Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Suchy luty, mokry maj, bedzie zboże niczym gaj 😎

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

20 w npk , potem 100kg mocznik i teraz 250kg  N+plus S . To tak około 120kg jest już.  

6 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

To u mnie 148kg łącznie i na tym chyba poprzestanę.

Odnośnie składnikow i tego jak są wymywane. Pszenżyto siane po 3 letniej truskawce dało w tamtym roku 7 ton przy nawożeniu 80kg N około 10 kwietnia. Poszła jedna trójskładnikowa grzybówka i 2składnikowy insektycyd i w maju było sucho. Dwa lata temu takie samo stanowisko 5 ton bez azotu na wiosnę i bez grzybówki, opady w maju w miarę przechodziły. Gleby 3-4. Ph ok.

W tym roku pierwszy raz rozsypany azot koniec lutego. Zachodnie lubelskie. Będziem obserwować.

To raczej mało tego azotu , te 120- 150 kg N to wypadało by dać na wiosnę , a nie w całym sezonie 

@GRZES1545 rozumiem że jeszcze będziesz dawał N ? U mnie poszło ok 210-220 N 

6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Bo Tomek twierdzi że niewiele deszczu potrzeba na prmieszczenie azotu, dlatego mu tak zycze , musi się przekonać na własnej  skórze , bo mieszka w rejonie gdzie rzepak według COBORU sypie najlepiej, jeszcze nie kosił 3,5 tony , wszystko przed nim

A nie wystarczy 20 litrów żeby przemieścić azot w strefę korzeniową ?

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, pep14 napisał(a):

U mnie od 20 stycznia po wszystkich deszczach spadło całe 1 mm, a wy się licytujecie komu wystarczy a komu nie. Ja zawsze twierdzę że deszczu nigdy za wiele. 

Co za pierdoły, chyba na 7 klasie z tym deszczem, w mokrym roku u mnie plony zawsze niższe niż w suchym 

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jakie teorie...chyba pisze jak to u niego wygląda przez lata. A z rzepakiem  ma duże doświadczenie to i coś może napisać od siebie  chyba 🤔

Nie kwestionuje jego wiedzy tylko wróżbiarstwa pogodowego i wyśmiewania innych że na drugim końcu Polski robią inaczej. Dawał ostatnio gwarancję że u mnie na południowym krańcu Wielkopolski na pewno w okresie koniec marca początek kwietnia na pewno będzie wystarczająca ilość opadów i głupoty robię dając teraz cały azot. Jak to nazwać jak nie teoriami bez pokrycia zwłaszcza że jest z podlaskiego. Już z resztą był taki mi oster co tak samo wróżył ceny pszenicy a jak się to skończyło to chyba każdy wie.

Opublikowano
9 godzin temu, JD1052 napisał(a):

Co za pierdoły, chyba na 7 klasie z tym deszczem, w mokrym roku u mnie plony zawsze niższe niż w suchym 

Może na 1 i 2 klasie to tak. Na 4 i 5  gdzie miejscami ziemi jest 15 cm a dalej kamień to raczej nie 

Opublikowano
57 minut temu, pep14 napisał(a):

Może na 1 i 2 klasie to tak. Na 4 i 5  gdzie miejscami ziemi jest 15 cm a dalej kamień to raczej nie 

Widzisz 3 i 4 klasa glina, ziemie zlewne i zimne, w mokrym roku rośliny sie duszą.

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

To raczej mało tego azotu , te 120- 150 kg N to wypadało by dać na wiosnę , a nie w całym sezonie 

@GRZES1545 rozumiem że jeszcze będziesz dawał N ? U mnie poszło ok 210-220 N 

A nie wystarczy 20 litrów żeby przemieścić azot w strefę korzeniową ?

To takie minium i pod warunkiem że spadnie na raz , a nie na 4 razy

Opublikowano

Mam do przesiania rzepak opryskany na jesieni metazachlor+navigator.  Podpowie ktoś czy potrzebna jest orka? Posiany będzie owies.

Opublikowano
13 minut temu, Minkes napisał(a):

Mam do przesiania rzepak opryskany na jesieni metazachlor+navigator.  Podpowie ktoś czy potrzebna jest orka? Posiany będzie owies.

Tak, potrzebna jest orka (szczególnie w tak suchym roku).

Opublikowano
49 minut temu, yacenty napisał(a):

Wczorajsza lustracja

rzepak_ozimy_avenger.jpg

rzepak_lustracja.jpg

rzepak_ambasaador.jpg

Tu to rzepak jat talala , u nas na 50% pól  to z odległości ciężko stwierdzić co tam rośnie,  a i reszta jak bym powiedział że jest w połowie taka jak na tych zdjęciach,  to bym zdecydowanie przesadził bo wszystkie większe liście są su he , tylko środki zielone i to nie za bardzo 

Jak przyjdzie to ciepło to na polach będzie smród gnijących liści 

Opublikowano

U mnie w piątek super popadał deszcz, później trochę mokrego śniegu tak że na polu bardzo mokro się zrobiło. Nawozy posiane dwa dni przed deszczem.

Zostało mi tebu i protio. Takie połączenie na T1 w rzepaku to dobry pomysł? Jakie dawki?