Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, karat7 napisał(a):

Nie wierzę , że Kula takie dostał ceny- saletra 1560 brutto , dzisiaj dzwonili z agroloku proponowali mi 1513 brutto / 24 tony.

Kula dostał ceny z dostawą w każde miejsce w Polsce, stawka została uśredniona i temu takie ceny , cudów nie ma i nie będzie.

Opublikowano

To ile ta marża wynosi ba nawozach?

Kolega ma swój sklep I na fajkach gdzie jest cena drukowana to mówi ze ma z csny 3,68%.

Narzeka. ze mało zostaje a dalej handluje. 

Teraz na nawozach mówię. o saletrze pulan I saletrosanie to jest róznica po 200 zł tona w obrebie 15 km

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, alfa napisał(a):

A co ty myslales że dostanie 200 zł na tonie ? Zebrało by się kolejnych 350 i następnych i następnych i byli by to duzi a dealerzy mieli by handlować na śmiesznej marzy o czekać ludziom na pieniądze zamrażać kapitał i marnować plac . To tak nie działa niestety poza tym te 17tys ton przy takim agroloku to śmiech na sali . Ludzie myślą że dealerzy mają po 200 300 na tonie . Żeby było z 6 tys z samochodu to już dawno wziąłbym się za handel nawozem i nie patrzył krów . 3 samochody miesięcznie to całe g a 20 tys w kieszeni . na samych znajomych obszarnikach był zarobił z 500 tys rocznie sprzedając im z marża nie 300 a 200 zł 

Mają tyle bo jak ściągali nawóz i było dużo importu to jakoś potrafili schodzić z ceny a nie powiesz mi że dokładali ze swojej kieszeni marża jest tak duża że pomiędzy różnymi punktami potrafi być nie jednokrotnie różnicy minimum 100 zł a czasami i więcej a co do obszarników twoich znajomych to by od Ciebie nie kupili żeby cię nie dorabiać 😁 Marża na nawozach moim zdaniem wynosi jakieś 15 do 25 procent ceny w zależności od firmy 

Edytowane przez Alpacino
  • Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Alpacino napisał(a):

Mają tyle bo jak ściągali nawóz i było dużo importu to jakoś potrafili schodzić z ceny a nie powiesz mi że dokładali ze swojej kieszeni marża jest tak duża że pomiędzy różnymi punktami potrafi być nie jednokrotnie różnicy minimum 100 zł a czasami i więcej a co do obszarników twoich znajomych to by od Ciebie nie kupili żeby cię nie dorabiać 😁 Marża na nawozach moim zdaniem wynosi jakieś 15 do 25 procent ceny w zależności od firmy 

Ty chyba nie wiesz co mówisz 25 procent ? Haha dobre . Nie zgodzi się kumpel bo bym ci wstawił zakup fakturę i sprzedaż nawozu . Jak 50 zł zarobisz na tirze którego nie dotykasz i kasa jest odrazu to jest luks zarobek 1200 zł a jak dadzą ci po 100 i nie narzeka to masz prawie 2500 tys a z punktu powiedzmy 5 ton i trzeba zawieść to można i 150 i 200 próbować wziąć . Wtedy co ta głupawka z cenami była to kto trafił to fest zarobił a byly sytuacje że jeden kupił po 2500 sprzedał po 4000 inny kupił po 4000 sprzedał za jakiś czas po 2500 . Handel nawozem to najgorszy biznes jaki może być 

Opublikowano
27 minut temu, alfa napisał(a):

Ty chyba nie wiesz co mówisz 25 procent ? Haha dobre . Nie zgodzi się kumpel bo bym ci wstawił zakup fakturę i sprzedaż nawozu . Jak 50 zł zarobisz na tirze którego nie dotykasz i kasa jest odrazu to jest luks zarobek 1200 zł a jak dadzą ci po 100 i nie narzeka to masz prawie 2500 tys a z punktu powiedzmy 5 ton i trzeba zawieść to można i 150 i 200 próbować wziąć . Wtedy co ta głupawka z cenami była to kto trafił to fest zarobił a byly sytuacje że jeden kupił po 2500 sprzedał po 4000 inny kupił po 4000 sprzedał za jakiś czas po 2500 . Handel nawozem to najgorszy biznes jaki może być 

