Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

42 lata temu to wszystko na głowie było postawione. Pilot może był lepiej płatnym zawodem ale dużo zachodu. Ludzie kombinowali jak zostać konduktorem na liniach międzynarodowych portierem w Warszawskim hotelu i innych podobnych. W ostateczności taksówkarzem czy kierowcą w jakiejś firmie całe życie na delegacji. Jak ktoś miał łeb wyciągał dużo więcej niż pilot w LOT a narobić się nie narobił. 

Jeszcze gdzieś około roku 2010 syn znajomej moich rodziców został pilotem na pasażerskich bez większego kombinowania znajomości i łapówek.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jasiu ja się nie czuję kompetentny, żeby oceniać takie rzeczy 🤷

Ja tam nie byłem, ale ten chłopak ode mnie ze wsi jest synem prostego gospodarza. Szkole oficerską skończył zajmując III lokatę na swoim roku. Chodził do szkoły z moją żoną. Jak ona go z tamtych czasów wspomina, to przebijają się takie określenia "spokojny, opanowany, prymus, uśmiechnięty". Na pewno nie miał wujka, stryja, dziadka czy ojca w wojsku. On jest z tej rodziny pierwszy i narazie ostatni. Jego brat gospodarzy. Gen. Błasik też raczej nie miał w rodzinie nikogo takiego. Chyba, że w dalszej, o czym nie wiem. To rodzina nauczycieli

t było kiedyś - znam wielu żołnierzy,którzy w tym okresie poszli do szkół wojskowych - prosto z mostu

sam miałem iść do liceum w Dęblinie, może to błąd, że nie poszedłem, nie wiem

dziś to juz inne szkoły i inne warunki, ida ludzie z grubą kasą, rozpychając się łokciami

Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał(a):

Jak ktoś jest  chętny do nauki i pracy to bez bogatych i wpływowych rodziców da sobie radę i osiągnie cel .

tak, tylko 9 na 10 to tacy bogaci i z wpływami, często mierni, a masę prawdziwych perełek odpadnie, niestety, wojsko sobie z tym nie radzi za dobrze

image.png

Opublikowano

A w wojsku się nie znam ale w gospodarce bardziej , a jeśli chodzi o szkole orląt to kolega z klasy (po podstawówce ) się dostał ale za dużo balowali i pierwszego roku nie wytrzymał .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Medal mu powinni dać. Wziął od Ukraińców i do kraju przywiózł. Patriota gospodarczy u nas wyda ukraiński chajs. 

Czy ciemny pisowski lud potrafi pojąć, że on te łapówki brał na UA. UA ma go w d*pie odesłali do Polski i mają spokój bo by jeszcze ich wsypał. A nasi nie mają za bardzo za co go posadzić Bo ma szmal ale w Polsce nie brał w łapę. Mogą go ukarać, że bez podatku czy coś tam ale za to się nie siedzi. Powinni mu skasować jakiś podatek od tego i niech idzie w piździec skoro nie u nas brał. 

tylko że miał pieniądze w złotówkach a nie chrywnach 😄.

Jakby nie złodziej to niczego nie musiałby chować po meblach a zwłaszcza tak znacznej sumy 😄 

Ty więcej nie rozumiesz codziennego życia niż ci pisowcy pojąć 

Edytowane przez racyl
Opublikowano

To państwo prawa. Nawet prokurator wnioskował o umorzenie sprawy🤣🤣🤣. Nawet żadnych pozorów nie stwarzają. Wiedzą, że i tak będa na nich głosować. Jeszcze stanie jeden z drugim i powie : Bo PiS i Kaczyński kradł. (Więc i my możemy🤷‍♂️).

• Like 3
Opublikowano
46 minut temu, jahooo napisał(a):

tylko 9 na 10 to tacy bogaci i z wpływami, często mierni, a masę prawdziwych perełek odpadnie, niestety, wojsko sobie z tym nie radzi za dobrze

Być może, ale akurat do sił powietrznych, a zwłaszcza do pilotów, mi to trochę nie pasuje. Nie sądzę, żeby brali pierwszą leoszą fajtlapę i sadzali do myśliwca. Nawet jeśli jest to ktoś, kto ma plecy jak żagiel i potężny podmuch wiatru w ten żagiel, to żeby zostać pilotem musi sobą coś reprezentować i zwyczajnie się do tego nadawać. Jakieś tam stanowiska mniejszej wagi typu pluton zaopatrzenia, gospodarczy, czy kompania logistyczna to pewnie tak się zdarza, ale nie sądzę, żeby wujek pułkownik wsadził siostrzeńca oferme na stanowisko, gdzie potrzeba wiedzy, umiejętności i postawy. Mawia się, że w każdym zespole może być 20% nierobów i niedorozwojów ale pozostałe 80% musi być fachowców z predyspozycjami, żeby za te 20% nadrobili. Tak, że nie sądzę, żeby ta skala była aż taka. Ale zaznaczam, że żadnej wiedzy w tej kwestii nie mam. To tylko moje odczucie z własnego doświadczenia 

