Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Chota napisał(a):

Jak brak? Żaden handlarz nie chce zabrać? Ja też z Lubelskiego i u nas w okolicy w ostatnim tygodniu duży ruch w bydle 🙂

No nie. Alergie mają jeździ Wierzbicki Agatowskie , Arturo, Duchy jakoś tak ich nazywają i wszyscy mają alergię na wagę . 

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Ile w dół u nas? 

W tygodniu jeszcze bez zmian było tak jak rozmawiałem z ludźmi, a jak będzie, zobaczymy. Za cielaki po HF 5 tygodniowe 1500zl. Swoją jałówkę sprzedałaś? Bo nic mi później nie odpisałaś 😀

Opublikowano
33 minuty temu, Chota napisał(a):

W tygodniu jeszcze bez zmian było tak jak rozmawiałem z ludźmi, a jak będzie, zobaczymy. Za cielaki po HF 5 tygodniowe 1500zl. Swoją jałówkę sprzedałaś? Bo nic mi później nie odpisałaś 😀

przez te ceny cielaków stoi. Chyba wolę się z nią męczyć. Handlarz proponował mi 3300 za nią. Złożyłam wniosek na dopłaty i jestem uziemiona ze sprzedażą do 18 kwietnia. Oby tylko 1 zł spadlo

Godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

No nie. Alergie mają jeździ Wierzbicki Agatowskie , Arturo, Duchy jakoś tak ich nazywają i wszyscy mają alergię na wagę . 

jaki powiat?

Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

przez te ceny cielaków stoi. Chyba wolę się z nią męczyć. Handlarz proponował mi 3300 za nią. Złożyłam wniosek na dopłaty i jestem uziemiona ze sprzedażą do 18 kwietnia. Oby tylko 1 zł spadlo

jaki powiat?

LZA LHR

Ceny idą w dół mimo ograniczonej podaży ? 

Opublikowano
W dniu 4.04.2025 o 17:37, Janusz napisał(a):

Tak się sobie zastanawiam,czy to przypadek że pryszczyca akurat na Węgrzech i na Słowacji?W Niemczech niby ucichło...

Bo Orban i Fico wy***ali jaja na Unię. Jednego nazywają Ruską onucą a drugiego prawie zabili ale się nie udało.   

Opublikowano

Na Ukrainie pewnie też bioasekuracja  pełną parą a pilnują jej jakieś Ivany na bramie wjazdowej. Nikt nie zagląda to jest dobrze, przecież oni też sąsiadują z Węgrami i Słowacją

Jak będą walczyć tak dzielnie jak z asf to najwierniejsi się poddadzą. W sumie robota dla weterynarii będzie duże hodowlę będą bawiły się w ich zalecenia a mniejsi usunięci...

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Piotruniu25 napisał(a):

Mój handlarz bydła mówi że ludzie rezygnują czy to bydła czy świń i przerabiają obory/chlewnie na garaże i idą do pracy na etat.😉

No ale to prawda

Po co obora, jak na wsi zwierząt prawie nie ma.

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, Piotruniu25 napisał(a):

Mój handlarz bydła mówi że ludzie rezygnują czy to bydła czy świń i przerabiają obory/chlewnie na garaże i idą do pracy na etat.😉

niech się zacznie martwić ale o siebie ...bo etat już czeka 

Opublikowano
10 minut temu, Piotruniu25 napisał(a):

Trzeba dokupić samochodów na te garaże 😁

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

znajdzie sobie jak się skończy życie z cudzej pracy ..😜

a los handlarzy w obecnej sytuacji jest nie pewny i nikogo nie obchodzi 

Łańcuch zaczyna się od rolnika,a potem reszta polegnie.😉 Czy to handlarz czy sprzedawca.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, livebird napisał(a):

To może jakaś składka na przeniesienie pryszczycy do krajów mercousur 🫣

Przecież tam pryszczyca szaleje na pełnej kurtyzanie, nie dziwne że i u nas się pojawiła bo jak można byłoby wlec truchła z Brazylii z pryszczycą. A tak problem rozwiązany bo i my mamy.

Opublikowano
24 minuty temu, michal1993 napisał(a):

A sprzedając teraz bydło próbujecie jakiś praktyk, żeby tego cholerstwa skupujący nie przywiózł? Mam na myśli jakieś wyprowadzanie z obory samemu itp.?

Choroba, która potrafi się przenieść z ruchem powietrza o tak o chcesz zwalczać ? Nie rozśmieszaj xd 

Opublikowano
46 minut temu, michal1993 napisał(a):

A sprzedając teraz bydło próbujecie jakiś praktyk, żeby tego cholerstwa skupujący nie przywiózł? Mam na myśli jakieś wyprowadzanie z obory samemu itp.?

U ciebie może nie być a bydło wybijają do 3km od ogniska.😉

Opublikowano
35 minut temu, lexiflexi napisał(a):

Choroba, która potrafi się przenieść z ruchem powietrza o tak o chcesz zwalczać ? Nie rozśmieszaj xd 

Pryszczyca z wiatrem może przenosić się na 60-100km, także pozamiatane jak już się pojawi.