Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można mieć poglądy polityczne i nie lubić danej partii ale ten człowiek na takim stanowisku? Ciekawe czy wygrałby w wyborach na wójta gdyby ludzie dowiedzieli się co wyprawia?

Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Można mieć poglądy polityczne i nie lubić danej partii ale ten człowiek na takim stanowisku? Ciekawe czy wygrałby w wyborach na wójta gdyby ludzie dowiedzieli się co wyprawia?

Nawet na sołtysa by nie wybrali 

Opublikowano
4 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

No widzisz , o czym to świadczy , a o tym że obecnej bandy ma wiekszość po uszy , stąd taki wybór, du.a  im sie teraz pali

Opublikowano
44 minuty temu, wilkołak napisał(a):

No widzisz , o czym to świadczy , a o tym że obecnej bandy ma wiekszość po uszy , stąd taki wybór, du.a  im sie teraz pali

To forum rolnicze a nie polityczne

Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 18:25, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Każdy jest mądry na forum, jak siedzi przed komputerem albo telefonem. Niektórzy by nawet 1/4 z pisanych tutaj postów nie powtórzyli komuś w twarz. Ale takie uroki forum.

Wracając do tematu, ma ktoś jakieś ciekawe oferty na wapno? Głównie granulowane. Czy wszyscy żyją saletrą?

Bogaci żyją drogo granulo, a biedni rsmem

Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 18:25, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Wracając do tematu, ma ktoś jakieś ciekawe oferty na wapno? Głównie granulowane. Czy wszyscy żyją saletrą?

Bogol 🤣 ja już 3rok sypie sypkie wapno. No ale jak ktoś nie zwraca uwagi na koszta to nie moja sprawa 

Opublikowano
14 minut temu, PAN88 napisał(a):

Bogol 🤣 ja już 3rok sypie sypkie wapno. No ale jak ktoś nie zwraca uwagi na koszta to nie moja sprawa 

Czyli ty też niedawno nauczyłeś się liczyć 

Opublikowano
16 godzin temu, wsbil napisał(a):

Saletra 34n 1600zl

Sól potasowa 1650zl

Polidap 3180zl

Npk import 8-20-30-3s 2550zl

Brutto, detal, łódzkie płn.

super tanio sól potasowa. Drożej miałem wyceniane cały zestaw

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

nawet nie będę wchodził z tobą w dyskusje jeżeli uważasz że granula jest taka droga. Mam nadzieję że za zaoszczędzone pieniądze zakupiłeś już jakiegoś mercedesa 

10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Bogaci żyją drogo granulo, a biedni rsmem

najlepiej żyją ci co umieją liczyć i znaleźć dobrą ofertę na 1 i 2 🙂

Opublikowano
49 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

nawet nie będę wchodził z tobą w dyskusje jeżeli uważasz że granula jest taka droga. Mam nadzieję że za zaoszczędzone pieniądze zakupiłeś już jakiegoś mercedesa 

najlepiej żyją ci co umieją liczyć i znaleźć dobrą ofertę na 1 i 2 🙂

A nie jest? Cztery razy drożej, czasami nawet pięć za ten sam składnik to spora różnica. Na 25 t różnica nawet 7000-8000 zł!

Opublikowano

Wapno tylko luzem przynajmniej w moim rejonie granulat za drogo wychodzi a to to samo tylko wygodniej wysiewaći na tym wszystkie zalety granuli się kończą

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Młody1997 napisał(a):

A nie jest? Cztery razy drożej, czasami nawet pięć za ten sam składnik to spora różnica. Na 25 t różnica nawet 7000-8000 zł!

Nie jest. Kreda granulowana 2 razy droższa od sypkiej, ma więcej cao bo ma mniejsza zawartość wody chyba logiczne. 

Zrobili wam pranie mózgu że granula jest droższa 4 czy 5 razy. 

Opublikowano
11 minut temu, Grab12 napisał(a):

Wapno tylko luzem przynajmniej w moim rejonie granulat za drogo wychodzi a to to samo tylko wygodniej wysiewaći na tym wszystkie zalety granuli się kończą

A wygoda wysiewu to mało ? Ogólnie doraźnego posypania granula jest super mówię przy ostrym odchwaszczanie fakt pyliste wyjdzie trochę taniej 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Młody1997 napisał(a):

ty jesteś jakiś specjalny czy tylko udajesz? Skąd ty wytrzasnąłeś taką różnice to nie wiem, ale ewidentnie jest z czymś problem.

Ja kupuję dużoo taniej niż ty podałeś, a o wygodzie wysiewu nie wspomnę😉

Ale każdy musi umieć liczyć, jeżeli wam tak wychodzi, to niech tak będzie. Z koniem nie ma się co kopać.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Sumik napisał(a):

A wygoda wysiewu to mało ? Ogólnie doraźnego posypania granula jest super mówię przy ostrym odchwaszczanie fakt pyliste wyjdzie trochę taniej 

Problem z wapnem sypkim to zazwyczaj brak rozsiewacza własnego. Ja staram się raz na 4/5 lat sypnąc sypkie i wtedy najmuje usługę rozsiewania. Granule to stosuje np, jak jakieś pole dobiorę i szkoda mi na nie sypkiego brać. 

Powiem teraz z mojego doświadczenia; wzielem działkę po tamtych żniwach, zasialem tam rzepak ( po pszenicy, nie było tam rzepaku ponad 5 lat). Zrobiłem badania od raz przed dawaniem czegokolwiek to mi wyszło ph4.9. kupiłem węglanowe wapno i dałem w ilości 600 kg /ha, bo mi nie pasowało z sypkim kombinować. Mieliśmy potem w powiecie powódź, więc każdy ma prawo darmowe pomiary w osrch, więc zrobiłem niedawno znów i teraz mi pokazało 5.3ph. na ile to błąd pomiaru na ile realne działanie to nie wiem. Ręki na pniaka za to nie położę, ale gadanie że granulat nic nie działa jest na wyrost

Oczywiście że granulat zawsze wyjdzie drożej, za tonę granulatu mamy pod 4 t sypkiego ale jak się nie ma rozsiewacza to już tak kolorowo nie wyglada

Edytowane przez Badwolf
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Badwolf napisał(a):

Oczywiście że granulat zawsze wyjdzie drożej, za tonę granulatu mamy pod 4 t sypkiego ale jak się nie ma rozsiewacza to już tak kolorowo nie wyglada

Lokalna firma jak bierzesz całą łódke to rozsiewacz na jeden dzień masz w zestawie ;)