RybbA1999

Claas dużo zboza w podajniku klosowym

Polecane posty

RybbA1999    0

Witam posiadam kombajn claas senator leci mi dużo zboza w podajniku klosowym cepy wymienione na nowe klepisko proste kierownica wiatru ustawiona na 50mm zboze wylatuje tyłem górnym sitem nawet na mocno otwartym sicie dodatkowo leci sloma na sita nagrałem filmik w trakcie pracy 

Screenshot_20240724_212552_Gallery.jpg

Screenshot_20240724_212720_Gallery.jpg

Sito 12mm

miwigos    3715

Za mao otwarte dolne sito i wraca zboże na powrót

• Like 1

akmaly    751

Przecież napisał że sito 12mm czyli rafa oczko 12 mam. Nagle się tak zrobiło?

miwigos    3715

Nie znam tego kombajnu , ale system czyszczenia jest podobny w każdym

andrzej78    645

Czy aby tylna część górnego sita ,nie jest ustawiona pod  zbyt dużym kątem, na tych bocznych śrubach ?  Jeżeli ta część będzie bardziej nachylona ,to materiał będzie wolniej opuszczał sita  , zrobi się grubo materiału i dopiero na końcu ziarna będą oddzielane.

andrzej78    645

Nie tyle o śruby a o tylny fragment sita ,aby był w miarę płasko ,a jeżeli nic nie pomerdałem ,to można ten fragment ustawić bardziej ukośnie ,co pogarsza separację ziarna.

Screenshot_20240725-085345 (1).png

RybbA1999    0

Dolne sito otworowe 12mm sito czy bardziej otwarte czy bardziej zamknięte dalej daje na podajnik klosowy widziałem że w merkatorze sa 2 dzwigni3 do reguliwania kierownicy wiatru a ja mam jedną czy tam powinna być 1 blacha czy dwie ?

akmaly    751
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Tu nie ma o polemizować dolne sito za bardzo przymknięte. 

Masz rację, nie ma co polemizować bo przymknąć ani otworzyć się go nie da.

Trafiają Ci się pocięte kawałki słomy w zbiorniku? Próbowałeś zwiększyć szczelinę na młocarni?

Z instrukcji króla żniw:

Podnośnik kłosowy kieruje za dużo ziarna i zgonin do zespołu młócącego:
- Dolne sito jest zapchane lub za mało otwarte.
- Górne sito jest za mało otwarte lub częściowo zapchane.
- Kierownice strumienia powietrza są źle ustawione lub strumień powietrza jest za duży.
- Zboże jest wilgotne.

Edytowano przez akmaly

Grzechooo    840
robert1226 napisał:

Tu nie ma o polemizować dolne sito za bardzo przymknięte. 

To nie polemizuj bo wyraźnie było napisane że dolne sito nie jest żaluzjowe tylko otworowe 12mm.

RybbA1999 napisał:

Tak wygląda podsiewacz i kierowniczej wiatru bez sit

spróbuj pobawić się ustawieniem kierownicy wiatru, po prawej stronie za młynkiem jest otwór w kształcie księżyca i śruba na klucz 17 przestawiaj i patrz co się dzieje.

Według mnie to idzie za dużo igieł z zbożem czyli jest nie obite.Przyczyna tego może być w zbyt niskich obrotach młocarni lub za duża przerwa na koszu.Nie może iść taka ilość zbóża z igłami bo żadne sito tego nie odbierze .co skutkuje wywalamiem na kosz lub do tylu

RybbA1999    0

tatuj jest filmik do podsiewacza z wyjętymi sitami cepy wymieniane w tamtym roku klepisko na 2 ząbku dodatkowo jest to jeczmien ozimy więc ości powinny się latwo odpadać 

20240725_154228.jpg

andrzej78    645

A to o koszenie jęczmienia się rozchodzi .. , czyli nieprawidłowe sito- za małe otwory .

Pigmei    1889
Napisano (edytowany)

Dobra, ustawienia na sitach znamy a teraz niech napisze  na którym ząbku ma przysłony wlotu powietrza na wentylator, może tu jest cały problem.

Edytowano przez Pigmei

Paramonov    75

To sito dolne widać że jest krótkie może za dużo wiatru i pcha do tyłu po prostu ?

