Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Użyj " musku".

Ja mam swoje zdanie ale bardzo chciałbym się dowiedzieć jak twój "musk" to przetworzył i jakie wnioski wysnułeś.  

Opublikowano
5 minut temu, Takeda napisał(a):

czyli idziemy śladami atentatów

Słowacy, Węgrzy i Czesi mają nas w d*pie. Nie pomogą żadne zaklęcia, żadne Trójmorza i Grupy Wyszechradzkie. Jeżeli nadarzy się okazja, to nas wystawią. Jak ktoś im pośle parę k**ew od czasu do czasu, to nic się nie stanie.

Opublikowano

tusk oprócz bycia despotycznym przywódca, jest slabym myslicielem. jak spojrzymy w stecz, co on zrobil? hmmm budowali drogi, bo to byl biznes na przekrety, jak u putona, nawet jakis reportaż o tym zrobili. nie uproscil podatkow, nie podniosl kwoty wolnej od podatku, za to podniosl wiek emerytalny. ktos powie, ale system tego nie wytrzyma! to dlaczego nie zaczal od mundurowki? bo e systemie totalitarnym o sbekow i policjantow sie szczegolnie dba. w polsce ktos to okreslil mianem :miekki totalitaryzm. podniosl również vat do 23 %, co zrobilo nas mniej konkurencyjnym w stosunku do starej ujni.dawal zwolnienia z podatku zachodnim koncernom. wiele mogl zrobic, ale nie zrobil. mial duzo czasu, ale to przebimbal. oczywiscie pisowi tez moge wyliczyc duzo, ale teraz skupilem sie na krolu europy. chcial sprzedac lot podrzednej firmie niemieckiej, ktora za chwile upadla. amber gold to przeciez jego syn , wiec o. tez wiedzial. wrocmy do spraw krajowych. skladka zus za rzadow po wzrastala, bo jedyna osoba ktora cos obnizyla byla zyta gilowska. poprzedluzal umowy dzierzawy ziemi z zachodnimi koncernami. w uprszeczeniach w skarbowce i zus nic nie zrobil. ciagle stanie w kolejce z pitem takim, srakim, vatem itp. jest slabym zarządca kraju, jest za to despotycznym politykiem.

Opublikowano

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/rostselmash-zatrzymuje-produkcje-czy-to-koniec-rosyjskiej-marki,161416.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=farmer.pl19-05-2025

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał(a):

Ja mam swoje zdanie ale bardzo chciałbym się dowiedzieć jak twój "musk" to przetworzył i jakie wnioski wysnułeś.  

W swoim wpisie zawarłem wszystko . Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem dwa ostatnie zdania . 

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Słowacy, Węgrzy i Czesi mają nas w d*pie. Nie pomogą żadne zaklęcia, żadne Trójmorza i Grupy Wyszechradzkie. Jeżeli nadarzy się okazja, to nas wystawią. Jak ktoś im pośle parę k**ew od czasu do czasu, to nic się nie stanie.

Nic sie nie stanie ale w pamieci możę pozostać chociazby zakaz eksportu chipów z USA , z Niemcami Tusk nie ma dobrych relacji , można bardziej dyskretnie wyrazic opinie swą o potencjalnym sojuszniku raczej z Włochami też już nam nie po drodze itd.. 

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

Nic sie nie stanie ale w pamieci możę pozostać chociazby zakaz eksportu chipów z USA ,

Zakaz pokazał tylko jak USA pozycjonuje Polskę jako partnera i sojusznika. Wjebali nas do jednego wora z całą resztą. Jeżeli ktoś tu miałby się opamiętać, to na bank nie Polska.

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz to chyba z nikim nie po drodze.

