Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Ochrona danych i dobrego imienia firmy.. zaczęło się od tych firm importujących zboża z Ukraine 

Upublicznianie nazwy przedsiębiorstwa prowadzącego oficjalną sprzedaź nawozów, w kontekście podawania ich cen w przestrzeni publicznej, nie narusza tzw. "dobrego imienia" owego przedsiębiorstwa, o ile dana firma wogóle takowe posiada.. 😎 

Opublikowano (edytowane)
Pulan Saletra amonowa 34N 1700 zł
Saletra Wapniowa 15N+26CaO

Pulrea Mocznik 46N

2200 zł

2300 zł

Pulsar 20N+24S   1330 zł
RSM 32N

RSM 28N

1 550 zł

1 470 zł

RSMS 26+3  
Zaksan Saletra amonowa 32N   1 700 zł
Salmag 27N    1470 zł
Saletrosan 26N+13S

Siarczan Amonu Makro 21N+24S

1 680zł

1370 zł

Polifoska 6 NPK(S) 6-20-30(7)   2770 zł
Polifoska 8 NPK(S) 8-24-24(9)    2910 zł
Polifoska 7 NPK(S) 7-18-28(12)

HOLIST Agro KMg   55-5

2200 zł

Fosforan amonu NP 18-46    3250 zł
Super Fosdar 40P    3 250 zł
Amofoska NPK(Ca,S) 4-16-18(4-10)    1 890 zł
HOLIST agro PK 16-28  2200 zł
FOSFARM NPK 4-10-15 (6Ca, 12S, 0,02Cu, 0,02Zn )    1 460 zł
Amofoska NPK(Ca,S) 4-12-12(9-15)+2,5Mg  
HOLIST agro  PK  15-30 (10CaO , 10SO3)   2200 zł
Sól potasowa   60K   1 890 zł
Siarczan magnezu granulowany MgS 21-30 posypowy   1 400 zł
Siarczan potasu 50K       a 25 kg    82 zl/szt

Edytowane przez porcelanowy83
  • Thanks 2
Opublikowano

Ten superfosdar 40 to chyba ktoś na łeb upadł, jeśli to nie błąd. 

Za tą cenę będzie 2,5t superfosfat pojedynczego o lepszej przyswajalności o sumarycznie się do P, o S i Ca już nie wspominając.

Chyba że i tu poszybowało.

Zresztą  fosforan dużo tańszy.

Pewno pomyłka i zamiast 3250 miało być 2250

Opublikowano
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

Galana szlak trafia że saletra dalej poniżej 2000 i nie może tego przeżyć 

On tylko czeka na kolejną informację o podwyżce lub możliwości wzrostu cen. 
zaraz będzie link do  artykułu i że pozwolę sobie go zacytować ,,już nie długo saletra za ponad 2 tys” 😄 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Pytanie z innej beczki , ma ktoś namiary na firmy zajmujące się utylizacją pustych bigbagow po nawozach ? Potrzebuje żeby ktoś mi to odebrał i dał kwit potrzebny do BDO … Lokalizacja Lubelskie ilość objętościowo może na jakaś  duża naczepę od ciężarówki wejdzie ,wagowo nie wiem jak to liczyć ale może nawet jakieś 2/3 tony bo namokło to sporo przez rok

Opublikowano
7 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jak kupiłeś  jako  RR traktor za gotówkę to za kilka albo kilkanaście dni  ten co ci wystawił fakture zrobił rozliczenie i US o tym wie że to ty kupiłeś , a  nie pytał skąd miałeś pieniądze , bo sobie sprawdził i  się dowiedział . RR żeby dostał zwrot te 7 % to musi dostać za sprzedane produkty na konto , za sprzedany traktor na umowę za gotówkę  również , bo  ten co kupuje melduje do US  ,  renty / emerytury  / dopłaty też widzi skarbówka z kim mieszkasz również . 

