Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyto pędy wiosenne jakieś tam zrobi, w większości płonne jeden na 3 może będzie produktywny z tym że roślina w pierwszej kolejności go zrzuci w przypadku jakiegokolwiek niedoboru. A jak już dojdzie do tego że wyda i zapyli kłos to będzie sam poślad. Ccc żyta nie dokrzewi nie ma takiej siły. Radzę popraktykować i ew poczytać Modus z ccc bez problemu można łączyć trzeba tylko zwracać uwagę na warunki zabiegu.

Opublikowano
6 minut temu, Daniel770 napisał:

Jak kiedyś pryskałem razem moduusem+cc to przypalałem i od tamtej pory pryskam osobno 

W tym roku pryskam pierwszy raz medax Max i nie będę ryzykował

A co do tego dodałeś??

Opublikowano

Ja również czekam z grzybówka po mrozach później ma wiać ale na weekend poprawa więc może sie uda. Najgorsze co mnie martwi to opady bo nie zapowiadają w najbliższym czasie a robi sie już sucho a mamy koniec marca i jak tak dalej pójdzie to do maja juz będzie wypalac na słabych ziemiach

Opublikowano
Przed chwilą, Daniel770 napisał:

Rosasol19 sorry uciekły mi literki to ta jak się słownikiem pisze

Aha, czyli mikro.. Ciężko mi coś na ten temat powiedzieć, bo nigdy nie dokładałem nic na szkodniki..

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz160 napisał:

Aha, czyli mikro.. Ciężko mi coś na ten temat powiedzieć, bo nigdy nie dokładałem nic na szkodniki..

U mnie jest co roku dużo skrzypionki i mszyc to dodaję 

Opublikowano
18 minut temu, Pietras892 napisał:

Żyto pędy wiosenne jakieś tam zrobi, w większości płonne jeden na 3 może będzie produktywny z tym że roślina w pierwszej kolejności go zrzuci w przypadku jakiegokolwiek niedoboru. A jak już dojdzie do tego że wyda i zapyli kłos to będzie sam poślad. Ccc żyta nie dokrzewi nie ma takiej siły. Radzę popraktykować i ew poczytać Modus z ccc bez problemu można łączyć trzeba tylko zwracać uwagę na warunki zabiegu.

Nie przesadzaj z kilkoma rzeczami, przede wszystkim z posladem nie zgodzę się, a druga rzecz z którą absolutnie się nie zgodzę to teoria że ccc nie sprawdzi się w dokrzewianiu żyta.  Bzdura. Na jesieni w 2016 zasialem hybryde - 2 J na ha. Jesień była zimna, szara i ponura. Zyto zostało w fazie 3 listków, niektóre z jednym rozkrzewieniem. Plon 8 t z ha.niestety nie mam zdjęcia z pierwszego sypania azotu.dodatkowo dodam,że to zyto miało każda faze spóźniona o 2 tyg w stosunku do innych pól, nie dokrzwiaanych ccc.Więc co na to odpowiesz?

20170512_095320.jpg

Siana była około 4-6 października, po miedzyplonie który utrzymać musiałem do 1 października.

Opublikowano

@wiko - bzdury to Ty chyba piszesz. Skoro miałeś żyto w fazie 3 liści to zawiązał się wezeł krzewienia na każdej roslinie, a jak były rośliny z np. 5lisciami miałeś już 2wezły... To że nie było łąki nie znaczy że się nie rozkrzewiło . Przy 2js jak nawet słabo rozkrzewiło plantacja będzie gęsta. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Żyto to nie pszenżyto nie krzewi się wiosną.

Opublikowano

Pietras, widziałeś również mój post? Miałem identyczną sytuację, żyto na pewno miało raptem 3 liście przez zimę, kolejne pędy zaczęły się pojawiać dopiero wiosną i na pewno nie były płonne bo plon bardzo przyzwoity.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Pietras892 napisał:

@wiko - bzdury to Ty chyba piszesz. Skoro miałeś żyto w fazie 3 liści to zawiązał się wezeł krzewienia na każdej roslinie, a jak były rośliny z np. 5lisciami miałeś już 2wezły... To że nie było łąki nie znaczy że się nie rozkrzewiło . Przy 2js jak nawet słabo rozkrzewiło plantacja będzie gęsta. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Żyto to nie pszenżyto nie krzewi się wiosną.

Tak tak, masz rację, z jednego rozkrzewienia jesiennego zyto dało 8 ton . Ta gestwina na dodanym zdjęciu też z jesiennego jednego rozkrzewienia.  Sianie miesiąc później niż powinno nie ma znaczenia w przypadku hybryd.  Dobre 😆

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Pietras, widziałeś również mój post? Miałem identyczną sytuację, żyto na pewno miało raptem 3 liście przez zimę, kolejne pędy zaczęły się pojawiać dopiero wiosną i na pewno nie były płonne bo plon bardzo przyzwoity.

Tak Klimek, pędy pojawiły się wiosną bo wezeł zawiązał się jesienią i one już wytworzyły się jesienią tylko ich nie widziałeś bo nie wyszły. Koledze wyżej życzę nawet i 12t/ha z siewu listopadowego.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś z was stosował Medax Max (proheksadion wapnia + trineksapak etylu) w dawce około 0,5-0,75 kg/ha w życie hybrydowym? Z jakim skutkiem przy nawożeniu n1 + n2 około 140 kg N? Czy da się nim zastąpić CCC + trineksapak etylu?

Można jeszcze do 0,5-0,75 kg Medaxu Max dolać 1l CCC wg. info ze strony Basf, ale czy taki mix nie będzie już za bardzo skracał żyta na glebach średnich i lekkich?

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

@Kos_pl stosowalem w czwartek 0,5 kg medal plus 1.2 l ccc plus grzybowka, nad ranem był przymrozek, -3 . Do dziś objawów przypalen nie ma A jak je skróci to zobaczymy za miesiąc 😉

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu nie wyrabiam się z ccc i stosuje sam modus w dawce 0.4. Jest ok. Ogólnie ccc na glebach lekkich nie jest dobrym rozwiązaniem gdyż skraca też korzenie.

Opublikowano
Dnia 28.03.2019 o 20:46, lukasz6101772 napisał:

Tylko ze juz mam aresa od znajomego i co najwyższej bym coś dorzucił, co polecasz?

Dorzuć fenpropidynę/fenpropimorf i masz coś w stylu tilta/duettu ;)

Opublikowano
7 godzin temu, marian20 napisał:

Ja od jakiegoś czasu nie wyrabiam się z ccc i stosuje sam modus w dawce 0.4. Jest ok. Ogólnie ccc na glebach lekkich nie jest dobrym rozwiązaniem gdyż skraca też korzenie.

Ja też z CCC zrezygnowałem

Opublikowano

Ja też czekam z t1 i skracanie ( duett star 1l/ha i ccc 1.2l/ha ) zimno w nocy wieje więc muszę się wstrzymać A jak zimno to zboże nie będzie tak szalało... W tym tyg rozsiejr 2 dawke