Tak jakby był taki zarobek jak Ty piszesz to firmy by nie inwestowały własnych środków żeby zakupić duża ilość nawozu i zamrozić sobie w postaci towaru na pół roku kasę i ja nie mówię o pośredniakach którzy sprzedają po kilka ton nawozu tylko o dużych dystrybutorach 

Opublikowano
18 minut temu, alfa napisał(a):

@Alpacino może dystrybutorzy główni mają więcej ale i w komis nawozy dostają właśnie na pół roku jak nie boją się że cena się zmieni 

W każdym razie nie chodzi tutaj ile zarabiają tylko żeby tym co kupują nawóz opłacało się go kupić 

Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał(a):

Kula dostał ceny z dostawą w każde miejsce w Polsce, stawka została uśredniona i temu takie ceny , cudów nie ma i nie będzie.

Trzeba było jechać za wschodnie granicę po nawóz a nie do pulaw

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

@Alpacino może dystrybutorzy główni mają więcej ale i w komis nawozy dostają właśnie na pół roku jak nie boją się że cena się zmieni 

Nie ma dystrybutorów równych i równiejszych ,każdy dostaje ten sam cennik i często w hurcie marża to ok 5 do 25 zł/t , w detalu jest więcej

Opublikowano

Dokładnie, rozróżnijcie firmy które są faktycznie dystrybutorami typu agrochem, ampol, agrolok itp i sprzedają tirami, a jakieś lokalne składy nawozów, które sprzedają "w detalu" po kilka ton z dowozem....

To zupełnie dwa rózne cenniki i poziomy marż.

• Like 1
Opublikowano

No to u mnie lokalnie w ubiegłym tygodniu i pewnie w tym też tak samo jak nie drożej to saletrzak na składzie 1400, a zamawiając w Agroloku wyszedł 1310 i to nie była ilość 24t, nie mam zamiaru wychwalać tej firmy ale poprostu taka jest rzeczywistość, a zapłacić trzeba wszędzie, przy dwóch składach to już by wyszło pewnie różnicy blisko 5 tyś to już są jakieś pieniądze, a towar ten sam.

• Like 1
Opublikowano

No i Kuli zaproponowali ceny , takie że tu na forum można znaleźć taniej ......

Zobaczmy więc, co zaproponował rolnikom polski producent nawozów. Otóż: 

RSM 32 1335 netto z dostawą.

Salman 1275 netto z dostawą.

Pulan 1500 netto z dostawą.

- Ja nie oczekiwałem, że to będzie 100 zł taniej. Liczyłem jednak na jakieś 20, może 30 zł - mówi Mateusz Kulecki.

Opublikowano
22 minuty temu, karmelowy napisał(a):

No i Kuli zaproponowali ceny , takie że tu na forum można znaleźć taniej ......

Zobaczmy więc, co zaproponował rolnikom polski producent nawozów. Otóż: 

RSM 32 1335 netto z dostawą.

Salman 1275 netto z dostawą.

Pulan 1500 netto z dostawą.

- Ja nie oczekiwałem, że to będzie 100 zł taniej. Liczyłem jednak na jakieś 20, może 30 zł - mówi Mateusz Kulecki.

To nie mogło się udać bo gdyby tak się stało to dystrybutorzy by musieli zniknąć bo nikt by od nich nie kupował tylko bezpośrednio od producenta. Producent nie może sprzedać taniej bo się zdenerwują dystrybutorzy że nikt od nich nie chce kupić towaru i tak to wygląda pamiętam jak znajomy kupował jakaś część w sklepie  to sprzedawca powiedział jemu cenę i zapewniał że ma najtaniej i że jak znajdzie taniej to sprzeda jemu za tyle samo ten zadzwonił przy sprzedającym do producenta bo znał wcześniej cenę i się okazało że producent sprzedaje taniej niż dla nich gdzie oni zamawiają dużo jego towaru to wyrwał telefon klientowi i zaczął się kłócić że tak nie może być że klient detaliczny rolnik zamawiając pojedynczo ma w tej samej cenie co on hurtowo 😁

Opublikowano
9 godzin temu, EmilPlayP napisał(a):

No to u mnie lokalnie w ubiegłym tygodniu i pewnie w tym też tak samo jak nie drożej to saletrzak na składzie 1400, a zamawiając w Agroloku wyszedł 1310 i to nie była ilość 24t, nie mam zamiaru wychwalać tej firmy ale poprostu taka jest rzeczywistość, a zapłacić trzeba wszędzie, przy dwóch składach to już by wyszło pewnie różnicy blisko 5 tyś to już są jakieś pieniądze, a towar ten sam.

