Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6465 napisał:

4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

U mnie dolne belki położone najszerzej jak się dało aby te górne miały jak najbardziej stabilnie

U nas moda na płasko. To wejdzie o 2 sztuki mniej.

Właśnie zakończyłem wniosek składać. Od przyszłego roku będę uprawiał dopłaty. Kiedy się sieje groch ozimy?

odpuść sobie ten groch

Opublikowano
8 godzin temu, 6465 napisał(a):

Kiedy się sieje groch ozimy?

O zimą. 😉

21 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

dzisiaj i jutro

Dzisiaj, jutro, we wtorek i środę. Jak się bawić to się bawić. 

Opublikowano
22 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️+15

@Rolnik1973pomlotkowal byś Wcislo Jagne bo ten biały długo włosy bezm.... chce przyblokować wypłatę kasy za frekwencję dla naszych gmin....

Za Tuska nie dadzą

Jarosław jak obiecał wóz strażacki to i dał

A tu obiecał ale nastał Tusk i nic z tego 

Może tera tuska odwołają

Screenshot_20250608_074630_com.facebook.katana.jpg

• Sad 1
Opublikowano
8 godzin temu, 6465 napisał(a):

U nas moda na płasko. To wejdzie o 2 sztuki mniej.

Właśnie zakończyłem wniosek składać. Od przyszłego roku będę uprawiał dopłaty. Kiedy się sieje groch ozimy?

Około 20 października u nas. 

U ciebie w sumie może być podobny termin. 

Też siałem dlatego żeby łapać się na zróżnicowana plus do wysokobiałkowych no i fajna pasza dla bydła. 

26 minut temu, 6465 napisał(a):

Potrzebuje zasiać coś żeby wejść w zróżnicowaną strukturę upraw. Bo w sumie tych dopłat to mam wielki uj. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dzień dobry 🤝 🙋 Plan dnia;  do potem 🍺 i obchód pól

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał(a):

Rysiek ty masz ten wóz strażacki ale ktoś inny musi zapłacić za niego

Plan był taki że, największa frekwencja będzie tam gdzie wygra Rafau i do tego on zostanie prezydentem. Po wyborach przy dźwięku fanfar wręczy ten strażakowóz czy tam kapuste. Wyszło jak wyszło.

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Plan był taki że, największa frekwencja będzie tam gdzie wygra Rafau i do tego on zostanie prezydentem. Po wyborach przy dźwięku fanfar wręczy ten strażakowóz czy tam kapuste. Wyszło jak wyszło.

Dlatego nasi nie czekali na mannę z nieba, tylko cała wieś się złożyła, kółko po wyprzedaży majątku dołożyło sporą sumkę, jakiś ułamek z góry też wpadł i już jakiś czas Star jest na emeryturze. Umiesz liczyć to licz na siebie a nie na władzę, dopłaty i inne.

3mm za noc, czerwiec 50mm.

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał(a):

Sporo kasy. Mam prawie identyczna. Może d tego samego kowala wyszła.

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dlatego nasi nie czekali na mannę z nieba, tylko cała wieś się złożyła, kółko po wyprzedaży majątku dołożyło sporą sumkę, jakiś ułamek z góry też wpadł i już jakiś czas Star jest na emeryturze. Umiesz liczyć to licz na siebie a nie na władzę, dopłaty i inne.

3mm za noc, czerwiec 50mm.

Teoretycznie tak ale jeżeli chodzi o majątek prywatny. Nie po to płace podatki żebym kupował coś za co i tak zapłaciłem w daninie. Od tego jest państwo.

Jeżeli wszyscy by tak robili to ci wszyscy złodzieje w samorządach i w Warszawie nie wiedzieli by co robić z pieniędzy. Pies ich yebał.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sporo kasy. Mam prawie identyczna. Może d tego samego kowala wyszła.

Teoretycznie tak ale jeżeli chodzi o majątek prywatny. Nie po to płace podatki żebym kupował coś za co i tak zapłaciłem w daninie. Od tego jest państwo.

Jeżeli wszyscy by tak robili to ci wszyscy złodzieje w samorządach i w Warszawie nie wiedzieli by co robić z pieniędzy. Pies ich yebał.

Z tym jest tak jak z resztą socjalu. Płacisz a i tak nie korzystasz, to znaczy ty może korzystasz. Straż to jedyna służba do której mam osobiście krztynę poważania i nie uważam ich za skończonych darmozjadów. Dlatego jako jedyni są mile widziani z kalendarzem, dostają jakiś grosz i zwrot podatku. Choć obecne ich wyszkolenie i zasady to czasem wywołują zdziwienie. Jednemu we wsi podpalili słomę, z 30 kulek tam było, może więcej. Przyjechali, ugasili i radźcie sobie z tą kupą przelanego dziadostwa. Mówię jednemu strażakowi z sąsiedztwa, czemu tego nie zostawić, niech się spali w uj, problemu nie będzie. Tym bardziej, że najbliższe domy z 500m od tego stogu. On na to, że takie są przepisy. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v