Raczej nikomu z nami. Wszyscy i tak juz doszli do wniosku że jak Putin poradzi se z Ukrainą, to Polska będzie takim przykładem bicia w dupsko niepokornych. Czyli ustawiają nas w kolejce, mając nadzieję że albo Putinowi się znudzi, albo zdechnie, albo zadowoli sie nękaniem Polski.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Zakaz pokazał tylko jak USA pozycjonuje Polskę jako partnera i sojusznika. Wjebali nas do jednego wora z całą resztą. Jeżeli ktoś tu miałby się opamiętać, to na bank nie Polska.

zobaczyli kto rządzi, jaką ma wiarygodność i taka decyzja

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

zobaczyli kto rządzi, jaką ma wiarygodność i taka decyzja

Boją się żeby nie skończyło się jak z tymi radiostacjami z modułami szyfrującymi ,co fachowcy z PiS sprzedali Egiptowi i nagle ślad po nich zaginął.🤣

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, mirro napisał(a):

Boją się żeby nie skończyło się jak z tymi radiostacjami z modułami szyfrującymi ,co fachowcy z PiS sprzedali Egiptowi i nagle ślad po nich zaginął.🤣

Radiostacje pojechały do Egiptu w 2014 roku -  a sprzedali później, czy jeszcze inaczej?

Opublikowano
Godzinę temu, andrzej78 napisał(a):

W swoim wpisie zawarłem wszystko . Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem dwa ostatnie zdania . 

Wszystko czyli nic. Zero swojego własnego rozumowania i zero interpretacji - to co naPISali to jedyna prawda objawiona. Amen

Opublikowano
mirro napisał:

2 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Użyj " musku".

Z tego wynika że kod wcale nie był taki sekretny jak plamowano.😂

Negatyw nie zaskoczył...

Opublikowano
22 minuty temu, Ulman napisał(a):

Wszystko czyli nic. Zero swojego własnego rozumowania i zero interpretacji - to co naPISali to jedyna prawda objawiona. Amen

Podważasz wiarygodność artykułu, chcesz interpretować fakty ? W ogóle nie wiem do czego dążysz, czy to jakieś oznaki demencji? 

• Like 1
Opublikowano

Łukasz Kierznowski

Dlaczego I tura wyborów prezydenckich to tak spektakularna porażka obecnego rządu? Przyczyn jest kilka. Ale pozwólcie, że jedną z nich wyjaśnię na przykładzie mojej branży, czyli nauki.

