Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
dysydent napisał:

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ukraina wysadziła szyb swojej jedynej kopalni węgla koksującego , rosjanie przejmą ten teren , a Polska może przejąć dostawy tegoż węgla na Ukraine 

i czym ta Ukraina zapłaci? pszenicą?

w sumie to napisałeś "dostawy" a nie "sprzedaż"

Nooo mi do łba przychodzi - stal. Ale niewiem, nie znam się. Czy to dobrze? W taki sposób też można przejąć rynek to chyba nie e.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał(a):

Nooo mi do łba przychodzi - stal. Ale niewiem, nie znam się. Czy to dobrze? W taki sposób też można przejąć rynek to chyba nie e.

Mariupol kacapy już dawno temu zabrali a to tam biło stalowe serce Ukrainy
W obecnej sytuacji nie ma sensu inwestować w cokolwiek na Ukrainie jeśli nie wiadomo czy nie podbije ją rosja a nawet jeśli nie całą podbije to póki wojna niszczy wszystko na całym terytorium że aż rykoszety po za... coś przebąkują że coś w Rumunii spadło, jakiś dron czy coś to tam jedyne co sens jest budować to doraźna zbrojeniówka o szybkiej rotacji czyli drony, amunicja a co grubszego to też po za granicami (np Ursus)
Tam teraz nawet wykupywanie ziemi rolnej to tylko przez takich którzy mają nie nazbyt drastyczne układy z rosją czyli nikt z Polski tak w rosji nie jest postrzegany
no może Braun ale to gołodupiec :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zboże to dla nich mało znaczący towar, chętnie go oferuja bo maja go za duzo. Za duzo w sumie to maja agro-holdingi, ktore ni e sa ukrainskie. Takie nasuwa sie pytanie , czy to jest zboze ukrainskie czy juz nie ukrainskie? Jesli nie, to znaczy ze Top Farms i inne zagraniczne firmy posiadajace w Polsce ziemie , sa takimi samymi pijawkami jak w Ukrainie. Ktos mnie kiedys probowal przekonywac, do pozytecznego udzialu zagranicznych firm w posiadaniu naszej ziemi. Mają za to dużo metali ziem rzadkich, dużo stali, nawet węgiel, ale nie wiem czy to już nie jest pod kontrolą rosji.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

A co chcesz swoją oddać? Ja ci piszę, że za Niemca u Kaczyńskiego robisz. Patrz niżej.

Tyle razy ci pisałem, żeś oszust i tyle razy mi to potwierdziłeś. Kaczyński poniżej nie mówi nic o sprzedawczykach z po. Być może Roman nie czuje się Ślązakiem nie wiem ale jest duża grupa osób które utożsamiają się ze Śląskiem językiem śląskim itd.

Roman istnieje język śląski i narodowość śląska? Kim ty się tam czujesz?

https://www.facebook.com/ruch.autonomii.slaska/videos/ślązacy-zakamuflowana-opcja-niemiecka/275594750779431/

@Roman176 patrz

wstawił link, którym sam się pogrążył  :D buahahaaahaaaaaaa

jprd :D jak można być takim idiotą???

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał(a):

I TU koło się zamyka , do produkcji dronów jest potrzebne to coś którego USA nam nie sprzedadzą i teraz Ursus może sobie produkować drony na prezenty komunijne 

a gdzie tam
to co potrzebne jest, wystarczy do prod. dronów bojowych jednorazowych to po cenach elektronicznego złomu kupi na byle Allegro na masę
laptopy stare tam w setkach sztuk na ofertę wystawiaja w tym większość nawet sprawna, telefony również a tam i procesory i kamerki i mosfety i silniki krokowe np z napedów DVD, karty sieciowe itd itp a nawet jako tako sprawne baterie
tylko trochę mechatroniki dorzucić i bystrzak programista takie cudeńka ulepi że jankesom z tymi ich czipami te drony mogą portki ściągać a te grubasy nie zauważą i bedą myśleć że to z otyłości bo większością w talii są kilkakroć grubsi już niż w biodrach :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, nie napisał(a):

@Roman176 patrz

wstawił link, którym sam się pogrążył  :D buahahaaahaaaaaaa

jprd :D jak można być takim idiotą???