Opublikowano (edytowane)

A dziś u mnie w Jadów ,, swiętowanie ''  83 rocznica zagłady żydów z getta w Jadowie , Jak to Miro nie dawno zwrócił uwage czym sie różni swietowanie od obchodów -upamiętnienia  to swiętować by wypadało 🤣

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano

Nie , są obchody tylko w takim dniu warto zastanowić się nad działaniami izraela w strefie gazy , co do tego doprowadziło , gdzieś podano dane żę od poczatku izraelskiego odwetu żydzi zabili ponad 60 tys Palestyńczyków , 

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał(a):

widzę , że w przypadku żydów, powoli przechodzimy od obchodów upamiętniających do świętowania, ciekawa koncepcja

Przy tym co odwalają w Gazie to jakoś ich nie szkoda ... 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał(a):

Dzięki że wyciągasz wnioski ze swojego życia i dzielisz się swoimi błędami. No i że stać cię jeszcze na dobrą radę... szacuneczek🤣

a czemu ty tak nie robisz ??

9 godzin temu, dysydent napisał(a):

a żebyś wiedział; tylko jak wysiada to jedno i drugie
no tak - pozostały tylko orzechy bo "odmładzające" liście miłorzębu już oberwali
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2025-09-21/niezwykle-drzewo-we-wroclawiu-ludzie-sie-rzucili-zostal-drapak/

Przyroda zaczyna się bronić przed głupotą i "demencjuszami" a to oferując leki a to kowid czy takiego sqrwiela, 
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/dwie-kobiety-zaatakowane-przez-wiewiorke-probowala-wskoczyc-mi-na-twarz-st8660114

ciekawe jakie twarze ten sqrwiel atakuje? może uwazelinowanych kolorowymi mazidłami dziwadeł?
to takie tylko moje marzenie ale może jednak?

i jeszcze trafiłem na takie coś; tematy badań ig noblistów - badanie wzrostu paznokcia czy wpływ alkoholu na lot nietoperza; to drugie chyba nawet wiem jak badali xD
zdało by się Ciebie do przebadania przez tego polskiego "iście gównianego" noblistę jako obiekt przebadania podesłać

badania nad związkami narcyzmu i inteligencji; no mówię Ci - to  "ten" "lekarz" jest w sam raz dla Ciebie :D
https://tvn24.pl/tvnmeteo/nauka/ig-noble-2025-przyznane-wsrod-laureatow-polak-st8657249

na Twoim przypadku to może i prawdziwego Nobla dostanie

na twoim to jedynie ignobla by sie dorobili ..

juz raz pytalem czemu nie poszedles droga edisona tylko tesli ??

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jacus napisał(a):

w Polsce Edisona by jaki PiS zaraz "spolonizował" a wynalazki by okrzyknięto dziełem szatana albo jakie popaprańce by okoncesjonowały, oekologizowały i owęgliły takimi domiarami że z torbami by poszedł zanim by jeszcze zaczął
Tesla pewnie podobnie by skończył choć Ten to jeszcze gorzej bo jako władcę piorunów by Go jakim świętym ciemnota okrzyknęła a z tego jeszcze nikt i nigdzie się nie podniósł :P

w Polsce nie ma dróg ni dla jednego ni drugiego i dla takich co najwyżej jednokierunkowa - z Polski

we wojnie AC vs DC  to Tesla miał rację tak że i tak był mądrzejszy a Edison był zwykłym złodziejem obcych pomysłów przy Tesli to pospolity może nie głupek ale coś w tym kierunku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jarecki napisał:

Nie , są obchody tylko w takim dniu warto zastanowić się nad działaniami izraela w strefie gazy , co do tego doprowadziło , gdzieś podano dane żę od poczatku izraelskiego odwetu żydzi zabili ponad 60 tys Palestyńczyków , 

Nie usprawiedliwiam ich. Jednakowoż był czas, że Hamas brał pieniądze od wszystkich jak się okazało nie po to aby Gazę ogarnąć jeno po to aby żydów upierdzielić. Jako, że Żydom się to nie skalkulowalo w Gazie kamień na kamieniu nie zostanie. Izrael od 2007 toku zarządzał konfliktem a Hamas zaczął tracić poparcie w strefie. Jego znaczenie zaczęło słabnąć. Chcieli przejąć inicjatywę i cofnąć nieco czasu to cofnęli go na tyle, że prawicowi żydzi przejęli pałeczkę. Niestety czas im się kończy bo każdego wojna męczy więc skończy się jak wyżej. A i Egiptowi może sytuacja na półwyspie się w końcu uspokoi...

