Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał(a):

Toć śmiało już raczej można zadbać by grzały się gdzieś na patelni 

Trochę jest dokupionych brązowych i czarnych i lepiej niech postoją jeszcze trochę żeby zrobiły „satysfakcjonują” wagę

@marulekk oczywiście że wybetonowane. 
Podobnie ścielone jak w budynku a komfort pracy na pewno lepszy.

@wojak1986 

w budynku są inne grupy wiekowe u których są zwykle poidła i przy większym mrozie zamarzają.

tym ze zdjęcia w Wigilię -13 nie przeszkadzało 

IMG_0398.jpeg

Opublikowano

Jak z czystością przy takim zagęszczaniu? Często i dużo ścielisz? U mnie jest najbliżej z tym ścieleniem i ilością obornika ale ja daję wywar gorzelniany do picia do oporu i dlatego :/

Opublikowano (edytowane)

Witam stosował ktoś jakieś środki uspakajające/otępiającej dla bydła ? I czy można stosować coś takiego przed sprzedażą ? Mam 4 szt na łańcuchach ok 17-20 MSC do sprzedaży, ale tak agresywnych jeszcze w życiu nie miałem 

Edytowane przez AgroTeam93
Błąd
Opublikowano

głupi jaś można podać , miałem kiedyś 3 byków wariatów do obory strach było wchodzić a przy wyprowadzania z obory szły jak po sznurku bez żadnych srodków , a ostatnio jałówka w ruji by poturbowała skupującego ,inny jak widzi że byk nie daję sie dotknąć to interwencyjnie daja zastrzysk i spokój 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cisza przed burzą. Najpierw były szumne zapowiedzi, że Francja Polska czy Włochy nie podpiszą umowy, a wkrótce się okaże, że po cichu się dogadali i podpisali, a my staniemy przed faktem dokonanym. Ta umowa to nic dobrego zarówno dla nas jako rolników, ale tez dla większości z nas jako konsumentów tym produktów nie odpowiadającym standardom bezpieczeństwa żywnościowego. Pierwszy przykład z brzegu - od kiedy w Europie i Polsce nie wolno stosować hormonów wzrostu w chowie zwierząt? A w Ameryce Południowej to wręcz standard w hodowli, o pozostałościach antybiotyków nawet nie wspominam. Gdybyśmy mieli mądrych rządzących, a nie pazernych to wystarczyły by kontrole na pozostałości substancji niedozwolonych, antybiotyków i hormonów wzrostu i w momencie ich wykrycia utylizacja na koszt dostawcy. Wtedy już ich wołowina czy inne produkty nie byłyby dla nas konkurencyjne cenowo, bo musieliby stosować podobne standardy jak u nas, a dochodzi jeszcze niemały koszt transportu przez ocean, ale niestety musimy za wszelką cenę ratować niemiecki przemysł i będzie krucho. Do tego po 2027 roku dotacje będą z budżetu państw i kto będzie biedny, nie będzie dopłacał do rolnictwa. Czyli zmowy bogate Niemcy sobie pozwolą na utrzymanie swojego rolnictwa, a reszta niech zdycha z głodu. 

Edytowane przez sylip
Opublikowano

to jest bardzo szeroka umowa i my mamy gowno do gadania i tyle....byl czas na budowanie koalicji zeby to zablokowac to wojciechowski wychwalał wszem i wobec ze to wielka szansa itp....a teraz udaja ze byli przeciw .

Opublikowano

Czy teraz czy wcześniej nie było możliwe zbudowanej żadnej koalicji blokującej. To miało i ma wejść i koniec i żadne stękanie polityków niczego nie zmieni. Wracamy do tego co było, mali rolnicy mają wyzbyć się własności na rzecz molochów i zapiepszać u nich. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sylip napisał(a):

Cisza przed burzą. Najpierw były szumne zapowiedzi, że Francja Polska czy Włochy nie podpiszą umowy, a wkrótce się okaże, że po cichu się dogadali i podpisali, a my staniemy przed faktem dokonanym.

