Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A dlaczego ktoś kto zarobił ma płacić więcej niż ten biedny ?? Co to, z innej szkoły korzysta czy innego szpitala ?? A może innymi drogami jeździ ?? 

niech jedna osoba wykupi wszystkie leki albo żywność niech kontroluje kilkanaście osób. Ocknijcie się. nie mówię że jak ktoś zarobił to mu to zabrać ALE taki Kropiwnicki ma 12 mieszkań i będziecie go bronić bo zamiast te pieniądze pracować to bawi się w niskoopodatkowaną rentierke. 

3 minuty temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Nie wiem czy ktoś myśli że jak kataster będzie to mieszkania potanieją? 

Na zachodzie Europy jest a czy lokale.sa.tanie? 

Najlepiej równać w dół

Ja nie mam, inni też niech nie mają. 

Co to za mentalnosc.....

Jest na zachodzie Europy i % pustostanów mają dużo mniejszy niż w Warszawie 

Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

tylko w Polsce biedni bronią miliarderów 

Jak masz jakieś średnie obejście to milion albo trzy bez domu, 50 ha pola to 5 milionów i płac milionerze chociaż 80 koła rocznie od tego, albo 160 bo 2 procent wartości to nie tak dużo...

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

Jest na zachodzie Europy i % pustostanów mają dużo mniejszy niż w Warszawie 

I tylko co drugi Niemiec jest właścicielem mieszkania w którym mieszka, a w Polsce to około 80% ... A w Szwajcarii, Francji czy Danii jest jeszcze gorzej niż u naszych zachodnich sąsiadów. Tak pomaga podatek katastralny ...

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ALE taki Kropiwnicki ma 12 mieszkań i będziecie go bronić bo zamiast te pieniądze pracować to bawi się w niskoopodatkowaną rentierke. 

I zapłaci tyle samo katastralnego co ja od 30ha gospodarstwa ... Bo ziemia + budynki i mam 6mln podstawy opodatkowania ...

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I tylko co drugi Niemiec jest właścicielem mieszkania w którym mieszka, a w Polsce to około 80% ... A w Szwajcarii, Francji czy Danii jest jeszcze gorzej niż u naszych zachodnich sąsiadów. Tak pomaga podatek katastralny ...

I zapłaci tyle samo katastralnego co ja od 30ha gospodarstwa ... Bo ziemia + budynki i mam 6mln podstawy opodatkowania ...

ale skąd wy wzięliście sobie to że gospodarstwa będą opodatkowane. nikt nigdy czegoś takiego nie powiedział. pokażcie jedna taka wypowiedź. ja też sobie mogę wymyślić podatek z kosmosu i zacząć go krytykować naprawdę ludzie co jest z wami. merytorycznie albo wcale.  przestańcie bronić betonowego złota. co ludzie co spekulują mieszkaniami to szkodniki społeczne i nic więcej 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

ale skąd wy wzięliście sobie to że gospodarstwa będą opodatkowane. nikt nigdy czegoś takiego nie powiedział. 

A skąd wiesz że nie będą, dopiszą do ustawy i jak zapłacisz 2% od swojego kilkumilionowego gospodarstwa to się zesrasz ...

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A skąd wiesz że nie będą, dopiszą do ustawy i jak zapłacisz 2% od swojego kilkumilionowego gospodarstwa to się zesrasz ...

to jak będą takie prace nad projektem to daj znać bo teraz to farmazony pleciesz i nic więcej 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

przestańcie bronić betonowego złota. co ludzie co spekulują mieszkaniami to szkodniki społeczne i nic więcej 

To kupuj mieszkanie i spekuluj ... Ktoś Ci broni ?? Co to, nie mogę mieszkania pod wynajem kupić bo jakiegoś dziada nie stać na mieszkanie ??

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ale skąd wy wzięliście sobie to że gospodarstwa będą opodatkowane. nikt nigdy czegoś takiego nie powiedział. pokażcie jedna taka wypowiedź. ja też sobie mogę wymyślić podatek z kosmosu i zacząć go krytykować naprawdę ludzie co jest z wami. merytorycznie albo wcale.  przestańcie bronić betonowego złota. co ludzie co spekulują mieszkaniami to szkodniki społeczne i nic więcej 

Srube się dokręca powoli. Najpierw na 3 mieszkanie, a później na resztę. Nie kojarzysz? Najpierw dali dopłaty, potem coraz więcej nakazów, obostrzeń i teraz żeby dostawać takie dopłaty jak kiedyś musisz się bawić w eko schematy, później bez dopłat będziesz to wszystko robił bo jak nie to kara. Kwestia czasu.

• Like 5
Opublikowano

to może lepiej wg was pracę jeszcze bardziej opodatkować? 

przez brak miejscowych planów zagospodarowania ludzie budowali się w polach i koszty utrzymania infrastruktury będą tylko rosły z roku na rok. nie uważacie że dziwnym jest że za prąd tyle samo płaci ten co mieszka w zwartej zabudowie i ten co do jednego domu idą linie przez 3 kilometry? tak samo jest z wodociągami, każdy w polu pobudowany chce mieć asfalt. komunikacje zbiorową. to takie podstawy. skąś pieniądze na to trzeba wziąć. do tego NFZ każdy chciałby mieć od ręki wszystko ale nikt nie widzi że Szwajcarzy czy Niemcy płacą 1,5 raza tyle na obywatela na NFZ co my. do tego wojsko chcielibyśmy żeby było potężne, ale jak solidarnie trzeba płacić uczciwie podatki to wy myślicie że się da bez podatków? kataster dotknie tylko bardzo wąskiej społeczności a wy bronicie miliarderów jak swojego ludzie

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

kataster dotknie tylko bardzo wąskiej społeczności a wy bronicie miliarderów jak swojego ludzie

Ale dlaczego oni mają płacić za tych biednych ?? Bo co, bo są bogaci ?? Dlaczego ktoś co ma więcej ma płacić na tego co ma mniej ?? Tak samo głupie są progi podatkowe, każdy powinien płacić taki sam %% ...

