Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oficjalnie rusztu nie można. i chyba nawet instalator musi to podpisac że rusztu nie ma zamontowanego. Ja ze swojej strony polecam blaze. Ma wygodny ,załadunek z góry, podtrzymywanie żaru i jeszcze mnóstwo bajerów. ale gdybym nie miał swojego lasu to nawet nad takim kotłem bym nie myślał.

Opublikowano
1 godzinę temu, rex15 napisał:

Jak ktos wie w jakim piecu pojdzie pelet z owsem i ma ruszt na drewno to bede wdzieczny

@mysza103co tam masz na oku?

Tak jak ktoś już wspomniał , oficjalnie nie można żeby przeszło na program pelet + ruszt na drewno , dlatego piec w papierach  ma być tylko na pelet , ale ruszt ma być.  Raczej by drewno do kotłowni trzeba wozić na bieżąco,  żeby jakaś kontrol się do tego nie doczepiła, że piec na pelet , a piwnica załadowana drzewem .

Gościu co mi to ogarnia jakąś  nazwę kotła mówił,  ale że złożone było już ze3 miesiące temu,  a nic w temacie się nie dzieje to nawet nie kojarzę jaką nazwa . Gdzieś zapisane mam , trzeba by szukać

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

Ja jestem w trakcie i ogarnia mi to wszystko lokalna firma. Wybrałem piec na pellet - może gdybym miał swój las to by było inaczej a tak to kupować, ciąć, rąbać, sezonować.  Mi koleś mówił aby starać się wybrać firmę która ma dobry serwis żeby w razie awarii szybko ogarnąć. Sam do końca nie wiem czy można czy nie jeśli palimy pelettem montować ruszta dodatkowe do innego opału bo w jednym mówili, że można a w drugim, że nie bo w razie kontroli może być nieciekawie. Mogłem brać jeszcze foto ale koleś sam mi po prostu odradził na tych nowych zasadach.

Ja składałem koniec maja i dopiero w tamtym tygodniu dostałem maila, że wniosek oceniony pozytywnie podczas oceny formalnej. Ile czekałeś na następny krok ze strony funduszu? Właśnie mam brać Kamen i człowiek mówił, że dodatkowe ruszta nie są dozwolone przynajmniej przy dotacji czyste powietrze.

16 lipca to co Ty tyle ze poprawki. 30 lipca dotacja przyznana. 5 sierpnia wniosek o wypłatę transzy zaliczki, 24 jej wyplata..

Ruszta oczywiście że nie są dozwolone. Piec jedynie na pellet drzewny. Producent nie uwzględnia innego opału 🤫

Opublikowano (edytowane)

Żadnych poprawek ale jeśli będzie takie tempo to moze blizej wiosny wejdą z robotą ale nawet by mi to pasowało bo drzewa i wegla na zimę jeszcze jest. Gorzej jakby te 120 dni na robotę wypadło w zimie. 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
mysza103 napisał:

1 godzinę temu, rex15 napisał:

Jak ktos wie w jakim piecu pojdzie pelet z owsem i ma ruszt na drewno to bede wdzieczny

@mysza103co tam masz na oku?

Tak jak ktoś już wspomniał , oficjalnie nie można żeby przeszło na program pelet + ruszt na drewno , dlatego piec w papierach  ma być tylko na pelet , ale ruszt ma być.  Raczej by drewno do kotłowni trzeba wozić na bieżąco,  żeby jakaś kontrol się do tego nie doczepiła, że piec na pelet , a piwnica załadowana drzewem .

Gościu co mi to ogarnia jakąś  nazwę kotła mówił,  ale że złożone było już ze3 miesiące temu,  a nic w temacie się nie dzieje to nawet nie kojarzę jaką nazwa . Gdzieś zapisane mam , trzeba by szukać

A jakby leżało drzewo i pellet razem ? Ciekawe co by powiedzieli W moim przypadku mogę powiedzieć że drzewo jest do pieca kaflowego którym muszę wodę ciepłą zagrzać

Opublikowano (edytowane)

Tabliczka pieca? Co musi piec spełniać gdy kupuje za własną gotówkę a nie na program Czyste powietrze aby spełniało te unijne normy ? Tylko żeby było 5 klasy ?

