Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

za rudego wszystkiego brakuje  banda złodziei i tyle 

Poczytaj sobie archiwalne artykuły z czasów PiSuaru, też brakowało pieniędzy w NFZ i przesuwano planowane zabiegi ...

Opublikowano

nie brakuje pieniedzy tylko są zle dysponowane , prosty zabieg czy badanie które wykonuje sie w jeden dzień szpital robi 3 dni , oddziały na których leż 1 pacjent a obsługuje go 7 osób na oddziale itd , jest 200 mld na leczenie a budżet polski 650 mld 

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W służbie zdrowia brakowało, brakuje i brakować będzie pieniędzy, nie ważne czy rządzi PiS czy PO, a Ministerstwo Zdrowia to takie samo zgniłe jajo jak Ministerstwo Rolnictwa, nikt tego nie chce ...

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

nie brakuje pieniedzy tylko są zle dysponowane , prosty zabieg czy badanie które wykonuje sie w jeden dzień szpital robi 3 dni

Kamienie nerkowe o 7 rano zameldowałem się na odziale, o 10 pojechałem na blok, o 21 wyszedłem ze szpitala.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

bez reformy , likwidacji oddziałów będzie tylko gorzej , 

Akurat w okolicy jest to fajnie pokombinowane, odziały typowo specjalistyczne nie dublują się w okolicznych szpitalach.

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Coś Bobek zmyślasz. Przecież te problemy znikną jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki.

https://www.facebook.com/share/r/1CJ8sZr88s/

Wierzysz w te pierdoły polityków ?? Wszyscy z nich obiecują naprawę służby zdrowia a jest cały czas tak samo ... PiS teraz szczeka pod szpitalami, a za ich czasów lepiej nie było ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wierzysz w te pierdoły polityków ?? Wszyscy z nich obiecują naprawę służby zdrowia a jest cały czas tak samo ... PiS teraz szczeka pod szpitalami, a za ich czasów lepiej nie było ...

Ja nie ale jak widać około 30% wierzy. X2 =60%. Czyli średnio 60 procent społeczeństwa to debile. Plus tych 5-8% głosujących na lewice ale to już spierdolenie umysłowe.

Potrzebna reforma. 1- zakaz pracy lekarzy równocześnie prywatnie i państwowo, ograniczenie wypłat, reforma administracji i rejonizacji szpitali.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Potrzebna reforma. 1- zakaz pracy lekarzy równocześnie prywatnie i państwowo, ograniczenie wypłat, reforma administracji i rejonizacji szpitali.

Jeszcze jedna reforma potrzebna, niewstawienie się na zabieg/operację/wizytę skutkuje karą finansową w wysokości wyceny tego świadczenia ... Zaraz by się kolejki skończyły ... I zakaz zapisywania się do kilku specjalistów jednocześnie, masz wizytę w systemie u jednego urologa to nie zapiszesz się do innego póki nie zrezygnujesz z tamtej wizyty ...

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Plus tych 5-8% głosujących na lewice ale to już spierdolenie umysłowe.

Kolejne 5-8 % to spierdolenie umysłowe deklarujące głosowanie na Brauna ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeszcze jedna reforma potrzebna, niewstawienie się na zabieg/operację/wizytę skutkuje karą finansową w wysokości wyceny tego świadczenia ...

Yyyyyy chyba że grabarz zadzwoni, że pacjent już nie przyjdzie.

• Like 1
Opublikowano

Prezydent Francji Emmanuel Macron ogłosił, że już w poniedziałek w Londynie odbędzie się nadzwyczajny szczyt z udziałem przywódców Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Ukrainy. 

Image

tusk doprowadził do całkowitej marginalizacji polski

i jeszcze pieniądze wysyła na ukrainę

Opublikowano
47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

zakaz zapisywania się do kilku specjalistów jednocześnie, masz wizytę w systemie u jednego urologa to nie zapiszesz się do innego póki nie zrezygnujesz z tamtej wizyty

To jest już od kilku lat ,skierowanie jest cyfrowe tak jak recepto i wrazie umowie je wizyty w systemie skierowanie ginie

Opublikowano
Godzinę temu, nie napisał(a):

A skąd, on nie musi nigdzie jeździć bo wie że w Europie nikt go nie ogra, to po co będzie jeździł i czas tracił?😂

