Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał(a):

A ja myślałem że ściganie PiSu jest dalej w modzie. A tu nie.

Za dwa lata może i wcześniej będziemy ścigać PO-i SATELITY . 

Europa swą oszukańczą polityką klimatyczną rozwaliła swe gospodarki .

DONALD TRUMP OŚMIESZYŁ EUROPĘ .

https://www.facebook.com/watch?v=1133809474863743

Ciekawie .

Sz. Hołownia wzywa Tuska do dymisji .

https://www.facebook.com/watch?v=1187349499871552

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano

@mirro  widziałeś jak Ożarów załatwił rolników w świętokrzyskim? 

Posiali dziesiątki hektarów pietruszki naciowej zamiast korzeniowej.

Ożarów nasiona wziął od czeskiej firmy a tamta umywa ręce

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacus napisał(a):

ee zartujesz chyba z mojej rodziny to tylko z 4 pracuje na prawie 100 . jedna poszla na emeryture.

za to winnej na 10 polowa to moja rodzina 🤣

ty nie masz nawet pojecia co robie..

kto mi te wycieczki sponsoruje ?? zapytam z ciekawosci ??

moze ty masz jakies dojscia i zamiast sam placic bym sie zalapal na jakis sponsoring ??

to nie urzednicy tworza przepisy ..

placek nastrugac ci desek na te rozwalone budy .. wstawiam sprzęt i po niedzieli bedziemy strugać material na 3 altany ...czy niech sie wala bo i tak wszyscy uciekli do cywilizacji 🤪 

20250927_172043.jpg

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Więc jako wyborca tej partii masz już teraz statystyczne szanse szybciej tam trafić niż ja.

Ty masz szanse statystycznie trafić do pierdla, jako wyborca rudego.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Agrest napisał(a):

@mirro  widziałeś jak Ożarów załatwił rolników w świętokrzyskim? 

Posiali dziesiątki hektarów pietruszki naciowej zamiast korzeniowej.

Ożarów nasiona wziął od czeskiej firmy a tamta umywa ręce

Jutro może wstawię zdjęcie pietruszki od matki tak samo natka za***ista a korzenia brak , ogólnie Ożarów ostatnie lata to porażka trzeba by odpowiednie służby żeby sprawdziły czy nie dochodzi do sabotażu w tej firmie , marchewka sporo żultej się trafia 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Teraz gra idzie o milionowe straty rolników. Może być że chodzi o przejęcie firmy za psi grosz. 

Marchew zawsze wybierałem nasiona Bejo.

Pietruszkę w tym roku polską. Nie wzeszło nic. Natomiast marchew Fantazja rewelacyjnie. Ale co z tego jak jelenie wybrały 100%. Miałem wsiane 4x100mb. Nawet sztuki nie zostawiły.

Kilometr dalej hektary znajomego nawet nie ruszone.

Opublikowano

Największą we Włoszech nielegalną fabrykę papierosów odkryła w bunkrze w mieście Cassino Gwardia Finansowa. Funkcjonariusze dokonali rekordowej konfiskaty 300 ton nielegalnych wyrobów tytoniowych - podała w sobotę agencja Ansa.
Wejście do podziemnych pomieszczeń blokował skomplikowany mechanizm hydrauliczny, otwierany na pilota.
W środku bunkra zainstalowane były nowoczesne maszyny i magazynowano tony papierosów.
Jak oszacowali technicy, można tam było wyprodukować 5 tysięcy podrobionych papierosów znanych firm na minutę, ponad 7 milionów sztuk dziennie. Roczny przychód z ich produkcji wynosił według ekspertów około 900 milionów euro.
Znaleziono tam trzy linie obróbki tytoniu i pakowania papierosów oraz miliony sfałszowanych znaków akcyz i opakowań.
Oprócz małych hal produkcyjnych było tam również 18 łóżek dla robotników, łazienki i jadalnię, a także warsztat, w którym naprawiano maszyny.

mieli rozmach

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Agrest napisał(a):

Teraz gra idzie o milionowe straty rolników. Może być że chodzi o przejęcie firmy za psi grosz. 

Pietruszkę w tym roku polską. Nie wzeszło nic. Natomiast marchew Fantazja rewelacyjnie. Ale co z tego jak jelenie wybrały 100%. Miałem wsiane 4x100mb. Nawet sztuki nie zostawiły.

Kredyty będą dawać na 1,5 % pomagają jak tylko mogą .

https://www.facebook.com/watch?v=785737931039985

Rząd ma projekty podatków na rok 2026 .

