Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kombajn claas senator leci mi dużo zboza w podajniku klosowym cepy wymienione na nowe klepisko proste kierownica wiatru ustawiona na 50mm zboze wylatuje tyłem górnym sitem nawet na mocno otwartym sicie dodatkowo leci sloma na sita nagrałem filmik w trakcie pracy 

Screenshot_20240724_212552_Gallery.jpg

Screenshot_20240724_212720_Gallery.jpg

Sito 12mm

Opublikowano

Nie znam tego kombajnu , ale system czyszczenia jest podobny w każdym

Opublikowano

Czy aby tylna część górnego sita ,nie jest ustawiona pod  zbyt dużym kątem, na tych bocznych śrubach ?  Jeżeli ta część będzie bardziej nachylona ,to materiał będzie wolniej opuszczał sita  , zrobi się grubo materiału i dopiero na końcu ziarna będą oddzielane.

Opublikowano

Dolne sito otworowe 12mm sito czy bardziej otwarte czy bardziej zamknięte dalej daje na podajnik klosowy widziałem że w merkatorze sa 2 dzwigni3 do reguliwania kierownicy wiatru a ja mam jedną czy tam powinna być 1 blacha czy dwie ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Tu nie ma o polemizować dolne sito za bardzo przymknięte. 

Masz rację, nie ma co polemizować bo przymknąć ani otworzyć się go nie da.

Trafiają Ci się pocięte kawałki słomy w zbiorniku? Próbowałeś zwiększyć szczelinę na młocarni?

Z instrukcji króla żniw:

Podnośnik kłosowy kieruje za dużo ziarna i zgonin do zespołu młócącego:
- Dolne sito jest zapchane lub za mało otwarte.
- Górne sito jest za mało otwarte lub częściowo zapchane.
- Kierownice strumienia powietrza są źle ustawione lub strumień powietrza jest za duży.
- Zboże jest wilgotne.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
robert1226 napisał:

Tu nie ma o polemizować dolne sito za bardzo przymknięte. 

To nie polemizuj bo wyraźnie było napisane że dolne sito nie jest żaluzjowe tylko otworowe 12mm.

RybbA1999 napisał:

Tak wygląda podsiewacz i kierowniczej wiatru bez sit

spróbuj pobawić się ustawieniem kierownicy wiatru, po prawej stronie za młynkiem jest otwór w kształcie księżyca i śruba na klucz 17 przestawiaj i patrz co się dzieje.

Opublikowano

Według mnie to idzie za dużo igieł z zbożem czyli jest nie obite.Przyczyna tego może być w zbyt niskich obrotach młocarni lub za duża przerwa na koszu.Nie może iść taka ilość zbóża z igłami bo żadne sito tego nie odbierze .co skutkuje wywalamiem na kosz lub do tylu

Opublikowano

tatuj jest filmik do podsiewacza z wyjętymi sitami cepy wymieniane w tamtym roku klepisko na 2 ząbku dodatkowo jest to jeczmien ozimy więc ości powinny się latwo odpadać 

20240725_154228.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dobra, ustawienia na sitach znamy a teraz niech napisze  na którym ząbku ma przysłony wlotu powietrza na wentylator, może tu jest cały problem.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

To sito dolne widać że jest krótkie może za dużo wiatru i pcha do tyłu po prostu ?

Poza tym na tym zdj na samej górze widać że ten jęczmień ma duże ości. Jak się zachowuje w innym zbożu ? Może kosisz za szybko albo podaje ci zboże dużymi partiami chwilowymi  i nie jest w stanie przerobić 

Opublikowano (edytowane)

9 godzin temu, RybbA1999 napisał:

Dolne sito otworowe 12mm sito czy bardziej otwarte czy bardziej zamknięte dalej daje na podajnik klosowy widziałem że w merkatorze sa 2 dzwigni3 do reguliwania kierownicy wiatru a ja mam jedną czy tam powinna być 1 blacha czy dwie ?

W dominatorze sa dwie blachy , i dwie kierownice wiatru , wez wajche na jedno oczko od dołu i dociśnij jeszcze klepisko . Jak jeździłem kiedyś oglądać kombajny to trafił się egzemplarz bez klawiszy właściciel twierdził ze nie potrzebne i tak kosił może tam też nie ma 🫣 patrac na zdjęcia to nie wiem w jakim celu jest założona guma nad podsiewaczami może tam się wszystko blokuje i rowno nie podaje w dominatorze tego nie ma albo tylko u mnie

Screenshot_20240725_203930_Chrome.jpg

Edytowane przez Polarek
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Polarek napisał:

W dominatorze sa dwie blachy , i dwie kierownice wiatru , 

Ale tu obrabiamy kombajn Claas senator, który ma jedną kierownicę wiatru ,tak jak mniejsze Dominatory 56,66. Dodatkowo długość sita zbożowego w Dominatorze wynosi 1190mm a w Senatorze tylko 927 mm dlatego ziarna muszą się " streszczać " aby nie zrobić kolejnej rundy .

Tu przykładowe zastosowania sit płaskich. Jest tu mały błąd, gdyż sito 5,6 ma kształt owalny. Sprawa druga , dobór sita zależy od wielkości ziarna .

IMG_20240725_212131730~2.jpg

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

To sita wymieniać trzeba , nie jest uniwersalne jak w innych kombajnach