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Poczytaj sobie archiwalne artykuły z czasów PiSuaru, też brakowało pieniędzy w NFZ i przesuwano planowane zabiegi ...

tego już wyznawcy pisu  nie pamietają ,tylko zapamiętali ,ze w czasie pandemi  pis rozdawał za darmo kasę ,  zawsze  było tak ,ze pod koniec roku  brakowało kasy  aby domknąć budżet , i środki były przesówane ... tylko teraz mam dobrą opozycję i nagłaśniają  wszędzie w Polsce i zza granicą bo marzą o powrocie do koryta

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał(a):

A skąd, on nie musi nigdzie jeździć bo wie że w Europie nikt go nie ogra, to po co będzie jeździł i czas tracił?😂

najważniejsze państwa europy rozmawiają o sytuacji w naszym regionie, a tusk w tym czasie, wyzywa opozycje od ruskich agentów a sikorski kłóci się na x z muskiem

banda idiotów niszcząca polskę

-------------------------------------------------------------------------------------------------

dla po-łgłówków żeby im się dobrze spało :D 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dziwnym trafem brakuje tylko w szpitalach którymi zarządzają samorządowcy z PiSu ... Przypadek ?? 

a to tylko oznacza że pisowców z centrali enefzetu już kaowcy powyrzucali

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, binek napisał(a):

A to już musisz pytać się swego guru

Ale to y wklejasz tu tak wulgarne memy nie on. ani ja.

16 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

@hubertuss Widziałeś? Czy tak szybko cie wieźli, że nie zauważyłeś z okna karetki?

A co chciał byś mnie powitać na swoim oddziale na którym jak piszesz nie pomagaj ci?

14 godzin temu, jarecki napisał(a):

nie brakuje pieniedzy tylko są zle dysponowane , prosty zabieg czy badanie które wykonuje sie w jeden dzień szpital robi 3 dni , oddziały na których leż 1 pacjent a obsługuje go 7 osób na oddziale itd , jest 200 mld na leczenie a budżet polski 650 mld 

To akurat bzdura. Pieniędzy brakuje. Koszty lawinowo rosną. Rosną zarobki personelu rosną koszty zabiegów poprzez wprowadzenie choćby robotyki na coraz większą skalę  Wprowadzenie robotów np do operacji powoduje szybsze wypisywanie pacjentów a co za tym idzie na oddziałach jest większy przerób co jest oczywiście dobre. Ale to szybciej piętrzy nadwykonania.

14 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja nie ale jak widać około 30% wierzy. X2 =60%. Czyli średnio 60 procent społeczeństwa to debile. Plus tych 5-8% głosujących na lewice ale to już spierdolenie umysłowe.

Jak zaczęła się dyskusja o ograniczeniu wypłat do 42 tys jakiś miesiąc temu to izba lekarska natychmiast zabrała głos jak to jest źle i polecieli do prezydenta. Reformy jeszcze długo nie będzie bo Nawrocki nawet nominacji oficerskich nie potrafi dać by nie zrobić na złość Tuskowi. 

13 godzin temu, nie napisał(a):

Prezydent Francji Emmanuel Macron ogłosił, że już w poniedziałek w Londynie odbędzie się nadzwyczajny szczyt z udziałem przywódców Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Ukrainy. 

i jeszcze pieniądze wysyła na ukrainę

Po pierwsze to kolejne spotkanie które g da. 

Po drugie kto chce z nami gadać skoro rozmowy dotyczą pokoju i jego zapewnienia a u nas panuje ponad polityczna zgoda, że my wojska na UA nie damy.

Po trzecie partia która jeszcze nie dawno była pro ukraińska i Duda i Morawiecki jeździli łasić się do Zalenskiego dzisiaj ściga się z konfą na anty ukraińskość. 

Po czwarte w kraju jest dwugłos i paraliż wszystkiego tak, ze w zasadzie ani rząd ani prezydent nie są nic w stanie zrobić.

To po co im taki partner do rozmów o pokoju skoro ten partner nic nie jest w stanie w utrzymanie tego pokoju wnieść. Bo albo nie chce np dać wojsk albo rządzący nie potrafią sie dogadać i się blokują 

W marginalizacji Polski Nawrocki szczerze pomaga Tuskowi żeby już było uczciwie. A my przynajmniej jak by co pokoju nie będziemy musieli gwarantować bo nas nikt nie zapraszał. 

