Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Trochę tam wiem kolego i myślę że jak bym się znalazł jako jeden z tej piątki wyznaczonej do zbioru hektara to wpierdo... byś dostał już o 5,30 1 dnia w pracy   hahhahha 

Mógłbyś już te swoje mądrości wsadzić między bajki i skończyć pier**lić kocopoły od 12 stron? Jak taki chętny do pracy to o 5:30 za***rdalaj do roboty a nie siedzisz całymi dniami i piszesz aby bzdety na forum. Nic mądrego już przeczytać nie idzie, a o cenach nawozów można zapomnieć bo napierdalasz aby na okrągło o wszystkim tylko nie tym co trzeba, przy okazji mijając się z prawdą w każdej wypowiedzi. Weź zrób dobry uczynek i najlepiej to usuń konto, albo nie płać rachunku za Internet na następny miesiąc.

• Like 3
Opublikowano

Jak  ciebie żakowski na nawóz  nie stać chociaż potrzyj workiem z nawozu pola po uwrociach  a  tutaj żali nie wylewaj   albo zadzwoń do dilera i ci płatność odroczy   po zbiorach luniesz pszenice po 430 i zapłacisz , lub zakup na farmingu czy jak tam to się zwie i posiej grubiej żeby starczyło na kilka lat , bo na taniej się nie zanosi 

• Haha 2
Opublikowano

Po pierwsze primo to nigdzie żali nie wylewam, po drugie primo nie jesteśmy na ty. Po trzecie to o mój nawóz to ty się nie martw. A za ile sprzedam to sprzedam, ja już pisałem kiedyś co się powinno robić z takimi ludźmi jak ty, ale nie napiszę ponownie bo i tak usuną. Mam nadzieję że któryś z moderatorów tu w końcu dotrze bo ciężko się to czyta.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Co wy wąchacie ?

ale jak te fakty w życie wejdą a wejdą na 90% to ceny na giełdach polecą jako chwilowe hura i czasem nawozy mogą być dość taniej tej wiosny.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał(a):

ale jak te fakty w życie wejdą a wejdą na 90% to ceny na giełdach polecą jako chwilowe hura i czasem nawozy mogą być dość taniej tej wiosny.

Może i będą tanie ale wydatków opór i gdzieś trzeba szukać pieniędzy u ludzi...

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Co wy wąchacie ?

jeżeli sprawdzi się to co przepowiadają. To kto kupi na wiosnę nawóz po 1800, żeby sprzedać zboże po 350? O ile wogóle pójdzie sprzedać. Do 800 za tonę saletry to nie spadnie, ale jakieś obniżki będą na pewno. 

Opublikowano

Teraz nie wiadomo czy kupować nawóz za 1800 czy ile tam jest i liczyć że pszenica będzie w przyszłym roku drożej co się na to nie zapowiada przez wprowadzenie umów 

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

w grudniu Mercosur w życie, w lutym zawieszenie broni na Ukrainie a w marcu saletra po 800 zł.

ja myśle że bliżej 700 jak 800 , bo czym jak nie gazem trzeba płacić za zniszczenia 

Opublikowano

Lhr ogólnie azoty o 50 zł na tona w górę. Polidap  3250 netto 

Od stycznia ma wejsc tzw CBAM (carbon border adjustment mechanism) czyli "wyrównanie" podatku od emisji  CO² od towarów wytworzonych poza UE.

Raczej  nawozy w ciągu kilku lat będą drożeć.

Można przesledzic sobie cene cementu  w Ue w ciagu  ostatnich kilku lat

Opublikowano

Ja nawóz to kupuje z dostawą , chyba  ze niewiele potrzebs to na lokalnym skupie 3 km od domu rozsiewaczem podjade.

Takie gospodarzenie rowerem po naeóz? To co Ty worek na ramę kładziesz? Czy kupujesz w dklrpie ogrodnicxym nawozy pod kwiatki?

• Haha 1
Opublikowano

Jeszcze rok takich cen i zaczniecie pisać że nawóz szkodliwy dla roślin hahh 3200 tona polidapu piszesz a kukurydza po 400 , bo dopiero zaczynaja młócić a podobno wali po 19 z ha .  Z czym jeden z drugim pojedzie po ten polidap ? na tone nawozu trzeba sprzedać przyczepę pszenicy , albo 2  przyczepy kukurydzy mokrej 

• Like 1
Opublikowano

To kup sobie większe przyczepy...

Mozna I bez nawozów siac  wtedy wydajnosc powinna spasć I problem z nadprodukcja zniknie.

Pszenice mozna było sprzedac  po 1500 to jęczałes ze saletra po 4.5 tys za drogo. 

Zawsze mozna ziemię sprzedac lub wydzierzawic. Jakos wylewu ofert sprzedazy nie ma. 

Pierw niech się martwią Ci co na raty kredytów mają problem nazbierac.

Polidap kupiłem pod fasolę I będzie wysiewany koncem kwietnia. Pszenicy nie musiałem sprzedawac.

Były 2 lata super  mozna było grosza oszczędzic.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Tigon napisał(a):

w grudniu Mercosur w życie, w lutym zawieszenie broni na Ukrainie a w marcu saletra po 800 zł.

Też bym sobie tego życzył, ale realia są takie że ceny pozostaną na obecnym poziomie ,pamiętajcie że wszystkim rosną koszta oprócz rolnika.

Siarczan magnezu Ampol 29 zł brutto worek.

• Like 1