Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

Jeśli byliby to ci, co wrócili z frontu na ukrainie, to by walczyli. Dla większości nie ma już życia poza kumplami z okopu. Tak działa wojna.  Ludzie nie zdają sobie sprawy jak to działa i co potem. Potem każda okazja do powrotu w strefą konfliktu jest dobra.

tego no... Chciałem coś napisać ale mi przeszło.

Siedzacybyk napisał:

nawet nie wiem jak poligon wyglada, a będą mnie rzucac jako mieso armatnie. wykade stad w pi....du i tyle mnie widzieli. za tuskomlota ani innego kamienia bil sie nie bede. oni beda żarli schabowe, a ja w okopie. no juz pedze.

Spoko. Najpierw będę ja. Jak sobie gdzieś bez przeszkód zgniję pod drzewem - przyjdzie kolej na zwycięzców.

marks50 napisał:

Jak już rozmawiacie o historii to zwróćcie uwagę na to co pojawia się w internecie bo ukraińce fabrykują teraz informacje , mapy i przekazy historyczne .Np. zwracajcie uwagę na fabrykowane mapy gdzie np ukraińce tworzą taki bełkot ze  przedstawiają mapy z starozytnymi nazwami jak wandalowie , wendowie , goci a po miedzy te rody dopisują np. wołynian, ukrainian itp. , produkują takie bzdety jak to że kopali łyżką morze czarne  i publikują to w języku angielskim a głupcy na zachodzie sie zachwycją jak by to była prawda .

aaaa nie spotkałem się. Widać w innych czeluściach ęternetu się obracam.

dysydent napisał:

13 minut temu, jahooo napisał(a):

sołtyz z kartą mobilizacyjną

równie dobrze zostanie wysłany przez antysowietów jak i tych sowietów w razie przyjdą i przejdą dalej

oczywiście mylimy epoki i teraz o kacapów chodzi no ale to tylko taki techniczny i dla mojej konklzji nieistotny drobiazg

i tak tytułem już bardziej dygresji - czy "przypadkiem" sowiety dzisiaj to nie bardziej my niż te kacapy? ;)

Nie przejdą ot tak sobie... W 2022 latem powstała strona w internecie. Wystarczyło podać swoje dane i jednostki aby tanio gadżety do szpeju nabyć. Poco? Jak sądzisz? Aby we wsi zdobytej osadzić własnego sołtysa coś z poprzednim trzeba zrobić. I jakaż to czynność będzie która odbije się szerokim echem?

jahooo napisał:

Dziś USA pod wodzą Trumpa jest takim samym konającym imperium, jak rosja Putina czy Wielka Brytania , która wypowiadała wojne Prusakom w 1914 roku.  To po prostu zmierzch i próby owrócenia trendu. Putin , nawet jeśli podpisze układ pokojowy, niczego nie osiągnie, moż tylko odwlecze nieuchronny upadek na tyle, aby nie widziec go na własne oczy za życia

Zapominasz, że Putin anektował obwody w administracyjnych granicach. Zdobył mniej.

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał(a):

aaa nie spotkałem się. Widać w innych czeluściach ęternetu się obracam.

Nie trzeba czeluści ale np. zwykła wikipedia choć może nie jest jakoś idealnie prawdziwa ale czerpie z niej wiedzę podstawową ( z Bronkiem szogunem włącznie) a każdy wie jak to działa ze każdy do tematu może dopisać wiedzę i tak np. czytam sobie o powstaniu zamojskim a tu ktoś doczepił ze oprócz Polaków w wysiedleń zamojszczyzny wywieziono 18 tysiecy ukraińców , tak sobie pomyślałem że chyba do pilnowania obozów koncentracyjnych bo na pewno nie jako więźniowie , przecież to właśnie ukraińcami i czrnymi niemcami zasiedlano przejmowane tereny , tylko niemcy zaczynali mordowac od zamościa a ukry od Tarnopola , widc że informacja doklejona bo nadany ma nawet numer zmiany ale tak nam piszą historie że z katów robią ofiary , jak jeszcze dalej przyziemniej sa znane procedery że potomkowie typu Bodnar , dochrapały się tytułu uczelnianego i na potęgę niszczyli dokumenty w archiwach , myślicie że ten pożar archiwum w Krakiewie to przypadek ??? A że sie źle paliło to dzielna straż ogniowa na tyle skutecznie nalała wody że wszystko poszło na przemiał . Oczywiście komunikat że to tylko jakieś nieważne dokumenty , stare meldunki itp. Ludzie nie rozumieja ze nas wysadzają od spodu i dziś coraz trudniej ustalić czy Duda to duduszenko , czy stolzman to kwaśniewski itd. 

