Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie nie ma szans na odbudowanie zasobów w tym roku. Ziemia w marcu i kwietniu to już paruje i nie ma co liczyć że woda dojdzie na 2 czy 3 metry będzie przemakanie rzędu 20 25 cm i na bieżąco parowanie z tej warstwy dodatkowo ruszy się agregat ami i jeszcze bardziej będzie schlo nie mówiąc o plugu w zeszłym roku w starej studni w lutym było 6 kręgów wody teraz jeden. Koparka ziemię mokra wywalała z 2.5 m a teraz na 50 cm jak beton by był wylany 

To co nic nie siejesz w tym roku? 

Skoro jesteś pewien, że będzie gorzej to po co w koszty iść 😉 

Chłopom już się całkiem w de przewraca

https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/37882-energia-elektryczna-dla-rolnikow-bez-podatku-vat-i-oplat-emisyjnych

I jak tu się dziwić, że mieszczuchy nadają na nas jak z każdej strony dotowanie i jeszcze prąd chcą za pół darmo.

A w tafiłach handlowcy nie mają czasu na siku wyjść 🤭

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

bardziej chodziło że w tamtym roku dołkami w majówkę nie można było wjechać zasiać kukurydzę a potem i tak sucho było, 

Bo była zima mokra. Wtedy wystarczył jeden większy deszcz i już woda po dołkach stała. U mnie jak pisałem wcześniej 200-300 litrów ma metr brakuje i cały czas tej wody ubywa.  I nie widać wcale w prognozach żeby chociaż trochę się sytuacja poprawiła. Żeby to w lutym się na polu kurzyło to tego jeszcze nie grali. 
Pierwszy czy drugi pokos to w 80-90% rośnie z wody nagromadzonej przez zimę. Dobrze to widać w suchych wiosnach gdy od kwietnia do czerwca nic taktycznie nie pada a trawy przy ciepłej wiośnie są obfite. A teraz jak nie będzie wody z zimy, do tego deszczu i zimna pogoda to można się domyśleć co będzie 

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał(a):

https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/37882-energia-elektryczna-dla-rolnikow-bez-podatku-vat-i-oplat-emisyjnych

I jak tu się dziwić, że mieszczuchy nadają na nas jak z każdej strony dotowanie i jeszcze prąd chcą za pół darmo.

A jak były limity na energię i w mieście płacili tanio po 0,8zł/kWh to było fajnie jak im rolnicy sponsorowali tą cenę a teraz lament bo prąd podrożał jak limity się skończyły 🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Bo była zima mokra. Wtedy wystarczył jeden większy deszcz i już woda po dołkach stała. U mnie jak pisałem wcześniej 200-300 litrów ma metr brakuje i cały czas tej wody ubywa.  I nie widać wcale w prognozach żeby chociaż trochę się sytuacja poprawiła. Żeby to w lutym się na polu kurzyło to tego jeszcze nie grali. 
Pierwszy czy drugi pokos to w 80-90% rośnie z wody nagromadzonej przez zimę. Dobrze to widać w suchych wiosnach gdy od kwietnia do czerwca nic taktycznie nie pada a trawy przy ciepłej wiośnie są obfite. A teraz jak nie będzie wody z zimy, do tego deszczu i zimna pogoda to można się domyśleć co będzie 

Tego jeszcze nie grali, żeby w lutym w polu robić...

Opublikowano
26 minut temu, Rrolniik napisał(a):

A jak były limity na energię i w mieście płacili tanio po 0,8zł/kWh to było fajnie jak im rolnicy sponsorowali tą cenę a teraz lament bo prąd podrożał jak limity się skończyły 🤣🤣

Na razie jeszcze nikt nie lamentuje, ale trochę przesada jak roszczeniowy chłop się staje.

Opublikowano
22 minuty temu, plati napisał(a):

Tego jeszcze nie grali, żeby w lutym w polu robić...

Mało w życiu widziałeś. W lutym chociażby niektórzy nawozy sieją.

Zreszta nie trzrbs robic w polu zeby widzieć ze sie kurzy jadąc do lasu 

14 minut temu, pedro2 napisał(a):

Na razie jeszcze nikt nie lamentuje, ale trochę przesada jak roszczeniowy chłop się staje.

