Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, full_divix napisał(a):

Nie takie rzeczy przechodziły. Jak dobrze uzasadni i będzie miał szczęście, że trafił na urzędnika podatnego na Ułańską fantazję, to kto wie. 

Przy dawnej modernizacji a i  owszem, kto dobrze wodę lał i dobrze trafił można było dużo przepchnąć. 

Ale teraz wydaje mi się, że patrzą w te tabele i dużo bardziej restrykcyjnie. Mówię to tylko na podstawie wniosku kolegi i mojego bo do dwóch mam dostęp. Trafiły się dwie różne Panie, dwa różne województwa ale tu i tu trudno o maszyny. 

Ja np. mam niecałe 10ha tuzów i chciałem kosiarkę 3-3,5m. Nie ma szans. Jedynie co mi się udało ugrać to chyba na 2,6m a tłumaczenie że mam tylko ciągniki pow 130 KM nie pomaga.

• Thanks 1
Opublikowano

@melon10641 nie ma żadnej reguły albo mój wyjątek potwierdza regułę... na przedostatnią MGR na 23ha babka nie dała ciągnika 135KM a w ubiegłym roku na Rozwój Małych Gospodarstw na 20ha bez zadnego problemu, tłumaczenia zgodzili się na 130KM znamionowej a 160KM maksymalnej

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

przyszly przesuniecia. Z miejsca 146xx na 133xx . Człowiekowi już się odechciało nawet :)

Podobne miejscówki mamy. Pewnie nie dojdzie do nas i tak🤔 ale jakoś mi nie zależy, rmg zakończę I kończę te gonitwę. 

3 godziny temu, Sadek napisał(a):

Może pojedyncze przypadki są ale nie ma ich dużo.

Na przykład kolega zrezygnował z MR (znaczy wcale nie składał wniosku) bo przeliczył że to nie jest dla niego opłacalne bo musiał by zrezygnować z pracy.

Tak samo z modernizacji bo woli nająć usługę niż sam się brudzić, żona też pracuje poza gospodarstwem dzieci zajęcia pozaszkolne na wszystko potrzeba czasu.

Kolega dostał 1 ratę, i rezygnuje. Sąsiad na mlodego rolnika też miał już decyzję pozytywna ale po kontrolach stracił cierpliwość. Wiadomo że nie ma takich dużo ale częściej sie zdarza i slyszy, takie mam wrażenie. 

2 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

im więcej zrezygnuje tym lepiej ;) 

Przesunięcia z innych programów też mogą być. 

Opublikowano
50 minut temu, spwrp napisał(a):

@melon10641 nie ma żadnej reguły albo mój wyjątek potwierdza regułę... na przedostatnią MGR na 23ha babka nie dała ciągnika 135KM a w ubiegłym roku na Rozwój Małych Gospodarstw na 20ha bez zadnego problemu, tłumaczenia zgodzili się na 130KM znamionowej a 160KM maksymalnej

Dokładnie, mi na modernizację na 8ha TUZ-ów babka chciała dać ciągnik o mocy 130km, a przy aneksie do umowy u gościa ciężko było przepchać 106km maksymalnej mocy. Fuksem dla mnie było to że ciągnik stał już w garażu i zmiana do umowy była rozpatrywana z winy ARiMR na 1 dzień przed ostatecznym terminem składania wniosku o płatność 

Opublikowano
4 godziny temu, asus921 napisał(a):

Ale finalnie cena wszystkich maszyn byla wyzsza niz poerwotnie? Nie miales wtedy zmiany miejsca w kolejce? 

U mnie 22pkt i brakuje jakies 1500 miejsc. Jezeli sie uda o tyle przeskoczyc to i tak chce aneksowac na wyzsza kwote i wtedy znowu pewnie zjade i kilkaset miejsc, chyba, ze sie myle?

😂😂😂co 😂😂żebyś sie nie zdziwił ze wtedy do kosza pójdziesz 

Opublikowano

Witam, udało się podpisać umowę z agencją na wniosku mam wpisany siewnik punktowy z nawożeniem i wiązka isobus tak było na ofercie i pytanie czy można zmienić na siewnik bez ISO czy raczej musi zostać

Opublikowano
12 godzin temu, Mlody311 napisał(a):

Witam, udało się podpisać umowę z agencją na wniosku mam wpisany siewnik punktowy z nawożeniem i wiązka isobus tak było na ofercie i pytanie czy można zmienić na siewnik bez ISO czy raczej musi zostać

To zależy jakie parametry wpisywałeś w zestawieniu we wniosku jeśli nie wymieniłeś takiego parametru to możesz i kupić i bez.  No i pytanie czy uzyskałeś punkty za cyfryzację ze względu na iso