Wczoraj albo przedwczoraj Włochy zaakceptowały podpisanie. Także nie ma już komu blokować. Poza tym rolnictwo w całym rozrachunku nie ma dla polityków znaczenia. W styczniu umowa będzie podpisana.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

To nie jest pewne info że  Włochy zaakceptowały. Jestem ciekaw także stanowiska Węgrów, Słowaków i Czechów 

W takim razie nawet jakby weszła, jakie macie przewidywania cenowe ?

Opublikowano

takie same jak bez umowy , na początku handlowcy mogą wykorzystać zamieszanie a potem wróci do ceny rynkowej , czy dwa lata temu ktoś przypuszał żę za byka wezmie 20 zł za żywca ? 

• Like 1
Opublikowano

e , tak naprawde nikt nie wiem jaka bedzie cena , jedno jest pewne ze pogłowie bydła w europie spada a mieso jest coraz bardziej popularne , vege burgerownie jak szumnie wchodziły na rynek to teraz w ciszy umierają nawet ten kebab coraz czesciej jest ,, rzemieslniczy ''

Opublikowano
9 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

to jest bardzo szeroka umowa i my mamy gowno do gadania i tyle....byl czas na budowanie koalicji zeby to zablokowac to wojciechowski wychwalał wszem i wobec ze to wielka szansa itp....a teraz udaja ze byli przeciw .

Teraz to oni wszyscy udają ze są przeciw. A ramię w ramię głosowali za. A PSL to już wogole hit. Głosowali za bo tak im kazali a teraz robią ,,akcje” że oni się nie zgadzają żeby ta umowa weszła. Tyle ze oni mają tyle do powiedzenia i tak wpływ ma ta umowę co pijak pod sklepem na temat lotu w kosmos. Ale pianę biją jak to walczą o polskie rolnictwo. Pisiory też krzyczą że ta umowa nie może wejść w życie. A tak samo byli za. O reszczie nie ma co nawet wspominać bo ten sam schemat 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a o imporcie z USA cisza a zaraz się okaże że import produktów rolnych z USA będzie większy niż z merkosuru. biden był jako był ale znał ruskich a Trump byle zyski 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Bo tramp to gospodarz, a nie byle jaki lewak. 

Który z was ostatnio sypał saletrę na grunty sąsiada bo mu słabiej rośnie, albo kto karmi za darmo zwierzęta sąsiadom?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mercosur wiele nie zmieni, 
Owszem cena trochę spadnie moim zdaniem ale nie na 5euro , 

Import skompensuje spadek pogłowia ale moim zdaniem skupi sie na tanim towarze ( tryming) i to obnizy ceny. 
Natomiast osobiście uważam, ze to sie musi wydarzyć bo inaczej statystyczny Europejczyk będzie jadł kurczaka i swinie, ktore sa historycznie tanie. 

Juz w tym momencie Handel przemyszłowym towarem nie ma absolutnie sensu dla takiej firmy jak moja i musimy szukać nowych rozwiązań. 

Spatek roczny sprzedazy wołowiny w kg u mnie to ponad -40% , oczywiscie obroty na wołowinie  zmalaly duzo mniej(-17%) ale jest to wynik tylko i wylacznie tego, ze cena byla 30% srednio rocznie wyzsza niz w grudniu 2024. 

nie ma dobrego rozwiazania, Cena nie moze sie utrzymac, bo nie bedzie masowego klienta, 
Cena nie moze spasc duzo, bo nie bedzie masowej produkcji 
kółko sie zamyka

A tak naprawde ch*j wie co bedzie 
Jakby w grudniu 2024 powiedziec przy cenie 5e za kg ze w marcu bedzie 7,20 to kazdy by sie tylko zasmiał

Takze dzis przy cenie 6,70 moze byc zarowno 8,00 jak i 5,00 w marcu przyszłego roku

Edytowane przez Karol8885