Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

W rolnictwie nie ma biedy i nie będzie, ludzie nawóz kupią i będą sypać nawet gdy cena sięgnie 3500 za saletrę. Kolejny rok będzie sypać pszenica po 13 ton na 5 klasie i kolejny rok będzie oddawana po 500[ o ile w ogóle będą brać]. Przy optymistycznym scenariuszu cena na przyszły sezon się nie zmieni, lub nie wiele spadnie. Przy tej nadprodukcji i braku zbytu na towar w 2 lata jesteśmy zasypani własnym towarem, nie wspomnę już o imporcie. W okolicy nowe nabytki idą aż miło, dzierżawy po 3,300-3,500 podpisywane na 5-7lat. Oprócz hodowców trzody gdzie maciora idzie po 2,7 a tucznik po 4,3 oraz ludzi którzy od zawsze] nie skoczków] zajmowali się warzywami itp. reszta ma się bardzo dobrze. Bieda to znacząca redukcja nawożenia, odpuszczenie dzierżaw z braku opłacalności, brak jakichkolwiek perspektyw na wymianę sprzętu bo po co. Niech ktoś tutaj zacznie tylko pier**lić o strajkach to spadnę ze stołka ze śmiechu. Ceny nawozu nigdy nie spadną bo nie mają po co, jaki jest sens sprzedawać saletrę po 1100 jak rolnicy i tak ją kupią tylko po 1900. O cenach npk nawet nie będę się wypowiadał.

Minister daje kredyty na 1% żeby nie sprzedawać teraz zboża .

Brać kredyt na taką sumę - sprzedać pszenicę za 4 lata .

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Co to znaczy bieda ?  Jak się nie da azotu na start w zbożach ozimych to jest sens potem płacić 500 zł za kombajn ? 

kto mówi o nie podaniu azotu?  Ja użyłem określenia redukcja

1 minutę temu, galan99 napisał(a):

przecież to nie jest żadne rozwiązanie. Wzięcie kredytu w sytuacji gdzie ledwo dopina się budżet, to tylko odroczenie bankructwa. Nie ma kompletnie żadnych perspektyw na to że za rok będzie lepiej, powiedziałbym nawet odważnie że będzie gorzej. A na ratę skądś będzie trzeba wyczarować. Moim zdaniem ten kredyt to żadne rozwiązanie.

Opublikowano (edytowane)

2026 Będzie susza w Polsce mizerne opady od wiosny .

Susze w Polsce najczęściej występują w województwach północno-zachodnich, takich jak zachodniopomorskie, lubuskie, kujawsko-pomorskie i wielkopolskie, a także w regionach centralnych jak mazowieckie, łódzkie i świętokrzyskie Padało w 2025 .

2026 BĘDZIE BRAK OPADÓW . Tak co 2 rok bywa .

Niech nie biorą kredytów .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Już pisałem tutaj że daje tylko kasy brak.  Mam wniosek w domu do wypełnienia ale w banku od razu powiedziała że nie ma kasy i nikt nic nie dostał jeszcze 

• Sad 1
Opublikowano
Teraz, Damianek20 napisał(a):

Już pisałem tutaj że daje tylko kasy brak.  Mam wniosek w domu do wypełnienia ale w banku od razu powiedziała że nie ma kasy i nikt nic nie dostał jeszcze 

i nie dostanie ,ewentualnie dostanie za 100 lat. Nie ma pieniędzy by zapłacić nawet stare programy które ludzie już zrealizowali, a gdzie wyłożyć ogromne sumy na kredyty 1%. Być może ci którzy złożyli pierwsi coś dostaną, reszta może tylko czekać i się modlić

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

i nie dostanie ,ewentualnie dostanie za 100 lat. Nie ma pieniędzy by zapłacić nawet stare programy które ludzie już zrealizowali, a gdzie wyłożyć ogromne sumy na kredyty 1%. Być może ci którzy złożyli pierwsi coś dostaną, reszta może tylko czekać i się modlić

jakie ogromne sumy? ministerstwo tylko do % dopłaca to są grosze 

Opublikowano
13 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Mój wniosek jest w banku a w agropierdołach mówili że po niedzieli kasa ma być więc czekam na tel z banku.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Andpol napisał(a):

Mój wniosek jest w banku a w agropierdołach mówili że po niedzieli kasa ma być więc czekam na tel z banku.

Mój wniosek jeszcze niewypełniony raczej nie liczę na tą kasę 

Opublikowano
6 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Miałeś buraki w tym roku ile na czysto zarobiłeś . Dopłaty nie wliczaj .

Przy jakich kosztach uprawy ile nawozu ?. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Dużo tego się nie weźmie bo do 3-mce 80% faktury mają być na to.

Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał(a):

Dużo tego się nie weźmie bo do 3-mce 80% faktury mają być na to.

Miało być bez fv 

5 minut temu, galan99 napisał(a):

Miałeś buraki w tym roku ile na czysto zarobiłeś . Dopłaty nie wliczaj .

Przy jakich kosztach uprawy ile nawozu ?. 

Nie liczyłem jeszcze i nawet chyba nie chce liczyć . W ubiegłym roku miałem mniej areału a wziołem 5 tys więcej niż w tym z dopłatą za wczesna dostawę. I walce z szarkiem nie wspomnę 

Opublikowano

Nie mam ciśnienia na ten kredyt . Nawozy praktycznie opłacone, powoli trzeba myśleć o paliwie do wiosny po troszeczku kupować i o jakichś ŚOR. Zboża sporą część leży , jedynie co rzepak i burak sprzedany. Na razie jest na chleb i ratę za ciągnik. 

Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

@hubertuss słyszysz ? Słuchaj się ministra. Bierz kredyt i nie sprzedawaj teraz zboża :ph34r:.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v