dysydent napisał:

53 minuty temu, jacus napisał(a):

w Polsce Edisona by jaki PiS zaraz "spolonizował" a wynalazki by okrzyknięto dziełem szatana albo jakie popaprańce by okoncesjonowały, oekologizowały i owęgliły takimi domiarami że z torbami by poszedł zanim by jeszcze zaczął
Tesla pewnie podobnie by skończył choć Ten to jeszcze gorzej bo jako władcę piorunów by Go jakim świętym ciemnota okrzyknęła a z tego jeszcze nikt i nigdzie się nie podniósł :P

w Polsce nie ma dróg ni dla jednego ni drugiego i dla takich co najwyżej jednokierunkowa - z Polski

we wojnie AC vs DC  to Tesla miał rację tak że i tak był mądrzejszy

Yyy. Czy da się zmagazynować prąd przemienny? Ta wojna wynikała z braku wiedzy i logiki. Wszak aby zaprezentować moc czyli energię w czasie prądu zmiennego musimy znać jego rzeczywistą wartość skuteczną a jest to odniesienie do prądu stałego. Nawet - prądnica prądu stałego generuje na tyle idealną energię na ile pozwala jej komutator. Znów akumulator jest źródłem prądu zmiennego. Dopiero połączenie filtra do maszyny prądu stałego moze taki produkt ziścić. Obecnie zasilacze to konwersja energii. I tam Edison Teslę Maxwellem pogania... Tego konfliktu już niema.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, DTaras napisał(a):

Yyy. Czy da się zmagazynować prąd przemienny? Ta wojna wynikała z braku wiedzy i logiki. Wszak aby zaprezentować moc czyli energię w czasie prądu zmiennego musimy znać jego rzeczywistą wartość skuteczną a jest to odniesienie do prądu stałego

Newtonowskie parametry materii też są niby stałe a przecież są tylko uśredniniem parametrów zwanych mylnie kwantowymi czyli natury falowej wszystkiego co istnieje a magazynowanie energii to osobna kwestia i też nie jest procesem linearnym a falowo kwantowym gdzie kwant to tylko efekt pomiarowy wynikający z niedoskonałości miernika który też jest uśrednieniem parametrów falowych i jak zmierzyć parametr na tyle mały gdzie miernik jest dokładnie takiej samej wielkości i zmienności co ten parametr; kwanty to tylko złudzenie nic więcej a zatem i prąd stały nim jest

tak pokrótce bo temat do końca jeszcze przez Naukę nawet jeszcze na tyle poznany aby obrazowo to wytłumaczyć gdzie tylko w czasie mamy zachowana równowagę części układu ale też zjawisk falowych jakimi są nośniki pola elektrycznego - elektrony i protony

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jesli dobrze pamietam to prad staly nie nadaje sie do transportowania na dluzsza odleglosc i temu przegral batalie.

przemiennego i tak znika gdzies po drodze kolo 15-20% .

Opublikowano
Panie Nowak, skąd macie tyle pieniędzy?
- Z szafki.
- A kto je tam wkłada?
- Moja żona.
- A skąd żona je ma?
- Ja jej daję.
- A wy skąd macie?
- Obywatelu śledczy, przecież już mówiłem: z szafki.
Opublikowano
Qwazi napisał:

46 minut temu, jahooo napisał(a):

tylko 9 na 10 to tacy bogaci i z wpływami, często mierni, a masę prawdziwych perełek odpadnie, niestety, wojsko sobie z tym nie radzi za dobrze

Być może, ale akurat do sił powietrznych, a zwłaszcza do pilotów, mi to trochę nie pasuje. Nie sądzę, żeby brali pierwszą leoszą fajtlapę i sadzali do myśliwca. Nawet jeśli jest to ktoś, kto ma plecy jak żagiel i potężny podmuch wiatru w ten żagiel, to żeby zostać pilotem musi sobą coś reprezentować i zwyczajnie się do tego nadawać. Jakieś tam stanowiska mniejszej wagi typu pluton zaopatrzenia, gospodarczy, czy kompania logistyczna to pewnie tak się zdarza, ale nie sądzę, żeby wujek pułkownik wsadził siostrzeńca oferme na stanowisko, gdzie potrzeba wiedzy, umiejętności i postawy. Mawia się, że w każdym zespole może być 20% nierobów i niedorozwojów ale pozostałe 80% musi być fachowców z predyspozycjami, żeby za te 20% nadrobili. Tak, że nie sądzę, żeby ta skala była aż taka. Ale zaznaczam, że żadnej wiedzy w tej kwestii nie mam. To tylko moje odczucie z własnego doświadczenia 

Wujek umieszcza w szkole a szkoła już wujka nie słucha. Nie każdy kandydat szkołę też kończy. Za czasów orlików wystarczyło że coś w nich zawiodło. Szybki samolot wymaga predyspozycji fizycznych. Nie musi być odrzutowy. Szkoła szkoli pilotów różnych maszyn. O ile dobrze fakty kojarzę zdarzają się tam też takie sytuacje, że kandydata na traktor namówili na skrzydła bo im się fizycznie podobał. Zresztą - można dobrze furę prowadzić a polec na komunikacji.

