Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma znaczenia ile za wniosek , albo jaki ja mooooooooondry i zrobie sobie sam , liczy się wynik finansowy pozyskania potrzebnego sprzętu i kosztów związanych z tym pozyskaniem . Jak maszyny ciężkie i zwrot 80 %  i zobowiązania małe to się nie ma nad czym zastanawiać , bo złom co kilka lat drogi 😁natomiast jak zobowiązania spore maszyny zbędne i lekkie nawet fakt zrobienia wniosku samodzielnie nie cieszy

Opublikowano
4 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Nie ma znaczenia ile za wniosek , albo jaki ja mooooooooondry i zrobie sobie sam , liczy się wynik finansowy pozyskania potrzebnego sprzętu i kosztów związanych z tym pozyskaniem . Jak maszyny ciężkie i zwrot 80 %  i zobowiązania małe to się nie ma nad czym zastanawiać , bo złom co kilka lat drogi 😁natomiast jak zobowiązania spore maszyny zbędne i lekkie nawet fakt zrobienia wniosku samodzielnie nie cieszy

Co ty za głupoty opowiadasz? Ciężkie maszyny, lekkie maszyny? Na wartość złomu to przeliczasz? Jakie te zobowiązania, koszt zakupu czy coś innego?

Opublikowano
26 minut temu, martin0000 napisał(a):

Nie znam firmy tylko człowieka z imienia i nazwiska.
Co do ceny 3 tys za złożenie wniosku potem 2 razy po 3,5 tys. 

Drogo. U nas też prywatne firmy od 5 tys zaczynają, a potem %od kwoty. Na szczęście są ludzie którzy pracowali w ODR-ach i oni biorą za całość 3,5 tys jak ktoś ma hodowlę, a jak bez to 3tys. Za złożenie wniosku 1500, a potem resztę.

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Roxer napisał(a):

Co ty za głupoty opowiadasz? Ciężkie maszyny, lekkie maszyny? Na wartość złomu to przeliczasz? Jakie te zobowiązania, koszt zakupu czy coś innego?

Jak łańcuch na byka koszuje 100 zł. dofinansowania dostaniesz 80 % i zobowiążes się byka trzymać 5 lat nawet gdy do niego trzeba dołożyc 1000 w roku a zobowiązanie jest na 5 lat to 100 - 80 =20 +  5000 to ostatecznie za łańcuch po dofinansowaniu zapłacisz  5020 + koszt wniosku  a bez za  wniosku i dofinansowania kupisz  łańcuch za 100 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ma się dobrego doradcę i faktycznie zrobi to dobrze to nie ma co żałować. Ja niestety trafiłem na taką doradczynię z ODR, że nic nie wiedziała. Głupi dałem za wniosek MR 4300zł czego bardzo żaluje bo sam bym go zrobił i obyłoby się bez wielu poprawek. Od źle wpisanej księgi wieczystej, nr działki do nieuzupełnionej tabeli średniego stanu bydła. Poprawki sam odsyłałem i rozwiązywałem je rozmawiając telefonicznie z Panią obslugującą wniosek. Wniosek o płatność tak samo sam złożyłem.

Edytowane przez WojtekBuawski
  • Like 2
Opublikowano

czy ktoś może wie biorąc paszowoz na prow musi on być wyposażony w hamulce ? bo handlowiec mówi że muszę do tego koniecznie dopłacić bo innaczej nie przejdzie

Opublikowano

To chyba najgorsze jak człowiek wyda kupe kasy a potem jeszcze trzeba się bujać z poprawkami. Jak tu ktoś wspomniał za wniosek biorą nawet 10 tys. To wniosek powinien być zrobiony na tip top. Doradca powinien wiedzieć jakie maszyny przysługują na dany areał, co można nadciągnąć lekko i przejdzie a co jest nie do ruszenia itd. Nawet oferty powinni zbierać. Za 10 tys to trzeba mieć za***ista  pracę aby tyle zarobić przez cały miesiąc. A tu w dzień czy dwa  mogą tyle zarobic . 
Ale to sami rolnicy wychodowali tych cwaniaków. Większośc nie kalkuluje ile to kasy. Tylko widzi ten zwrot 65%. I już się oczy świecą. Nie patrzą że po drodze muszą oddać kilka jak nie kilkanaście tys i na koniec zamiast 65% zostanie trochę ponad 50. 

