Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał(a):

Po powrocie zawsze ktoś chciał kogoś pacyfikować. I to było najgorsze. Zmienia się też trochę optyka i poczucie czasu. Są rzeczy ważne i mniej ważne. Czystośc obuwia i zarost przestają być najważniejsze. Rytm życia jest inny tam i tu. Tu musi zgadzać się konspekt z punktami nauczania podczas zajęć. Ale to nie tak. Jak widzisz że możesz nauczyć czegoś ważniejszego niż w kwicie, bo to się przydało, to robisz to. Z reguły prowadziłem strzelania ze strzelcami kbkAK. Nikt nie chciał, bo to kupa ludzi i nic atrakcyjnego. Raz zastąpił mnie gościu i połowa nawet nie zdążyła raz strzelić podczas zajęć. Za to brandzel na punktach nauczania był wzorowy.

Dobrze wspomonam grupę z Międzyrzecza . Woziłem ich na zajęcia ze sytrzelania bazuką, często opowiadali jak było na misjach. Oni akurat szykowali się na Afganistan pierwszy kontyngent. 

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Dobrze wspomonam grupę z Międzyrzecza .

Przez pewien okres 17 brygada jeździła stale na misje. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, marulekk napisał(a):

Dzień dobry 🇵🇱🤝

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/plyte-obornikowa-musza-miec-wszyscy-rolnicy-z-produkcja-zwierzeca-kontrole-ios-ruszyly-kary-sa-dotkliwe,157833.html

Wkleję tutaj. Spokojnie Kołodziejczak to załatwi :ph34r:.

A to Ty ze Świdnika jesteś? Bo tam rejestracja LSW obowiązuje, co tak się właśnie tłumaczy. 

Całkiem inny rejon.

2 godziny temu, onRolnik napisał(a):

Nawrocki udaje że nie wie że go wodogłowie przegoniło ,obiecuje to czego PiS nie zrobił przez 8 lat ,czy to jest dziecinada i cyrk 

Ostatnie dni rządu Ewy Kopacz i jej błagania: Wybierzcie nas, my wiemy co trzeba zrobić. 🤣

Godzinę temu, mirro napisał(a):

Ale co chcesz ? Był krzyk że Błaszczak kupuje od Koreańczyków ? Był. I co robi Kosiniak ?

Pany a od kiedy to Polskie Radio informuje jak korzystać z prądu ? Bo mnie dzisiaj taka informacja rozwaliła 🤣.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Ale co chcesz ? Był krzyk że Błaszczak kupuje od Koreańczyków ? Był. I co robi Kosiniak ?

PiS przez ostatnie lata pompował program Borsuka, gdzie nawet demonstratora nie umieli wyspawać. Sam tu pisałem że guzik z tego będzie bo se jeszcze wymóg pływalności wymyślili. PGZ informowała że już aby dotknąć zaraz, za chwilę setki Borsuków wyjadą. Znowu wyszło że guzik prawda bo ten pieprzony moloch to se może. Teraz trza szukać podwozia, bo kużwa jełopy się poddali. Na to stado baranów już szkoda słów.

8 minut temu, dsbh napisał(a):

Pany a od kiedy to Polskie Radio informuje jak korzystać z prądu ?

W ubiegłym roku jak koło Stężycy gościu wsadził kombajn do fasoli szparagowej w linię wysokiego napięcia i zginęło dwu ludzi ( ten drugi bo ciule na podstacji włączyli prąd po tym jak wywaliło linię) to w radio leciały spoty płacone przez PGE z apilami do rolników aby uważali czy nie podnoszą pod liniami przyczep. Tak że ten tego tradycja jest.

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@nie a co to się dzieje że ludzie nie chcą kupować elektrycznych czajniczków od faszystowskiego doradcy samoopalacza ?? xD Musek chyba zapomniał że prawicowcy nie jeżdżą elektrycznymi czajniczkami a spalinówkami, klientami na elektryczne czajniczki są lewaki ...

https://businessinsider.com.pl/biznes/klopoty-muska-sprzedaz-tesli-w-europie-leci-na-leb-na-szyje/nb34dpg?utm_term=autor_9&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=onet-page-post

