Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To całkiem spora marża.., ale ty pewno z matematyki tak samo jak z języka polskiego...🤭

z tego da się nieźle zyc, pod warunkiem, że sprzedajesz miliony sztuk

Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał(a):

bo Polska to dziwny kraj , nawet drogo i to bardzo drogi w stosunku do zarobków i to w kazdej dziedzinie 

Bo tylko u nas są tacy mądrzy politycy co liżą buty obcym i o ich interesy się martwią 

A konsumenci aby taniej ...

Nie ważne skąd i co 

W Hiszpanii rodzima Mercadona bije wszystkie inne sieci handlowe 

Ma 26% rynku

Taki Lidl ma tam 5 % 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

galan99 napisał:

1 minutę temu, mirro napisał(a):

Pytanie powinno brzmieć.
Ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby serek którego wyprodukowanie kosztuje Cię 80 groszy chcieli od Ciebie wyrwać za 60 groszy. To jest ten poziom rozmowy między producentem żywności a handlem.

Będzie musiał nauczyć się produkować za 40 groszy by sprzedać po 60 groszy .

Gdyby znał sposób to by można się jeszcze czegoś nauczyć ale to tak nie działa.... Zapominasz też, ze handel to zwierciadło w którym konsument chce być najpiękniejszy na świecie. Zatem przemyśl dwa razy zanim zaczniesz defekację na siebie. Handel obecnie zaczyna walkę o utrzymanie się na powierzchni ze starą polityką. Uważam że odpuści i ceny skoczą poważnie też u dużych graczy - choćby z powodu inflacji na Ukrainie.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Zatem przemyśl dwa razy zanim zaczniesz defekację na siebie.

Obecnie w spożywce to raczej kombinowanie jak przetrwać. Mógłby walnąć tu elaborat na temat sytuacji w tym segmencie, ale to raczej pod "biały wywiad " by podchodziło a skutki dla mnie byłyby opłakane. Generalnie jest źle.

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Obecnie w spożywce to raczej kombinowanie jak przetrwać. Mógłby walnąć tu elaborat na temat sytuacji w tym segmencie, ale to raczej pod "biały wywiad " by podchodziło a skutki dla mnie byłyby opłakane. Generalnie jest źle.

Ale że co?

Ludzie jeść przestali?

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty oczywiście w super marketach nie bywasz ..

Wszystkiemu winni ci mityczni ONI..

A patrz nie bywam 

Zaopatruje się w małym sklepie co ma swoją piekarnie i wędliny od lokalnych małych producentów 

Nawet jest tam woda mineralna z lokalnego ujęcia 

Kosztuje 7 zł za zgrzewkę 6x1.5 l 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, pawel885 napisał(a):

A patrz nie bywam 

Zaopatruje się w małym sklepie co ma swoją piekarnie i wędliny od lokalnych małych producentów 

A to ukłon...

Opublikowano
pawel885 napisał:

28 minut temu, jarecki napisał(a):

bo Polska to dziwny kraj , nawet drogo i to bardzo drogi w stosunku do zarobków i to w kazdej dziedzinie 

Bo tylko u nas są tacy mądrzy politycy co liżą buty obcym i o ich interesy się martwią 

A konsumenci aby taniej ...

Nie ważne skąd i co 

W Hiszpanii rodzima Mercadona bije wszystkie inne sieci handlowe 

Ma 26% rynku

Taki Lidl ma tam 5 % 

Pacz... a tyle tam Niemca... Może dlatego, że monarchia? Niestety i Carrefour i Lidl są tam znaczącymi graczami. Zobacz w jaki sposób ta firma się rozwinęła do obecnego rozmiaru? W każdym razie wydaje Ci się, że Dino Ci będzie płacil lepiej? To nie tak. Mercadona poszła o krok dalej w skupieniu się na produktach marki własnej to sobie możesz wyobrazić jak wygląda negocjacja merchanta z fabrykantem.

pawel885 napisał:

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty oczywiście w super marketach nie bywasz ..