4 minuty temu, masa24 napisał(a):

co tak drogo ? podobno odr robią za 1000?

Ja tyle płaciłem 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, zacx18 napisał(a):

czy ktoś może wie biorąc paszowoz na prow musi on być wyposażony w hamulce ? bo handlowiec mówi że muszę do tego koniecznie dopłacić bo innaczej nie przejdzie

Mówisz o zwykłym ciąganym? Nie było nic o tym mowy wcześniej. Jaka marka wozu?

Opublikowano
Pawel20 napisał:

2 minuty temu, zacx18 napisał(a):

Mówisz o zwykłym ciąganym? Nie było nic o tym mowy wcześniej. Jaka marka wozu?

tak zwykly ciągany , euromilk

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał(a):

co tak drogo ? podobno odr robią za 1000?

I.B.20. Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu (I.10.4.)

I.B.20.1. Wniosek o przyznanie pomocy 1000zł

I.B.20.2. Wniosek o płatność 600 zł +0,25% nadwyżki kwoty refundacji ponad 100 000 zł

I.B.20.3. Zmiana założeń do wniosku 500 zł

https://www.lodr-bratoszewice.pl/sites/default/files/pliki/cenniki/cennik_lodr_2024.pdf?43

Nie wiem jak z poprawkami

Edytowane przez agrarmrc
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Jeśli ma się dobrego doradcę i faktycznie zrobi to dobrze to nie ma co żałować. Ja niestety trafiłem na taką doradczynię z ODR, że nic nie wiedziała. Głupi dałem za wniosek MR 4300zł czego bardzo żaluje bo sam bym go zrobił i obyłoby się bez wielu poprawek. Od źle wpisanej księgi wieczystej, nr działki do nieuzupełnionej tabeli średniego stanu bydła. Poprawki sam odsyłałem i rozwiązywałem je rozmawiając telefonicznie z Panią obslugującą wniosek. Wniosek o płatność tak samo sam złożyłem.

Chyba za młody jestem, bo nie rozumiem placic za takie rzeczy w dobie obecnych źródeł informacji. Jezeli mlody gosc po szkole- wstyd, jezeli starsza osoba- to chyba ma syna/wnuka/kuzyna po szkole co mu ogarnie. Jednak zacofanie dalej widac na wsiach.  Co innego agroholdingi- tacy to skrybe od wnioskow maja na etacie, jak ksiegowego. 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jak byś złożył na 4.0 , to nie wiem czy byś poprawki ogarnął, jak dostane 200 zwrotu to 4 tysie moge zapłacić , tym bardziej że gościu ogarnięty

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

To chyba najgorsze jak człowiek wyda kupe kasy a potem jeszcze trzeba się bujać z poprawkami. Jak tu ktoś wspomniał za wniosek biorą nawet 10 tys. To wniosek powinien być zrobiony na tip top. Doradca powinien wiedzieć jakie maszyny przysługują na dany areał, co można nadciągnąć lekko i przejdzie a co jest nie do ruszenia itd. Nawet oferty powinni zbierać. Za 10 tys to trzeba mieć za***ista  pracę aby tyle zarobić przez cały miesiąc. A tu w dzień czy dwa  mogą tyle zarobic . 
Ale to sami rolnicy wychodowali tych cwaniaków. Większośc nie kalkuluje ile to kasy. Tylko widzi ten zwrot 65%. I już się oczy świecą. Nie patrzą że po drodze muszą oddać kilka jak nie kilkanaście tys i na koniec zamiast 65% zostanie trochę ponad 50. 

Ja tyle płaciłem 

To samo u dilera zapomnij o negocjacjach bo dostaniesz 65% czy 80% na 4.0.

Ten nabór według mnie jest źle zrobiony. Pierwsza spraw to powinny punkty liczyć się przez wartość maszyny tak jak było w modernizacji w 2018. Wtedy nie było było głupiego naciągania punktów zbiornikami czy chwastownikami. Druga sprawa to zwrot. Jak by było 50 % to każdy by racjonalniej podchodził do zakupu maszyn.

• Like 1