Na to pytanie musisz niestety sam sobie odpowiedzieć. Ja ci nie pomogę.

Pogrążył was a ni mnie. Wielu ludzi na Śląsku Kaczor obraził. Wielu ludzi na swój sposób utożsamia się z tym regionem.  Natomiast nie słyszałem by każdy z po utożsamiał się z narodowością śląską czy językiem śląskim jak to próbowałeś tłumaczyć. Po prostu Kaczyński którego Roman tak kocha myśli o Romanie, że to Niemiec. Którego potrzebuje co jakiś czas przy urnie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
12 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

zboże to dla nich mało znaczący towar, chętnie go oferuja bo maja go za duzo. Za duzo w sumie to maja agro-holdingi, ktore ni e sa ukrainskie. Takie nasuwa sie pytanie , czy to jest zboze ukrainskie czy juz nie ukrainskie? Jesli nie, to znaczy ze Top Farms i inne zagraniczne firmy posiadajace w Polsce ziemie , sa takimi samymi pijawkami jak w Ukrainie. Ktos mnie kiedys probowal przekonywac, do pozytecznego udzialu zagranicznych firm w posiadaniu naszej ziemi. Mają za to dużo metali ziem rzadkich, dużo stali, nawet węgiel, ale nie wiem czy to już nie jest pod kontrolą rosji.

A CZY osoba mająca Polskie obywatelstwo uprawiając ziemie na terenie RP maszynami importowanymi , wysiewając nasina pochodzące z importu , nawozy z importu ,ŚOR , Niemieckie , kosząc kombajnem Class różni się czymś od Top Farms .

Opublikowano (edytowane)

zysk netto gdzie jest reinwestowany
tym się różni a to jest wszystko po co się cokolwiek robi
i dla kogo

podatki przeputają państwowe urzedasy na durnoty albo na nieudaczników do których do końca ich usranego zycia trzeba będzie dopłacać i tylko zysk netto jest suwerennie i njgospodarniej reinwestowany przez prywatnego właściciela który jesli żyje w jakimś kraju to wiadomo gd<ie będzie sobie budował rezerwy na gorsze czasy

i dużo można by jeszcze ale kapitał ma narodowość swojego posiadacza i w czasach kryzysów widać które kraje mają najsprawniejszą populację a nie tylko najemnych roboli co jak im fabrykę zamkna to płacz krzyk i rewolucje

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano

przepychanki na temat wprowadzenia definicji "aktywnego rolnika" to tylko pretekst do kolejnego dokręcenia śruby z podatkami w rolnictwie a także kolejnego rozrostu biurokracji , bo przecież ktoś tych "aktywnych rolników" będzie musiał kontrolować

a jak nie będę "aktywnym rolnikiem" z definicji, a będe uprawiał ziemię , to co ? zabiorą mi ją ?

tak samo na siłę próby administracyjnego unormowanie dzierżaw

jak mówił mój dziadek - jak cię nie swędzi, to się nie drap

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

Mają za to dużo metali ziem rzadkich, dużo stali, nawet węgiel, ale nie wiem czy to już nie jest pod kontrolą rosji.

jeśli nie jest to będzie bo bez międzynarodowej wojny czyli bezpośredniego wsparcia na polu bitwy Ukraina się nie obroni a mało prawdopodobne jest rozwalenie rosji od środka tylko metodami gospodarczo finansowymi i albo będzie trzecia swiatowa a przynajmniej wiarygodna jej groźba (tak żeby szary zwykły kacap w nią uwierzył) już teraz albo rosja Ukrainę przejmie jak nie w tym podejściu to w którymś kolejnym
dla zachodu Ukraina to taka sama egzotyka jak Mongolia czy jakieś Malezje Singapury i inne Kambodże a nawet i większa tak że nikt za Ukrainę z zachodnich krajów ginąć nie zechce tak samo jak do tej pory bo w sumie - dlaczego?

