Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Samsung123321 napisał(a):

Pada a ja rozlewam rsm. Nic się nie dzieje w takich warunkach ?

Oczywiście że się będzie dziać.....

Rsm będzie ładnie spływał na ziemię bo deszcz go będzie zmywał z rzepaku 

9 godzin temu, mazowsze napisał(a):

Marzec zapowiadają bardzo ciepły i suchy więc ja teraz daję 300N w jednej dawce i koniec. 

Może jednak zwiększ dawkę do 400N  bo 300 to jednak wydaje się ciut za mało

5 godzin temu, pep14 napisał(a):

Fajnie się gada jak masz opady. U mnie ani kropli od 6 tygodni i dalej nic nie widać by miało padać. 

U mnie dzisiaj już pod 10 litrów naleciało i ma padać do samego rana , co prawda nie duży deszcz ale ciągły od południa już pada 

Myślę że pod 15 litrów do rana może być 

4 godziny temu, Tigon napisał(a):

u mnie dziś jak siałem saletrę to leżał jeszcze siarczan magnez co siany był końcem stycznia, jedynie otoczka  z białej na taką żółta się zrobiła i trosze prochu po bokach z niej odpadło, w końcu zaczyna popadywać.

To nie wiem jaki ja miałem siarczan ( z siarkopplu) też siany był koncem stycznia , ale po tygodniu nie było nawet śladu po nim 

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Oczywiście że się będzie dziać.....

Rsm będzie ładnie spływał na ziemię bo deszcz go będzie zmywał z rzepaku 

Może jednak zwiększ dawkę do 400N  bo 300 to jednak wydaje się ciut za mało

U mnie dzisiaj już pod 10 litrów naleciało i ma padać do samego rana , co prawda nie duży deszcz ale ciągły od południa już pada 

Myślę że pod 15 litrów do rana może być 

To nie wiem jaki ja miałem siarczan ( z siarkopplu) też siany był koncem stycznia , ale po tygodniu nie było nawet śladu po nim 

U nas dziś 1.8l i luty zamykamy wynikiem 9.2l.

Czyste szaleństwo.

Kolega wczoraj siał jęczmień to się kurzyło.

Na jutro zapowiadają śnieg to chyba zrobię 2 dawkę ramu w rzepaku tak żeby zamknąć już nawożenie 

Opublikowano

Ja częściowo wczoraj w rzepaku rsm, około 16ha, tyle co koło budynków, bo na droge sie nie dało wyjechać, tyle błota na kołach, padało całą noc, szybko sie nie wjedzie. 
Druga dawka w pszenicy? Tak wcześnie? Większość pierwszą dała albo i jeszcze nie… O ile mnie pamięc nie myli, to poradniki zalecają ją przed fazą strzelania w źdźbło, a do tego jest około półtora msc pewnie.

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj dawałem druga dawkę azotu po rzepaku i oziminach i jak jechałem po 18 to nie było miejsca gdzie by świateł od ciągnika nie było widać a dziś od 5.30 deszczyk ładnie pada i śladu po nawozie nie będzie. Co do kontroli z agencji to dostają w biurach powiatowych dostają przykaz z góry że mają być kontrolę i albo wykonują polecenia albo szukają nowej pracy. Większość z nudów nie jeździ i kontroli nie robi choć zdarzają się też elementy służbiści albo karierowicze co się muszą wykazać w pracy i wtedy im więcej ludzi uwalą tym lepsze samopoczucie mają. A z tymi zaleceniami kiedy dawać druga dawkę to warto najpierw sprawdzić ile lat temu były te zalecenia tworzone i jaki w tedy był przebieg pogody i jak to się ma do obecnych warunków.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ja częściowo wczoraj w rzepaku rsm, około 16ha, tyle co koło budynków, bo na droge sie nie dało wyjechać, tyle błota na kołach, padało całą noc, szybko sie nie wjedzie. 
Druga dawka w pszenicy? Tak wcześnie? Większość pierwszą dała albo i jeszcze nie… O ile mnie pamięc nie myli, to poradniki zalecają ją przed fazą strzelania w źdźbło, a do tego jest około półtora msc pewnie.

Na rzepak saletrą a na pszenicę mocznik z inchibitorem.

Opublikowano

Przywiózł mi wczoraj handlowiec chemię na pierwsze zabiegi i toprex wychodzi po 228 zł brutto za litr. Przy takiej cenie to nie wiem czy jest się sens pchać w zamienniki.

Opublikowano

Nie widzę sensu "pchania" się w Syngemtyę, jeśli na rynku są dobre zamienniki. Moddusa nie stosuję od kilku lat i nie zamierzam wracać do niego tylko dlatego źe na opakowaniu widnieje logo Syngenta 😎

Opublikowano
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

Podobnież grzybowki bardzo mocno w dół. Do tego stopnia, że protiokonazol o ile dobrze kojarze, to kosztuje 1/3 ceny zeszłorocznej.

