Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Widziałem opinię biegłego z zakresu pożarnictwa, w której stwierdził samozapłon słomy. Zrobiono opinie, bo postępowanie było prowadzone w kierunku podpalenia 

Nie zamierzam się wymadrzac na ten temat, bo prawnicy na roszczeniach z kc majątki porobili, doktoraty i profesury, ale to czy wiedziały, czy nie wiedziały nie ma tu znaczenia. Znaczenie ma stopień uciążliwości. Do sprawy też trudno się odnosić, bo za mało wiadomo. To doniesienia medialne. Na pewno jest to precedens, który będzie skutkował w przyszłości, bo orzecznictwo sądów ma wpływ na kształtowanie prawa poprzez orzekanie w niższych i równoległych instancjach. 

Prawo cywilne jest płynne. Tutaj jest duże pole do interpretacji. Te przepisy brzmią, jakby były nie do końca dopowiedziane. 

Zaciekawiło mnie w tym artykule, że ten rolnik powiedział, że opinia biegłego wykazała, że uciążliwość nie jest nadmierna. To by było sedno sprawy. Musiały być pewnie inne opinie, o treści odmiennej. Ale to moje domysły 

Ustawa o Policji 🤷😁

Chcesz zgadnąć? Możesz zapytać wprost 

Ok rozumiem. Ja mam szwagra w PSP i on mówi troszku inaczej.  ale jak mówiłem wcześniej wszystko jest możliwe zależy czy tam było dużo trawy w tej słomie i jak ona była mokra? No ale chyba nikt gnoju nie owija 🤔

19 minut temu, Michał18 napisał(a):

Według mnie to podpalenia 🔨😡

Według mnie to podpalenia 🔨😡

Albo obora gdzieś się nieraz pali

Psycholi nie brakuje

Oczywiście to tylko moja opinia 

Na sąsiedniej wsi była taka sytuacja wypaliło się  kilka stodół i wszystko zganiali na zaplon siana. Aż w końcu podpaliła oborę i się nagrała na kamery sąsiada jak wchodzi na podwórko i wychodzi  zaraz ogień był. Spaliło się wtedy mu jakieś bydło jakieś krowy i jakieś cielaki masakra. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ja też nie twierdzę na 100%. To co napisałem to właściwie był odtwarzany z pamięci wycinek tej opinii

Powiem ci tak wiem jakie ludzie siano zbierają nieraz byłem do pomocy u kuzyna do kostek. To nie można było podnieść... A później sypanie solą nie spanie po nocach bo się zapali.

Opublikowano

Wiem. To się nazywa sraczka 😉😁

A z mojego doświadczenia na zdarzeniach związanych z pożarami, to strażacy, określając przyczynę pożaru, zwykle poruszają się w czterech kierunkach... zaprószenie, zwarcie instalacji elektrycznej, samozapłon lub podpalenie. Wiem, że podstawowym wskaźnikiem dla nich jest miejsce od którego pożar się rozpoczął. I tego szukają. No oni zawsze piszą "prawdopodobna przyczyna". Ostatecznie stwierdza biegły, o ile zostanie powołany. To on robi dokładne badania i musi znaleźć mityczne 12 cech wspólnych 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

kurła nie mogę spokojnie spać bo nabelowalem nie zasuchej słomy i się boję że dostanie samozapłonu 

To żeś dorobił pisdzie uszy 

Będzie mordownia potem 

Opublikowano
28 minut temu, Qwazi napisał(a):

A z mojego doświadczenia na zdarzeniach związanych z pożarami, to strażacy, określając przyczynę pożaru, zwykle poruszają się w czterech kierunkach... zaprószenie, zwarcie instalacji elektrycznej, samozapłon lub podpalenie. Wiem, że podstawowym wskaźnikiem dla nich jest miejsce od którego pożar się rozpoczął. I tego szukają. No oni zawsze piszą "prawdopodobna przyczyna". Ostatecznie stwierdza biegły, o ile zostanie powołany. To on robi dokładne badania i musi znaleźć mityczne 12 cech wspólnych 

Za co dostałeś awanse? 

Opublikowano
39 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pisać to oni mogą... Ważne co mówią prywatnie.🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ustawa o Policji 🤷😁

Chcesz zgadnąć? Możesz zapytać wprost 

Pominięcie awansu. Według mnie tylko w taki sposób można uzasadnić. Ale to tylko moje przypuszczenie jak na ten moment 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Za co dostałeś awanse? 

Idioto 🤣

Za zasługi dostaje się awans 😁 

Ty nigdy tego nie zrozumiesz bo na jednym ciągle tylko siedzisz posterunku 🤣 

Na ławeczce ma się rozumieć jaśniej już nie wytłumaczę 🤣🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Pominięcie awansu. Według mnie tylko w taki sposób można uzasadnić. Ale to tylko moje przypuszczenie jak na ten moment 

Przeczytaj sobie art. 49 ustawy o policji, może wywnioskujesz. Jak nie, to zapytaj wprost

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Idioto 

Za zasługi dostaje się awanse 😁

Awanse się dostaje, jak się nie było karanym w czasie pomiędzy awansami. W każdym stopniu jest określony czas. Można dostać wyższy stopień przed czasem, ale tylko raz i skok o jeden stopień, nie ma pominięcia. I to jest za jakieś zasługi. Poza tym za zasługi to się dostaje ordery i medale. O tych zasługach się nie będę rozpisywał. W każdym stopniu chodziłem wymagany czas. Nie miałem awansu przed czasem. Nie wszystkie stopnie miałem po drodze...i teraz jak dobrego doszło, że pominąłem 🤔🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Pisać to oni mogą... Ważne co mówią prywatnie.🤭

W straży pracują w większości normalni ludzie a zwłaszcza w JTRG i nie szukają problemów i awansów na siłe. Napisze samozapłon itp dla dobra swojego i innych. 

Rok temu sąsiad wypalał kawałek nieużytku taki 10x10m i jakiś ch*j zadzwonił. Przyjechała straż zgasili, wpisali samozapłon i się zwineli chociaż dobrze wiedzieli o co chodzi. Za to zaraz pojawiła się psiarnia i jak to psy zaraz jeździli po wiosce pytali co i jak jakby mordercy szukali. Chociaż podejrzewam że z takim zapałem to na pewno tego zabójcy spod Krakowa na pewno nie ścigali.  Normalnie niczym Szerlok Holms i Chuck Norris w jednym przeprowadzali śledztwo, aż niedobrze się robi jak ma się doczynienie z takimi ludźmi. Nie wiem czy to chęć awansu czy po prostu taka ubecka natura.

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty będziesz wiedział, z lucerny da się siano zrobić, tak jak z koniczyny?

Można, ale to nie będzie miało chyba dużej wartości. To co najlepsze pójdzie w powietrze 

Opublikowano
14 godzin temu, 6465 napisał(a):

Dawajta ten deszcz do mnie. W pyrach sucho masakrycznie , w kukurydzy beton. Deszcz bardzo potrzebny na Cito.

Oddasz za 2-3 tygodnie 🤔🤣

Siema chmurzy się po południu jakiś opad nadają 

Screenshot_2025-07-25-11-49-14-226_com.android.chrome.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przeczytaj sobie art. 49 ustawy o policji, może wywnioskujesz. Jak nie, to zapytaj wprost

Awanse się dostaje, jak się nie było karanym w czasie pomiędzy awansami. W każdym stopniu jest określony czas. Można dostać wyższy stopień przed czasem, ale tylko raz i skok o jeden stopień, nie ma pominięcia. I to jest za jakieś zasługi. Poza tym za zasługi to się dostaje ordery i medale. O tych zasługach się nie będę rozpisywał. W każdym stopniu chodziłem wymagany czas. Nie miałem awansu przed czasem. Nie wszystkie stopnie miałem po drodze...i teraz jak dobrego doszło, że pominąłem 🤔🤭

To ja wiem o tym wszystkim.

Tylko że z idiota do którego to było idzie się jego tokiem myślenia czytaj Kowalsky

Nie mówi jak do człowieka który jest inteligentny. czytaj Qwazi 

Zawsze powtarzano mi że człowiek jest człowiekiem , a bydle tylko bydlęciem. Czytaj Kowalsky 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

W straży pracują w większości normalni ludzie a zwłaszcza w JTRG i nie szukają problemów i awansów na siłe. Napisze samozapłon itp dla dobra swojego i innych. 

Rok temu sąsiad wypalał kawałek nieużytku taki 10x10m i jakiś ch*j zadzwonił. Przyjechała straż zgasili, wpisali samozapłon i się zwineli chociaż dobrze wiedzieli o co chodzi. Za to zaraz pojawiła się psiarnia i jak to psy zaraz jeździli po wiosce pytali co i jak jakby mordercy szukali. Chociaż podejrzewam że z takim zapałem to na pewno tego zabójcy spod Krakowa na pewno nie ścigali.  Normalnie niczym Szerlok Holms i Chuck Norris w jednym przeprowadzali śledztwo, aż niedobrze się robi jak ma się doczynienie z takimi ludźmi. Nie wiem czy to chęć awansu czy po prostu taka ubecka natura.

I ukarali kogoś niewinnego? Awansu, za to nie dostaną na pewno. Rozpoznanie robili. Jak miałem czas, też se lubiłem przy takich okazjach pojeździć i z ludźmi pogadać. W policji też pracują normalni ludzie. Wierz mi, że gdyby oni mieli wszystko widzieć i nie umieli nie dostrzec, to byś na drogę nie wyjechał. Też celowo ludziom pod górkę nie robią. Oczywiście czarne owce się zdarzają, jak wszędzie 

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty będziesz wiedział, z lucerny da się siano zrobić, tak jak z koniczyny?

Da 

Ale taki sam problem

Zostaje w większości słoma 

Opublikowano (edytowane)

Jak jadę z furą drzewa z babką na błotniku to zawsze się ukłonią jak nas wymijają a nie mam nawet siodełka o kabinie nie wspominając

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

To nie świadczy o tym że jesteś człowiekiem. To tylko świadczy o tym że dostajesz od babki ..

za to że się nie ukłonisz