Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ursus to już od kilku lat było "nic". Montownia chińskich ciągniczków, jedyne co miało wspólnego z warszawskim Ursusem to napis na masce ... 

Niektórzy celebryci na youtube z branży agro twierdzą że Ursus upadł przez import Belarusa niespełniającego norm spalin

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jakoś w tygodniu agroloku przysłał sam z siebie SMS że kukurydza 840 netto z podwórka, to nie tak źle. Nie pytałem o pszenicę.

Na mój rejon to kiepsko

Opublikowano

Może i tak 

W tamtym roku się kręcił koło budynków w ta i nazat, ale nie zajechał

27 minut temu, karol19920 napisał(a):

Niektórzy celebryci na youtube z branży agro twierdzą że Ursus upadł przez import Belarusa niespełniającego norm spalin

Coś mi błyska że sami nawet kupili t25 do odbudowy by zrobić wyświetlenia 

Ale nie dobra o tym wspominać 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, karmelowy napisał(a):

A ty wiesz że to nie agrolok ustalił cenę ? Przecież logiczne że nie sprzedadzą ci taniej niż teraz mogą sami kupić ...

Nawet jak zatowarowali się wcześniej to i tak taniej nie sprzedadzą tylko dostosują się do rynku 😁

Opublikowano

Zróbmy jak z węglem i usuńmy w ogóle konkurencję na rynku sprzedaży. Niech państwo dystrybuuje cały nawóz i będzie najlepiej. Na końcu wpompowane pieniądze w zakłady i tak komuś sprzedadzą i tyle będzie z dobrą narodowego. Przy prezesach z partii politycznych jeszcze nic nie przetrwało długo a straszenie o wyprzedaży majątku dobre żarty od lat nic innego nie robią...

• Like 1
Opublikowano

Saletra na n2 przyjechała - 1915brutto, litewska w workach z polskimi napisami. Mała ilość bb. Pytałem, czy jest w hurcie jak dla niego dużo tańsza od pl, że ja bierze, to powiedział, że nie, ale że ma grubsza granule i chętniej ludzie biorą. Ale czy mówił prawdę 🤷

Opublikowano (edytowane)

No no a cały skład trzyma tylko po to by rolnicy mieli gdzie kupować, i co miesiąc dokłada do interesu bo jednak opłaty trzeba robić, nie wiem kto głupszy, on co tak mówi czy ludzie którzy w to wierzą 😅

Edytowane przez Mikua
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał(a):

Saletra na n2 przyjechała - 1915brutto, litewska w workach z polskimi napisami. Mała ilość bb. Pytałem, czy jest w hurcie jak dla niego dużo tańsza od pl, że ja bierze, to powiedział, że nie, ale że ma grubsza granule i chętniej ludzie biorą. Ale czy mówił prawdę 🤷

oczywiście że mówi prawdę, robi to tylko dlatego żeby rolnikom było lżej i nie ma z tego pięciu groszy. Być może nawet dokłada do interesu względem polskiej, trzeba to docenić. 😆

jak kupowałem saletrę po 1350 netto i mocznik po 1750 netto to zastanawiałem się czy dobrze robię. Dzisiaj najchętniej cofnąłbym się w czasie i kupił po ciężarówce jednego i drugiego. A szło dostać jeszcze taniej, ciekawe czy saletra nie przebije bariery 2000 brutto na dniach. 

Opublikowano
22 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

oczywiście że mówi prawdę, robi to tylko dlatego żeby rolnikom było lżej i nie ma z tego pięciu groszy. Być może nawet dokłada do interesu względem polskiej, trzeba to docenić. 😆

jak kupowałem saletrę po 1350 netto i mocznik po 1750 netto to zastanawiałem się czy dobrze robię. Dzisiaj najchętniej cofnąłbym się w czasie i kupił po ciężarówce jednego i drugiego. A szło dostać jeszcze taniej, ciekawe czy saletra nie przebije bariery 2000 brutto na dniach. 

Już przebiła w niektórych częściach Polski 2000 brutto dojdzie do 2500 bo jeszcze ludzie czekają niektórzy a jest ich sporo że jednak będzie obniżka 😁 

Npk w jakiej cenie może ktoś się orientuje z was ? 