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał(a):

gościu wsadził kombajn do fasoli szparagowej w linię wysokiego napięcia i zginęło dwu ludzi ( ten drugi bo ciule na podstacji włączyli prąd po tym jak wywaliło linię)

często mają na średnich i wysokich napięciach automat który po jakimś czasie od np zwarcia z piorunu załącza automatycznie jeśli nie ma trwałego zwarcia
warto coś takiego wiedzieć w razie by co, u nas jeden na uwrociu pługiem słupa złamał na średnim (15kV) i też był zdziwiony że światło drogowe (zasilane z trafa wcześniejszym odgałęzieniem tej linii) zgasło i za chwilę powróciło gdy łuk przepalił jeden drut za drugą próbą załączenia a na dwu pozostałych ten słup zawisł
wiem bo mu z pogotowia energetycznego wytłumaczyli ile miał szczęścia że nie wlazł czy najechał na ten urwany drut czy bodaj w jego okolice zanim już ręcznie tej gałęzi nie odłaczyli

a lajk za info jak działają państwowe molochy zbrojeniowe i to na na konkretnym przykładzie
czytałem gdzieś w necie że jakaś prywatna firma chyba z Niewiadowa oferuje możliwość produkcji amunicji artyleryjskiej w kooperacja z inną prywatną gdzieś ze Słowacji bo państwowe to może wyroją się we cztery czy wiecej lat z ruszeniem pierwszych dostaw gdy ta firma deklaruje pełna wydajność we dwa lata a pierwsze mniejsze serie to chyba już moze klepać
Jakiś urzędas państwowy upierał się że to niemożliwe i lepiej polegać na państwowym i u prywaciarzy nie zamawiać

moze coś zmyślam w precyzji terminów ale skala porównawcza gdzieś taka a linka ni chu nie mogę gdzie to było

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, dysydent napisał(a):

moze coś zmyślam w precyzji terminów ale skala porównawcza gdzieś taka a linka ni chu nie mogę gdzie to było

Też o tym czytałem. 

https://businessinsider.com.pl/biznes/produkcja-pociskow-155-mm-polska-prywatna-firma-chce-wyprzedzic-panstwowego-molocha/gfehln6

A to było wcześniej, tylko z założenia było przekrętem.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-amunicja-sie-sypie-prywatne-firmy-wychodza-z-interesu/k81gllq

33 minuty temu, dysydent napisał(a):

a lajk za info jak działają państwowe molochy zbrojeniowe i to na na konkretnym przykładzie

Ale teraz z Borsukiem przegięli i mówię to jako żołnierz. To się kuźwa pod paragraf o osłabianiu zdolności obronnych państwa nadaje. I o skrzynkę wódy mogę się załozyć iż wiedzieli od jakiegoś czasu jak się sprawy mają. Podejrzewam że Kosiniak chciał aby coś pokazali i sprawa się rypła.

• Thanks 1
Opublikowano

W ubiegłym roku jak koło Stężycy gościu wsadził kombajn do fasoli szparagowej w linię wysokiego napięcia i zginęło dwu ludzi ( ten drugi bo ciule na podstacji włączyli prąd po tym jak wywaliło linię) to w radio leciały spoty płacone przez PGE z apilami do rolników aby uważali czy nie podnoszą pod liniami przyczep. Tak że ten tego tradycja jest.

Komunikat dzisiejszy głosił, że prądu można używać w godzinach południowych/popołudniowych a należy oszczędzać w godzinach wieczornych 🤣. Normalnie jak za PRLu.

Czyli Kosiniak to se może w skrócie ?

Opublikowano (edytowane)

no akurat na ten przypadek

54 minuty temu, dsbh napisał(a):

Kosiniak

nie jest po to aby se móc ale po to aby żądać a jak nie ma od kogo żądać to sprawić aby było

tylko za często się takie Kosiniaki zmieniają i dlatego z państwowego niczego nigdy do wyżądania nie było nie ma i nie będzie a najnośniejszym argumentem przeciwko prywatnemu jest - i tu cytat z jednego od "mirro" linków - "Taki zapis w praktyce pozbawia Skarb Państwa jakiejkolwiek kontroli nad Polską Amunicją — tłumaczył to jeden z audytorów niekorzystnej dla państwa umowy." (tego z onetu)

no i tak owo państwo kontroluje że ...
jakim cudem taki pizdryk jak Słowacja jest potentatem amunicyjnym w skali światowej? czy tam jednym z kilku
przecież tam też rządy i "Kosiniaki" się zmieniają
Podczas gdy polskim pomysłem jest co najwyżej

W dniu 28.02.2025 o 22:27, Wpaw napisał(a):

Ale by bobu nasadził 🙆😁

a czekaj bo i to jest tylko w sferze marzeń

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/szczyt-dotyczacy-ukrainy-donald-tusk-ujawnil-szczegoly-ze-spotkania/m5zwfh0

kolejny raz NIC nie ustalili, no po za jednym - datą i miejscem kolejnego spotkania
te same ogólniki i puste frazesy co zwykle w setki idący już raz

po jaką cholerę dajemy jeść tym politykom?