16 minut temu, jahooo napisał(a):

przepychanki na temat wprowadzenia definicji "aktywnego rolnika"

to tylko próba odsunięcia w czasie kollapsu piramidy finansowej jaka jest ZUS czy bardziej ten polski synonim wywrócenia na głowę praw Przyrody

rozwinięcie dalsze było by dla większości obraźliwe to se odpuszczę ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

oczywiscie , że rożni się topfarms od polskiego przedsiebiorcy, np. mnie, albo.....chocby Was. My zarobione pieniadze, ktore zawsze jakos sie da zarobic inwestujemy w okolo siebie. kupujemy w lokalnym sklepie, u lokalnego hodowcy, innego rolnika, ktos nam robi usluge, zarabia. Placimy za to , nadajemy ruch w finansach. To napedza gospodarke. Martwi mnie, jak mnie znacie jestem za oblozeniem obrotowym marketow, poniewaz handel to 1/3 przychodow panstwa byc powinien, a wydawanie zarobionych pieniedzy w lidlu czy kauflandzie wysysa z nas pieniadze, ktore sa wypracowanym dobrem , tylko w postacie przeliczonego papierka.

Z aktywnym rolnikiem, jego definicji , wyjdzie jedynie jeszcze wieksza biurokracja. Nikomu nie zabiora tych dotacji, chyba ze maly bedzie mial problem, ale jesli jak to mowia ,warszawiak ma 300 ha, to on sie jakos wyplacze. natomiast jak to zwykle bywa, malego podpuscili, maly krzyczy i maly oberwie. Chce brac ziemie w dzierzawe, moja decyzja czy na papier czy nie na papier. U nas roznie robia, a pewnie boja sie na papier , o jak nie zaplaci to ani kasy ani zerwac dzierzawy nei mozna. Wystarczy zapis, ze platnosc jest z gory, powiazana z umowa. Nie placisz - umowa zerwana automatycznie. Wielu by pooddawalo bez ich glopich ustaw!. Wystarczy zrzucic ryzyko na przyjmujacego dzierzawe. Osobicie nie podoa mi sie grzebanie w tym wszytskim!

Opublikowano

Niemcy to mają łeb do biznesu .

Niemcy: Uprawa malin i czereśni przenosi się poza UE 

„W marketach już prawie nie ma niemieckich malin i czereśni!” - grzmią zachodnie media branżowe. Produkcja przenosi się poza Unię Europejską. Produkcja ucieka” poza Unię .

Zdaniem tamtejszych ekspertów główną przyczyną zjawiska są coraz surowsze regulacje w rolnictwie oraz przede wszystkim coraz krótsza lista dozwolonych substancji czynnych. Ponadto, dla wykreślonych substancji nie ma ani zamienników, ani alternatyw. Co więcej, każdego roku rosną w Niemczech koszty produkcji. Swoją drogą to samo możemy powiedzieć o produkcji w Polsce…

W sezonie świeże maliny pochodzą przede wszystkim z Maroka, a świeże czereśnie z Turcji. 

https://www.sad24.pl/jagodniki/niemcy-uprawa-malin-i-czeresni-przenosi-sie-poza-ue/

Opublikowano

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A mi znowu w UNiQA w zeszłym roku dali najlepszą ofertę ;)

ja zmieniam warte na wiener..

za drogo ich kosztowalem i dali skladke zaporowa..

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Na to pytanie musisz niestety sam sobie odpowiedzieć. Ja ci nie pomogę.

Pogrążył was a ni mnie. Wielu ludzi na Śląsku Kaczor obraził. Wielu ludzi na swój sposób utożsamia się z tym regionem.  Natomiast nie słyszałem by każdy z po utożsamiał się z narodowością śląską czy językiem śląskim jak to próbowałeś tłumaczyć. Po prostu Kaczyński którego Roman tak kocha myśli o Romanie, że to Niemiec. Którego potrzebuje co jakiś czas przy urnie.

prawdziwych slazakow wiecej jest w raichu niz na slasku..

zostalo z 800 tys wg spisu. reszta to gorole i doklejone do slaska kawalki kongresowki i galicji. 

