Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, 19seba napisał(a):

Kupował ktoś Ultre 8 od Agroloku ? Są te nawozy w Polsce czy to jakąś podróbę oferują ? 

Zwykly nawóz,  do Polski  luzem wagonami i na miejscu workowany. Jak kupisz to szykuj  legalizowana wage bo brakuje wagi bb, a bez tego nici z reklamacji.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

U mnie z 20 ha i z 15 byków na rok , żyją i nie myślą iść na etat, zresztą u nas iść na etat, to trzeba z 50 km jechać , te 30 to minimum, w okolicy to za psie pieniądze , dobrze rozwinięte rolnictwo u nas

A do GOPS'u łapska wyciągają, bo im sie nalezy?🤔

Godzinę temu, malorolny121 napisał(a):

Zwykly nawóz,  do Polski  luzem wagonami i na miejscu workowany. Jak kupisz to szykuj  legalizowana wage bo brakuje wagi bb, a bez tego nici z reklamacji.

Panie, legalizowana, to czapkę monet trzeba wybrać, nie lepiej zważyć gdzieś całe auto na legalizowanej?

Anvistar 1770 dla vat'ciaży,

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

A do GOPS'u łapska wyciągają, bo im sie nalezy?🤔

Panie, legalizowana, to czapkę monet trzeba wybrać, nie lepiej zważyć gdzieś całe auto na legalizowanej?

Anvistar 1770 dla vat'ciaży,

Jak w ramach pomocy publicznej w związku z napierdalanką na Ukrainie, były pieniądze do zakupu nawozõw, do sprzedanego ziarna, to też każdy "łapska wyciągał"

Opublikowano
49 minut temu, boogie7 napisał(a):

Jak w ramach pomocy publicznej w związku z napierdalanką na Ukrainie, były pieniądze do zakupu nawozõw, do sprzedanego ziarna, to też każdy "łapska wyciągał"

Żeby dostać dopłatę do zakupionego nawozu, to trzeba było najpierw go kupić po kosmicznych cenach.

Żeby dostać dopłatę do sprzedanego zboża, trzeba było go "oddać' za bezcen.

A do GOPS'u ludziska łapska wyciągają, pomimo braku jakichkolwiek przesłanek, że ta pomoc się należy i jest im potrzebna.

Ty jesteś na tyle głupi, że nie widzisz w tym różnicy, czy jesteś stałym bywalcem i beneficjentem GOPS'u?

• Like 1
Opublikowano

Głupich to szukaj sobie wśród swoich, pacanie

Opublikowano
2 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Głupich to szukaj sobie wśród swoich, pacanie

Skoro porównujesz dopłatę do zakupu nawozów, czy dopłatę do sprzedanego zboża z "wyłudzoną" pomocą z GOPS'u, to albo masz nierówno pod sufitem, albo jesteś beneficjentem tej ostatniej pomocy, innej możliwości nie widzę🤫

Saletrzak 1900. detal

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Czynsze dzierżawy wzrosną bo i tak jeden drugiemu nabijają 

Najwięcej straci właściciel gruntu, ziemia w końcu będzie jałowa

Bardzo dobrze.

Opublikowano

Nikt nie zmuszał do sprzedawania ziarna po niskiej cenie, ani do zakupu drogiego nawozu. Było czekać 😆  Co do gops'u, to właśnie przypomniałeś mi o "dodatku węglowym" kilka lat temu, który oczywiście przygarnąłem, bo się naleźał 😝

Opublikowano
9 minut temu, boogie7 napisał(a):

Nikt nie zmuszał do sprzedawania ziarna po niskiej cenie, ani do zakupu drogiego nawozu. Było czekać 😆  Co do gops'u, to właśnie przypomniałeś mi o "dodatku węglowym" kilka lat temu, który oczywiście przygarnąłem, bo się naleźał 😝 

Pewnie nie dostałeś dofinansowania do zakupu nawozu czy sprzedaży zboża dlatego piszesz że nikt nie zmuszał do kupna czy sprzedaży ale gdybyś Ty był w takiej sytuacji to w ARiMR byś stał parę godzin przed otwarciem żeby jak najszybciej złożyć wniosek o pomoc. 

Opublikowano

Ja jak usłyszałem że pomoc z GOPSu czyli jakiś makaron tani ryż itp brał emerytowany właściciel firmy transportowej na pytanie po co to? Będzie dla psów to trochę uwłaczające dla biednych ludzi...socjalizm to najgorsze dziadostwo

Opublikowano

Tylko teraz pomyślmy 

Ile było dopłaty do nawozów?

Ile rolnicy kupili nawozów? 

Na dzierżawy na gębę nie było zwrotów 

Cena nawozów sprzedawanych po uplynieciu  okresu dopłat była niższa 

i kto kogo wykiwał?

Wyszło tak że rolnicy sami za ten nawóz i dopłaty zapłacili

Co do węgla i dopłat

W jednej chałupie bez przymusu zgłosili dwa źródła ciepła, dwie rodziny, bo więcej kasy dają,  no i dali, ale ilość pieców dostali, "darmowo"

31 minut temu, Rowan napisał(a):

Bardzo dobrze.

Jak nie upadną ci co tak robią to się nic nie zmieni 

Opublikowano
Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Ty serio tak uważasz , nie każdy ma magazyn na dwa lata, a nwozy kupowali , bo liczyli że będzie drogo cały czas

Opublikowano
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Ty serio tak uważasz , nie każdy ma magazyn na dwa lata, a nwozy kupowali , bo liczyli że będzie drogo cały czas

A co ty na kupił drogiego nawozu? 

Trzeba dostawiać magazyny jak niema gdzie trzymać. 

Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko teraz pomyślmy 

Ile było dopłaty do nawozów?

Ile rolnicy kupili nawozów? 

Na dzierżawy na gębę nie było zwrotów 

Cena nawozów sprzedawanych po uplynieciu  okresu dopłat była niższa 

i kto kogo wykiwał?

Wyszło tak że rolnicy sami za ten nawóz i dopłaty zapłacili

Co do węgla i dopłat

W jednej chałupie bez przymusu zgłosili dwa źródła ciepła, dwie rodziny, bo więcej kasy dają,  no i dali, ale ilość pieców dostali, "darmowo"

Jak nie upadną ci co tak robią to się nic nie zmieni 

Właśnie o to chodziło, aby rozruszac rynek, zgarnąc więcej VAt i odpalić parę groszy rolnikom

Opublikowano

Rozsiewałem saletrę za 3800 bez dopłat(całą tonę, kupioną po okresie dopłat), w okresie ogłoszonych dopłat była po 4500 średnio, był czas że płacili po 5200 a nawet 6000

Wtedy udało mi się kupić za 2900, w 2 dzień wojny 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A co ty na kupił drogiego nawozu? 

Trzeba dostawiać magazyny jak niema gdzie trzymać. 

Akurat miałem fuksa i kupiłem tani

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Tani kupiłeś , ale po ogłoszeniu naboru dokupiłeś drogiego , który po odliczeniu dopłaty wyszedł jeszcze taniej od tego co kupiłeś mając fuksa 

nie żebym się czepiał ale postąpiłem tak jak wyżej napisałem , jak by nie wnioski o dopłatę do nawozu to bym nie kupił po 3800 saletre , ale że dopłacali to kupiłem po 3800 , a po odliczeniu dopłat wyszła po 1200 za tonę . czy to było wyłudzenie ? raczej nie , jak by z gopsu dawali pewnie też bym  kupił i na spowiedzi też bym księdzu o tym nie mówił , bo by pojechał rano składać wniosek . Dodam również że to PIS nauczyło ludzi żebrać ,a teraz naborów ZERO i kwik 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

kwik jest uzasadniony i powinien się rozlegać o wiele głośniej

ale powodem kwiku nie ma być brak dopłat do wszystkiego, tylko niekorzystna relacja cen środków do produkcji względem cen płodów rolnych

wszystko za sprawa magicznej grypy i magicznej wojny poszybowało 2x w górę tylko pszenica i rzepak jak sto lat temu trzyma ceny głodowe, podstawowe dopłaty tez ciete gdzie i ile się da a przepisy coraz to większe wymagania stawiają

no ale teraz polska jest uśmiechnięta i rozumiem kwik jest nie w modzie i zakazany?

ooo, a jeszcze takie coś ... to jest zwierciadło całej tej machiny, tak jest ze wszystkim

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

To wszystko nic.

Zobacz co wart jest człowiek względem wróbla mazurka czy jerzyka. 

Spółdzielnia dwa lata jak kasę wzięła za dobudowę balkonów. Co chwilę o podwyżkę się upominają i jak firma ma wchodzić to się ptaki chroni🤣🤣🤣

Resized_20250228_160348.jpeg

Opublikowano

Każdy kto w tą machinę polityczno urzędniczą wdepnął to zaraz zdaję sobie sprawę że "ranczo "czyli Wilkowyje to jest dokumenalny serial 

Opublikowano

za***isty serial. Zwłaszcza dziś jak powtórki się ogląda, a oglądam codziennie. Dziś właśnie pierwsza kontrola z Unii była🤣

Żebrak wyrzucony z Białego Domu.

Teraz będzie parł do IIIWŚ

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał(a):

To wszystko nic.

Zobacz co wart jest człowiek względem wróbla mazurka czy jerzyka. 

Spółdzielnia dwa lata jak kasę wzięła za dobudowę balkonów. Co chwilę o podwyżkę się upominają i jak firma ma wchodzić to się ptaki chroni🤣🤣🤣

Resized_20250228_160348.jpeg

Nic w tym nadzwyczajnego , jest furtka i korzystają , a co rolnicy do lekarzy się  nie wybierają  jak zapowiadana kontrol na jutro ???  wtedy  to  jeszcze pikuś ale jak stoją pod bramą kontrolerzy  , a wylatuje jegomość i udaję że opuchnięty jedzie do dentysty to zbieg okoliczności czy zaradność ?

8 minut temu, Agrest napisał(a):

za***isty serial. Zwłaszcza dziś jak powtórki się ogląda, a oglądam codziennie. Dziś właśnie pierwsza kontrola z Unii była🤣

Żebrak wyrzucony z Białego Domu.

Teraz będzie parł do IIIWŚ

Po to go wyrzucili żebyś w to uwierzył . Moim zdaniem to oba żebraki 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Alpacino napisał(a):

Pewnie nie dostałeś dofinansowania do zakupu nawozu czy sprzedaży zboża dlatego piszesz że nikt nie zmuszał do kupna czy sprzedaży ale gdybyś Ty był w takiej sytuacji to w ARiMR byś stał parę godzin przed otwarciem żeby jak najszybciej złożyć wniosek o pomoc. 

Zainkasowałem wszystko co było tylko do wzięcia, w ramach tzw. dopłat nawozowych i pomocy do sprzedanego ziarna zbóż. W zeszłorocznym naborze wszystkie faktury za sprzedane ziarno, były wystawione po 10 marca, a więc kwalifikowałem się do wyźszych stawek Pomocy. I nigdy nigdzie nie czekałem w źadnych kolejkach na złoźenie stosownych wniosków 😎