Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Rowan napisał(a):

Ja nadal powtarzam, jest za dobrze nadal w rolnictwie, skoro jest grono napalonych na ziemie, który płacą chore stawki czynszu dzierżawnego. A potem wielce afery robią na strajkach albo w urzędach wojewódzkich, jak np w Kielcach kilka dni temu.

Ktoś jak ma dzierżawę i wysoki czynsz to raczej w tym roku nie zarobił jeżeli miał tam pszenicę / pszenżyto czy kukurydzę ale jeżeli był rzepak z dobrym plonem to wyszedł na plus.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał(a):

To co zrobili w Kielcach 25 lat paki .

Myślą jak nie zasieją nie posadzą i nie będą hodować - zapanuje głód wszystkiego zabraknie .

Ja znam tych ludzi i wiem, że oni by każdy ar ziemi łyżeczką zjedli, jeden przed drugim płacą albo raczej obiecują czynsze, a potem płaczą i pierwsi na strajkach.

• Like 1
Opublikowano

Ceny nawozów Ukraina

(02.12.2025)

• Saletra amonowa - Pulan - Grupa Azoty, Polska - worek 600 kg - 22 000 UAH/t, bez zmian, 
  • Saletra amonowa - Anwil - BRAK, 
  • KAS 32- Grupa Azoty, Polska - zsyp, 21 300 UAH/t, spadek o 700 UAH,  
  • KAS 32- OstChem, Ukraina - zsyp,  21 300 UAH/t, 
  • Siarczan amonu - Chiny - 12 400 UAH. 

22 tysiące hrywien to prawie 1900zł

Opublikowano

Jest jakis siarczan amonu granulowany, ktory mozna rozsiac rowno na 18 m?

Albo inny nawoz z duza iloscia siarki?

magnezu mi zbytnio nie potrzeba bo poszlo 4-5 ton radkowitu premium

Opublikowano

Na skladach kolejki za nawozami jak by mieli ludzie już wyjezdżać w pole  . Bylem fakturować 5 ton moczniku po 2200 , miał być z inhibitorem ale w końcu wziąłem normalny ( gruba granula)  bo i już teraz to bez róźnicy. Mają podwieżć po niedzieli 

Dopiszę tylko że np saletra 1720 w big bag . 

Ceny ovzywiscie brutto i w detalu

Ja azoty już w sumie mialem wczesniej kupione , ale ze nastała delikatna zmiana logistyki to troche rsm sięodstąpi komuś

Opublikowano

Będą siali i to jeszcze latami, dziadki wnukom Będą tłumaczyć że kiedyś było tak że psienica była po 2 tyś, trzeba siać i czekać, bo cena może niespodziewanie powrócić i magazyny muszą być zawsze pełne 😂

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Alpacino napisał:

Były po 4 tysiące za tonę też tak kupowali  jakby miało nie starczyć dla wszystkich 

A Ty nie kupowałeś ? najlepsze jest to pisanie KUPOWALI, STALI. Tylko, że nikt z was nie zwraca uwagi że osoba z drugiej strony jak nas widzi to mówi to samo o nas. Ja bardzo tęsknię za czasem gdy nawóz był po 4 tys a kuku mokra po 1 tys. czy pszenica ponad 2. Bardzo tęsknię za tym czasem.

Opublikowano

Po 4 tysiące były tylko kilka miesięcy, szwagier kupował po 4.5 bo zabraknie ja odczekałem kilka miesięcy i już były po około 3. A w kwietniu maju dali zapomogę i wszystkim się wyrównało (o ile miałeś fakturę)

Opublikowano
18 godzin temu, Rowan napisał(a):

Ja nadal powtarzam, jest za dobrze nadal w rolnictwie, skoro jest grono napalonych na ziemie, który płacą chore stawki czynszu dzierżawnego. A potem wielce afery robią na strajkach albo w urzędach wojewódzkich, jak np w Kielcach kilka dni temu.

Ale przecież możesz i Ty brać 

Zawsze dają taką odpowiedź jak się ma zdanie odmienne 

Argumenty i tak żadne nie dotrą, szkoda czasu z nimi na rozmowę, dlatego trzeba czasu i rynek zweryfikuje panów ważnych przedsiębiorców 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ale przecież możesz i Ty brać 

Zawsze dają taką odpowiedź jak się ma zdanie odmienne 

Argumenty i tak żadne nie dotrą, szkoda czasu z nimi na rozmowę, dlatego trzeba czasu i rynek zweryfikuje panów ważnych przedsiębiorców 

Ale to wiesz, rozmowa na niższym poziomie niż z dzieckiem w przeszkolu, bo ten już poznał cyfry i matematyke, ale udaje, że nie potrafi z niej korzystać. No bo jak inaczej o tym myśleć, skoro najpierw ściga się aby wziąć dzierżawe i podbija stawke czynszu, nabierze maszyn w kreske, po czym płacze, że niema na ratę i bankrutuje, dzieciom nie ma co dać jeść. No idiota pierwszej kategori…

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Myślenie jest jakoś to będzie 

Pozniej piszą podania o umorzenie czynszu

Nie, to jest bezczelne działanie z premedytacją, bo z jednej strony się chwali ile on to ma hektarów, co też raczej jest mocno przerysowane, z drugiej chwali sie nowymi maszynami i kupuje nowe samochody, a potem na strajkach pierwszy krzyczy, że bankrutuje.

• Like 1