Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

Te pół metra można nie do pryskać lub nałożyć już do przesady

Rozsiewacz to sobie ustawisz jak chcesz ale pod 2,7 to opryskiwacz 13,5m by pasował, produkuje ktoś coś takiego ??

Opublikowano

Tam pierdzielisz ja w takie rzeczy się nie bawię tylko kupuję takie jak trzeba A tu to można na 13, 5 m opryskiwaczem 15 zamknąć po jednej końcówce na końcu i będzie tylko 25 cm nakładać

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Tam pierdzielisz ja w takie rzeczy się nie bawię tylko kupuję takie jak trzeba

Kupuje się np 3m siewnik i 15m opryskiwacz, do tego każdy rozsiewacz dwutalerzowy na te 15m da radę i po problemie, a nie szarpanie się z 2,7m ... I potem kombinacje ... 

Można też pójść w 24m jak już ktoś ma większy opryskiwacz i rozsiewacz.

Praktycznie wszystkie nowe maszyny są produkowane pod ścieżki o wielokrotności 3m. A 2,7m to archaizm, którego ludzie się pozbywają a mało kto chce to kupić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A można i tak.

Nawet trzeba.

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kupuje się np 3m siewnik i 15m opryskiwacz, do tego każdy rozsiewacz dwutalerzowy na te 15m da radę i po problemie, a nie szarpanie się z 2,7m ... I potem kombinacje ... 

Można też pójść w 24m jak już ktoś ma większy opryskiwacz i rozsiewacz.

A można i samolot kupić, jeszcze mniejszy problem

9 minut temu, Strongman napisał(a):

Tam pierdzielisz ja w takie rzeczy się nie bawię tylko kupuję takie jak trzeba A tu to można na 13, 5 m opryskiwaczem 15 zamknąć po jednej końcówce na końcu i będzie tylko 25 cm nakładać

Chłopie żadnego nie ma nakładania.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

2,7m do którego pasuje tylko poznaniak to nie agregat a kupa złomu ...

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-euro-masz-2-5m-2-7m-3-0m-CID757-ID12OIbU.html 

Nowy za 7800, trzeba by dopłacić za Pakera, ale masz nówke a nie używke ;) 

Tyle to kosztuje janpol lekki z jednym wałem, najpierw zadzwoń

4 minuty temu, konteno napisał(a):

@Nieustraszony1044 ale z 12 następny ma 15m

Mnie to nie interesuje,ja nie uznaje ścieżek 

6 minut temu, konteno napisał(a):

@Nieustraszony1044 ale z 12 następny ma 15m

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Znalazłem dziadkowi na OLX używany zestaw agregat z pakerem + siewnik 2,7 za 9.900 ale już jakiś czas stoi, niech jeszcze trochę postoi i za 8.000 pójdzie.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale 10 i 12 też są 😅

Może są ale nie na te czasy,to trzeba myśleć przyszłościowo a nie się cofać. 

12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Masz gps a może jakiego drona

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Co do siewników 2.7m ciągle produkuje je agromasz,euro-masz,meprozet i bomet. Oprócz poznaniaka z starych modeli 2.7m miał na pewno nodet,hassia 2.75cm i chyba jeszcze Fiona.Jednak są to siewniki praktycznie nie do dostania.

Agregat z euromasza 2.7m faktycznie kosztuje poniżej 8tys. brutto

Sam w tym roku płaciłem 10 za 3m z packerem + proste zęby z dodatkowego wyposażenia.Agregat koło 150kg cięższy niż euro-masz,podejrzewam że jakieś delikatniejsze konstrukcje mniej znanych producentów będą jeszcze tańsze.

Opublikowano
8 minut temu, FarMaster napisał(a):

Co do siewników 2.7m ciągle produkuje je agromasz,euro-masz,meprozet i bomet. Oprócz poznaniaka z starych modeli 2.7m miał na pewno nodet,hassia 2.75cm i chyba jeszcze Fiona.Jednak są to siewniki praktycznie nie do dostania.