Opublikowano

engels pier**lisz jak potuczony - o swoim chutorze to mozesz bajki opowiadac.w krakowski archiwum to byly zupelnie inne dokumenty, warte miliony a nie bzdury dla chorych psychicznie..

sam jestes ukraincem  pewnie- jak onuca przechrzcony niedawno..kiedy z cerkwi wam kosciol zrobili ??

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

uuu, masz pierwsze objawy demencji jeśli wierzysz że przemysł to przeżytek

styczeń luty rzeczywiście nie ruszałem się po za teren województwa ale jeśli nie muszę to zimą nie lubię ... letni urysta jestem jeśli o to pytasz

do Zakopanego po co więcej niż raz w życiu jeśli nie jest się miłośnikiem sportów zimowych choć i tacy powinni omijać bo jest tam niewspółmiernie drogo jak na standard dziury jakim owo Zakopane jest bo już zatraciło walory dzikiej przyrody a standardy co tam sobie nabudowali bywają gorsze niż na już większości wsi, ani tam spokoju nie znajdzie ani wysokich standardów ani kultury po za cepelianym prymitywizmem i stadami pospólstwa udającego magnatów to i zakopianka i owszem - potrzebna - dokładnie dla tych których'ście widzieli, lokalsów.
Nieprzypadkiem pisowcy zamienili Zakopane w stolicę zimowego dupolo i cały referat można na parę deko papieru o turystyce, pauperyzacji standardów i ... same te litery ciosane siekierą z odpadów przemysłu meblarskiegodsc-0061.JPG

mało co obrzydliwszego i żałosnego estetycznie w życiu widziałem, no może ludowe rzeźbiarstwo kapliczek przydrożnych co poniektórych zwłaszcza na Roztoczu i okolicach :P
wstyd jeśli nie było niczego ciekawszego i ta łamanina musiała stać się wiralowym symbolem tej dziury

zjawisko czy raczej naturalna kolej rzeczy dla efektu szarańczy jest naturalną w cyklu tego efektu kiedy nadchodzi czas wymierania bo szarańcza zeżera wszystko i wymiera z głodu z braku zasobów. Człowiek ma wyobraźnie i nie czeka śmierci głodowej a ogranicza rozród a te onetowe lamenty to element propagandy usprawiedliwiającej relokacje migracyjne tych którzy próg wrażliwości na śmiertelność swoich dzieci mają niżej i to co dla zaradniejszych i skuteczniejszych czyli o wyższym poziomie wyobraźni jest nędzą dla tamtych jest szczytem dobrobytu i tu dowód że rozum bywa też wadą
i dużo można by jeszcze ale Ty tego nie zrozumiesz i tak a Ci co to rozumieją truizmów dla nich i tak czytać nie będą

zaś czy ja nie widzę problemu depopulacji?
widziałem go już dawno, jeszcze w czasach odwrotnej nagonki podobnych onetów kiedy to krzyczały o przeludnieniu planety i straszyły katastrofami jakie to niby wynikną do końca dwudziestego wieku jako to głody, wojny i - jedyne co się sprawdza - migracje.
Widzę dużo więcej niż Ty i ta Twoja seria pytań tylko to dowodzi i ani mam zamiar dalej Ci cokolwiek tłumaczyć w tej kwestii bo i tak przekracza Twój potencjał pojmowania a tyle co napisałem co i tak przecież dużo to że rozpoznaję u Ciebie jednak ciekawość świata i zjawisk na wyższym od przeciętnego poziomie i ryzykuję że i Tobie warto szerzej na coś odpowiedzieć niż tylko zdawkowym sloganem

nie wylapales ironii ?? 

dla mnie wyjazd do zakopanego to jak dla ciebie do lublina czy zamoscia..choc milosnikiem nie jestem ..

widzisz duzo wiecej niz ja ?? znowu odlatujesz sladem galana coraz dalej.

