Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Trzeba patrzeć trochę dalej a nie co jest dziś albo jutro. 

To racja. Zawsze trzeba patrzeć trochę dalej. Ja tam widzę Ukrainę, Mercosur i pryszczycę.

Opublikowano
4 minuty temu, piotrp88 napisał(a):

To racja. Zawsze trzeba patrzeć trochę dalej. Ja tam widzę Ukrainę, Mercosur i pryszczycę.

Zobaczymy

Opublikowano

@piotrp88 jeśli wygra Czaskoski to tak będzie. Jeśli Braun 🇵🇱 💐🙏 to nie będzie pryszczycy 

Póki co cisza z pryszczycą wszystko zależy od wyborów

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Jarek Balzydło redukuje stado ?

Pisał że redukuje i  jedną oborę przerabia na coś innego...

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, piotrp88 napisał(a):

A jak ja o tym wspomniałem (i o suszy ...) to zaraz producenci mleka mnie zakrzyczeli że tylko narzekam i jakoś to będzie 😀

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ab23 napisał(a):

Przestańcie beczeć 🤭

Unie jest przetarg na grunty  parafii 

Słucham państwa ..😂😂

.

Daje tysiąc pincet i doplaty moje 4kl wzwyż

6 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Ciekawe czy kupując teraz po 18 zł odsadka doczeka takich cen na żywa za te 12 miesięcy?

Heh 23 brutto ostatnia oferta za ciężkiego odsadka lm 

• Thanks 1
Opublikowano

Moje bliźnięta, od najmniejszej krowy w stadzie właśnie przekraczają 60kg. W 4 miesiącu życia. Wyglądają jak grube kozy...myślę że na 20 miesiąc życia osiągną 400kg

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Daje tysiąc pincet i doplaty moje 4kl wzwyż

Zamieniasz dwie pierwsze cyferki miejscami i może pan proboszcz przemyśli tą propozycję. Ale nie prędko. Wpierw trzeba przeczesać okolicę z kretynów 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Hodowla zawsze była ryzykowna tym bardziej opas bo troszkę czasu potrzeba na sprzedaż i 'zarobek'. Ja z byków nie żyje ale w ciągu roku sumka się uskłada fajna tym bardziej że my producenci mleka mamy 'darmowe' cielaki oraz ich odchów 😉

• Thanks 2
Opublikowano
8 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Hodowla zawsze była ryzykowna tym bardziej opas bo troszkę czasu potrzeba na sprzedaż i 'zarobek'. Ja z byków nie żyje ale w ciągu roku sumka się uskłada fajna tym bardziej że my producenci mleka mamy 'darmowe' cielaki oraz ich odchów 😉

Jak masz cielaki swoje to tak a jak kupić chcą teraz za hf tygodniowego 1000 -1500 . Sloma i siano drogie na łące narazie lipa to tak średnio się uśmiecha.

Opublikowano
9 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Mam nadzieję że to darmowe byki cielaki to ironia 🤔 

• Like 1
Opublikowano

Na wsi to wszystko spada z nieba dopóki jesteś dzieckiem rolnika i mieszkasz w mieście. Ktoś zaciska pasa żeby reszta tańczyła. Później starzy szamani i druidzi ze wsi nie mają siły a nagle się okazuje że wszystko się nie opłaca bo ciężka praca i ręce bolą...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja kupiłem dwa cielaki z Pniówna za Chełmem i też zarzekał się gość że nie mają biegunki , mimo że delikatny smrodek było czuć , no i na drugi dzień już dostało pierwsze tak dość mocno , na razie dostała leki. A drugie też jakoś nie bardzo ma kał i zalega jakoś, dostanie penicylinę i zobaczymy 

51 minut temu, EppS napisał(a):

Znowu agro-filozofia przejęła wątek, jakieś przewidywania na bieżący tydzień co do cen ?

Pytaj spekulantów a nie hodowców , bo obecnie to nie wiem czy ruletka nie jest bardziej przewidywalna . Widzę u mnie jechał handlarz ok 9 rano to miał pół dużego auta więc coś tam ludzie sprzedają. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/38831-13-05-2025-ceny-skupu-bydla-rzeznego-czy-stawki-za-byka-dobija-do-poziomu-30-zl-kg-wbc

Edytowane przez EppS
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v