Po wakacjach będą mijać 2 lata od wyborów parlamentarnych. DWA LATA. A w polskiej nauce:
- nadal obowiązuje lista czasopism naukowych Przemysława Czarnka,
- co więcej, obecny rząd planuje w oparciu o nią przeprowadzić ocenę całej polskiej nauki,
- zapowiada zresztą, że nikogo nie skrzywdzi, dlatego wszystkie szkoły gotowania na gazie, które dzięki Czarnkowi mogą rozdawać doktoraty i habilitacje, pewnie utrzymają te uprawnienia,
- wciąż działa też Czarnkowa Akademia Kopernikańska, już może nawet o niej zapomnieliście,
- nadal istnieją utworzone przez niego dyscypliny „naukowe”, jak nauki biblijne,
- a „Pakiet Wolności Akademickiej” Czarnka – pamiętacie? Wciąż obowiązuje,
- wynagrodzenia w nauce? Są takie, jak Pan Czarnek zaprojektował,
- a nie, przepraszam, było 5% podwyżki. Przyszło w maju.
- za to poziom finansowania nauki – stabilnie. 1% PKB, ogon Europy, mniej niż nawet za PiSu. Drugi, jeśli nie trzeci świat.
- kierownictwo? Najpierw ministrem został niemający pojęcia o nauce Dariusz Wieczorek, który systemowo, poza ciągłymi pożarami, nie zrobił nic,
- a nie, przepraszam, pracował nad zmianą ustawy. Tylko że nigdy nie ujrzeliśmy nawet jej projektu,
- gdy wyleciał, jego miejsce zajął równie niezorientowany Marcin Kulasek,
- który też nie zrobił jeszcze nic, ale w przeciwieństwie do Wieczorka nawet nie udaje, że cokolwiek planuje,
- to taki minister w stylu Wojciecha Murdzka, który jest, bo 1) takie są ustalenia koalicyjne; 2) musi być jakiś minister nauki, a rząd ma naukę tak głęboko w d, że może nim być po prostu ktokolwiek. Za parę lat nie będziecie pamiętać jego nazwiska, tak jak nie pamiętacie Murdzka.
- co zatem udało się zrobić przez te 1,5 roku w tym kluczowym dla rozwoju Polski sektorze? Sorry, ale w gruncie rzeczy, poza bieżącym administrowaniem, nie udało się praktycznie nic.
- no dobra, są wyjątki. Udało się zaorać IDEAS,
- i zaorać własny pomysł reformy PAN, choć po długiej dramie,
- i zaorać własny pomysł na nową listę czasopism. I własny pomysł na nową ewaluację. Ogólnie w sprawach nauki ten rząd orze głównie sam siebie i tu akurat są sukcesy,
- udało się też zwiększyć budżet Narodowego Centrum Nauki. Ale nie w pieniądzach, tylko w obligacjach skarbowych, których, jak się potem okazało… nie można spieniężyć na projekty NCN. Więc teraz to leży i wszyscy czekają,
- a to było pół roku temu. Skala partactwa jest zdumiewająca.
- no i kadry. Tutaj brutalna prawda: nie ma większych różnic między obecnym rządem a PiS. Widzieliśmy, co było w NAWA, Łukasiewiczu czy w paru innych miejscach. Zresztą w resorcie też. Kolesiostwo i legitymacje partyjne zamiast kompetencji.
- inaczej jest za to w ministerialnych zespołach eksperckich. Tam, dla odmiany, trafiają ludzie kompletnie przypadkowi, wzięci z tej czy innej uczelni z polecenia tego czy innego profesora.
- z ministrami łączy ich to, że po wejściu do resortu uczą się, jak działa nauka i jakie obowiązują w niej regulacje. Jak w ogóle działa system i jakie są powiązania między jego elementami. Tak wygląda rządzenie bez zaplecza eksperckiego.
- Podsumujmy więc. Plan na polską naukę? Owszem, poprzedni rząd miał ten plan zły,
- tylko że obecny nie ma żadnego,
- co w rozmowach ze mną przyznają członkowie prawie wszystkich rządzących partii politycznych,
- „dzieci we mgle”, to odpowiednie określenie na włodarzy polskiej nauki,
- dlatego innej polityki naukowej niż ta bezwładność i nieudacznictwo nie będzie,
- a jeśli zastanowić się, czy w sprawach nauki gorszy był rząd z Czarnkiem, czy gorszy jest ten obecny…
- …to w zasadzie trudno jednoznacznie ocenić.

Czy to są, wracając do wyborów, tylko odczucia naukowców w sprawach nauki? 🤔 Obawiam się, że nie. Takie opinie towarzyszą milionom innych Polaków, którzy – każdy w swojej branży – obserwują funkcjonowanie tego rządu. Poprzedni był zły. Ale ten jest żałosny.

Skończył się czas zadowolenia z ciepłej wody w kranie. Dla ogromnej części Polaków to pierwszy w ich życiu okres ambitnego myślenia o swoim państwie, mieście, życiu czy portfelu. Nie ma i nie będzie wielkości, bogactwa i bezpieczeństwa bez nauki.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Ulman napisał(a):

widzę ze jestem dla ciebie autorytetem 

33 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Podważasz wiarygodność artykułu, chcesz interpretować fakty ? W ogóle nie wiem do czego dążysz, czy to jakieś oznaki demencji? 

Andrzej szkoda powietrza na niego 

Opublikowano
41 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Chce żebyś przedstawił jakieś swoje przemyślenia i refleksje. Skoro takich nie masz to spoko - nie jest to wielkie zaskoczenie wśród sPISkowców. 

8 minut temu, Roman176 napisał(a):

widzę ze jestem dla ciebie autorytetem 

galan też miał takie wizje i teraz go z nich leczą

Opublikowano

najsmieszniejsze jest to ze pisze to krypto-gej 🤣 i wyznawca najwyzszego prezesa gejow 🤣

z balbina tez bedzesz jechac ??? on nawet nie wiem czy zyje ..moze nie byc wstanie ci dogodzic .swoje lata juz ma.