Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozpoczęło się strzyżenie owiec. Kto się spóźnił to musi zapłacić wiecej.

Wziął ktos na przechowanie nawozy? Jakoś nie czytalem na forum, prowadza jeszcze taka formę przedsprzedaży?

U mnie Polifoska 6  2850 brutto. TPI

Opublikowano

🔷 NOWY CENNIK NA LUTY Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Luty.

Przed wysłaniem zamówień proszę o potwierdzenie ilości! 

Opakowanie BB, termin płatności 5 dni:

Saletra Pulan – 1770 zł

Saletra Pulan Macro – 1740 zł 

megAN 33,5N – 1800 zł 

Salmag 27N Puławy – 1550 zł 

RSM32 Optima – 1600 zł

RSM32 – 1600 zł

RSM30 – 1560 zł

RSM28 – 1520 zł

RSMS 28N+5S – 1600 zł

Mocznik Pulrea + iNU – 2300 zł

Mocznik Pulrea bez iNU – 2200 zł

Enplus – 1600 zł

Saletra Zaksan 33,5N – 1800 zł

Saletra Zaksan 32N – 1740 zł

Salmag – 1550 zł

Salmag z borem – 1600 zł (do potwierdzenia)

Saletrzak Standard Plus – brak

Saletrosan 26 Plus – 1700 zł 

Saletrosan 30 – brak 

Siarczan amonu Makro – 1320 zł

Siarczan amonu Select – 1380 zł

Siarczan amonu Krystaliczny – 1250 zł

Polifoska 5 – 2190 zł 

Polifoska 6 – 2530 zł 

Polifoska 8 – 2590 zł 

Polifoska Krzem – 2220 zł 

Polidap* - 3150 zł (do potwierdzenia)

Amofoska 4-16-18 – 1770 zł

Amofoska 5-10-25 – 1870 zł

Amofoska 4-10-22 CORN – 1680 zł

Fosfarm 4-10-15 – 1320 zł

Superfosfat wzbogacony – 2300 zł

Holist PK 15-30 – 2000 zł

Fosfory NPK 5-12-12 – 1290 zł

*PALETA +30 zł/t

*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Chłopy chłopy. Przeczytajcie dokładnie czy aby napewno można .

Sa tam napisane wytyczne. Te jest obszar jest na żółto to wcale nie znaczy że można nawozić i można dostać taką samą karę jak za nawożenie gdy był całkowity zakaz 

Jakim cudem wytłumacz nam

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Nie musisz wierzyć, jak za hektar solarów płacą 20k a tutaj tak naprawdę wydzierżawiasz parę ha pola bo taki okręg o średnicy to pewnie koło 5ha się kręci z tym że przy wiatraku zostaje większość pola do użytku, do tego mam pogląd bo niedaleko mnie są farmy wiatrowe,do tego mają powstawać nowe paręnaście km dalej i wiem że za okrąg mieli proponowane po 150k od jednej szt. Oni na pewno kibicują zielonemu ładowi 😂

Nie to że ci nie wierzę,  ale póki co to 200 tys nikt nie płaci za wiatrak

1 godzinę temu, kibix napisał(a):

wiatrak to tak 100 tys. na nowe umowy. Na dzień dzień dzisiejszy pewnie jeszcze nikt tyle nie dostaje. Praktycznie nie możliwe jest w Polsce postawienie tych dużych wiatraków zgodnie z prawem a za nie by płacili więcej. Przy wiatrakach jak znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie będzie go chciała i w pore zareaguje to jest to w stanie zablokować. 

U mnie na wiosce postawili jeden wiatrak na starych zasadach. Teraz w okregu 700 m nie można nic postawić. Grunty przemysłowe, grunty na budowlanke przy drodze wojewodzkiej wszystko zablokowane bo stoi wiatrak. 

Na duży wiatrak mają 130-140 tys max  ( może 150 , jak im będzie zależało) tyle że jak ktoś ma dużą działkę że wiatrak wejdzie na spokojnie na jedną działkę to może coś ponad 100 utarguje , ale jak łopaty zachodzą na działkę sąsiada/ sąsiadów to proponuję max 100 tys , a resztą chcą załatwić sprawę z sąsiadami 

U nas póki co przymierzają do wiatraków dużych przynajmniej na razie grunt załatwiająpod takie . 1 Łopata 80 metrów,  czyli wiatrak o średnicy 160 metrów omiatania , i za takie właśnie proponują tak jak wyżej napisałem 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jakim cudem wytłumacz nam

Na szybko znalazłem. Wejdź w rozporządzenie to będzie dokładniej wyjaśnione 

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/wysiew-nawozow-azotowych-w-lutym-sprawdz-zasady,156611.html

IMG_3921.png

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Cała Polska to nie jest twoja wieś. Jedni mają sucho ze w pantoflach można chodzić i mają zakaz a u innych gumaki można zostawić w polu i mogą nawozić według mapy. W razie kontroli jeden jak i drugi przypadek podlega karze 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, jarecki napisał(a):

Nie ma tak dobrze , płacą dopiero jak przejmują teren pod inwestycje , ja chcę w umowie okres 5 lat jak nie zaczną budowy to umowę mogę rozwiązać bo można sobie zablokować działkę na kilka albo i kilkanaście lat w oczekiwaniu 

Jak nie chcą płacić za rezerwację to uj nie firma , u nas pod wiatraki umowy podpisywali to za rezerwację niby po 1000 zł rocznie płacą 

2- 3 miesiące temu ci co umowy podpisali to na obecną chwilę już mają płatne od chwili podpisania umowy , do 31 grudnia 2024 , bo płatność roczna

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, limousine napisał(a):

Chłopku innych możliwości nie ma?