Wszystkiemu winni ci mityczni ONI..

A patrz nie bywam 

Jak nalewają ze rdzawego kranu na zapleczu to ok bo jak trzeba dowieźć to już coś jest nie tak. A w ogóle to na wój kupować kranówkę w butelkach?

mirro napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Zatem przemyśl dwa razy zanim zaczniesz defekację na siebie.

Jestem (jeszcze) kawałkiem tego łańcuszka. Podobno tym najbardziej pazernym. Niewiem tego co Ty ale swoje widzę. Nie podoba mie się to ale mam chyba jeszcze mniejsze możliwości ruchu.

A najlepsze jest to, że ta cała Ukraina... Inaczej Ruscy czy wygrają czy przegrają mają zarąbiasty udział w kierunkach które brużdżą w temacie a taka Afryka ma możliwości się nie tylko sama żywić. O.

Opublikowano
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To całkiem spora marża.., ale ty pewno z matematyki tak samo jak z języka polskiego...🤭

Spora nie spora jak byś wiedział to Markety dyktują cenę za ile kupią dany produkt od Polskiego producenta jak Mleczarnie i inni dostawcy warzyw i tym podobnych płodów rolnych . Rolnik nie ma nic do gadania .

Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał(a):

Jak nalewają ze rdzawego kranu na zapleczu to ok bo jak trzeba dowieźć to już coś jest nie tak. A w ogóle to na wój kupować kranówkę w butelkach?

A widzisz 

Dowożą 

I nie źródlana tylko mineralna 

Z certyfikatem 

Tania bo blisko 

Nie jedzie pół Polski do centrum logistycznego i nie wraca w te same miejsce 50 % droższa 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, DTaras napisał(a):

A najlepsze jest to, że ta cała Ukraina... Inaczej Ruscy czy wygrają czy przegrają mają zarąbiasty udział w kierunkach które brużdżą w temacie a taka Afryka ma możliwości się nie tylko sama żywić. O.

Przecie sam nasz Minister Czesław Siekierski   płakał że zabrali Polsce rynki zbytu na zboża .

Eksperci przyjrzeli się cenom 40 popularnych produktów w 13 różnych sieciach handlowych. Okazuje się, że w czerwcu 2024 roku to Auchan zaoferował najbardziej atrakcyjne ceny, pozostawiając konkurencję daleko w tyle.

Obie sieci są w czołówce najtańszych w kraju, ale żadna nie jest tą najtańszą. Biedronka zajęła drugie miejsce, a Lidl trzecie. Numer 1  Auchan .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DTaras napisał(a):

czyli masło po piętnaście jednak jest ok...

przy obecnym przeliczniku złotówki, średniej zarobków oraz zimowym "przysuszku" (cielne krowy) to tak,
i dobrze to wróży na dalszą przyszłość dostępności tego masła

i nie - nie jestem hodowcą.. nie mam produkcji zwierzecej i sam to masło kupuję, albo nie i nie cena decyduje jeszcze nawet taka jak obecnie abym musiał zrezygnować jak "złapię smaka"

łatwiej wyprodukować dziesięć.. noo piętnaście kilo kartofli, trzy fasoli a nawet dwadzieścia kilo pszenicy niz pół kilo masła (porównywalne przeliczniki wartości w obrocie hurtowym) tak że nie rozumiem w czym taki wrzask że się cena masła CHOĆ RAZ UREALNIŁA DO WŁAŚCIWEJ?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 godzin temu, PRIMO napisał(a):

Pisałem że konfa do końca mi nie leży. 

Ty jako lewicowy POsraniec nie jesteś w stanie odróżnić socjalisty od prawicowca. 🤦‍♂️

XDDDD 

18 godzin temu, Desperado napisał(a):

Weź sam się określ na kogo będziesz głosował.

A jeszcze nie wiem, coraz bardziej się przekonuje że pusta kartka to będzie dobry wybór...

