Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale z drugiej strony jak kogoś nie stać na luksus ciepła i wygodę grzania to czemu ma mu ktoś to sponsorować? Chodzić po chrust do lasu albo siedzieć w kożuchu na sorry. Mnie nie stać na takie wydatki , a przez gusowskie wyliczenia nic nie dostanę i co mam zrobić? 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, GRZES1545 napisał:

Idzie owies spalac w takim piecu na pelet

Mieszać z peletem i lux.

Popiołu jedynie więcej.

A i podobno nie każdy palnik do takiej mieszanki 

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Widzisz to dlaczego ludziom chcą zakazać palenia czym chcą?

Bo planeta płonie...🤷

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Dastan napisał:

Za to coraz wiec montuje klimy do dogrzewania, niebo tansze od pomp i ekonomiczniejsze, jedynie problem z rozprowadzeniem ciepła na wiele pomieszczeń jeśli są oddzielne. Sam o tym myśle, z pomp zrezygnowałem choć były takie plany. Za drogie i niezbyt ekonomiczne.

Swoją drogą w jaki sposób wykorzystać net-billing do grzania zimą? nawet mając magazyn energii nic to nie da. Całą zimę i tak trzeba bedzie kupowac energie do pompy czy się ma aku czy nie.

To ten dom ogrzewasz co Ansja się chwaliła i pokazywała na priw? Przeprowadziliście się już? Bo wtedy pisała, że mieszkacie z teściami, wy na górze oni na dole😂 Najlepsze było jak zapytałem co teraz robisz, a ona, że śpisz obok🤣

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Mieszać z peletem i lux.

Popiołu jedynie więcej.

A i podobno nie każdy palnik do takiej mieszanki 

Tu na forum parę osób pisało, że pali samym owsem w zwykłych piecach retortowych na ekogroszek nawet nie mieszają bo są całkiem inne parametry dla węgla, a inne dla owsa. Według mnie owies trochę nie doceniamy szczególnie przez rolników, cena pelletu niedługo wystrzeli , bo wszyscy zakładają na to piece, węgiel wiadomo, a taki owies na za 10lat nadal będzie w tej samej cenie co dziś. 😅

Opublikowano
2 minuty temu, Dastan napisał:

Według mnie owies trochę nie doceniamy szczególnie przez rolników, cena pelletu niedługo wystrzeli , bo wszyscy zakładają na to piece, węgiel wiadomo, a taki owies na za 10lat nadal będzie w tej samej cenie co dziś. 😅

Nie brak w necie opisów jak to w pelletowych da się palic samym owsem, tylko co urzędnicy na to.

Obecnie jak kocioł ma certyfikat na pellet to nie mozna uzywać innego paliwa niż instrukcja podaje , tak samo z innymi  kotłami bo tylko dla nich mają  badania potwierdzające 5 klasę. 

Ale póki co  to nie słyszałem by komuś się za to oberwało .

• Sad 1
Opublikowano

a uj z urzędnikiem, mam 5 ek+ bufor, pisze o materiale: sortyment węgiel, okresowo drewno, była straż miejska i poszła, jescze se jaja robiłem że ich nie wpuszcze do kotłowni 😂 , ale nalegał bardzo i sie zdziwił 🤣... powiedziałem że nie posprzątane...

Opublikowano
2 minuty temu, Pigmei napisał:

Obecnie jak kocioł ma certyfikat na pellet to nie mozna uzywać innego paliwa niż instrukcja podaje , tak samo z innymi  kotłami bo tylko dla nich mają  badania potwierdzające 5 klasę. 

To trzeba zdrapać naklejkę 5 klasy 😅. To juz jakis cyrk

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Co tam Pafnucy ciekawego? Rozjechałeś dziś choć jaką kurę?

A nie...

Dziś dzień wyjazdowy, ale na głównych kur nie było widać...

Te piesze tylko lezą wew miastach wszędzie.

A co tam jest ciebie, co tam u Moniki?

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

A co tam jest ciebie,

No chlesterol i uchyłki jelita grubego dziś wykryłem na podstawie objawów moich i tego co pisze w google. A autorowi polecam ogniwo bio z możliwością zamontowania palnika na pellet. Wymiennik poziomy, łatwy w czyszczeniu i w rozpalaniu

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

No chlesterol i uchyłki jelita grubego dziś wykryłem na podstawie objawów moich i tego co pisze w google.

Ooo.

No ciekawa garść informacji...Salibugo...😆 

O tym jelicie... Możesz coś więcej ..

Bo to ciekawe...bardzo. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

że ty też opowiesz o swojej prostacie

No chętnie, no ale co pisać...o zdrowej.

Już mówiłem ze z tym oki....no ale widzę że mi nie wierzysz...no to nie ma sensu taka rozmowa ...bez zaufania się nie da tak ..