Ja kolei po przczytaniu kilku postów wcześniej mam pytanie czy po zakupie jednej maszyny tańszej z wniosku i drugiej z koleii droższej gdzie finalnie i tak suma będzie ta sama muszę też aneksowac? Dokładnie chodzi o siewnik cena była 230 netto do tego sterownik z gps do kontroli zmiennej obsady i nawożenia  15 tys. Teraz pasuje mi kupić siewnik za 200 tys na ISO i ale wolałbym nawi od john deere za 45. Gdzie będzie spełniała tę samą funkcję

Opublikowano
W dniu 13.01.2026 o 12:13, asus921 napisał(a):

Ale finalnie cena wszystkich maszyn byla wyzsza niz poerwotnie? Nie miales wtedy zmiany miejsca w kolejce? 

U mnie 22pkt i brakuje jakies 1500 miejsc. Jezeli sie uda o tyle przeskoczyc to i tak chce aneksowac na wyzsza kwote i wtedy znowu pewnie zjade i kilkaset miejsc, chyba, ze sie myle?

Nie było zmiany miejsca, kwota ogólna ta sama. 26 pkt, miejsce 31xx.

Opublikowano
15 godzin temu, Torridon napisał(a):

To zależy jakie parametry wpisywałeś w zestawieniu we wniosku jeśli nie wymieniłeś takiego parametru to możesz i kupić i bez.  No i pytanie czy uzyskałeś punkty za cyfryzację ze względu na iso

Ja kolei po przczytaniu kilku postów wcześniej mam pytanie czy po zakupie jednej maszyny tańszej z wniosku i drugiej z koleii droższej gdzie finalnie i tak suma będzie ta sama muszę też aneksowac? Dokładnie chodzi o siewnik cena była 230 netto do tego sterownik z gps do kontroli zmiennej obsady i nawożenia  15 tys. Teraz pasuje mi kupić siewnik za 200 tys na ISO i ale wolałbym nawi od john deere za 45. Gdzie będzie spełniała tę samą funkcję

Co zawiera ta navi od Johna ? Jaka antena kierownica i monitor 

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie ochrony środowiska. Składałem wniosek w grupie 3 osobowej między innymi na rozsiewacz do nawozòw. I w między czasie udało się z modernizacji gospodarstw jednemu z grupy kupić nowy rozsiewacz w tamtym roku. I pytanie czy będzie to kolidować czy nie będzie z tym problemu żeby kupić jeszcze jeden jako grupa

Opublikowano

Będziecie musieli argumentować czemu tak zrobił i że go sprzeda później. My tak mieliśmy z wieloma maszynami i mówiliśmy że bierzemy nowszą, dokładniejsza czy większą maszynę, a przecież czymś trzeba robić, nie zaczynamy gospodarzenia od zera. Dużo zależy od osoby rozpatrujacej wniosek.

Opublikowano
W dniu 13.01.2026 o 16:41, sad95 napisał(a):

😂😂😂co 😂😂żebyś sie nie zdziwił ze wtedy do kosza pójdziesz 

A dlaczego mam do kosza "pojsc", jeszcze wiecej tych emo zaladuj...

Opublikowano

Pytanie czy zmiane maszyn lub chociaz wyposazenia zaakceptuja, jezeli nie przekroczy sie ogolnej kwoty. W sensie na jednej maszynie zmniejszyc kwote, na innej zwiekszyc. Jak sie z jakiejs maszyny punktowanej zrezygnuje po podpisaniu umowy to tez pewnie odrzuca?

Opublikowano
20 godzin temu, Capitan52 napisał(a):

Co zawiera ta navi od Johna ? Jaka antena kierownica i monitor 

Monitor 5 generacji autotrack+ kontrola sekcji 30 tys antena  seria 7500 15 tys to tyle jeśli kierownica i wiązka iso no to kolejne 12-15

Opublikowano
28 minut temu, asus921 napisał(a):

Pytanie czy zmiane maszyn lub chociaz wyposazenia zaakceptuja, jezeli nie przekroczy sie ogolnej kwoty. W sensie na jednej maszynie zmniejszyc kwote, na innej zwiekszyc. Jak sie z jakiejs maszyny punktowanej zrezygnuje po podpisaniu umowy to tez pewnie odrzuca?

Przeczytaj mój post z wczoraj z 11²².

Opublikowano (edytowane)

@Sadek

Pytam czy oficialne mozna bedzie aneksowac, bo laski chyba nie robia.

Taki manewr ma sens jak sprzedawca jest jeden i to nie w kazdy przypadku. A druga sprawa co do zlotowki to sie nigdy zgadzac nie bedzie.

Edytowane przez asus921