Ja bym nie wyszczególniał że chłop . tylko każdy obywatel który jest przyzwyczajony do rozdawnictwa przez rząd. A już zwłaszcza ci co nie pracują a dostają. Jak ktoś pracuje i ma choć trochę oleju w głowie to wie że państwo nie ma swoich pieniędzy i żeby coś dać muszą komuś zabrać. Więc jak ktoś pracuje i wie na czym to polega to wolałby nie dostać ale i też żeby nie zabrali 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ja bym nie wyszczególniał że chłop . tylko każdy obywatel który jest przyzwyczajony do rozdawnictwa przez rząd. A już zwłaszcza ci co nie pracują a dostają. Jak ktoś pracuje i ma choć trochę oleju w głowie to wie że państwo nie ma swoich pieniędzy i żeby coś dać muszą komuś zabrać. Więc jak ktoś pracuje i wie na czym to polega to wolałby nie dostać ale i też żeby nie zabrali 

państwo ma swoje pieniądze, drukuje je teoria MMT poczytaj 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Nie pozostaje mi nic innego jak sie z Tobą zgodzić, że mało w życiu widziałem  ;)

Dużo jeszcze przede mną 

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Nawet pani Kolenda fenda przytuliła....😉 Niby używka ale fynd

Martwicie się o opady....najpierw robotę może zrobić mróz ponad 10stopni z wiatrem mogło zrobić swoje.... O lecernach nie wspomnę 

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

Co najlepsze w 2 kawałkach po 100ha obok siebie

Kto to taki z tych stron bo nie kojarzę , żeby ktoś tam  miał ha . Tyle że te 100 ha w kawałku na mazurach to 20 dołków , oczek , krzaczków itp , to ze 100 z 15 ha odejdzie .

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Oj wielu w internecie lamentuje że im cena skoczyła za prąd

@Supersebusiek

Jeden taki były hodowca trzody który ma też ziemię koło Dorożek

Opublikowano
4 minuty temu, Rrolniik napisał(a):

Oj wielu w internecie lamentuje że im cena skoczyła za prąd

@Supersebusiek

Jeden taki były hodowca trzody który ma też ziemię koło Dorożek

Owszem tylko co ma piernik do wiatraka. Nie sądzisz, że to już lekka przesada z tą sytuacją w artykule?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

@Rrolniik z Pietkowa ? On ma krowy teraz przecież .

Z pietkowa ale to nie ten co myślisz

Mlekovita czyżby chciała utrudnić premię dla kierowców aplikacją?

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
W dniu 11.02.2025 o 14:25, PawelMirski napisał(a):

https://www.facebook.com/share/v/1BA8BUHkmc/  

Wcześniej zamieszczono tu link do filmiku z sytuacji w mleczarni w  Łapach - SM Łapy. Na filmie widać pracę wichrzyciela (pan w czarnej czapeczce), który podburza dostawców SM Łapy przeciw prezesowi zarządu. Taka metoda była zastosowana np. w OSM Czarnków (skuteczne przejęcie majątku) i w SM Gostyń (obronili się). Wichrzyciel krzyczy, że "Sapiński" chciał wydzierżawić zakład, ale mu przeszkodzono i to jest źle - uprawniony wniosek: za wichrzycielem stoi "Sapiński". Wichrzycielstwo jest karane. Zarząd SM Łapy musi złożyć zawiadomienie do prokuratury na wichrzyciela - działanie na szkodę spółdzielni i spółdzielców SM Łapy. Ten film jest dowodem w sprawie i bardzo poważnie obciąża "Sapińskiego". Praktycznie "Sapiński" jest już skończony w biznesie.     

Obserwując tę sytuację uważam że w radzie nadzorczej były nie odpowiednie osoby którę, działały na korzyść prezesa i prawdopodobnie swoją. Dlatego wy członkowie zwyczajni wybierajcie na delegata osobę kompetentną a nie pierwszego lepszego. Druga kwestia w mleczarni Łowicz była podobna sytacvja robiło się naprawdę cienko w prawdzie skala produkcji zupełnie inna i marka mocno znana. ale tam zarząd został wymieniony i spółdzielnia w Łowiczu hula aż miło.

Opublikowano

O, mam kolego dla ciebie fajnego linka, na co latać gdzieś jakieś bagna na mazurach kupować po parę hektarów jak kawałek dalej ziemi do wyboru do koloru za grosze. 

• Haha 7
Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Z pietkowa ale to nie ten co myślisz

Mlekovita czyżby chciała utrudnić premię dla kierowców aplikacją?

O co chodzi z tą aplikacją?

Opublikowano
14 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Nawet pani Kolenda fenda przytuliła....😉 Niby używka ale fynd

Martwicie się o opady....najpierw robotę może zrobić mróz ponad 10stopni z wiatrem mogło zrobić swoje.... O lecernach nie wspomnę 

Tam to chyba i drugi robot zaraz będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

Dalej nie wiem o kogo ci chodzi , może pan Śm....ło ?

Dokładnie tak

2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

O co chodzi z tą aplikacją?

Masz aplikację na telefon i chwilę po odbiorze masz ilość litrów, godzinę, dane auta oraz można zgłosić online jeśli coś nie tak jest

Opublikowano

Drugi przeważnie jest tańszy bo w lely jest jedna szafa na dwa roboty gdzieś mi obiło się o uszy że pierwszy okolice 700 tys a drugi poniżej 500 

• Like 1
  • Thanks 1