Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Akurat ziemia od dawna kosztuje bo Zamojszczyzna to najlepszy rolniczo region w Polsce 

Najlepsze są Żuławy. Ziemia dobra, port blisko, wojna daleko. Tylko kuku sypie tak jak pszenica-10 ton. Rzepak 5-6. Był u mnie gościu z Żuław i mówił, że żeby rzepak dał 4 albo pszenica 8 to musiało się stać coś złego...

Opublikowano (edytowane)

Żuławy mają przewagę w postaci portu. My mamy zawsze najtaniej bo i najdalej. Dlatego chcieliśmy m.in. kolei do portu. Za to nas za jakiś czas woda nie zaleje😂

Na dobrą sprawę w tym kraju jest tylko kilka regionów dobrych dla rolnictwa. Reszta to tak czy siak pchanie kuli pod górę 

Edytowane przez STIG13
  • Like 2
Opublikowano

15 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Akurat ziemia od dawna kosztuje bo Zamojszczyzna to najlepszy rolniczo region w Polsce 

Pozwolę się nie zgodzić. Nie "najlepszy rolniczo", tylko "jeden spośród najlepszych do produkcji rolnej".

11 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Na dobrą sprawę w tym kraju jest tylko kilka regionów dobrych dla rolnictwa.

Pełna zgoda.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Pozwolę się nie zgodzić. Nie "najlepszy rolniczo", tylko "jeden spośród najlepszych do produkcji rolnej".

Tak. Jeden z. Produkcyjno. Niekoniecznie cenowo do sprzedaży ;)

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek72511 napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-pro-30-n-s-roztwor-mocznikowo-siarkowy-luzem-CID757-ID11Mla2.html

Stosował ktoś taki temat ? Głównie chodzi mi o nawożenie przedsiewne qq .

zakładając że 1000l waży 1300 kg to mamy roztwór mocznikowy  18-19% to mamy 2200 za 460kg  azotu -równowartość 1 t mocznika do tego siarka ale jest to nawóz bardzo kwaśny właśnie z powodu siarki no i trzeba doliczyć koszt transportu 

Opublikowano
26 minut temu, v11 napisał(a):

zakładając że 1000l waży 1300 kg to mamy roztwór mocznikowy  18-19% to mamy 2200 za 460kg  azotu -równowartość 1 t mocznika do tego siarka ale jest to nawóz bardzo kwaśny właśnie z powodu siarki no i trzeba doliczyć koszt transportu 

dokładnie 18% azotu, a RSM 26 ma 26% azotu plus 7,5%S, a tu 13,5%, więc azotu mało, cena dość wysoka jak za azot

Opublikowano
18 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jest taka wioska tuż przy granicy Wola Uhruska, przed rozpoczęciem wszystko w okolicy rozkwitało, doganiali świat. Gdy tylko za płotem wybuchła wojna wszystko STOP.

Co tam budowali ze mowisz ze wszystko rozkwitalo? Zadnego zakladu tam nigfy nie bylo i nie bedzie a jedynie moze tam byc maly zaklad przydomowy produkujacy energie czyli fotowoltaika. Mlodzi powyjezdzali do cywilizacji. Wiem bo jakos przejezdzalem raz tamtedy to tylko moge pozazdrpscic polaci i jakosci hleby nic po za tym .bo od domu do domu kilka kilometrow jest

Opublikowano
8 minut temu, MarcinO10 napisał(a):

Ten KazAzot saletra 1280 netto z dostawą. Przy całym aucie.

Jutro zobaczę czy to co miałem w zeszłym roku, jak tak to młynarze w okolicy beda czapki przed Tb zdejmować kiedy będziesz wracać z pola po 1 dawce 😁

Opublikowano

Oficjalnie Kazakhstan, prawdopodobnie Roaja.

Jeżeli ktoś moze sobie pozwolic to niech kupuje Polska, znaną jakosc. 

Jak dlugo można przechowywac saletrę puławską? Ja kupiłem paletę na gorke w małym worku polakowana po 30 kg, ale zostało. Mi jej kilja workow to po ponad 18 miesiacach sie brylila, a te te bryly to po kruszeniu bardziej przypominały cukier puder. W bigach nie zauważyłem zmian ,mowa o pulanie

Opublikowano

Pulan leżał u mnie rok, zero problemów.

6 godzin temu, mateo105 napisał(a):

Co tam budowali ze mowisz ze wszystko rozkwitalo? Zadnego zakladu tam nigfy nie bylo i nie bedzie a jedynie moze tam byc maly zaklad przydomowy produkujacy energie czyli fotowoltaika. Mlodzi powyjezdzali do cywilizacji. Wiem bo jakos przejezdzalem raz tamtedy to tylko moge pozazdrpscic polaci i jakosci hleby nic po za tym .bo od domu do domu kilka kilometrow jest

Ty przejeżdżałeś, a ja rozmawiałem z człowiekiem stamtąd. Wiadomo dziura. Ale zaczeli się sprowadzać nowobogaccy i zaczynało się robić "przyjemniej".