30% Podatek? Nowe Plany Rządu na 2026 Rok!

https://www.facebook.com/watch?v=1583781596330340

Edytowane przez galan99
Opublikowano
32 minuty temu, nie napisał(a):

Największą we Włoszech nielegalną fabrykę papierosów odkryła w bunkrze w mieście Cassino Gwardia Finansowa. Funkcjonariusze dokonali rekordowej konfiskaty 300 ton nielegalnych wyrobów tytoniowych - podała w sobotę agencja Ansa.
Wejście do podziemnych pomieszczeń blokował skomplikowany mechanizm hydrauliczny, otwierany na pilota.
W środku bunkra zainstalowane były nowoczesne maszyny i magazynowano tony papierosów.
Jak oszacowali technicy, można tam było wyprodukować 5 tysięcy podrobionych papierosów znanych firm na minutę, ponad 7 milionów sztuk dziennie. Roczny przychód z ich produkcji wynosił według ekspertów około 900 milionów euro.
Znaleziono tam trzy linie obróbki tytoniu i pakowania papierosów oraz miliony sfałszowanych znaków akcyz i opakowań.
Oprócz małych hal produkcyjnych było tam również 18 łóżek dla robotników, łazienki i jadalnię, a także warsztat, w którym naprawiano maszyny.

mieli rozmach

U nas jest to samo:

https://tvn24.pl/olsztyn/powiat-olecki-nielegalna-fabryka-papierosow-w-hali-po-zakladzie-produkcyjnym-zatrzymali-13-osob-st8010058

W moim powiecie🤣

Na Litwie pełno tego jest. Przemyt idzie na grubo.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na Litwie pełno tego jest. Przemyt idzie na grubo.

Krzywa Laffera ...

Państwo za dużo chce na tym zarabiać to i się szara strefa rozwija. To samo z alkoholem, wraca bimbrownictwo do łask, chociaż tutaj ma jeszcze wpływ jakość obecnie oferowanych mocniejszych alkoholi ...

Opublikowano
jarecki napisał:

17 minut temu, jacus napisał(a):

na utrzymanie tych nauczycieli i wojskowych kasa powinna byc z przemysłu ...... no bo skąd wziąć na wypłaty skoro nic nie wytwarzają ?  

Ten przemysł to chyba syn bogatego Przemysława jakiś.... To co przemysł wyprodukuje wraz z wartością dodaną kupuje ludność i becaluje za to VAT.

Opublikowano (edytowane)

nie wolno wszystkich wyłapać ani bimbrowników ani papierosiarzy pokątnych bo czym się fiskalne śmieci wykażą w statystykach ścigana w przyszłych latach, te śmieci mają etaty nie za zlikwidowanie szarej strefy a za ściganie i może to śmieci ale swój rozum mają; wyłapią raz i zniknie jakiś kawałek szarej strefy to i zniknie większość etatów siepaczy.
Taki bimbrownik czy papierosiarz nie zdaje sobie sprawy ile dzięki niemu ludzi ma pracę choć ludźmi toto nazywać to obraza dla całej reszty gatunku a "praca" to obraza dla naprawdę pracujących i w bełkocie prawnym zarówno siepactwo jak i pasożytnictwo nazywane jest zatrudnieniem i jedynie co uczciwe w tym wszystkim to ta nazwa
obie strony tej zabawy w chowanego to rodzaj pasożytów na własnej rasie ale ci łapani przynajmniej ponoszą ryzyko gdy siepacze fiskalni jeszcze uzurpują sobie prawo do przywilejów i żądają szacunku ostatnio nawet prawnymi zapisami o nietykalności nawet na czas wojny zwolnieni z obowiązku obrony kraju bo wyjęci spod powszechnej mobilizacji wojskowej
Żeby elektryczne kable miały taką dobrą izolację :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał(a):

tylko której; ożarowskiej czy tej czeskiej? Ja podejrzewam że jest to atak na czeską bo mają odmiany warzyw zdolne do skutecznego konkurowania z niemieckimi i holenderskimi i podejrzewam że nie jest to tak ambitny cel jak przejęcie, zniszczenie wystarczy
Ciekawe czy takie fakapy jak z ową pietruszką ta czeska miewała w bezpośredniej własnej dystrybucji a Ożarów czy jest dystrybutorem również ich rynkowej konkurencji?

Opublikowano
17 godzin temu, mirro napisał(a):

Uuuuuu jacuś, Ty perwerze jeden. Tobie się 99-ta Twarz Greya widzę marzy.

probowalem to ogladac -ale to dla dzieci bajka.