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/scott-bessent-bez-umowy-pokojowej-nie-bedzie-porozumienia-gospodarczego/kyxb41s

no; Ten coś konkretnego powiedział - winnym wojny na Ukrainie jest Zelensky

"Jaki jest sens zawierania umowy gospodarczej, która stanie się bezprzedmiotowa, jeśli on chce kontynuowania walk?"
jeśli kacapy se zażyczą przejechać cała Ukrainę wzdłuż i wszerz to nie wolno z nimi walczyć
"czaicie"???

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał(a):

a czekaj bo i to jest tylko w sferze marzeń

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/szczyt-dotyczacy-ukrainy-donald-tusk-ujawnil-szczegoly-ze-spotkania/m5zwfh0

kolejny raz NIC nie ustalili, no po za jednym - datą kolejnego spotkania
te same ogólniki i puste frazesy co zwykle w setki idący już raz

po jaką cholerę dajemy jeść tym politykom?

Bo bez Amerykanów to my nic nie znaczymy jako Europa taka prawda, przykładem jest pierwsza wojna światowa II wojna światowa. Ale tutaj dużo jest mundrych co się nabijają, ludzie pokroju lewicowego 

Opublikowano (edytowane)

USA silna militarnie za to Europa była mądrzejsza tylko przez lewaków staliśmy się pośmiewiskiem świata teraz jesteśmy postrzegani jak głupcy i szaleńcy klimatyczni i widząc po reakcji że nadal chcą pomagać banderowcom to za chwilę będziemy szli pomagać uryńcom tylko nie przeanalizowali jednego że chca angole wstawic siły rozjemcze tylko gdzie skoro żebrzeński nadal chce walczyć , to gdzie będą stacjonować te siły rozjemcze ???? W schronach ? na tyłach frontu ??? Jak ruski będzie bombardował to parasol roztworzą by ich nie trafiło ??? Jak ukraińcy bedą robić znów czystki etniczne to będą im pomagać ? zabraniać ? czy filmowac jak robili to na Wołyniu ? Na logikę wysłanie wojsk gdy banerowcy chcą nadal wojować to na pewno nie będą to siły rozjemcze .Do tego sami jewropejczycy  chcą dawać pieniadzę na wojnę to tu mowy o pokoju nie ma . Wysłanie wojsk jest jednoznaczne z przystąpieniem do wojny .

Edytowane przez marks50
  • Haha 1
Opublikowano

Rafał Trzaskowski 2015

"Nord Stream to jest porozumienie, trzeba sobie jasno powiedzieć porozumienie prywatnych firm, nie stoją za tym, dzięki Bogu rządy."

Rafal Trzaskowski 2025

"Ja osobiście walczyłem z Nord Streamem przez lata, w Komisji Europejskiej zwracałem uwagę, ja jako europoseł, że Nord Stream to niebezpieczeństwo, Walczyłem o to, żeby Nord Stream pogrzebać. Nie byłem, nie byliśmy z tym specjalnie skuteczni, bo się Angela Merkel uparła, mimo tego, że jej tłumaczyliśmy, że to jest bardzo zły projekt.

do kogo on to mówi? jakich debili, wedle własnego uznania, musi mieć przed sobą

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał(a):

Jeszcze głupszych od siebie.

PO i ludzie na nich głosujących to przecież elita, tak się postrzegają 🙆😁

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@nie a co to się dzieje że ludzie nie chcą kupować elektrycznych czajniczków od faszystowskiego doradcy samoopalacza ?? xD Musek chyba zapomniał że prawicowcy nie jeżdżą elektrycznymi czajniczkami a spalinówkami, klientami na elektryczne czajniczki są lewaki ...

https://businessinsider.com.pl/biznes/klopoty-muska-sprzedaz-tesli-w-europie-leci-na-leb-na-szyje/nb34dpg?utm_term=autor_9&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=onet-page-post

a kto jeździ hybrydami? :D i na gaz? :D 

co za prymitywne poglądy

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

a kto jeździ hybrydami? :D i na gaz? :D 

co za prymitywne poglądy

Nie prymitywne poglądy a prawda ... Ale skoro się mylę to na pewno nam wyjaśnisz dlaczego tak spadła sprzedaż tego elektrycznego badziewia od Muska gdy inne elektryczne badziewie nie zanotowało takich spadków ...

• Like 1