Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, andrzej78 napisał(a):

No wiesz 

Rzeczywiście w treści pada słowo "nawozy" , no... rzeczywiście mogłem połączyć kropki , że 9 godzin temu był taki link.

No to do czego odnosiłeś swój komentarz jak nie do nawozów o których była mowa?

Opublikowano
16 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Może się to odbyć poprzez stworzenie możliwości dla rolników prowadzących gospodarstwa rolne np. do 10 ha, by – po wyłączeniu tzw. przydomowych gruntów – dobrowolnie uwolnili dla innych towarowych rolników pozostałe swe grunty. Mogliby je sprzedać lub zawrzeć pisemne umowy dzierżawy, koniecznie na dłuższy okres 20 – 30 lat. W zamian Rząd RP gwarantowałby im, a nie dzierżawcy gruntów otrzymanie dopłat bezpośrednich w dotychczasowej wysokości przez najbliższe 5 lat  spojrzcie, jakie pomysly maja bogaci w stosunku do biednych ,a wymyslili to Porozumienie Rolników – Zboża, Oleiste, Białkowe. mieli duzo ziemi, to poodawali zagranicznym i inwestorom. teraz by chcieli zabrac ludzia ziemie w zamian za doplaty przez 5 lat 😂😂😂 ktos tam zdrowo na leb upadl! az mi szkoda slow. glod ziemi w polsce jest ogromny, a rudy niektorym zagranicznym firma przedluzyl dzierzawy na kolejne 10 lat 🤮🤮🤮

Tak jak było do przewidzenia - wspiera się tylko rolników obszarników - mali niech zdychają albo oddają im ziemie.

Dużym problemem są tacy chłoporobotnicy jak ja, czy Pioter co pracują i gospodarzą. Dlatego kombinują z definicją rolnika aktywnego, żeby im sprzedać albo dzierżawić hektary. Na przeszkodzie stoją tylko politycy mający tysiące hektarów a nie mający nic wspólnego z rolnictwem.

Patrząc na ceny to kwestia czasu a za kilka lat  człowiek nie wyżyje nie mówiąc o utrzymaniu rodziny  ze 100 hektarów własnej ziemi.

15 minut temu, andrzej78 napisał(a):

No wiesz 

Rzeczywiście w treści pada słowo "nawozy" , no... rzeczywiście mogłem połączyć kropki , że 9 godzin temu był taki link.

Państwu i zakładom azotowym przeszkadza ruski nawóz, za to nie przeszkadza ukraińska i ruska pszenica, rzepak czy mięso. Taka to polityka. Najgorsze jest to że decyzje zapadają w Brukseli i g.. mamy do powiedzenia.

Niby jest czas do 6 czerwca. Zobaczymy co teraz wymyślą. W sumie jest spory kontyngent to nie trzeba na początku będzie za bardzo kombinować.

Opublikowano

Premier Donald Tusk w tvn24: Bardzo mi zależy na wyższej kwocie wolnej od podatku, bo to był mój postulat.

łykać pelikany i nadstawiać dupska, donald będzie dymał :D 

• Like 1
Opublikowano

pewnie ci towarowi chcieliby nie kupic, a zabrac, a panstwo niech za nich zaplaci pseudo doplatami unijnymi 500 zl /ha przez 5 lat. jak oni musza nienawidzic takich malo rolnych, ktorzy wedlug logiki powinni to sprzedac bo sie nie oplaci. ale na zlosc, poszli do pracy na etat , a te pare hektarow jest dla nich jak dzialki miejsckie ROD w miastach, tylko ze z malym traktorem i plugiem, zamiast szpadla. rekreacja, odskocznia dla etatowca, a zadra w oku obszarowca. jak przylacza czesc umrainy do polski, to im sie zwiekszy srednia powierzchnia gospodarstwa 😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

zgrywają cwaniaków a gdyby nie było dopłat a zwłaszcza dofinansowania do maszyn, to dawno by się osrali

Edytowane przez nie
  • Like 2
Opublikowano

5 minut temu, Ulman napisał(a):

No to do czego odnosiłeś swój komentarz jak nie do nawozów o których była mowa?

Nie ..., bo odniosłem się do stosowanej przez ciebie praktyki sprowadzania dyskusji do twojego "ulubionego" formatu, finalnie - z pogranicza hejtu i upokarzania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Odezwał się ... xD jak tam ceny paliw w Hiszpanii ??

tyle co u mnie  5,94🤣

podział kosztów paliwa i podatków

Rozmiar zbiornika: 80 litrów Napełnianie zbiornika  2023

olejem napędowym: podział kosztów paliwa i podatków

Ranking Kraj Podatek
USD
Koszt benzyny
USD
Koszt całkowity
USD
Podatek jako procent całkowitych kosztów
1 Francja 91.27 52.44 143.71 63.51%
2 Włochy 95.23 56.84 152.07 62.62%
3 Wielka Brytania 83.20 52.00 135.20 61.54%
4 Chorwacja 81.60 51.20 132.80 61.44%
5 Niemcy 82.42 52.78 135.20 60.96%
6 Hiszpania 71.68 46.46 118.14 60.00%
7 Irlandia 82.42 55.18 137.60 59.90%
Europa – średnia 79.16 55.61 134.77 58.73%
8 Dania 90.27 69.42 159.69 56.53%
G7 – średnia 62.67 54.71 117.38 53.39%
9 Portugalia 78.44 68.98 147.42 53.21%
10 Rumunia 56.98 52.12 109.10 52.00%
11 Polska 57.20 54.31 111.51 51.30%
Świat – średnia 55.19 55.67 110.86 49.79%
12 Indie 43.84 50.03 93.87 46.70%
13 Wietnam 32.92 42.19 75.11 43.80%
14 Japonia 46.20 63.70 109.90 42.02%
15 Urugwaj 56.41 84.41 140.82 40.06%
16 Meksyk 34.16 51.24 85.40 40.00%
17 Rosja 20.52 34.68 55.20 37.00%
18 Australia 31.44 56.56 88.00 35.72%
19 Nowa Zleandia 41.37 76.60 117.97 35.00%
20 Kanada 30.00 55.00 85.00 35.00%
21 Zambia 33.09 75.76 108.85 30.39%
22 Pakistan 18.44 47.56 66.00 28.14%
23 USA 10.38 50.23 60.61 17.12%
24 Chiny 0.00 91.56 91.56 0.00%