Agregat z euromasza 2.7m faktycznie kosztuje poniżej 8tys. brutto

Sam w tym roku płaciłem 10 za 3m z packerem + proste zęby z dodatkowego wyposażenia.Agregat koło 150kg cięższy niż euro-masz,podejrzewam że jakieś delikatniejsze konstrukcje mniej znanych producentów będą jeszcze tańsze.

Unia nadal produkuje poznaniaka 2,7m . Meprozet podobno nie produkuje bo upada 

Opublikowano

Sam jestem posiadaczem od nowości zestawu 2.7 kiedyś ludzie nie patrzyli dodam w mojej okolicy na ścieżki, do tej pory co najwyżej duże gospodarstwa robią ścieżki mali nie. Myślę że z czasem to kwestia przyzwyczajenia się że na wysokości brzozy, czas nawróci ( u mnie to liczę do 3 przy danej prędkości) i tak jakoś to idzie. Wspomagam się dodatków agribus i jakiś przypalen nie widzę a co ilości nawozu to przy wielkości gospodarstwa nie odczuwam wiadomo jak ktoś ma 100+ ha to z każdego kg robi się tona i wtedy jest to odczuwalne. Jak mam za miedzą rośliny kolidujace z odpryskiem to i tak idę dalej od miedzy żeby nie spalić sąsiadowi. Panowie to jest gospodarka a nie apteka 

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Meprozetu już nie ma.

Szkoda firmy, miałem chęć kupić w przyszłości ten agregat uprawowo-siewny nabudowany 

43 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Sam jestem posiadaczem od nowości zestawu 2.7 kiedyś ludzie nie patrzyli dodam w mojej okolicy na ścieżki, do tej pory co najwyżej duże gospodarstwa robią ścieżki mali nie. Myślę że z czasem to kwestia przyzwyczajenia się że na wysokości brzozy, czas nawróci ( u mnie to liczę do 3 przy danej prędkości) i tak jakoś to idzie. Wspomagam się dodatków agribus i jakiś przypalen nie widzę a co ilości nawozu to przy wielkości gospodarstwa nie odczuwam wiadomo jak ktoś ma 100+ ha to z każdego kg robi się tona i wtedy jest to odczuwalne. Jak mam za miedzą rośliny kolidujace z odpryskiem to i tak idę dalej od miedzy żeby nie spalić sąsiadowi. Panowie to jest gospodarka a nie apteka 

U mnie w okolicy to samo , nieliczni robią ścieżki 

38 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie apteka, ale wygoda, na szerszych działkach.

Może i wygoda, ale ja mam w większości wąskie działki gdzie objeżdżam raz w koło od miedzy i nie potrzebuje ścieżki, druga rzecz że za każdym razem do poznaniaka musiał bym wychodzić zamknąć zasuwki i  nie zapomnieć później otworzyć, za dużo pierdzielenia

Opublikowano

Jak ja zaczynałem 15lat temu na 5ha ziemi to nikt w okolicy oprócz mnie ścieżek nie robił. Początkowo męczyłem się poznaniakiem na opryskiwacz 10m i przypominacz w postaci sznurka ze wstążką. Obecnie co raz więcej ludzi robi ścieżki. Wygoda jest taka że czy to dzień czy noc zawsze wiem że dokładnie zrobię zabiegi.

Dodam jeszcze że zasuwy zamykam/otwieram ręcznie.

• Like 2
Opublikowano

wiekszość pól mam takich, że opryskiwaczem 15m jadę w jedną i drugą stronę albo ewentualnie 3x, czyli dookoła i na środku, dlatego zrezygnowałem ze ścieżek, jak pryskałem opryskiwaczem 12m to robiłem

na trójkątnych i tak jest problem z robieniem ścieżek, to łatwiej mi po prostu raz w roku postawić chorągiewki na jesieni

• Like 1
Opublikowano

nigdy 2.7, jak wspominali nic pod to nie pasuje, a nawet jak masz starego poznaniaka to lepiej dostosować go do agregatu normalnej szerokości i masz prosty temat nawet przy zmianie siewnika a nie całego zestawu

• Like 1