kiedys jaworzno bylo 2 co do wielkosci miastem krakowskiego.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

zysk netto gdzie jest reinwestowany

Pytanie było retoryczne i raczej chodziło mi o coś innego [ chciałem pogębkować z autorem posta 🤣] .  Ale zgoda kapitał ma pochodzenie ale teraz ciężko było by się połapać w przepływach kapitałowych , Francuzi w Polsce nie produkują samolotów ale maja biura inżynieryjne w Łodzi i zatrudniaja kilkuset inżynierów itd ..  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

jestem za oblozeniem obrotowym marketow, poniewaz handel to 1/3 przychodow panstwa byc powinien,

czyli tylko ceny wzrosną o kolejne ze 40 do 50% bo państwo te pieniądze zwyczajnie zniszczy bo albo jakie pisdzielce czy inne dowolne popaprańce pokradną a najczęściej utopią w coś co nic pożytku ani zwrotu nie przyniesie

supermarkety to jest tylko nowa technologia wobec przestarzałej drobnych sklepików
jak kombajn wobec cepa i nie sam fakt ich istnienia jest problemem a struktura własności i lokalizacja głównych węzłów kapitałowych a te dla większości handlu wielkopowierzchniowego są po za granicami Polski czyli zysk netto tak czy inaczej do Polski nie wraca co nawet nie jest najgorsze bo sama decyzyjność o wyborze dostawców niekoniecznie jest po kryteriach rynkowych czy jakościowych a można by wymienić wiele innych bo i nacjonalistycznych, korporacyjno trustowych a nierzadko politycznych i jakieś oharaczowanie wszystkich jednakowo tylko dlatego że najefektywniejsze wykosi i te obce ale i rodzime których przecież już trochę jest
Potrzebnejsza jest polityka troch... o wiele bardziej finezyjna ale tu już dość naklikałem i może kiedy indziej ...se pokontynuujemy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Byłoby tak samo, jak z podatkami ETS/ETS2, państwo by przejadło wszystko bez korzyści dla obywateli, a nawet napiszę więcej - obywatele mieliby wyższe ceny i zapłaciliby ten podatek

Niestety, w 2004 roku obywatele zagłosowali za okradaniem swojego państwa w białych rękawiczkach i w obecnej sytuacji jesteśmy jak pod zaborami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jahooo napisał(a):

Byłoby tak samo, jak z podatkami ETS/ETS2, państwo by przejadło wszystko bez korzyści dla obywateli, a nawet napiszę więcej - obywatele mieliby wyższe ceny i zapłaciliby ten podatek

w eteesach właśnie o to chodzi aby fałszować wycenę rynkową jednego względem "jedynie słusznego"
wyczerpuje to w pełni wszystkie składowe definicji "domiaru"
ma na celu wprost wyniszczenie  a nie tylko eksploatację

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Niemcy to mają łeb do biznesu .

Niemcy: Uprawa malin i czereśni przenosi się poza UE 

„W marketach już prawie nie ma niemieckich malin i czereśni!” - grzmią zachodnie media branżowe. Produkcja przenosi się poza Unię Europejską. Produkcja ucieka” poza Unię .

Zdaniem tamtejszych ekspertów główną przyczyną zjawiska są coraz surowsze regulacje w rolnictwie oraz przede wszystkim coraz krótsza lista dozwolonych substancji czynnych. Ponadto, dla wykreślonych substancji nie ma ani zamienników, ani alternatyw. Co więcej, każdego roku rosną w Niemczech koszty produkcji. Swoją drogą to samo możemy powiedzieć o produkcji w Polsce…

W sezonie świeże maliny pochodzą przede wszystkim z Maroka, a świeże czereśnie z Turcji. 

https://www.sad24.pl/jagodniki/niemcy-uprawa-malin-i-czeresni-przenosi-sie-poza-ue/

Szok, niedowierzanie, armagedon , apokalipsa .🤣

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał(a):

Szok, niedowierzanie, armagedon , apokalipsa .🤣

a sami się wydymali, ciekawe, kiedy się gapną, że sami wydymali swój przemysł

Opublikowano (edytowane)

"Rafał Trzaskowski jest jednym z najpopularniejszych polskich polityków. Nie każdy jednak wie, że prezydent Warszawy przez lata obawiał się, że będzie w cieniu sławnego taty. Andrzej Trzaskowski był niezwykle cenionym w środowisku muzykiem jazzowym. "Był jednym z najbardziej eleganckich ludzi w Polsce" — opisywał go Michał Urbaniak."

rozumując kategoriami Urbaniaka to z tej fotki by wynikało że mamy przykład.. "wyplenieńca" :o
VDdk9lBaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvT

w tym Onecie to jednak debile (co z stamtąd fotka i cytat)
tak się starali przypodobać a tu taki fakap xD

Edytowane przez dysydent