5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

nawet nie wiem jak poligon wyglada, a będą mnie rzucac jako mieso armatnie. wykade stad w pi....du i tyle mnie widzieli. za tuskomlota ani innego kamienia bil sie nie bede. oni beda żarli schabowe, a ja w okopie. no juz pedze.

u was to chyba ich nie brakuje ? po africa korps  america corps 

5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

haplogrupy to nie religia, nie zgodze sie z tym. bardzo się nie podoba zachodnim sasiada, ze jednak slowianszczyzna na naszych terenach od kilku tysiecy lat zamieszkuje. a przeciez nasze ziemie wedlug wielu, naleza historycznie do germanow, przeciez kultura wstegowa i dzbanowa, nie mogli tego wymyslic inne ludy niz germanie. ostatnio gdzies doczytalem, ze prymitywne chaty na slasku to pozostalosc po ludach celtyckich, ktore przyjezdzali na nasze tereny zajmowac sie hutnictwem. a przypisywane wysoko rozwiniete budownictwo wcale nie jest germanskie a slowianskie. no ale moze .....nawet nas stworzyli germanie , podludzi słowiańskich 🤔

coraz nowsze wychodza badania i sprawa sie komplikuje coraz bardziej .

wiadomo ze nic nie wiadomo..co pol roku zmieniaja sie wersje historii.

5 godzin temu, jahooo napisał(a):

wiesz ile czasu zajmie zamknięcie granic ? i uwierz mi - pierwsze zrobią to kraje sąsiednie

połowa obecnych Niemiec to ziemie strocte słowiańskie, a połowa naszego kraju to wpływy wikingów, więc nie ma nad czym rozmyślać, w ten sposób powstają i upadają całe cywilizacje

od historyka warto wymagac wiecej - terenom slowianskim przez pare wiekow daleko do polowy niemiec,

5 godzin temu, marks50 napisał(a):

Jak już rozmawiacie o historii to zwróćcie uwagę na to co pojawia się w internecie bo ukraińce fabrykują teraz informacje , mapy i przekazy historyczne .Np. zwracajcie uwagę na fabrykowane mapy gdzie np ukraińce tworzą taki bełkot ze  przedstawiają mapy z starozytnymi nazwami jak wandalowie , wendowie , goci a po miedzy te rody dopisują np. wołynian, ukrainian itp. , produkują takie bzdety jak to że kopali łyżką morze czarne  i publikują to w języku angielskim a głupcy na zachodzie sie zachwycją jak by to była prawda .

podaj jakis link .

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

nie wylapales ironii ?? 

dla mnie wyjazd do zakopanego to jak dla ciebie do lublina czy zamoscia..choc milosnikiem nie jestem ..

widzisz duzo wiecej niz ja ?? znowu odlatujesz sladem galana coraz dalej

najpierw mi przyznajesz że słusznie wyśmiewam Twoje okolice te takie bardziej "zadupne" a zaraz nazywasz to odlotem

zdecyduj się co chcesz udowodnić.

w naszej już dwudniowej rozmowie niczego mi nie powiedziałeś godnego nazwania merytoryczną i na temat odpowiedzią tylko mam iście szczeniacko-szpanerskie popisy i jakieś głupkowate porady co to ja niby mam zobaczyć i gdzie pojechać tylko żeby co?

... dobra - zawieśmy nasze tu nieistotne komukolwiek przepychanki

dopiero co usłyszałem że Trump rozważa być dziewiątego maja na dniu pobiedy w moskwie

bardzo szybko zacznę i tego typa pisać z małej litery

Opublikowano

jahoo ma racje z zasiegiem terytorialnym wczesnych slowian, poczytaj o nazwach miast - sa opracowania ,ktore wskazuja ktore sa nadane przez slowian. oprócz haplogrup, sa tez prowadzone badania mitochondrialnego DNA, ktore obrazuje przemieszczanie ludnosci w linii żeńskiej. masz racje, ze jest to dosc trudne i skomplikowane. musialbym zrobic sobie badanie haplogrupy, cos bym sie o sobie moze dowiedzial🤔

Opublikowano (edytowane)