Tak samo Ci co mają 5-6 mieszkań pod wynajem mogą powiedzieć że trzeba rolników opodatkować katastralnym, bo mają wielkie majątki i jeszcze narzekają ...

Nie kręć bata na kogoś, bo ten ktoś może Ci ten bat zabrać i użyć go na twoich plecach ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

to jak będą takie prace nad projektem to daj znać bo teraz to farmazony pleciesz i nic więcej 

Słyszałeś o podatku spadkowym dla rolników we Francji i Anglii?

Stara akcja - ukarzemy bogatych podatkiem albo bogate banki podatkiem na wojnę 😂

Dawno temu opowiadali bajki że wprowadza podatek liniowy ale wszyscy zapomnieli co mówili🤭

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to może lepiej wg was pracę jeszcze bardziej opodatkować? 

przez brak miejscowych planów zagospodarowania ludzie budowali się w polach i koszty utrzymania infrastruktury będą tylko rosły z roku na rok. nie uważacie że dziwnym jest że za prąd tyle samo płaci ten co mieszka w zwartej zabudowie i ten co do jednego domu idą linie przez 3 kilometry? tak samo jest z wodociągami, każdy w polu pobudowany chce mieć asfalt. komunikacje zbiorową. 

A ja z innej strony dlaczego ja muszę dowozić dzieci do autobusu szkolnego a ten z zwartej zabudowy ma go pod nosem, to samo spychu w zimę, do miasta też ma bliżej, śmieci też zabiorą spod bramy.

Tak dla przykładu troje dzieci i żona dziennie robi od 55 do 75 km ten z zwartej zabudowy gdzie jest szkoła zrobi 5 czy 10 km to już tak maksymalnie.

Na szczęście w naszej gminie wszyscy płacili po tyle samo czy to telefon czy woda ale były takie gminy gdzie zależało to od odległości, kuzyn w sąsiedniej wiosce i znajomy płacili sami za przyłącze wody od wioski

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale dlaczego oni mają płacić za tych biednych ?? Bo co, bo są bogaci ?? Dlaczego ktoś co ma więcej ma płacić na tego co ma mniej ?? Tak samo głupie są progi podatkowe, każdy powinien płacić taki sam %% ...

Tak samo Ci co mają 5-6 mieszkań pod wynajem mogą powiedzieć że trzeba rolników opodatkować katastralnym, bo mają wielkie majątki i jeszcze narzekają ...

Nie kręć bata na kogoś, bo ten ktoś może Ci ten bat zabrać i użyć go na twoich plecach ...

Nie do końca masz racje , bo za niektóre etaty tyle płacą ,że są oderwane od rzeczywistości

Opublikowano
33 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Nie do końca masz racje , bo za niektóre etaty tyle płacą ,że są oderwane od rzeczywistości

To trzeba było się uczyć żeby mieć taki etat, potem zbudować dobre CV, być aktywnym w pracy, a teraz odcinać z tego kupony ...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To trzeba było się uczyć żeby mieć taki etat, potem zbudować dobre CV, być aktywnym w pracy, a teraz odcinać z tego kupony ...

Co Ty bredzisz, kolega Ci dobrze napisał, że czasem trzeba mieć trochę szczęścia lub po prostu plecy.  Zobacz obecnie, wojsko wymaga wykształcenia podstawowego,  policja - idą raczej Ci, co nie wiedzą, co z sobą począć, bez żadnych umiejętności.  A taki współczesny rolnik - połowa po studiach rolniczych bądź innych, więc z tym wykształceniem nie szalej. Nie wszyscy przecież będą siedzieć w budżetówce, ktoś musi produkować różne dobra...

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

@AdamKutno a co to są te studia rolnicze ?? Na SGGW na kierunki rolnicze na dzienne studia wystarczy że zdasz maturę ... To nie jest jakielkolwiek dobre wykształcenie ... Studia ma teraz wiele młodych ludzi pokończone, tylko w wielu przypadkach po tych studiach wiedza jest gorsza niż po technikum 40 lat temu ... 

Opublikowano

Chodzi o to, że robicie z rolników dziadów,  większość obecnych farmerów to naprawdę fachowcy. I po prostu chcieliby godnie zarabiać,  a nie dziadować,  jak obecnie...

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Ale ja np nie dziaduje, a mam skromne 30ha ... Tylko u mnie jest sporo pracy ręcznej a nie tylko 5 dni w traktorku na wiosnę, 5 w żniwa i 5 na jesieni i by się chciało żyć za to cały rok ... Trafił się teraz gorszy rok na zboża i trzeba go przeżyć, można było w latach gdy były dobre ceny odłożyć sobie poduszkę finansową na taki rok jak ten ...

Z punktu widzenia gospodarstwa i dochodów z niego to przy moim profilu produkcji ten rok oceniam na 4+, brakuje zboża i QQ droższego z 200zł/t aby było 5.

• Like 1
  • Thanks 1