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał(a):

To akurat bzdura. Pieniędzy brakuje. Koszty lawinowo rosną. Rosną zarobki personelu rosną koszty zabiegów poprzez wprowadzenie choćby robotyki na coraz większą skalę  Wprowadzenie robotów np do operacji powoduje szybsze wypisywanie pacjentów a co za tym idzie na oddziałach jest większy przerób co jest oczywiście dobre. Ale to szybciej piętrzy nadwykonania.

a widzisz wszedzie piszą żę robotyzacja obniża koszty 🤣, w tej chwili najwiekszym obciżeniem to koszt personelu , żęby było to rentowne musi być odpowiednia liczba chorych na oddziale , szpital powiatowy na oddziale kardiologicznym leży jeden chory a obsługa 7 osób to już przekłada sie na około 5 tys koszt obsługi na dobę tylko na pensje , ale gdyby tych chorych było powyżej 5 to koszt jednostkowy spada i rosnie opłacalność 

15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Akurat w okolicy jest to fajnie pokombinowane, odziały typowo specjalistyczne nie dublują się w okolicznych szpitalach.

a widzisz jak dobrze kojarzę mieszkasz w woj. łudzkim a to w tym woj. sa najbardziej zadłużone szpitale i własnie chodzi o nierentowne oddziały 

Opublikowano (edytowane)

Mieszasz jedno z drugim. Robotyzacja może i obniża koszty w takim sensie, że pacjent leży krócej i de fakto mniej szpital kosztuje. Ale na jego miejsce wchodzi następny i już nfz musi szpitalowi zapłacić razy dwa dlatego rosną nadwykonania. I to one są największym problemem 

Szpitale rejonowe to jeszcze inna bajka tam robotów nie ma. Kardiologia to jeszcze na siebie zarobi i taki chory i te 7 osób jakoś da zarobić. Problemem szpitali rejonowych są starzy niedołężni ludzie. 

Teściowa znajomej mojej mamy ma 87 lat. CO raz ja wiozą do szpitala bo coś tam zaniemoże. Chora to ona jest na starość. Już znajoma w szpitalu usłyszała by jej lepiej nie przywozić Bo sprawa jest prosta jak cep. babka leży na łóżku za bardzo jakiejś procedury na niej nie zastosują bo kroplówki i tabletki dają Kasy z tego szpital ma mało. I rosną długi. Bez tych kroplówek babka dawno by umarła a z drugiej strony blokuje łóżko na którym mógł by leżeć pacjent na którym szpital przeprowadzi dobrze płatne procedury i zarobi.

Zapytałem AI o koszt operacji robotem da vinci vs klasyczna operacja i między innymi to przeczytałem

2. Operacja prywatna (komercyjna):
  • Operacja robotem da Vinci: Koszty są wysokie i zależą od rodzaju zabiegu oraz placówki. Przykładowo, prywatna operacja usunięcia nowotworu prostaty robotem da Vinci kosztuje od około 48 tys. zł.
  • Klasyczna operacja (laparoskopowa): Jest znacznie tańsza. Przykładowo, laparoskopowe wycięcie prostaty to koszt rzędu 15 tys. zł, a laserowa procedura jest jeszcze tańsza (8 500 - 10 tys. zł). 

Pewnie są różne przypadki i różnie to zestawienie wygląda. Ale robotyka nie jest wcale taka sama tylko lepsza dla pacjenta i finalnie może być taniej dla szpitala bo pacjent szybciej jest wypisywany a na jego miejsce jest następny na którym szpital znowu zarobi. Ale to jak pisałem generuje nadwykonania i dziurę budżetową w nfz na koniec roku. Która będzie rosła z roku na rok pomimo, że z roku na rok państwo dokłada coraz więcej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Co do robotu da Vinci , nfz za zdjecie kamienia z zębów płaci chyba 80 zł a prywatnie płaciłem ostatnio 400 zł i obaj detysci zarobią więc porównanie prywatny - państwowy jest bez sensu 

to tak jak taxi z aplikacji , można jechac toyota za 50 zł lub mercedesem za 150 zł , obydwoma dojedziemy jednoczesnie