Opublikowano
10 godzin temu, Bartek72511 napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-pro-30-n-s-roztwor-mocznikowo-siarkowy-luzem-CID757-ID11Mla2.html

Stosował ktoś taki temat ? Głównie chodzi mi o nawożenie przedsiewne qq .

Coś podobnego miałem tylko że pochodziło to z Zamościa a przywiozły mi to z Białki. Kupiłem RSM 32 po 3000 a ze ciężko było z nawozami to RSM zakupiony przeze mnie poszedł do żyda po wyższej cenie a do mnie jechał kilka tygodni a jak dojechało, to  jakieś gówno o kolorze ON. Rozlałem 2000l na ozime i nie było żadnego efektu po kilku tygodniach, resztę kazałem mu zabrać lub wymienić na byle co to przywiózł mi rsm26 ale ten był już ok.

Opublikowano
wilkołak napisał:

Jaki kraj pochodzenia tej saletry , pewnie sie zbryla

RAPTUS więc cena adekwetna do jakośći

Niby Kazachstan. Mają ją nie raz na składzie w mojej miejscowości to kiedyś patrzyłem to tak jakby się proszkuje. Bigbag jest włożony dodatkowo w taki jakby worek foliowy. Kolega tam pracuje i mówi że wziął do siebie na próbę to strasznie pyli ale działać to działała.

Opublikowano
15 minut temu, wilkołak napisał(a):

A jak to chcesz równo rozsiać , nie mówiąc już o większych szerokościach

Lejkiem na 8m pewnie. Szybciej do opryskiwacza niż do rozsiewacza. Mówię to niestety ze swojego doświadczenia, co prawda z innym nawozem. Większość towaru to był pył, siało się to gorzej niż wapno. Od tego czasu wolę nawet dopłacić ale siać ze spokojną głową.

• Root Admin
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 12:09, wilkołak napisał(a):

Jak chcesz kupić to dzwonisz po firmach które znasz i kupujesz najtańszy, ktoś z kuj-pom  nie kupi w lubelskim , bo transport drogi

Mylisz się, tutaj dzieją się cuda - dosłownie.

Mimo ze mam stosunkowo blisko do Kędzierzyna to często nawóz przyjeżdża z Puław.
Do Puław mam 3x dalej niż do Kędzierzyna.

A najlepsze jest to, że ostatnio najlepszą cenę za RSM zrobiła mi firma z pomorskiego i towar przyjechał z Puław, mimo, że jak pisałem wcześniej do Kędzierzyna 3x bliżej i faktury też mogły wystawić duże firmy dystrybucyjne z bardzo bliskiej okolicy, ale tu albo nie mają limitów na nawóz, albo mają cenę taką ze się nie uśmiecha kupować. Dlatego pytamy w 3-5 firm. Staramy sie dogadać w 2-3 rolników i kupić całe auto, wtedy jest dużo taniej i szybciej kupić towar.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, yacenty napisał(a):

Mimo ze mam stosunkowo blisko do Kędzierzyna to często nawóz przyjeżdża z Puław.

A najlepsze jest to, że ostatnio najlepszą cenę za RSM zrobiła mi firma z pomorskiego i towar przyjechał z Puław, mimo, że jak pisałem wcześniej do Kędzierzyna 3x bliżej i faktury też mogły wystawić duże firmy dystrybucyjne z bardzo bliskiej okolicy, ale tu albo nie mają limitów na nawóz, albo mają cenę taką ze się nie uśmiecha kupować. Dlatego pytamy w 3-5 firm. Staramy sie dogadać w 2-3 rolników i kupić całe auto, wtedy jest dużo taniej i szybciej kupić towar.

Tylko właśnie zdarza się że jest problem żeby wsiąść dużą ilość na raz, dla jednego to często za dużo, a chętnych do spółki też nie tak łatwo znaleźć. Wiadomo że jeżeli bierzesz ilości tirowe to mogą nie dość że z daleka przywieźć to i cenę negocjować.  Dlatego trzeba mieć swoich ludzi, ewentualnie kupić więcej jak cena naprawdę promocyjna, bo różnica może być kosmiczna.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, yacenty napisał(a):

Jacku, ja do Puław rzut beretem i stamtąd zawsze wmoich stronach najdroższe nawozy, te z Kędzierzyna u mnie tańsze, w dodatku sporo osób poszukuje grubszej granuli z Kędzierzyna, jak ma rzadziej ścieżki.

W tym roku zakupilismy we 3 całe auto saletry z importu,bo nasze firmy oszalały z cenami

Edytowane przez jahooo
  • Sad 1
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał(a):

Jacku, ja do Puław rzut beretem i stamtąd zawsze wmoich stronach najdroższe nawozy, te z Kędzierzyna u mnie tańsze, w dodatku sporo osób poszukuje grubszej granuli z Kędzierzyna, jak ma rzadziej ścieżki.

W tym roku zakupilismy we 3 całe auto saletry z importu,bo nasze firmy oszalały z cenami

Jaka cena import, skąd? ;)