Zasięg ludów słowiańskich w europie w VIII wieku naszej ery

a jacuś mógłbyś się podszkolić, wstyd przynosisz krakowiakom, bo oni tylko skąpi, a nie tępi

sowianie2.jpg.076a1be793788e5fe3ede1c62bf09061.jpg

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a co mi moze wyjsc, zwykly chlop na folwarku 😂

genetyką klasy społecznej przodków nie rozpoznasz ani swojej wartości osobniczej nie określisz

co najwyżej zrobisz sobie zamęt w głowie i więcej szkody niż pozytku

darwinizm karykaturalnie zrozumiany stworzył hitleryzm w bezpośredniej konsekwencji

"haploizm" do niczego lepszego też nie doprowadzi

Opublikowano
marks50 napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał(a):

aaa nie spotkałem się. Widać w innych czeluściach ęternetu się obracam.

Nie trzeba czeluści ale np. zwykła wikipedia choć może nie jest jakoś idealnie prawdziwa ale czerpie z niej wiedzę podstawową ( z Bronkiem szogunem włącznie) a każdy wie jak to działa ze każdy do tematu może dopisać wiedzę i tak np. czytam sobie o powstaniu zamojskim a tu ktoś doczepił ze oprócz Polaków w wysiedleń zamojszczyzny wywieziono 18 tysiecy ukraińców , tak sobie pomyślałem że chyba do pilnowania obozów koncentracyjnych bo na pewno nie jako więźniowie , przecież to właśnie ukraińcami i czrnymi niemcami zasiedlano przejmowane tereny , tylko niemcy zaczynali mordowac od zamościa a ukry od Tarnopola , widc że informacja doklejona bo nadany ma nawet numer zmiany ale tak nam piszą historie że z katów robią ofiary , jak jeszcze dalej przyziemniej sa znane procedery że potomkowie typu Bodnar , dochrapały się tytułu uczelnianego i na potęgę niszczyli dokumenty w archiwach , myślicie że ten pożar archiwum w Krakiewie to przypadek ??? A że sie źle paliło to dzielna straż ogniowa na tyle skutecznie nalała wody że wszystko poszło na przemiał . Oczywiście komunikat że to tylko jakieś nieważne dokumenty , stare meldunki itp. Ludzie nie rozumieja ze nas wysadzają od spodu i dziś coraz trudniej ustalić czy Duda to duduszenko , czy stolzman to kwaśniewski itd. 

Toć jest przecież instytucja gdzie to możesz zgłosić. Do administratora, do NASKu... Masz argument - piszesz zgłoszenie.

jahooo napisał:

10 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a co mi moze wyjsc, zwykly chlop na folwarku 😂

żymianin ?

To taka mieszanka Żyda i ziemianina?

• Haha 1
Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trump zaprosił Anżeja do USA aby mu publicznie splunąć w twarz ...

22 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jeśli te słowa nazywasz chwaleniem ja bym się niczym nie przejmował.

Donald Trump postanowił także wyróżnić Andrzeja Dudę. – Jest z nami Andrzej Duda. Fantastyczny człowiek, wielki mój przyjaciel. 84 proc. Polaków w Stanach Zjednoczonych na mnie zagłosowało, więc coś ci chyba wychodzi. Dobrze sobie tam radzicie – powiedział amerykański przywódca.

23 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Początkowo podawano, że prezydenci mieli rozmawiać kilkadziesiąt minut. Tak się jednak nie stało. Z powodu ogromnego spóźnienia amerykańskiego przywódcy, rozmowa trwała zaledwie kilkanaście minut.

A tu najlepsze.

Donald Trump postanowił także wyróżnić Andrzeja Dudę. – Jest z nami Andrzej Duda. Fantastyczny człowiek, wielki mój przyjaciel. 84 proc. Polaków w Stanach Zjednoczonych na mnie zagłosowało, więc coś ci chyba wychodzi. Dobrze sobie tam radzicie – powiedział amerykański przywódca.

fakt.pl ........... tym czasem kawa na ławie albo śniadanie rymanowskiego  ................. pis sobie zrobił kampanie żeby podbić głosy , duda wybił się na koniec kadencji 

tym czasem lewaki się pocieszają    ..............

co rudy zrobił dobrego dla rolnictwa jakieś dobroci gospodarki z ostatniego roku ? 🤣

image.png.1a5cc15b6892797b4bc4c9d4ed717860.png

• Haha 2
Opublikowano

jasiu.oj,jasiu -pisales o terenie dzisiejszych niemiec . jak z grubsza teren bylego nrd -gdzie mieszkali slowanie i szlezwig z rfn moze byc polowa niemiec ?? rfn byl 2,5 razy wiekszy..

kurna jestes historykiem ale o geografii tez powinienes miec jakies pojecie..

romus -byles w muzeum powstania warszawskiego ??? wiesz jaka to jest powierzchnia ???

z twoich onklow ktory walczyl w warszawie po von dem bachem -zalewskim ??