Opublikowano
31 minut temu, DTaras napisał(a):

Jestem (jeszcze) kawałkiem tego łańcuszka. Podobno tym najbardziej pazernym

I Tobie i mnie urosły koszty ale musimy poruszać się w pewnych ramach. Ja nie mówię że Ty jesteś pazerny. Chcę tylko pokazać , albo wytłumaczyć całej reszcie jak to wygląda od środka. Oni szukają prostych odpowiedzi i wskazywania winnych. Raz tym winnym będę ja, bo przecież produkuję za drogo a raz Ty, bo jesteś pazerny i za drogo im sprzedajesz. 

17 minut temu, dysydent napisał(a):

w czym taki wrzask że się cena masła CHOĆ RAZ UREALNIŁA DO WŁAŚCIWEJ?

Tak, to jest ten właściwy powód.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

I Tobie i mnie urosły koszty ale musimy poruszać się w pewnych ramach. Ja nie mówię że Ty jesteś pazerny. Chcę tylko pokazać , albo wytłumaczyć całej reszcie jak to wygląda od środka. Oni szukają prostych odpowiedzi i wskazywania winnych. Raz tym winnym będę ja, bo przecież produkuję za drogo a raz Ty, bo jesteś pazerny i za drogo im sprzedajesz. 

Jak chcesz wygrać z Marketami .

Obie sieci są w czołówce najtańszych w kraju, ale żadna nie jest tą najtańszą. Biedronka zajęła drugie miejsce, a Lidl trzecie. Numer 1  Auchan .

Niemcy na Ukrainie 7 cukrowni kupili i będą uprawiać buraka i cukier produkować jak z Niemcem ma konkurować Cukrownia Polska ?.

Cukier sprzedadzą w swych marketach w Polsce .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Niemcy na Ukrainie 7 cukrowni kupili i będą uprawiać buraka i cukier produkować jak z Niemcem ma konkurować Cukrownia Polska ?.

Cukier sprzedadzą w swych marketach w Polsce .

A Ty naiwny jesteś? Jak w swoich marketach. Oni sprzedadzą go we wszystkich mozliwych marketach.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

A Ty naiwny jesteś? Jak w swoich marketach. Oni sprzedadzą go we wszystkich mozliwych marketach.

Nie naiwny tylko przedstawiłem w Niemieckich Marketach .

Owszem sprzedadzą wszystkim sieciom zaś Polski cukier wypadnie z rynku .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Jak chcesz wygrać z Marketami .

A tak postawione pytanie wogóle ma sens? Jak se ktoś za cel bierze walkę z marketami, to już na początku jest pogrzebany. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał(a):

A tak postawione pytanie wogóle ma sens? Jak se ktoś za cel bierze walkę z marketami, to już na początku jest pogrzebany. 

Postawił sobie taki cel jeden ma na imię Michał i ucichło wszystko .

Walka z wiatrakami .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Postawił sobie taki cel jeden ma na imię Michał i ucichło wszystko .

Zawsze powtarzam iz jak się coś zaczyna , to trza se określić cele. Oczywiście można je potem modyfikować, ale strategia i cele w takim działąniu to podstawa. Gdyby za cel postawił se egzekwowanie prawa do uczciwej  informacji o pochodzeniu towaru, to mógłby potem ogłosić że udało mu się to wyegzekwować i miałby sukces. Ale jak celem jest walka z marketami, to na bank facet nie ogarnia tematu. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał(a):

bo handel wielkopowierzchniowy wieloasortymentowy o zunifikowanej logistyce nie tylko po stronie hurtowej ale i detalicznej, logistyce umożliwiającej automatyzację obrotu i rozliczeń jest bezkonkurencyjny wobec form handlu transakcyjnego nawet do poziomu detalu.

jest jeden "kruczek" - takie formy handlu są najefektywniejsze ze wszystkich innych tylko w sytuacji nadprodukcji dóbr względem popytu.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1