Zawsze kupowałem i dystrybutora ale od 3 lat szukam innych źródeł i jakie było moje zdziwienie jak raz saletrę kupiłem gdzie indziej po 60zł taniej na tobie a dostarczył mi ją dystrybutor 🤣🤣🤣

Opublikowano
10 godzin temu, Alpacino napisał(a):

To nie mogło się udać bo gdyby tak się stało to dystrybutorzy by musieli zniknąć bo nikt by od nich nie kupował tylko bezpośrednio od producenta. Producent nie może sprzedać taniej bo się zdenerwują dystrybutorzy że nikt od nich nie chce kupić towaru i tak to wygląda pamiętam jak znajomy kupował jakaś część w sklepie  to sprzedawca powiedział jemu cenę i zapewniał że ma najtaniej i że jak znajdzie taniej to sprzeda jemu za tyle samo ten zadzwonił przy sprzedającym do producenta bo znał wcześniej cenę i się okazało że producent sprzedaje taniej niż dla nich gdzie oni zamawiają dużo jego towaru to wyrwał telefon klientowi i zaczął się kłócić że tak nie może być że klient detaliczny rolnik zamawiając pojedynczo ma w tej samej cenie co on hurtowo 😁

Bo dystrybutor ma umowę na cały rok a nie tylko kiedy mu cena pasuje , a nie kiedy za brak jej realizacji są kary umowne... do tego jakby teraz taki kula dostał lepsze warunki to wyobraźcie sobie co by było w grupie czy anwilu na wiosnę , tam stali by sami chętni na zakupy :D 

Opublikowano
10 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Dilerzy=armia ludzi=koszty. 

Kula powinien pośredniczyć tylko tych co chcą wielokrotność dostaw calosamochodowych. Wtedy cena mogłaby być niższa.

Opublikowano

To tak jak w Płocku mają najdroższe paliwo w Polsce.🤷‍♂️

Później teksty, że trzeba kupować polskie nawozy, patriotyzm gospodarczy itp. Ty myślisz patriotycznie a koncerny nawozowe kombinuną żeby ciebie wyruchać na jak największą kase.

Opublikowano

To zle, ze stali by chetni na zakupy? Rolnik to ma wszystko pod gorke. Sprzedaz do posrednika, bo inaczej nie mozna. Kupno od posrednika, bo inaczej nie mozna. Pozbyc sie polowy tych pasozytow, to juz by oplacalnosc inaczej wyglądala. Nie wiem dlaczego lokalny sklad kupujac kilka aut saletry, ma miec taniej niz kilku rolnikow.

Opublikowano
Teraz, asus921 napisał(a):

To zle, ze stali by chetni na zakupy? 

Dla zakładu ?? To źle, niepotrzebne kolejki, a tak mają awizacje dla dystrybutorów na dany dzień, stabilny odbiór towaru w ciągu roku, dla zakładu produkcyjnego to o wiele lepsze niż kolejka chłopów w lutym i marcu a resztę roku magazynowanie ... W ten sposób potrzebują dużo mniejszej powierzchni magazynowej.

Opublikowano
2 minuty temu, asus921 napisał(a):

To zle, ze stali by chetni na zakupy? Rolnik to ma wszystko pod gorke. Sprzedaz do posrednika, bo inaczej nie mozna. Kupno od posrednika, bo inaczej nie mozna. Pozbyc sie polowy tych pasozytow, to juz by oplacalnosc inaczej wyglądala. Nie wiem dlaczego lokalny sklad kupujac kilka aut saletry, ma miec taniej niz kilku rolnikow.

Umiesz czytać ? Dystrybutorzy mają umowę na cały rok i muszą to realizować , nie da się od tak zamknąć na 5 miesięcy  puław, polic czy anwilu bo akurat teraz rolnikowi cena nie odpowiada.... 

• Like 2
Opublikowano

@Tomasz0611

Jakos w wiekszosci branz mozesz zamowic u producenta i producent sie cieszy, ze ma sprzedaz, a tutaj wszystko jak zawsze staje na glowie. Tylko, ze rolnik to zawsze byl i bedzie w dupe bity i kazdy do okola bedzie kase robil tylko nie on.