Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, camo napisał(a):

Witam, siewnik do poplonu 110l siewmet, użytkujecie takie siewniczki? Brać do tego mieszadło czy nie daje to za wiele?

Ja mam siewnik z siewmetu założony na gruberze. Ogólnie daje radę, trzeba tylko go ustawić żeby w odpowiednie miejsce rzucał. Mój sypie przed talerzami wyrównującymi to po wschodach widać rządki jakby siewnikiem zbożowym było siane. Ważne też żeby dobrze dobierać nasiona, żeby nie różniły się bardzo wielkością (np. facelia i owies). Mieszadło może pomóc jak coś się zapcha, ja mam z mieszadłem.

• Like 1
Opublikowano

kupujecie ten ciągnik że tak się nim przejęliście 🤔 a może to kogoś z was że pieniądze za niego liczycie 🤔🤭

zapytajcie właściciela czemu taka cena 🙋‍♂️

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Jakiej firmy oszczędnościowe a dobre oponki do 30tki na tył? 30tka głównie do wypychania obornika. Nie używana zbyt intensywnie. Byle nie skruszała za mocne w oborniku. 

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 16:02, Krzysztof81 napisał(a):

Koleś odleciał z tą ceną za takiego rempla.

Jak za drogo to mogo Tobie sprzedać moja 30stke oprócz silnika chyba wszystko jest do remontu już nie pamiętam nawert 10k i zabieraj 😁

Opublikowano
Godzinę temu, korasss napisał(a):

Jak za drogo to mogo Tobie sprzedać moja 30stke oprócz silnika chyba wszystko jest do remontu już nie pamiętam nawert 10k i zabieraj 😁

Ja swojego ciapka sprzedałem 25 lat temu i nie zamierzam wracać do tych klimatów. 

Opublikowano

O widzisz a ja to akurat chętnie bym kupił sobie ciapka bez kabiny, ale mnie na niego nie stać bo nie mam dla niego roboty ani maszyn. Ale może kiedyś jak będę miał za dużo pieniądzy to sobie sprawię do lansowania się 😅

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.05.2025 o 11:44, superfarmer02 napisał(a):

jaką budżetowa myjek polecanie na +/- 30 godzin mycia rocznie. lepszy nowy chińczyk czy jakaś markowa używka? z wymagań to jedynie fajnie jakby miała dysze wirowa i pianownice no i mocniejsza od Karchera K2

z chinczykami uważałbym ,w dość starym  rozebrałem silnik i jest alu po zdrapaniu lakieru choć jest też czujnik temperatury na uzwojeniu , szczotkowe chńczyki mogą mieć podobnie

co do pianownicy to te niezłe https://www.facebook.com/reel/1614689309228973

P_20250504_193117.jpg

Edytowane przez konteno
Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 12:01, KlimekPL napisał(a):

O widzisz a ja to akurat chętnie bym kupił sobie ciapka bez kabiny, ale mnie na niego nie stać bo nie mam dla niego roboty ani maszyn. Ale może kiedyś jak będę miał za dużo pieniądzy to sobie sprawię do lansowania się 😅

To ja zostawiłem 7011 sobie. Ojciec kupił nowy. Ciągnik tyrał jako główny, mocno już wyeksploatowany. Zrobiłem (znaczy mechanik) silnik, pompę, skrzynie, tylni most przejrzany, nowe opony. Zostało zrobić układ kierowniczy i blacharke. No i tak stoi cały rok, bo nie mam dla niego kompletnie żadnej roboty, ale żal sprzedać, bo ojcowy. Choć wiem, że ojciec bez mrugnięcia okiem by go opierniczyl.

A tak z innej beczki. Mam sobie przyczepę jednoosiowa, taka niby 6.5T. Pszenżyta niepełna była koło 5t. W casie jak założę na zaczep na płytę, to jest tragicznie ze skrętem. W zetorku z kolei jak opuszczę górny zaczep, to jest delikatnie podniesiony przód przyczepy, ale akceptowalnie. Tylko na transportowym mogę śmiało ciągać tej wielkości jednoosiowke? 

IMG_20250415_125656364_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250419_133107630_HDR_copy_1638x921.jpg

Opublikowano

Prawidłowo to taki sprzęt możesz ciągać tylko na jakimś hitch-u czy innym pitonie - w każdym razie na takim czymś co zawsze będzie ograniczało skręt. Zaczep który masz w zetorze nie ma pewnie więcej niż jednej tony statycznego nacisku, końcówka zaczepowa, która znajduje się poniżej - pewnie też nie więcej. W praktyce to wiesz jak jest. Nie masz przypadkiem w tej przyczepie podanego gdzieś nacisku na zaczep?

Opublikowano (edytowane)

O tym, że ma dolnym nie da rady, to się przekonałem już w żniwa..człowiek przyzwyczajony do malutkich przyczepek, to nawet przez myśl mi nie przeszło, że taka jednooska to już spory nacisk robi. Górny to wiem, że inny nacisk ma przenosić, dlatego pytam tutaj jak to w praktyce jest. 

Na górnym w zetorku w sumie jedna załadowana z przymusu z pola przyciągnąłem pełna, a tak to tylko coś lekkiego na niej wożę. 

Ale w casie to kurcze jakiś mocniejszy skręt to dramat. Tzn przy cofaniu jak gdziej mocniej trzeba się poprawić, to nie ma szans. No nic, trzeba będzie się przyzwyczaić - to maksymalny skręt na tym zaczepie.

IMG_20250415_125610894_HDR_copy_921x1638.jpg

IMG_20250415_125628270_HDR_copy_921x1638.jpg

IMG_20250415_125552596_HDR_copy_921x1638.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

No, kiepsko to wygląda. Jakby Ci się chciało to mógłbyś zrobić w Zetorze odciągi od listwy zaczepowej do szyny od zaczepu transportowego. Wujo tak ciągał "czterdziestką" rozrzutnik 8-tonowy (oczywiście załadowany)...

Opublikowano

W instrukcji Zetora znalazłem tabele z zaczepami, górny zaczep max obciążenie pionowe ok.1000kg, taka przyczepa jednoosiowa pełna może mieć nacisk na końcówkę dyszla 1000-1200kg, więc tak na granicy...

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v