Poza tym na tym zdj na samej górze widać że ten jęczmień ma duże ości. Jak się zachowuje w innym zbożu ? Może kosisz za szybko albo podaje ci zboże dużymi partiami chwilowymi  i nie jest w stanie przerobić 

Polarek    8
Napisano (edytowany)

9 godzin temu, RybbA1999 napisał:

Dolne sito otworowe 12mm sito czy bardziej otwarte czy bardziej zamknięte dalej daje na podajnik klosowy widziałem że w merkatorze sa 2 dzwigni3 do reguliwania kierownicy wiatru a ja mam jedną czy tam powinna być 1 blacha czy dwie ?

W dominatorze sa dwie blachy , i dwie kierownice wiatru , wez wajche na jedno oczko od dołu i dociśnij jeszcze klepisko . Jak jeździłem kiedyś oglądać kombajny to trafił się egzemplarz bez klawiszy właściciel twierdził ze nie potrzebne i tak kosił może tam też nie ma 🫣 patrac na zdjęcia to nie wiem w jakim celu jest założona guma nad podsiewaczami może tam się wszystko blokuje i rowno nie podaje w dominatorze tego nie ma albo tylko u mnie

Screenshot_20240725_203930_Chrome.jpg

Edytowano przez Polarek

JD1052    220

Guma nad podsiewaczem za klepiskiem ma być w dominatorze.

andrzej78    645
Napisano (edytowany)
57 minut temu, Polarek napisał:

W dominatorze sa dwie blachy , i dwie kierownice wiatru , 

Ale tu obrabiamy kombajn Claas senator, który ma jedną kierownicę wiatru ,tak jak mniejsze Dominatory 56,66. Dodatkowo długość sita zbożowego w Dominatorze wynosi 1190mm a w Senatorze tylko 927 mm dlatego ziarna muszą się " streszczać " aby nie zrobić kolejnej rundy .

Tu przykładowe zastosowania sit płaskich. Jest tu mały błąd, gdyż sito 5,6 ma kształt owalny. Sprawa druga , dobór sita zależy od wielkości ziarna .

IMG_20240725_212131730~2.jpg

Edytowano przez andrzej78

miwigos    3715

To sita wymieniać trzeba , nie jest uniwersalne jak w innych kombajnach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez szakul91
      Witam.  Szukam informacji na temat wtryskow w mercatorze 50.
      Posiadam silnik niebieski perkins 4 LF i są w nim zastosowane wtryski Made in England firmy CAV BDLL150S6545
      Jakie wtryski polecacie warte uwagi, jakaś firma ?? Czy sa gdzies w Polsce dostępne takie same England  ? Jakie ciśnienie powinny mieć wtryski ustawione?
      Jeśli wtryski leją totalnie do wymiany czy probujecie czyścić jakimiś środkami tak jak w samochodach się nie raz praktykuje.  
      Będę wdzięczny za pomoc 

• Przez patataj_
      tak jak w temacie potrzebuje podstawowe dane regulacyjne tj. momenty dokręcania wału, kąt wtrysku (pompa rotacyjna cav) luzy zaworowe a najlepiej instrukcje obsługi i katalog części. Pozdrawiam i życzę udanych żniw.
    • Przez Artur312
      Witam serdecznie ja z zapytaniem takim .  jak ustawiać dominatora do kukurydzy. Kombajn przezbrojony już do kukurydzy. Teraz pytanie sita posiadam żaluzjowe . Dolne i górne. Jak ustawić.  Jakie obroty bębna itp. Z góry dziękuję za odpowiedzi 
    • Przez siwyadas
      co o nim sądzicie czy jest dobry?czy cęsto występuja w nim jakies awarie?i czy ma dużą wydajnosc (ha) czekam na wasze opinie
    • Przez szakul91
      Witam. 
      Czy może ktoś podpowiedzieć jak zdiagnozować powód spalania oleju przez silnik Perkins 4 w mercatorze 50. Czy szukać przyczyny w uszczelniaczach zaworów czy pierścienie olejowe? W wodzie oleju brak, z odmy trochę leci a tak silnik w miarę czysty. Może ktoś podpowie ? Silnik niebieski perkins 4 A jeśli ktoś może napisać jaki typ silnika perkinsa 4 niebieski dziękuję 
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj