Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Eko schemat biologiczna uprawa czy trzeba wysyłać wyciąg z rejestru zabiegów agrotechnicznych do agencji czy to ma być tylko wpisane , w rejestr , ze zastosowano?

Opublikowano
W dniu 4.08.2025 o 10:07, Siedzacybyk napisał(a):

juz pytałem, ale czy orientuje się ktoś, jeśli zachowam dywersyfikacje, będę mógł kukurydze na paru hektarach siać dłużej niż3 lata , czy system mi to odrzuci?

https://www.gov.pl/attachment/24c3f18a-c61f-471e-8827-138a2afa1ef5

w tym linku masz napisane 

"Norma składa się z dwóch elementów (dywersyfikacja upraw oraz zmianowanie upraw), przy czym rolnik sam dokonuje wyboru, który z ww. elementów stosuje"

ja mam tak zaplanowane właśnie. U mnie kukurydza na jednej działce to już chyba ze 15 lat rośnie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.08.2025 o 06:29, galan99 napisał(a):

Są wytyczne . powyżej 20 ha zaczynają od 1 stycznia 2026 r rejestrować  formie elektronicznej rejestr środków ochrony roślin. .

To prawo ma dotyczyć każdego rolnika. Padły nowe daty dla małych gospodarstw .

Dzięki przyjętym poprawkom obowiązek prowadzenia ewidencji w formie elektronicznej wejdzie w życie w różnych terminach:

Dla gospodarstw do 2 ha – obowiązek zostanie odsunięty aż do 31 grudnia 2035 r.

Dla gospodarstw do 5 ha – terminem granicznym będzie 31 grudnia 2030 r.

Dla gospodarstw do 20 ha – czas na dostosowanie będzie do 31 grudnia 2027 r.

Było weto prezydenckie.

Podobno teraz wszyscy mają prowadzić taki rejest od 1.01.2026

Źródło: 

proszę proszęnąć do 8:01

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

Cóż jeśli nasze władze zdecydowały się utrudnić nam życie, choć można było to odsunąć w czasie, to równe traktowanie wszystkich wydaje się być ok.

Bo dlaczego ten z 19,99ha może czegoś nie robić a ten z 20,01ha musi?

Co do tego wyłudzania dopłat.

Proceder znany ale zastanówmy się co będzie jeśli oni nie dostaną tych dopłat?

Rzucą ziemię na rynek sprzedaży lub dzierżaw. Jaki będzie skutek?

A no w wypadku sprzedaży ktoś się jeszcze bardziej zadłuży, w wypadku dzierżaw jeszcze więcej dołoży do hektara bo skutkiem dla wszystkich będzie drastyczna nadprodukcja i szorowanie cen w mule.

Może zaczną dopłacać za ochronę środowiska bytowego dla wołka zbożowego. Wtedy będzie miało sens trzymanie zboża w magazynie

Opublikowano

No toć wiadomo że nic nie wniesie i na pewno nie poprawi życia pozostałych rolników

Opublikowano

Wygląda na chęć taniego ściągnięcia zbóż z rynku.

No bo kto przetrzyma na kolejny rok jak będą dopłacać za sprzedaż w tym roku?

Opublikowano (edytowane)

doj**ią zboża bo same szczyty w magazynach cena do czerwca nie drygnie .

Niech tylko usłyszą że będą dopłacać . 3 mld zł nie wielka suma dla budżetu zrobią Wyścig szczurów .

Słabe porównanie w roku 2024 można było dostać 950 zł brutto .

Proponują do porównania .

Dla porównania, we wrześniu 2024 r. ceny kształtowały się następująco:

Pszenica konsumpcyjna – 835 zł/t,

Dopłaty z budżetu państwa – 3 mld zł - BĘDZIE KTO PIERWSZY TEN LEPSZY . Jeśli to wejdzie ro***bią system .