Opublikowano

pochodzenia spolecznego nie stwierdze, to byl taki zart, ale juz pochodzenie antropologiczne owszem. sadze, ze bylbym typowym r1a1, bo ani we mnie sniadego greka, ani czarnowlosego bladego mongola czy tam tatara 😃 a darwinizm mi znany, wiec w glowie mi nie przewroci. do centralnej polski troche ludzi sie przemieszczalo, wiec roznie to moze byc! choc podobno jakis % neandertalczyka w nas siedzi 😎

Opublikowano

Zasięg słowian, piszę do tych , że nie nazwę inaczej, kretynów, którzy nie potrafią ze zrozumieniem czytać map, sięga daleko poza Łabę, wchodząc daleko na teren nawet starej RFN, około 60% powierzchni obecnych połączonych niemiec.  Nigdy w historii nie było takiej sytuacji, aby były to obszary czyste etnicznie, ponieważ ludność ciągle podlegała migracjom i mieszała się ze sobą, nawet w wyniku zwykłej wymiany handlowej ciągnęły karawany z niewolnikami w jedną i drugą strone, maszerowały oddziały wojska, toczono wojny, brano jeńców, gwałcono kobiety pokonanych plemion.

Mówienie o słowianach to jak mówienie o amerykańskich indianach - to nie był jednorodny lud, tylko wiele setek, a może tysięcy plemion, posługujących się z grubsza jednym językiem i mających podobne wierzenia religijne. W dodatku poddali się dość szybko intensywnej indoktrynacji wiary chrześcijańskiej. Oznacza to, że nie posiadali silnej władzy centralnej, a co sprytniejsi władcy wykorzystali chrześcijaństwo do poszerzenia swoich zasięgów, co doprowadziło w efekcie do podporządkowania terenów za Odrą pod cesarstwo niemieckie. Bo druga strona tej rozgrywki też potrafiła świetnie wykorzystac wiarę do podboju.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, hubertuss napisał(a):

Roman odlatujesz jak Galan. Widać życie nie znosi pustki.

czyli co gdzie KPO ? 

wrzucaliście jak idioci w referendum kart bo on wtedy wiedział ze jesteście tępi ? 

jak tam 100 konkretów ? 

jak tam pis siedzi ? i kiedy ? 

• Haha 1
Opublikowano

Badanie przeprowadzone przez Centrum Polityki Europejskiej we Fryburgu wykazało, że Niemcy zyskały „zdecydowanie najwięcej” na wprowadzeniu euro. Włochy i Francja odnotowały spadek dobrobytu w ciągu ostatnich 20 lat. Niemcy zyskały prawie 1,9 biliona euro (2,1 biliona dolarów) w latach 1999–2017 w wyniku wprowadzenia euro.

Niemcy i Holandia były jedynymi krajami, które odniosły znaczące korzyści z euro. W Niemczech w ciągu tych dwóch dekad nowa waluta wygenerowała dodatkowe 23 000 euro na mieszkańca.

Poza Niemcami i Holandią w bloku zaobserwowano spadek dobrobytu. We Francji spadek ten wyniósł 3,6 biliona euro, a we Włoszech 4,3 biliona euro. Te redukcje wynoszą odpowiednio 56 000 i 74 000 euro na mieszkańca. 

Według wyliczeń agencji dpa Niemcy wniosły do wydatków wspólnotowych UE w 2021 roku ok. 25,1 mld euro netto. Jednocześnie jak informuje rząd w Berlinie, Niemcy czerpią najwięcej korzyści z jednolitego rynku UE, zyskując na nim ponad pięć razy więcej, bo aż 132 mld euro rocznie.

czas żeby niemieckie pijawki podzieliły się zyskami

• Like 1
  • Haha 2