Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rowan napisał(a):

Pracuje cały czas w swojej branży, naprawiam elektronike 🙂

To wiadomo już że gospodarstwo od początku było dochodowe hobby a teraz przestaje przynosić zyski a zabiera czas...

Opublikowano
1 minutę temu, Rowan napisał(a):

Nie nie, nie mówie o robocie u kogoś, bo w ten sposób sie faktycznie nie dorobisz.

Dorobisz sie, czemu nie, jak jesteś fachowcem typu lekarz czy prawnik albo dyr/prezes przy dobrym korycie.

Mój brat jest programistą. Jak rozwinął firme to zatrudniał maksymalnie 17 osób. Po ponad 10 latach rycia powrócił do jednoosobowej działalności. 

Opublikowano

Tylko po co o tym w ogóle mówić jak zamykasz interes i jakieś fanatyki wezmą z pocałowaniem ręki. Ryzyka nie było w tym od początku 😂 ludzie 6 klasę uprawiają to jest ryzyko...

Opublikowano
18 minut temu, Rowan napisał(a):

Otóż to i dlatego coraz mniej podoba mi się inwestowanie w maszyny rolnicze, bo czas zanim sie to odrobi i bedzie przynosić wymierny zysk jest o wiele dłuższy niż narzędzia, których się używa np właśnie przy elektronice.

Nie nie, nie mówie o robocie u kogoś, bo w ten sposób sie faktycznie nie dorobisz.

Jedyny problem to ludzie, bo roboty jest opór, ale znaleźć ogarniętych to nie takie hop siup...

Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dorobisz sie, czemu nie, jak jesteś fachowcem typu lekarz czy prawnik albo dyr/prezes przy dobrym korycie.

To prawda, ale niestety na tyle nie jestem zdolny aby być lekarzem czy prawnikiem, a pleców też niestety nie miałem aby zostać prezesem czy dyr😅 Chociaż fajnie by było…😅

Opublikowano

Nie widziałeś co krowiarze robią w podlaskim z egipskimi czarnoziemiami.

U jednego widziałem jak kupił 10 ha takich piachów, to najpierw gnojowica, później kilkadziesiąt ton obornika na hektar, orka. Wiosną patrze, a on znowu obornik wozi. Kukurydza to tam miala 4m. Jeszcze kilka lat takiej uprawy z 5 będzie 2. 😉

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

U jednego widziałem jak kupił 10 ha takich piachów, to najpierw gnojowica, później kilkadziesiąt ton obornika na hektar, orka. Wiosną patrze, a on znowu obornik wozi. Kukurydza to tam miala 4m. Jeszcze kilka lat takiej uprawy z 5 będzie 2. 😉

Urośnie, ale na tak przepuszczalnej ziemi chwila bez deszczu i jest sucha. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Widziałem, nawet brałem udział w takim wożeniu jak pojadę do kolegów z czasów studiów na Podlasie ;) Ale tyle mi wystarczy. Inny świat jak się pojedzie z terenu gdzie najgorsze pole to fragmenty 3b

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

@Wełpa obornik trzyma wilgoć , odkop kępę przyoraną to w suchej ziemi będzie miała wilgoć ,znajomy wiosną dawał pod qq to sie powyorywał na jesieni jak orał pod pszenżyto , bywalo że 2 lata pod rząd zboża i sie wyorywał ten dawany wcześniej pod qq 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

@Wełpa obornik trzyma wilgoć , odkop kępę przyoraną to w suchej ziemi będzie miała wilgoć ,znajomy wiosną dawał pod qq to sie powyorywał na jesieni jak orał pod pszenżyto , bywalo że 2 lata pod rząd zboża i sie wyorywał ten dawany wcześniej pod qq 

Brat gospodarzy na piachu, obornika ma w opór, kuku u niego sucha u mnie las, odległość do niego 15km. Wiem co mówie.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Rowan napisał(a):

To prawda, ale niestety na tyle nie jestem zdolny aby być lekarzem czy prawnikiem, a pleców też niestety nie miałem aby zostać prezesem czy dyr😅 Chociaż fajnie by było…😅

Jest rozwiązanie, ożeń się z lekarka lub prawniczką 😁😊

Opublikowano
1 godzinę temu, Cezar81 napisał(a):

Jest rozwiązanie, ożeń się z lekarka lub prawniczką 😁😊

Niestety, Moja Żona jest nauczycielką, a zmian już nie planuje😆

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał(a):

właśnie, nie liczy się zaradność bogactwo czy hektary wystarczy się dobrze ożenić i jesteś ustawiony na całe życie

A ja uważam że zaradność jest najważniejsza (nieraz też trochę szczęścia), znam przypadek że gość dostał w spadku od swojej rodziny około 35-40 hektarów gdzie pewnie 25 hektarów to druga klasa (łącznie 3 kawałki) i wszystko sprzedał bo gospodarzenie jak słabo mu szło na swoim tak i na tym co dostał, aktualnie obrabia tylko swoją ojcowiznę plus 6 ha które dokupił ale dopiero jak poszedł do pracy widać u niego pieniądze.

Nie każdy urodził się być rolnikiem, prezesem czy budowlańcem.

Znam różnych ludzi i niejeden z swojej pracy się rozwija a drugi ledwo wiąże koniec z końcem.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v