Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
livebird napisał:

Po zbiorze pierwszego pokosu kiedy sypiecie azot jak już trawa zacznie się opuszczać? Bo może uda sie zebrać w poniedziałek i od wtorku zaś kilka dni deszczu nadają i ładnie by się nawóz rozpuścił ?

bywało że niemal za sieczkarnią jednego dnia...

Opublikowano
5 godzin temu, Berthold napisał(a):

Hej. Ktos jest w QMP ? Dostalem decyzje dobrostanową do bydła , doplata do qmp duzo nizsza niz myslalem. Przedlozylem faktury kosztowe za certyfikat , W decyzji calkowicie ten fakt przemilczano .Pani z Arimr stwierdzila ze nie zwracają kosztów certyfikatu natomiast mój kolega ( hodowca drobiu ) twierdzi ze dostał. I badz tu madry 🤣

Pisalem kilka stron temu jak te pasozyty nasze pieniadze z dobrostanu wyciagaja. Pochwal sie ile zaplaciles za certyfikat dla opasow i do ilu sztuk dostales doplate.

Za certyfikat nie zwracaja, tylko za plan poprawy dobrostanu jak sie zwieksza powierzchnię.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, livebird napisał(a):

Po zbiorze pierwszego pokosu kiedy sypiecie azot jak już trawa zacznie się opuszczać? Bo może uda sie zebrać w poniedziałek i od wtorku zaś kilka dni deszczu nadają i ładnie by się nawóz rozpuścił ?

Zależy od warunków, albo zaraz po zbiorze, albo przed zapowiadanymi opadami.

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

Pisalem kilka stron temu jak te pasozyty nasze pieniadze z dobrostanu wyciagaja. Pochwal sie ile zaplaciles za certyfikat dla opasow i do ilu sztuk dostales doplate.

Za certyfikat nie zwracaja, tylko za plan poprawy dobrostanu jak sie zwieksza powierzchnię.

Nie potrzebne byłoby żadne Qmp żeby było sprawiedliwie płacone, jak już kiedyś pisałem do jednego djp z opasów jest 200zl a do jednego djp z krów 1000zl i gdzie tu sprawiedliwość.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, macius11157 napisał(a):

Jakie mleko polecacie do odpajania cielat ?

Nie oszczędzaj bo to się nie opłaca...

Mam mamki. Daje mleko od krów z wiaderka i dawałem preparat. Jak zadbasz o ciele to masz opasa...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
46 minut temu, HF86 napisał(a):

Skończyły się dopłaty, jest I bydła do kupienia. Zwłaszcza że wysuszyło, wymroziło i bele już po 250

U mnie wysyp ogloszen sianokiszonki po 80-120zl, az sam sie zastanawialem czy zyto na kiszonke kosic czy kupic bez roboty.

Za to cielaki i odsadki nadal w cenie.

Poludniowa wlkp.

Opublikowano

Torfy doszczętnie wymarzły i wyschły, uprawa daje do 10 bel z hektara. Nawet pszenica zimowa na tofach wymarzla, więc nie ma co gadać 

Opublikowano

Panowie wozi ktoś z was cielaki na przyczepce samochodowej w odległości +-100km ? Bo sam wożę ale 70km od domu jeżdżę, a teraz nic niema w pobliżu i muszę jechać dalej, arimr się nie przypi*rdoli?

• Confused 1
Opublikowano

W teorii się przypi*rdoli, musisz mieć przeszkolenie na przewóz o technicznej stronie nic nie wiem pytaj @sołtys48

Opublikowano
22 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Panowie wozi ktoś z was cielaki na przyczepce samochodowej w odległości +-100km ? Bo sam wożę ale 70km od domu jeżdżę, a teraz nic niema w pobliżu i muszę jechać dalej, arimr się nie przypi*rdoli?

Znam kogoś kto wozi 🫡 narazie nie miałem problemów a jeżdżę 100 , 200 , 300km w jedną stronę , znaczy ten ktoś 😆 a znajomy w jednym powiecie miał wezwanie bo przywiózł 70km 

Opublikowano
12 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Znam kogoś kto wozi 🫡 narazie nie miałem problemów a jeżdżę 100 , 200 , 300km w jedną stronę , znaczy ten ktoś 😆 a znajomy w jednym powiecie miał wezwanie bo przywiózł 70km 

Mial wezwanie bo 70 km,  czy może miał wezwanie bo przywiózł ze strefy niebieskiej do białej?

Opublikowano
5 godzin temu, HF86 napisał(a):

właszcza że wysuszyło, wymroziło i bele już po 250

akurat na farmer pl jest artykół w Niemczech tona siana 150 euro , jakoś tanio w porównaniu z Polską 

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Radkosky na YouTube robił jakiś kurs zerknij na jego kanał 

Opublikowano (edytowane)

Przy kontroli potrzebna licencja konwojenta bydła. Środek przewozu jeszcze powinien być zgłoszony u PLW, ale z tym drugim kolega jeszcze nigdy nie miał problemu 😉 

To zwykła samochodowa przyczepka z plandeką? 

Edytowane przez Chota
Opublikowano

Matko bosko 🙆 mi 10km to już dużo, a gdzie 70-100 

Zawzięte chłopy 🙈

Opublikowano

W ARiMR nie musisz zaznaczać ani tego wni przewoźnika ani że transport własny 

Bydła to nie dotyczy

6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zawzięte chłopy 🙈

500 się wiozło 

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zawzięte chłopy 🙈

Jak u mnie w okolicy to od 20lat gospodarzą rodzą się tylko jałówki 🤣

A drugie to że u mnie krowierzy to jest tylu co normalnych ludzi w Sejmie, czyli na wyginięciu

70km wcale nie tak dużo, dobra droga jest to spokojną jazdą w 1-1.15godz jestem na miejscu, kolejna sprawa że do okoła mam strefę niebieską a w mojej gminie jej niema i choćbym chciał kupić wioskę obok to nie mogę... przez co straciłem dużo osób z którymi handlowałem, przez to dziadostwo już nie jeden ma u mnie praktycznie pustą oborę bo problem z zakupem 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

ARiMR czy PIWET to tam uj

W razie jakiejkolwiek kontroli drogowej jesteś ugotowany 

3 minuty temu, maczopestka napisał(a):

Panowie za zgłoszenie bydła po terminie z automatu kontrola czy niekoniecznie? 7 dni po terminie mi się przypomniało 😅

Niekoniecznie