10 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

placek nastrugac ci desek na te rozwalone budy .. wstawiam sprzęt i po niedzieli bedziemy strugać material na 3 altany ...czy niech sie wala bo i tak wszyscy uciekli do cywilizacji 🤪 

20250927_172043.jpg

zamiast strugac wariata to bedziesz deski ?? moze to i lepiej dla lecznictwa w polsce.

dla wnukow robisz ??

10 godzin temu, jarecki napisał(a):

Jutro może wstawię zdjęcie pietruszki od matki tak samo natka za***ista a korzenia brak , ogólnie Ożarów ostatnie lata to porażka trzeba by odpowiednie służby żeby sprawdziły czy nie dochodzi do sabotażu w tej firmie , marchewka sporo żultej się trafia 

to dziwne ze dopiero teraz o tym glosno sie robi .jelsi sprawa wyszla juz pare miesiecy temu i to nie tylko w polsce.

wegry ,rumunia tysiace hektarow gdzies o tym pisali.

2 godziny temu, dysydent napisał(a):

nie wolno wszystkich wyłapać ani bimbrowników ani papierosiarzy pokątnych bo czym się fiskalne śmieci wykażą w statystykach ścigana w przyszłych latach, te śmieci mają etaty nie za zlikwidowanie szarej strefy a za ściganie i może to śmieci ale swój rozum mają; wyłapią raz i zniknie jakiś kawałek szarej strefy to i zniknie większość etatów siepaczy.
Taki bimbrownik czy papierosiarz nie zdaje sobie sprawy ile dzięki niemu ludzi ma pracę choć ludźmi toto nazywać to obraza dla całej reszty gatunku a "praca" to obraza dla naprawdę pracujących i w bełkocie prawnym zarówno siepactwo jak i pasożytnictwo nazywane jest zatrudnieniem i jedynie co uczciwe w tym wszystkim to ta nazwa
obie strony tej zabawy w chowanego to rodzaj pasożytów na własnej rasie ale ci łapani przynajmniej ponoszą ryzyko gdy siepacze fiskalni jeszcze uzurpują sobie prawo do przywilejów i żądają szacunku ostatnio nawet prawnymi zapisami o nietykalności nawet na czas wojny zwolnieni z obowiązku obrony kraju bo wyjęci spod powszechnej mobilizacji wojskowej
Żeby elektryczne kable miały taką dobrą izolację :P

a kto bedzie placil za leczenie raka pluc ??

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

Ciekawe czy takie fakapy jak z ową pietruszką ta czeska miewała w bezpośredniej własnej dystrybucji a Ożarów czy jest dystrybutorem również ich rynkowej konkurencji?

Firmy nasienne mają to w piździe. Żadne sądy, żadne skargi nic nie dają. Z Ożarowa akurat nic nie kupujemy ale z Inną polską firmą byliśmy w sądzie a za nasiona i tak musieliśmy zapłacić. Na noże byliśmy też z Seminisem ( nie tylko my ) no to firma przyznała że może i faktycznie ich wina i zaprawa którą zastosowali przed fuzarium wcale nie chroni, ale niczym innym zaprawiać nie będą i ciul.  W tym roku był problem ze szparagówką, bo to co wrosło wcale cech deklarowanej odmiany nie posiadało.  Dystrybutorzy w Polsce mają tyle do gadania co ( izraelici we wojnę). Być może jet to jakiś sposób na regulację poziomu produkcji, bo dasz nasiona takie a nie inne i rynek będzie chciał produktu, bo tam nie urośnie. 

Ale jeśli firmy nasienne zaczynają bawić się w sterowanie ilością produkcji metodą wyniszczania producentów, albo sabotowania wręcz zasiewów, to chyba jesteśmy na kolejnym poziomie tego cyrku. 

Facet z Ożarowa mówił że wysłali do Czech naklejki tyko firmowe do etykietowania torebek z nasionami a cała reszta, czyli konfekcjonowanie odbyło sie tam. 

A teraz moja wersja wydarzeń. 

1 - pomyłka

2- ktoś piznął się w obliczeniach i sprzedali nasiona gdzie indziej, a jak otrzeźwiał to zapakowali co było. 

W ubiegłym roku polski przedstawiciel firmy sam powiedział że nie sprzeda nam zamówionych nasion i załatwi  ( raczej sam kupi) od kumpla z Francji tę odmianę o którą nam chodzi) , bo to co miałoby iść do nas do niczego się nie nadaje a na bank nie będzie to deklarowana odmiana.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Ja mam pięknego Jasia tycznego i parę krzaków nie chce się piać 🤣

I parę marchewek białych też się trafiło..