Nie ma teraz obowiązku meldunkowego , więc mieszkać dzisiaj możesz tu , a jutro tam , to i wątpię że jak się wprowadzę na miesiąc do kogoś to skarbówka będzie o tym wiedzieć 

Opublikowano
2 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Pytanie z innej beczki , ma ktoś namiary na firmy zajmujące się utylizacją pustych bigbagow po nawozach ? Potrzebuje żeby ktoś mi to odebrał i dał kwit potrzebny do BDO … Lokalizacja Lubelskie ilość objętościowo może na jakaś  duża naczepę od ciężarówki wejdzie ,wagowo nie wiem jak to liczyć ale może nawet jakieś 2/3 tony bo namokło to sporo przez rok

Popytaj w firmie LOBO. Mają chyba filie w całym kraju.

Jest oddział w Zwoleniu,do lubelskiego niedaleko, ale lubelskie olbrzymie.

Można znaleźć filmy z belowania folii prasą.  Wodę wyciśnie i objętość zmieści, a wówczas sam dowieźć możesz.

No i Twój lokalny PSZOK powinien odpłatnie przyjąć, tylko na konkretny termin. U mnie jesienią 1,5 zł /kg

Opublikowano
19 godzin temu, korasss napisał(a):

Dokładnie . Ja kupiłem JD płatne gotówką  na FV 85 tys , jestem na RR ,kasa na zakup nie była pobierana z konta i nikt o nic nie pyta , a tu wszyscy widzę sami znafcy tak przez f

Ja np pobieram miesięcznie po 15-20 tys co miesiąc z konta gotówki i co mi udowodnią barany. Mogę na miłe panie wydać lub do skarpety gromadzić a następnie milion wpłacić na konto i UJ im do tego. Niech się wezmą na darowizny ryżego na odbudowę banderowskich kamienic. Pod trybunał takiego dziada a nie brać się za pracujących ludzi

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kupiłeś...Galan?🤔

Galan potrzebuje 1.5 tony na rok to pewnie kupi jak parę ton sZparagow u germanca przerzuci

Opublikowano
2 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Kornex. U nas gmina załatwiła i za friko odbierali folie i bigbagi. Siatek nie chcą a od groma tego mam.

• Like 1
Opublikowano

Po 1480 kupiłem, ale raczej już z poślizgiem.

Niemniej nie mam co narzekać. Ekonomista ze mnie marny, ale kolejny raz raczej z zakupami trafiłem.

Opublikowano
10 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jak kupiłeś  jako  RR traktor za gotówkę to za kilka albo kilkanaście dni  ten co ci wystawił fakture zrobił rozliczenie i US o tym wie że to ty kupiłeś , a  nie pytał skąd miałeś pieniądze , bo sobie sprawdził i  się dowiedział . RR żeby dostał zwrot te 7 % to musi dostać za sprzedane produkty na konto , za sprzedany traktor na umowę za gotówkę  również , bo  ten co kupuje melduje do US  ,  renty / emerytury  / dopłaty też widzi skarbówka z kim mieszkasz również . 

Rr może te 7% otrzymać również przy płatności gotówką, tylko ten co wystawia rrke nie odzyska później tych 7% z us, dlatego robią przelewy. Wystawca rrki te 7% płaci z własnej kieszeni, dopiero później us mu zwraca. Kiedyś te rrki były chyba na gotówkę, pralnia jak sku*wesyn i zostało to uszczelnione.

Opublikowano

Prawdziwa pralnia pieniędzy to była w 2022/2023 roku, gdy vat na zboża i oleiste do konsumpcji byl 0%.

Można było zalegalizować sporo gotówki trzymanej "w szafie". Prosty mechanizm dzialania:

- zaprzyjaźniony skup i obrót "pustą" faktura poniżej 15 tys zl, czyli platnosc gotówką.

Dodatkowo skup mógł zalegalizować zakupy z UA, mając fakturę takie zboże udawało polskie.

Gdyby skarbowy chcial policzyć, to rolnikom w tym procederze pszenica plonowała 13 t, rzepak 7t,a kukurydza 23t...

Oczywiście to dla ludzi posiadających duża ilość ha, niekoniecznie uprawiających je, ważne aby doplaty składali w arimr.

No dodatkowy bonus to "doplata do zboza"... Eldorado...

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

jeśli masz tego naczepe od cieżarówki to jest tego pare ton a nie tyle co piszesz. Wywoże co roku dostawczaka wyładowanego na full to mam zawsze 300kg. Mokre upierdzielone nie kazdy chce wziąść, ja zawsze wciągam pod dach żeby się póxniej w tym nie babrać.