Wyślij trochę głowę to nie będziesz zadawał takich pytań. Zwłaszcza że wszystko na tacy podałem. A może to już szczyt twoich możliwości 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 17:54, krzychu121 napisał(a):

Możesz. A według przepisów musi być na zielono. :) 

To w końcu jak jest prawnie z tym obornikiem na TUZy bo wyczytałem coś innego?

5°C.

Zgodnie z „Programem działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” (załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 2023 r.) możliwe jest stosowanie nawozów w okresie od 1 do ostatniego dnia lutego, tj. przed terminami, o których mowa w tabeli 2 załącznika do rozporządzenia, jeżeli w przypadku roślin zasianych jesienią, upraw trwałych, upraw wieloletnich i trwałych użytków zielonych średnia dobowa temperatura powietrza przejdzie przez próg 3°C, a dla pozostałych upraw średnia dobowa temperatura powietrza przejdzie przez próg 5°C.

Opublikowano
13 minut temu, Daro20 napisał(a):

To w końcu jak jest prawnie z tym obornikiem na TUZy bo wyczytałem coś innego?

5°C.

Zgodnie z „Programem działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” (załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 2023 r.) możliwe jest stosowanie nawozów w okresie od 1 do ostatniego dnia lutego, tj. przed terminami, o których mowa w tabeli 2 załącznika do rozporządzenia, jeżeli w przypadku roślin zasianych jesienią, upraw trwałych, upraw wieloletnich i trwałych użytków zielonych średnia dobowa temperatura powietrza przejdzie przez próg 3°C, a dla pozostałych upraw średnia dobowa temperatura powietrza przejdzie przez próg 5°C.

Też mi się wydaje że przy 3°C na ozime i wieloletnie mogą iść naturalne np gnojowica a przy 5°C pod jare. Nigdzie nie znalazłem informacji że nie można stosować naturalnych albo dopiero od 5°C we wcześniejszym terminie.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/29979-minister-kowalczyk-jak-ziemia-jest-niezamarznieta-to-od-1-lutego-mozna-stosowac-nawozy-naturalne

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Nie to że ci nie wierzę,  ale póki co to 200 tys nikt nie płaci za wiatrak

Byś się zdziwił 🤭

Netto bez mała 200.

U kolegi pół hektara wychodzi bo długa droga to w pierwszej propozycji już dostał 180 bez targowania. A jak nie mają za bardzo ruchu po sąsiadach to idzie 40tysi wytargować spokojnie 

Płacą od momentu podpisania umowy.

Edytowane przez pedro2
  • Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, jacus napisał(a):

bajki znowu opowiadasz..

licznik z prl-u w skrzynce przy drodze ??? 

po co klamiesz ??

to tauron na fakturze.. 

jako ich klient moge powiedziec ze facet delikatnie mija sie z prawda -tak o pare tysiecy zl 🤣 to pewnie faktura prognozowana na po roku- jak za dawnych lat.. licznik masz elektroniczny ,odczyt zdalny a rachunki jak za prl-u. a placzisz 5 rachunkow za polrocze

nie zrozumial umowy i nie zmienil jej warunkow. 

Ja z Tauronem nie współpracuję ale inne oddziały spółki i Tauron zawsze jest o krok dalej jak inni i jest bardziej

"wymagający" do współpracy. 

Nie widziałem ale Tauron ponoć wydał oświadczenie do do tego jegomościa, to tam naliczyli opłatę za moc bierną.

8 godzin temu, Tigon napisał(a):

Nie musisz wierzyć, jak za hektar solarów płacą 20k a tutaj tak naprawdę wydzierżawiasz parę ha pola bo taki okręg o średnicy to pewnie koło 5ha się kręci z tym że przy wiatraku zostaje większość pola do użytku, do tego mam pogląd bo niedaleko mnie są farmy wiatrowe,do tego mają powstawać nowe paręnaście km dalej i wiem że za okrąg mieli proponowane po 150k od jednej szt. Oni na pewno kibicują zielonemu ładowi 😂

20k za hektar na jaki okres? miesięcznie, rocznie ?

Opublikowano

rocznie , netto i firma pokrywa koszty podatku rolnego , z tym żę są jakieś zmiany podatkowe i może okazać się żę podatek od takiej instalacji może byc spory 

Opublikowano

Znajomy pojechał dzisiaj po saletrę, zaksan, czy ten megan, nie pamiętam dokładnie. Mówi, że zapłacił ponad 1900 zł za tonę. Ja w grudniu płaciłem jeszcze 1700 zł. Ceny brutto. 

Opublikowano

Ludzie nie wiem gdzie z tym pytaniem uderzyć dlatego zapytam tutaj. Pytanie do "vatowców" Ile kosztuje was księgowa miesięcznie ? A może sami rozliczanie faktury ? Przychody, rozchody środki trwałe. Mówię tu właśnie o prowadzeniu księgowości gospodarstwa będącego na vacie. /Bo mi od nowego roku podniosła znowu stawkę i się już trochę wnerwiłem.

Opublikowano
3 minuty temu, jezyk_nh napisał(a):

Ludzie nie wiem gdzie z tym pytaniem uderzyć dlatego zapytam tutaj. Pytanie do "vatowców" Ile kosztuje was księgowa miesięcznie ? A może sami rozliczanie faktury ? Przychody, rozchody środki trwałe. Mówię tu właśnie o prowadzeniu księgowości gospodarstwa będącego na vacie. /Bo mi od nowego roku podniosła znowu stawkę i się już trochę wnerwiłem.

Na forum jest temat VAT w rolnictwie. Wejdź tam,  ostatnio pisali o tym.