W ogródku to nie problem tylko ciekawostka 

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, mirro napisał(a):

Firmy nasienne mają to w piździe. Żadne sądy, żadne skargi nic nie dają. Z Ożarowa akurat nic nie kupujemy ale z Inną polską firmą byliśmy w sądzie a za nasiona i tak musieliśmy zapłacić. Na noże byliśmy też z Seminisem ( nie tylko my ) no to firma przyznała że może i faktycznie ich wina i zaprawa którą zastosowali przed fuzarium wcale nie chroni, ale niczym innym zaprawiać nie będą i ciul.  W tym roku był problem ze szparagówką, bo to co wrosło wcale cech deklarowanej odmiany nie posiadało.  Dystrybutorzy w Polsce mają tyle do gadania co ( izraelici we wojnę). Być może jet to jakiś sposób na regulację poziomu produkcji, bo dasz nasiona takie a nie inne i rynek będzie chciał produktu, bo tam nie urośnie. 

Ale jeśli firmy nasienne zaczynają bawić się w sterowanie ilością produkcji metodą wyniszczania producentów, albo sabotowania wręcz zasiewów, to chyba jesteśmy na kolejnym poziomie tego cyrku. 

Facet z Ożarowa mówił że wysłali do Czech naklejki tyko firmowe do etykietowania torebek z nasionami a cała reszta, czyli konfekcjonowanie odbyło sie tam. 

A teraz moja wersja wydarzeń. 

1 - pomyłka

2- ktoś piznął się w obliczeniach i sprzedali nasiona gdzie indziej, a jak otrzeźwiał to zapakowali co było. 

W ubiegłym roku polski przedstawiciel firmy sam powiedział że nie sprzeda nam zamówionych nasion i załatwi  ( raczej sam kupi) od kumpla z Francji tę odmianę o którą nam chodzi) , bo to co miałoby iść do nas do niczego się nie nadaje a na bank nie będzie to deklarowana odmiana.

To tylko pokazuje, jak chory jest rynek nasion i kwalifikatu, firmy nasienne chciałyby wymuszenia na rolnikach całkowicie kupowanie wyłącznie kwalifikatu od nich, pod groźbą kar, dodatkowo wymuszają na państwie dopłaty do tego materiału, aby móc windować ceny (na wolnym rynku musieliby się dostosować do popytu, a teraz po prostu walą ceny z kosmosu, bo są dopłaty), tymczasem w drugą stronę - de facto nie gwarantują nic, przychodzi materiał siewny innej odmiany albo nawet - innego gatunku, zanieczyszczony nasionami chwastów czy innych roślin i co ? A no nic, firma nasienna umywa ręce, możesz się sądzić  - raczej nic nie ugrasz, stracisz tylko czas i pieniądze. A oni mają i jedno i drugie, dodatkowo - polityków w kieszeni. 

Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Co do tej pietruszki są szacunki, że w Polsce jest tego ok.1000ha.

Nooooo to drobny pasternak może być w tym roku w cenie. 🤣

29 minut temu, jahooo napisał(a):

To tylko pokazuje, jak chory jest rynek nasion i kwalifikatu,

Problem będzie jeszcze większy. Ja widzę próby ograniczania dostępności tych nasion przez firmy a wręcz przekierowywania ich w inne rejony. 

• Like 1
Opublikowano

i bardzo dobra taka afera , firmy nasienne powinny same kontrolować nasienie na polu na etapie wzrostu a nie zarabiać na posrednictwie , ostatnio w zbożu centrala nasienna też leci w kulki , tak jak pisałem odpowiednie służby powiny sie tym zająć czy ktoś nie chce przejąć firmy czy rynku chociaż przejęcie firmy jak ,, Ożarów '' czy ,, Centrala nasienna '' jest nic nie znacząca to tak jak sentyment do marki Ursus 

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

a kto bedzie placil za leczenie raka pluc ??

frajerzy którzy płacą składki zdrowotne i skutecznie dbają o swoje zdrowie bo tego z akcyzy na wyroby tytoniowe mało co dotrze do służby zdrowia a już na pewno nic nie dotrze z grzywien od kontrabandziarzy papierosowych to na utrzymanie tych co te grzywny łapią i wystawiają dużo więcej frajera podatnika kosztują niż z tych grzywien przychodu