Raczej o 1/3 taniej niź w zeszłym roku.. Protio, tebu, azoksy potaniały, gotowce typu Input, teź, ale np. BASF trzyma ceny 

5 minut temu, wilkołak napisał(a):

To który zamiennik najlepszy , mało kiedy stosuje modus , jedynie na skracaie dokłosia, ale ostatnie lata mało kiedy bylo trzeba

Cuadro (Stiff) albo Modan. Na polski Windsar teź nie narzekają. Kiedys był Optimus od Adamy, to przypalał mocno.

Opublikowano

Sprawdziłem tak z ciekawości, najniższa cena dovvo w necie to 210 zł za litr + wysyłka  więc różnica wychodzi parę złotych. Co innego jak dajesz przykład z moddusem gdzie różnica między moddusem w 5 litrowym opakowaniu a zamiennikiem dochodzi 80-90 złotych za litr to wtedy ma sens.

Opublikowano

Akurat na ten rok mam Moddus, rok temu Regullo, na T1 też mam w rzepaku już przygotowane tylko mikro trochę dokupię. Co do nawożenia no to wszystko będę praktycznie na raz dawał teraz, Saletrosan i Salmag. 

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Co do kontroli z agencji to dostają w biurach powiatowych dostają przykaz z góry że mają być kontrolę i albo wykonują polecenia albo szukają nowej pracy. Większość z nudów nie jeździ i kontroli nie robi choć zdarzają się też elementy służbiści albo karierowicze co się muszą wykazać w pracy i wtedy im więcej ludzi uwalą tym lepsze samopoczucie mają.

Skąd masz takie informacje?

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Wczoraj dawałem druga dawkę azotu po rzepaku i oziminach i jak jechałem po 18 to nie było miejsca gdzie by świateł od ciągnika nie było widać a dziś od 5.30 deszczyk ładnie pada i śladu po nawozie nie będzie. Co do kontroli z agencji to dostają w biurach powiatowych dostają przykaz z góry że mają być kontrolę i albo wykonują polecenia albo szukają nowej pracy. Większość z nudów nie jeździ i kontroli nie robi choć zdarzają się też elementy służbiści albo karierowicze co się muszą wykazać w pracy i wtedy im więcej ludzi uwalą tym lepsze samopoczucie mają. A z tymi zaleceniami kiedy dawać druga dawkę to warto najpierw sprawdzić ile lat temu były te zalecenia tworzone i jaki w tedy był przebieg pogody i jak to się ma do obecnych warunków.

Tak z ciekawość ile dawek w zbożu podajesz do czerwca ? 

Opublikowano

Tak jest w każdym urzędzie a agencja to jeden z nich. Dyrektor w regionie czy centrali coś sobie wymyśli i podwładni muszą wykonać polecenie albo szukają pracy gdzie indziej jak z resztą wszędzie. Nadgorliwość w wykonywaniu poleceń to u karierowiczów albo takich co czerpią przyjemność że kogoś up***dolą. Agencja jest jak firma a każdy kto robi ja etacie to wie jak jest gdy dyrektorem zostaje osoba po znajomości niekoniecznie z potrzebna wiedzą 

Opublikowano
12 godzin temu, MaXtzTS napisał(a):

jakie adiuwanty stosujecie w zabiegach? jak są markowe produkty to dolewacie adiuwant czy solo?

Od tamtego roku kupuję z BayWy InnoFert rewelacja. za 25 litrów około 2 tyś płace i tu mam 5 litrów ;;za darmo ';;'

Naprawdę warto. Efekt jak po carambie  w rzepaku. a daje połowę dawki. Żałuję że wcześniej tego nie  zrobili. Zawsze mi czegoś takiego brakowało. 

Do piany  to z Agrii kupuję  litrowe butelki daje 0.05 dosłownie 50 ml daję na 4,7 tyś litrów i piana  moment znika, a daję jak mam z 4 tyś litrów  w opryskiwaczu i piana sie wylewa, po 5 minutach leje do pełna te 700 litrów  Amostop lub coś podobnego chyba 170 za litr.  

11 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Nic nie dolewam. Jak już to tylko Antypiana w razie jak by się pieniło coś. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.02.2025 o 12:06, Zapracowany napisał(a):

Poczytaj i wtedy innym doradzaj!

Miałem odpisać spier...aj, ale że jesteś starszy to nie odpiszę. 

Doceniam że masz szacunek do starszych ,też miałem napisać  uj ci w du..e ale mam obawy ze ci się to spodoba

Edytowane przez Andrz_
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak z ciekawość ile dawek w zbożu podajesz do czerwca ? 

Zawsze dwie, przy tych cenach nawozów i skupu nie widzę sensu więcej. Normalnie na drugą daje mocznik z inhibitorem koło końca marca początku kwietnia ale że dostęp do wody jest jaki jest to dałem teraz bo nie wiadomo co będzie za miesiąc a tak to mam temat nawożenia zamknięty