Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, malorolny121 napisał(a):

Wniosek z lubelskiego trafił do kujawsko-pomorskiego. A teraz mam pytanie, żeby podpisać weksel na te maszyny to będe musiał jechać do kujawsko-pomorskiego oddziału.

Ano...🤔🤭

Opublikowano
Godzinę temu, matt99 napisał(a):

Jak uzupełniacie ten arkusz ze zwierzętami? Z 1 strony piszą, że ostatnich 12 miesięcy, z drugiej, że obecny rok kalendarzowy? Jak się bierze od 1 stycznia do daty obecnej to się liczby nie spinają w żaden sposób.

Jak uzupełnialiście? Mam zwierzęta, ale inwestycja nie dotyczy zwierząt

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, matt99 napisał(a):

Jak uzupełnialiście? Mam zwierzęta, ale inwestycja nie dotyczy zwierząt

Ja na razie nie uzepelniam wcale, najwyżej poprawkę zrobię. Też nie biorę na zwierzaca. Oni sami nie wiedzą czego chcą i czy w ogóle to chcą... Znaczy się ktoś kto to pisał to wie, tylko nikogo niżej nie przyuczył, więc na infolinii się nie dowiesz. 

Edytowane przez asus921
Opublikowano
28 minut temu, Wicherek napisał(a):

Dostajecie potwierdzenie złożenia SmS-em     ?

Sms i na meila

28 minut temu, radekz200 napisał(a):

a skąd to wiecie?

początek nr , każde województwo ma inny

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Wniosek z lubelskiego trafił do kujawsko-pomorskiego. A teraz mam pytanie, żeby podpisać weksel na te maszyny to będe musiał jechać do kujawsko-pomorskiego oddziału.

Nie. Weksel w swoim OR. Po pozytywnym rozpatrzeniu przez tamten oddzial wnioski wracaja do oddzialu odpowiedniego do miejsca wystepowania gospodarstwa. I pozniej juz umowa, weksel itd w swoim. nikt po Polsce nie bedzie jezdzil. 

Opublikowano
43 minuty temu, asus921 napisał(a):

Ja na razie nie uzepelniam wcale, najwyżej poprawkę zrobię. Też nie biorę na zwierzaca. Oni sami nie wiedzą czego chcą i czy w ogóle to chcą... Znaczy się ktoś kto to pisał to wie, tylko nikogo niżej nie przyuczył, więc na infolinii się nie dowiesz. 

Mnie głównie zastanawia zakres dla wyznaczenia tego obrotu zwierząt.

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał(a):

Ja ogolnie mam wy.j**ane na nich i ich kontrole. Ciagnik wpisuje, zawsze sobie umowa czy darowizna poradzisz, a napewno nie bedziesz musial, bo nie beda ci dowodu moim zdaniem sprawdzac. Tak samo opryskiwacze czy rozsiewacze. Zastanawialem sie tylko czy pisac, ale pod wzgledem czy pomoze mi to we wniosku, a nie jak niektorzy tutaj boja sie, ze maja opryskiwacz, a nie wpisza. Pewnie po szopach beda chodzic i sprawdzac... Dzisiaj sprzet mogles miec, jutro go sprzedales. Mozesz sobie tam nawet samolot dopisac, jezeli to ma pomoc. W druga strone dziala tak samo. Nie wpisales jakiegos sprzetu, a go znajda przy kontroli to ci moga uja zrobic. Nie moj, na handel, sasiad zostawil, naprawiam znajomemu. Nie dajmy sie tak inwigilowac... Tak samo z budynkami, opisami, rzutami itd. Nie wypelniam narazie nic, skoro inwestycja nie jest budowlana. Mimo, ze nie staram sie o punkty na zwierzaca i nie biora zwierzecej pod uwage, to kaza mi wypisywac liczbe bydla i to w poszczegolnym wieku/plci, liczba sprzedazy, kupna... Normalne to ?

oczywiście że mogą zażądać dowodu rej. ciągnika. Poza tym musisz złożyć do wniosku zestawienie/ewidencję środków trwałych i co? dopiszesz sobie jak nie masz? albo usuniesz maszynę bo taką samą kupujesz? to jest dokument, jak zaśmierdzi coś komuś masz nie tylko wy.j**ane ale i przeje...ane. Tak czy inaczej powodzenia. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, mao245 napisał(a):

Czy jeśli nie wprowadzę ewidencji środków trwałych to trzeba dawać jakieś oświadczenie że nie prowadzę?

Oświadczenie, nie musisz mieć ewidencji

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, malorolny121 napisał(a):

Nie, obrobiony dostanie twoja jednostka do podpisania umowy.

5 minut temu, d4rek napisał(a):

Nie jestem pewien ale przy jednym z poprzednich wniosków to te oświadczenie pisałem z 3 razy.

8 minut temu, d4rek napisał(a):

Nie jestem pewien ale przy jednym z poprzednich wniosków to te oświadczenie pisałem z 3 razy.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, HubertK napisał(a):

oczywiście że mogą zażądać dowodu rej. ciągnika. Poza tym musisz złożyć do wniosku zestawienie/ewidencję środków trwałych i co? dopiszesz sobie jak nie masz? albo usuniesz maszynę bo taką samą kupujesz? to jest dokument, jak zaśmierdzi coś komuś masz nie tylko wy.j**ane ale i przeje...ane. Tak czy inaczej powodzenia. 

Nie prowadzę żadnej ewidencji i nikt mi do kieszeni zaglądać nie będzie. Mogę mieć na placu 15 opryskiwaczy a pryskać 400litrowym, tym bardziej, że to są maszyny nierejestrowane. To jest według ciebie zabronione? A co do ciągnika to się nie bój, nie takie rzeczy się robiło. 

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, matt99 napisał(a):

Mnie głównie zastanawia zakres dla wyznaczenia tego obrotu zwierząt.

Zakres niby stan tegoroczny, stan na dzień dzisiejszy i jakieś przewidywania na przyszłość do końca roku XD Nie zagłębiałem się w ten bełkot, ale jutro sprawdzę. W sumie zgodnie na infolinii stwierdziliśmy, że chyba lepiej zwierzęta wrzucić w poprawkę pewnie już po nowym roku i będziesz miał pełne DJP za cały rok wyliczone tak jak to powinno wyglądać, ale dowiaduj się po swojemu. Jest jeszcze szansa, że ktoś kto sprawdza wniosek pójdzie po rozum do głowy i nie będzie wymagał ewidencji zwierząt, jeżeli nie aplikujesz na płatność do zwierząt... Ale to marna szansa. 

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Szykowałem się już do wysyłania wniosku, ale na stronie agencji znalazłem takie cudo. Można w to wierzyć? Bo chwastownik mi nie jest potrzebny i szkoda wydawać kasę, a brona mulczowa by się u mnie sprawdziła 

Screenshot_2024-11-19-21-36-10-117_com.android.chrome-edit.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, macko979 napisał(a):

ewidencję się prowadzi, jak sie jest na vacie

Rolnicy nabywają do działalności rolniczej środki trwałe. O ile jednak, nie prowadzą ksiąg rachunkowych, mogą, ale nie muszą, prowadzić ewidencji środków trwałych. Rozliczenie mogą prowadzić w dowolnej formie i w dowolny sposób dokonywać wyceny środków trwałych, również opierając się na przepisach ustawy o PIT.

• Like 1