Edytowane przez MrCziken96
Opublikowano
37 minut temu, MrCziken96 napisał:

A jakby leżało drzewo i pellet razem ? Ciekawe co by powiedzieli W moim przypadku mogę powiedzieć że drzewo jest do pieca kaflowego którym muszę wodę ciepłą zagrzać

Nie masz obowiązku tłumaczenia się  z posiadania drewna, to legalne.😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie dobre pytanie, ale zdaje się  już sama 5klasa wymaga te normy , a chyba innego oficjalnie już się nie kupii , co innego nie oficjalnie  lokalnych rzemieślników.  Jak trzeba mieć nawalone we łbach aby uniemożliwić palenie awaryjnie np drewnem? Jak już będę chciał spalić śmieci to i tak je spale :P, tylko po co skoro je odbierają..

Swoja droga będzie ciekawie z tym pelletem skoro wszyscy go zakładają,  pewnie będzie droższy od wegla znając życie. Nie wiem czy juz nie lepiej iść w piec na ekogroszek tam bez problemu spalisz węgiel, pellet czy owies, a do tego jeszcze ruszt i gitara. Dla urzędasów pewnie i tak istotna będzie tylko naklejka 5 klasy. 

Edytowane przez Dastan
Opublikowano (edytowane)

Producentów pelletu też przybywa. Towaru też raczej nie zbraknie. 

7 godzin temu, thor1984 napisał:

Żadnych poprawek ale jeśli będzie takie tempo to moze blizej wiosny wejdą z robotą ale nawet by mi to pasowało bo drzewa i wegla na zimę jeszcze jest. Gorzej jakby te 120 dni na robotę wypadło w zimie. 

120 dni od wyplaty zaliczki. Po prostu czekasz z wnioskiem o wypłatę zaliczki. Zimą nikt nie wejdzie Ci z wymianą pieca, bo zamarzniesz😉

7 godzin temu, thor1984 napisał:

Nie wiem jak z kaflowym ale z kopciuchem to musisz mieć papier, że go zezlomowaleś. 

Podobno nawet kominka nie mozna mieć.

7 godzin temu, MrCziken96 napisał:

Tabliczka pieca? Co musi piec spełniać gdy kupuje za własną gotówkę a nie na program Czyste powietrze aby spełniało te unijne normy ? Tylko żeby było 5 klasy ?

Jeszcze jest EkoDesign

Edytowane przez ZYLA
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

No właśnie dobre pytanie, ale zdaje się  już sama 5klasa wymaga te normy , a chyba innego oficjalnie już się nie kupii , co innego nie oficjalnie  lokalnych rzemieślników.  Jak trzeba mieć nawalone we łbach aby uniemożliwić palenie awaryjnie np drewnem? Jak już będę chciał spalić śmieci to i tak je spale :P, tylko po co skoro je odbierają..

Swoja droga będzie ciekawie z tym pelletem skoro wszyscy go zakładają,  pewnie będzie droższy od wegla znając życie. Nie wiem czy juz nie lepiej iść w piec na ekogroszek tam bez problemu spalisz węgiel, pellet czy owies, a do tego jeszcze ruszt i gitara. Dla urzędasów pewnie i tak istotna będzie tylko naklejka 5 klasy. 

Nie wszyscy kolego, przez ostatnie 2 lata najwięcej montowaliśmy pomo ciepła i piece gazowe. W wielu domach źródła ciepła juz są nowe i ci co nie zmienili to niewielki procent w naszej okolicy. 

Sprawdź czym się różnią te wszystkie piece co napisałeś, zależnie od producenta to głównie kosmetyka, i niewiele się różnią od mojego starego kopciuszka 3 klasy 

1 godzinę temu, Dastan napisał:

A węgiel taki tani albo prąd? Poczekaj niech dokończą zamykanie reszty kopalni i naszych elektrowni to będzie taniej 😎  W mojej gminie już przed kowidem ponad połowa domów miła  gaz lub pompy ciepła, procentowo piece na pelet i zgazowujący drewno jest najmniej.  

Opublikowano
Bartek933 napisał:

Nowe piece muszą być 5klasy z automatycznym systemem podawania opału. Według gminy za jakiś czas będą coroczne opłaty za użytkowanie starego kotła 

co to znaczy automatyczny system podawania opału ? Chyba nie do końca się z Tobą zgodzę. u mnie jest z ręcznym i jest ok.

