzymał wzrost pedu glownego i tak juz zostal. Tylko liscie mu przyrastały 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

U mnie jeszcze nie czas na regulację , i nie wiem czy ją nawet będę robił rzepak sam w sobie rzadki to i w naturalny sposób będzie szedł na boki , choć z drugiej strony może dobrze by było go przychamować dosyć żeby jak najbardziej poszedł na boki nim stożek strzeli do góry 

U mnie podobnie od 30 roślin do 10 na m². Tam gdzie zdeptały łosie niższa obsada. 

Opublikowano
19 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Po pierwszym opryskiwaczu by się wypłukał, czyli w zależności od pojemności max 20ha by zepsuli, ale nie 500.

Nie ma co wierzyć w brednie chorych ludzi  które gość głosi , chwilę temu zapewniał wszystkich że toprex tylko jesienią. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Może coś dodali z upainy juz były takie przypadki że kukurydza padła

• Like 1