Opublikowano

44 minuty temu, Mikua napisał(a):

nie wiem kto głupszy, on co tak mówi czy ludzie którzy w to wierzą

Wydawało mi się, że nic trudnego w zrozumieniu nie napisałem..

No ale - pokazuje i objasniam: chłop nie powiedział, że nie kupuje taniej, tylko że różnica w cenie, względem polskiej, nie jest dla niego, jako hurtownika, duża. Co to znaczy duża dla hurtownika, to nie wiem. Czy 10zl/t, czy 100zl/t? Jak wiesz, to napisz. To, że nie robi tego charytatywnie, to chyba wiadomo. To, że kupuje gdzie znajdzie taniej, to tez chyba oczywiste.

Cenę ma (z tych składów, co obdzwonilem), do 100 mniejsza niż inni (jeden skład miał mniej, ale + dowóz), do tego sprzeda komuś legendę jaka to grubsza granula jest lepsza niż drobna i może parę worków więcej przez to opierniczy i interes się kręci.

45 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Dzisiaj najchętniej cofnąłbym się w czasie

A jakby tak się cofnął przed wojnę i wtedy nakupił? Gdybać sobie można, nic to nie zmieni

Opublikowano
12 minut temu, daron64 napisał(a):

No ale - pokazuje i objasniam: chłop nie powiedział, że nie kupuje taniej, tylko że różnica w cenie, względem polskiej, nie jest dla niego, jako hurtownika, duża. Co to znaczy duża dla hurtownika, to nie wiem. Czy 10zl/t, czy 100zl/t? Jak wiesz, to napisz. To, że nie robi tego charytatywnie, to chyba wiadomo. To, że kupuje gdzie znajdzie taniej, to tez chyba oczywiste.

Cenę ma (z tych składów, co obdzwonilem), do 100 mniejsza niż inni (jeden skład miał mniej, ale + dowóz), do tego sprzeda komuś legendę jaka to grubsza granula jest lepsza niż drobna i może parę worków więcej przez to opierniczy i interes się kręci.

A jakby tak się cofnął przed wojnę i wtedy nakupił? Gdybać sobie można, nic to nie zmieni

Ja bym baksy przważył... 

Opublikowano

Myślisz, że może być oszukane? W sumie nawet nie przeszło mi to przez myśl. Z gościem handlował jeszcze ojciec. W sumie pewnie ze 30 lat będzie blisko jak od niego kupujemy i nie było nigdy lipy

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja bym baksy przważył... 

Ja też bo teraz różne cyrki się dzieją jednemu podobno sprzedali wapno granulowane a powiedzieli że jest to zaksan z dodatkiem mączki dolomitowej 😁

23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Słyszałem że zdarza się że 50kg brak .... sam muszę wagę hakową kupić.. 

Zdarza się i to niby często jak się uda nikt nie zważy to jest firma do przodu ale wiem że ktoś mi opowiadał że jego sąsiad miał taki przypadek zważył parę worków i odesłał ciężarówkę tak samo jak mieszają dwa nawozy sól z azoto-fosforowym przesypują w big bagi niby 50% jednego i 50% drugiego pytanie czy są te proporcje zachowane kto to sprawdzić i sprzedają jako npk 5-15-30 w cenie 100  zł taniej i rolnik kupi 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał(a):

a ja , jak już tak gdybamy o podróżach w czasie, przeniósłbym się do końca lat dziewięćdziesiątych i nakupił tych wraków warszaw, syren, maluchów , ws-ek ,schl-ek  i innych zabytków po 50 zł szt. Byłbym milionerem , patrząc ile teraz się za to cenią.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tylko jaka była wartość tego 75 zł wtedy a jaka jest dzisiaj.

Na pewno mniej była wtedy warta taka WSK niż dzisiaj, taka ładna, zadbana WSK to teraz co najmniej 10.000 a za ładną MZ250 można dostać 20.000.

Więcej teraz kupisz za 10.000 niż za 200 czy 300 zl w 1996 ...

Edytowane przez Tomasz0611