Opublikowano
3 godziny temu, maniekc360 napisał:

Nie myślałeś, żeby wziąć  na pelet? Raz zasypiesz i parę dni spokój. Zamiast peletu jakby owsem suchym palić to by zaoszczędził.

Ja jak składałem wniosek to się zastanawiałem nad tym zgazowwującym , ale gościu mi odradził twierdząc że drzewo musi być suchutkie , a do tego jeszcze nie każdym gatunkiem drewneby było ok. ostatecznie mam we wniosku wpisany na pelet , ( z możliwością wstawienia rusztu i palenia normalnie drewnem 

2 godziny temu, strzymek napisał:

jam mam Atmosa zgazowujący drewno popiół wybieram raz w tygodniu mój co prawda 4klasy ale oglądałem nowe 5 klasy i nie znalazłem różnicy

Też właśnie o Atmosie myślałem 

1 godzinę temu, konteno napisał:

a same trociny z piły spalinowej pójdą takim palnikiem ? czy raczej z owsem trzeba mieszać ?

ja bym musiał pewnie kolejną przybudówkę do domu lepić na kotłownię by  z wynalazkami sie POdziać a na to na pewno nie dadzą

Same trociny będą się zawieszać i nie pójdą , zresztą nawet sam owies w niektórych instalacjach nie za bardzo idzie 

1 godzinę temu, Dastan napisał:

Nie o to chodzi, ja mam 40ha czyli dochód 220tys z gospodarstwa plus 80tys z etatu,  a limit to 135tys dochodu.  A co jak ktoś ma ze 200ha ? Chyba by musiał namachac drużynę piłkarska...

135 na 1 osobę , więc jak 3 osoby to już się łapiesz , choć z drugiej strony rolników potraktowali niesprawiedliwie z tym obliczaniem przychodu . Gus wy***ał dochód z ha prawie 6 tys i potem wychodzi że rolnicy to milionerzy , a jak się okazuje to niektórzy koniec z końcem nie mogą powiązać 

1 godzinę temu, Desperado napisał:

Jak ma 200 ha, to chyba nie powinien dziadować i kupić sobie co chce, chyba jeszcze stać go na piec czy docieplenie swojej budy, a z resztą pewnie krzyczał za PiSu że żadnych dotacji nie chce.

Tacy to najbardziej dziadują i po jaumużnę w kolejkach stoją 

Opublikowano
10 godzin temu, vat napisał:

Witam, chciałbym skorzystać z dofinansowania "Czyste Powietrze" I wymienić kopciucha na piec zgazowujący drewno. Mam kilka pytań:

1. Sami składacie wniosek czy doradca?

2. Jaki piec wybrać? Wstępnie rozmawiałem ze tzw. Naganiaczem to polecał (takie oferują) piece Metal Fach i Defro i niby są najlepsze

3. Warto interesować się piecami dwupaliwowymi tj.  zgazuwujacymi drewno i na pelet?

Wszelkie radyile widziane

Chyba @FarmerDyzio @GRZES1545 @Krzysztof81   @szwagier24 @jahooo   coś działał w temacie

Wkład do komina da się podpiąłem pod zwrot?

Ja jestem w trakcie i ogarnia mi to wszystko lokalna firma. Wybrałem piec na pellet - może gdybym miał swój las to by było inaczej a tak to kupować, ciąć, rąbać, sezonować.  Mi koleś mówił aby starać się wybrać firmę która ma dobry serwis żeby w razie awarii szybko ogarnąć. Sam do końca nie wiem czy można czy nie jeśli palimy pelettem montować ruszta dodatkowe do innego opału bo w jednym mówili, że można a w drugim, że nie bo w razie kontroli może być nieciekawie. Mogłem brać jeszcze foto ale koleś sam mi po prostu odradził na tych nowych zasadach.

7 godzin temu, ZYLA napisał:

U mnie miał być piec na pellet, ostatecznie zdecydowalem się na pompę. Kupować pellet, czy płacić za prąd jeden wuj.

Popatrz piece Kamen. Producent dołącza do takiego pieca ruszt na drewno/węgiel w razie w. Brat pracuje w hurtowni hydraulicznej i polecał. Defro też dobre, tylko za markę się cenią. A sterowniki robi ta sama firma. Warto założyć też przy takim piecu pompę ciepła do wody użytkowej. No i koniecznie bufor z 500 l

U mnie fotowoltaika już stoi, okna mam wymienione, kotłownia już ogarnięta, jutro pewnie podłączą pompę i końcem października docieplenie domu. Wniosek składałem w maju. 

Ja składałem koniec maja i dopiero w tamtym tygodniu dostałem maila, że wniosek oceniony pozytywnie podczas oceny formalnej. Ile czekałeś na następny krok ze strony funduszu? Właśnie mam brać Kamen i człowiek mówił, że dodatkowe ruszta nie są dozwolone przynajmniej przy dotacji czyste powietrze.