🤣

5,74chorwacja ma nawet taniej 
🤣

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/on

Ceny paliw w Polsce – za co płacimy i jak wypadamy na tle Europy? |  MOTOFAKTOR

Edytowane przez Roman176
  • Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

pewnie ci towarowi chcieliby nie kupic, a zabrac, a panstwo niech za nich zaplaci pseudo doplatami unijnymi 500 zl /ha przez 5 lat. jak oni musza nienawidzic takich malo rolnych, ktorzy wedlug logiki powinni to sprzedac bo sie nie oplaci. ale na zlosc, poszli do pracy na etat , a te pare hektarow jest dla nich jak dzialki miejsckie ROD w miastach, tylko ze z malym traktorem i plugiem, zamiast szpadla. rekreacja, odskocznia dla etatowca, a zadra w oku obszarowca. jak przylacza czesc umrainy do polski, to im sie zwiekszy srednia powierzchnia gospodarstwa 😂

Przecież cały problem z "rolnikiem aktywnym" zaczął się od KRUSU i dopłat.😂 Aaaaaa wybuchła z jeszcze wiekszą siłą kiedy cena pszenicy spadła z 1400 na 700 PLN . Bo zaczęło się szukanie pieniążków.

Każdy niech se robi co chce. Na koniec i tak przysługuje mu tylko mały kawałeczek ziemi, o ile nie urna.😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

TYLKO czy ktos kto kupuje ziemie robi to z mysla o sobie czy o dzieciach swoich , w dwóch sasiednich wioskach najlepsi gospodarstwa z lat komunistycznych popadają w stagnacje , żadnych nowych maszyn jedno już jest oddane w dzierżawe takie30 ha .+ale to nie tyczy sie tylko gospodarstw ale i działalnosć róznych padają sklepy rodzinne itd . a rodza sie nowe ,, biznesy '' 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

problem dotyczy jak zwykle pieniędzy\

ci małorolni nie siedzą w kieszeni banków, pieniądze na prowadzenie działalności pozyskują z innych źródeł, dzięki temu chwilowo są w stanie produkować nawet poniżej kosztów na niewielką skalę, ponieważ dołożą z etatu

poza tym, nie przeinwestowują, kupują sprzęt (zazwyczaj) taki, jaki im jest potrzebny na dany areał, a jeśli kupują większy, to zby poświęcac mniej czasu na pracę w gospodarstwie

wbrew pozorom ten cały najnowszy sprzęt nie jest energooszczędny, często nowe ciągniki i maszyny nawet nie mają startu do wysłużonych bizonków i szejsiątek jeśli chodzi o zużycie paliwa na 1ha

i tu się bierze ból d*py obszarników, bo powiększanie gospodarstw kosztuje, coraz więcej, ludzie chcą konkretnej kasy za dzierżawę, na zasadzie "stać cie na nowe maszyny, to stać cię na dzierżawę za 3 tys/ha"

Opublikowano
35 minut temu, jarecki napisał(a):

TYLKO czy ktos kto kupuje ziemie robi to z mysla o sobie czy o dzieciach swoich , w dwóch sasiednich wioskach najlepsi gospodarstwa z lat komunistycznych popadają w stagnacje , żadnych nowych maszyn jedno już jest oddane w dzierżawe takie30 ha .+ale to nie tyczy sie tylko gospodarstw ale i działalnosć róznych padają sklepy rodzinne itd . a rodza sie nowe ,, biznesy '' 

Jeżeli dzieci nie chcą przejąć gospodarstwa to chyba logiczne że nie będą inwestować. Tym bardziej kwestia dopłat, których nie będzie i ziemia może w niektórych rejonach kraju polecieć na łeb na szyje.

Ja teraz dzierżawie 18 ha i facet będzie sprzedawał. Nie będe kupował, no bo po co mi? Zwróci to się za 30 lat, syna nie interesuje rolnictwo, będe zapierdzielał do śmierci żeby to spłacić - bez sensu.

Z jednej strony szkoda ale z drugiej, po przeanalizowaniu sprawy na zimno jest to bezcelowe.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jeżeli dzieci nie chcą przejąć gospodarstwa to chyba logiczne że nie będą inwestować. Tym bardziej kwestia dopłat, których nie będzie i ziemia może w niektórych rejonach kraju polecieć na łeb na szyje.

Ja teraz dzierżawie 18 ha i facet będzie sprzedawał. Nie będe kupował, no bo po co mi? Zwróci to się za 30 lat, syna nie interesuje rolnictwo, będe zapierdzielał do śmierci żeby to spłacić - bez sensu.

Z jednej strony szkoda ale z drugiej, po przeanalizowaniu sprawy na zimno jest to bezcelowe.

Ja kupuję ziemię tylko blisko domu, albo działki przylegające do moich albo takie że mogę doprowadzić nawodnienie. Wtedy idą warzywa/truskawki i szybko się zwraca zakup, daleko i V/VI klasy nie kupuje wcale. Dzierżawy trochę mam po 1200 za ha, ale wszelkie dopłaty i paliwo dla mnie.