Stawki dopłat: pszenica, kukurydza, jęczmień

Pomoc ma być przyznawana w formie dopłaty do powierzchni uprawy, obliczanej jako iloczyn powierzchni upraw i stawki pomocy. Proponowane stawki to:

• 2200 zł/ha – pszenica,
  • 1750 zł/ha – kukurydza, rzepak i rzepik,
  • 1035 zł/ha – jęczmień i pszenżyto,
  • 975 zł/ha – żyto, owies i mieszanki zbożowe.
Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Też lepiej aby nie było dopłat

A drugie to że od końca 2024r ja jestem właścicielem gospodarstwa i złożyłem wniosek pierwszy raz w 2025r na dopłaty to jeśli to zrobią to nic nie dostanę, bo zboże które sprzedałem miesiąc temu poszło na moje dane, i nie rozumiem czemu wniosek za 2024r ma sie liczyć, skoro na dniach rozpoczną się siewy i one będą zgłaszane do wniosku na 26r, a zboże które sprzedajemy jest z wniosku 2025r

I jedynie to teraz mogę coś sprzedać na mamę bo ona nadal wniosek składa na parę działek, ale większość kasy pójdzie sie jeba*

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kibix napisał(a):

bo to są narazie bujdy na resorach. Jakby takie coś wprowadzili to ceny -200 zł/tona od ręki idą. 

Brak słów na to skoro jest w sejmie mogą to zrobić . 

Oby to nie weszło. Jest w projekcie .

Nabór, jak czytamy w projektu ustawy, miałby ruszyć 1 października i potrwać do 10 stycznia 2026 r. Kwota wsparcia, zgodnie z założeniami, nie przekroczyłaby kwoty 3 mld zł. Pomoc miałaby pochodzić z budżetu państwa. 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał(a):

Co do tego wyłudzania dopłat.

Proceder znany ale zastanówmy się co będzie jeśli oni nie dostaną tych dopłat?

Rzucą ziemię na rynek sprzedaży lub dzierżaw. Jaki będzie skutek?

A no w wypadku sprzedaży ktoś się jeszcze bardziej zadłuży, w wypadku dzierżaw jeszcze więcej dołoży do hektara bo skutkiem dla wszystkich będzie drastyczna nadprodukcja i szorowanie cen w mule.

Jeśli ktoś spełniał warunki do przyznania płatności to jakie to wyłudzanie?

Zwykły populizm ze strony rządzących. Oraz zawiść. Lub tak jak już napisano pieniądze są potrzebne gdzie indziej.

Na terenach gdzie jest silny głód ziemi od biedy można zrozumieć, że komuś się nie podoba, że inny rolnik trzyma ziemię dla dopłat a mógłby wydzierżawić. Albo że wydzierżawia w zamian za dopłaty (chociaż moim zdaniem jest to sprawa między właścicielem a dzierżawcą).

Ja żyję na terenach o dużym rozdrobnieniu ziemi. Kilka hektarów potrafi być np. w 50 kawałkach. To że na wielu z tych dzialeczek nie rośnie jeszcze las to tylko dzięki dopłatom.

Opublikowano (edytowane)

Jak Minister zapowiada już 2025 walkę o rolnika czyli już wszystko jasne nic nie będzie .

Co z dopłatami po 2027 roku? Krajewski zdradza plan obrony rolników .

Przypomina, że Komisja Europejska zaproponowała budżet w wysokości ok. 300 mld euro na WPR po 2027 r. Pieniądze te mają być przeznaczone m.in. na płatności bezpośrednie, dopłaty dla małych i młodych rolników, płatności ONW czy wsparcie inwestycji. Choć podział środków między państwa nie jest jeszcze znany, Polska, jak zapewnia minister, będzie zabiegała o jak największą pulę.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/co-z-doplatami-po-2027-roku-krajewski-polska-nie-zgodzi-sie-na-ciecia-2538275?fbclid=IwY2xjawM1HAZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBSTDM2anhpeFNYTVB6dlFuAR4ugbTIrCkIozM91tJb

Przed II wojną światową Polacy mieli osiągnięcia w tworzeniu nowatorskiego uzbrojenia , lecz nie umieli tego zamienić w masową produkcję  .

https://www.facebook.com/watch/?v=1084556387223970

Edytowane przez galan99
  • Haha 1