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o to, że piec na ekogroszek jest bardziej uniwesrsalny, bo można nim palić i węglem i pelletem i owsem w zależności co jest dostępne/tańsze. W pelletowym niczym innym nie zapalisz w sumie.  Bum na pompy owszem był bardzo duży, głównie dzięki świetnemu pijarowi handlowców jakie to tanie, ale się zesr... i mało kto to juz montuje. Co z tego, że producentów pelletu przybywa? Tylko z czego ten pellet robic? Prędzej drzew braknie. Od dłuższego czasu to piece na pellet są w czołówce sprzedaży, i  to się bedzie tylko pogłębiac i nic dobrego z tego nie będzie, zresztą już o tym trąbią specjaliści.  Najgorsze to związać się z jednym typem surowca.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Bartek933 napisał:

Nowe piece muszą być 5klasy z automatycznym systemem podawania opału. Według gminy za jakiś czas będą coroczne opłaty za użytkowanie starego kotła 

Nie prawda, są 5 klasy ze zwykłym recznym zasypem - niczym się nie róznią od starych kopcicuhów poza papierem i naklejką.  No i ceną :P

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

No i co z tego? Nie ma 5klasy to opłata i za rok wyższa  i tak dopóki nie zmienisz kotła.

Automatyczny system czyli podajnik. Nie dotyczy zagazazywujacych.

Dokładnie wiem bo był pomysł kupienia kotła 5klasy bez dofinansowania 

Opublikowano

Tak, z czystego powietrza dostaniesz dofinansowanie na ocieplenie domu. Ale na piec już nie bo nie jest na liście zium a za rok dwa dostaniesz karę ze nie posiadasz nowoczesnego pieca... chore.

Zapytaj w gminie

Sami chcieliśmy być cwani. Wziąść kasę na ocieplenie domu, kocioł kupić bez dofinansowania ale 5klasy na drewno ale to bez sensu

W gminie obok na 2-3letnich piecach są naklejki ze do wymiany.

Opublikowano

Warunkiem podstawowym skorzystania z czystego powietrza jest wymiana źródła ciepła na pompe, piec na pellet lub zgazowujący. Nie wiem jak Ty to chciałeś ominąć. Nie wymieniasz nie masz dofinansowania.

Opublikowano (edytowane)

To faktycznie cyrk, czyli nie dofinansują legalnego pieca spełniającego wszystkie normy tylko ten z podajnikiem?

To yebac ich i ich dopłaty.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

Warunkiem podstawowym skorzystania z czystego powietrza jest wymiana źródła ciepła na pompe, piec na pellet lub zgazowujący. Nie wiem jak Ty to chciałeś ominąć. Nie wymieniasz nie masz dofinansowania.

My braliśmy na ocieplenie domu, i tam jest wymóg że kocioł musi być 5klasy, nie musi być nowy, mógł zostać zamontowany w ubiegłym roku, bez podajnika ale 5klasa.

Jeżeli chcesz docieplić dom i dodatkowo dostać kasę na kocioł to wtedy musi być z listy ziom.

Ojciec patrząc na te nowe kotły chciał już kupić sam kocioł 5klasy bez podajnika bez dofinansowania, aby dostać kasę za ocieplenie szczególnie ze stary kocioł miał już 30lat.

W gminie rozmawiałem na ten temat i pracownica odradziła mi to bo za chwilę będę płacił podatek od tego kotła.

I tak jest 5klasy z automatyka, kasa na ocieplenie i kocioł z programu plus kasa na kocioł z gminy. W systemie już jest ze mamy nowy kocioł spełniających warunki.

Także nie pisze co mi się wydaje tylko jak jest bo dlugo temat był walkowany

Opublikowano (edytowane)

Coś nie tak, rozumie wymóg na "czyste powietrze" konkretnego modelu jaki sobie zażyczą, ale nie korzystając z tego programu, ale kupujac kocioł 5 spełniasz wszystki wymogi to z jakiej racji jakiś podatek od tego miałbyś płacić? Pozatym podatek będzie wliczony w cene opału, a nie kotła. Jedyne co będą mogli to sprawdzić czy masz 5 klase jak nie to pewnie mandat, ale to i tak za ileś lat.  Majac 5 klase nikt nic ci  dodatkowego podatku nie naliczy.

Edytowane przez Dastan