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

jesli dobrze pamietam to prad staly nie nadaje sie do transportowania na dluzsza odleglosc i temu przegral batalie.

przemiennego i tak znika gdzies po drodze kolo 15-20% .

W czasie konfliktu Tesla - Edison nikt o tym nie myślał a ów telegraf jako tako funkcjonował.bWtedy nie było systemu a stado wysp. W Bałtyku utopino połączenie właśnie DC. Dysydent przykleił się do kwantów. To jest krok, szpagat dalej. Zresztą - tłumaczymy wszelkie zjawiska na tyle ile pozwala nam wyobraźnia. Ta jest ograniczona zmysłami i samym mózgiem. Gdyby zaprzac do tej czynności wszystkie neurony. Tłumaczenie wyglądało by inaczej. Dlatego Einstein powiedział iż Newton jest za mało dokładny. My tu zdaje się roztrząsamy czym zasilić żarówkę. Żarówce to bez różnicy. Weź dowolny sprzęt zasilany przez wewnętrzne zasilacze - tv. Masz na nim tabliczkę gdzie napisano iż ogarnie się od 120 V. Jego zasilacz ma na wejściu prostownik którego zadaniem jest prąd zmienny zmienić w jednokierunkowy. Kondensator to wyfiltruje. Zatem: 120 V razy pierwiastek z dwóch równe jest 170 V. Oznacza to tyle, iż posiadając 4 panele f-v po 50v każdy mozesz sobie ten telewizor do nich podłączyć bo dadzą one 200V w jakiś 450 Watach co ze spokojem bez falowników ten telewizor uruchomi. To już nie są czasy Tesli i Edisona. Czym wygrał Tesla? Skonstruował alternator. Mając taki alternator z zatrzymanym wirnikiem otrzymujesz transformator. Przestawiajac wirnik mozesz sobie regulować napięcie. Tym wygrał Tesla. Mając transformator można produkować inne parametry niż sprzedaje się z tego samego drutu do przemysłu i do domów. Mało tego. Przejął Edisonowskie sieci 110 V i do dziś jest to standard w jueseju. Czemu zaś 60 Hz? Ze względu na strumień magnetyczny - silniki i transformatory mogą być mniejsze. Zresztą - wystarczy że rozkręcicie ladowarkę do telefonu. Tamto trafo ok 15 W działające na częstotliwosciach kilohercowych jest tylko częścią masy i wielkości trafa tej samej mocy dla 50 Hz. Duuuuużo taniej się to produkuje.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DTaras napisał(a):

To jest krok, szpagat dalej.

przeciwnie; to jest uproszczenie i bardziej krok w tył. Natura wszechrzeczy jest zmienna, zmienność albo jest niepowtarzalna, nieodwracalna albo cykliczna - falowa i pomijając cały wywód logiczny to prowadzi on do podsumowania - im mniej złożone medium tym bardziej musi być skomplikowany przetwornik i wice versa i tyczy to nie tylko elektryczności
w elektryczności może i transport energii w prądzie stałym jest łatwiejszy ale transport to tylko jeden z aspektów w ogóle sensu tej energii zastosowań

większość reszty wyjaśniłeś sam

im prostszy rozum tym mu dłużej coś trzeba tłumaczyć i pewność że mnie zrozumiesz już po tym zdawkowym powyższym to nie brak szacunku a komplement

przy okazji wyszedł mi komplement dla Polaków - z tak tępymi władcami jakich mamy nad zwyczaj dobrze sobie radzimy B|

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-donald-trump-upamietnil-charliego-kirka-z-ust-prezydenta-pad,nId,22422400

"

Prezydent USA stwierdził także, że Kirk powstrzymywał się od nienawiści wobec swoich przeciwników, ale przyznał, że w tym nie zgadzał się z aktywistą.

- Ja nienawidzę moich przeciwników i nie chcę dla nich tego, co najlepsze (...) Nie mogę nic na to poradzić ..."

ujujuj no to Tusk i przydupasy mają przeebane
ciekawe ile popaprańców przy Nim/nich zostanie? ;)

Edytowane przez dysydent