Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, kazik6 napisał(a):

Jak złożyłem wniosek 18 marca i mam podane bydło do dopłat a robił bym jakaś korektę  w uprawach to sztuki bydła liczą się do dopłat z pierwszego wniosku czy z tego po korekcie?

Skoro robisz korektę, to oczywista oczywistość, że liczy się z ostatniego.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kazik6 napisał(a):

Jak złożyłem wniosek 18 marca i mam podane bydło do dopłat a robił bym jakaś korektę  w uprawach to sztuki bydła liczą się do dopłat z pierwszego wniosku czy z tego po korekcie?

Wedlug infolinii arimr sztuki beda sie liczyc od 18 marca mimo pozniejszej korekty. Na korekcie mozesz nawet dopisac nowe sztuki, wtedy te nowe beda sie liczyc od daty korekty, a stare od 18 marca.

@jacor73

Taka oczywista oczywistosc, ze wprowadzasz w blad...

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 19.03.2025 o 22:05, matisz napisał(a):

Na kazdej działce mam zaznaczony tylko jeden ekoschemat, albo wymieszanie słomy z gleba albo miedzyplon, a ZSU przeciez sie nie zaznacza na działce tylko na poczatku wniosku przy wyborze ekoschematów i płatnosci. A ani WSG ani MWP nie koliduja z ZSU według tabeli

Przy działkach zaznacza się ZSU jako ekoschemat.

Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

Wedlug infolinii arimr sztuki beda sie liczyc od 18 marca mimo pozniejszej korekty. Na korekcie mozesz nawet dopisac nowe sztuki, wtedy te nowe beda sie liczyc od daty korekty, a stare od 18 marca.

@jacor73

Ciekawe 🤔 Jakiś czas temu tutaj wszyscy praktycznie pisali że każda korekta zeruje  wszystko i np te 30dni trzymania bydła żeby sprzedać od nowa się liczy?

Opublikowano
1 godzinę temu, tompast napisał(a):

Przy działkach zaznacza się ZSU jako ekoschemat.

Jakaś aktualizacja/zmiana? 

Czyli jak będzie to teraz wyglądało? Wszystkie wymogi co do powierzchni w tym ekoschemacie będą liczone procentowo od wnioskowanej powierzchni czy mimo wszystko od całości gospodarstwa?

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

@jacor73

Sam też wprowadzasz w jeszcze większy błąd.

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

@jacor73

Poprosiłbym ARiMR o jakąś pisemną interpretację, bo w ewentualnym odwołaniu od decyzji to raczej nie napiszesz, że tak na infolinii powiedzieli.

Opublikowano

Korekta to nic innego jak zmiana we wniosku co odnośnie bydła jest równooznaczne z wycofaniem wniosku i złożeniem na nowo 

po to masz rejestr zwierząt żeby robić korekty w stadzie , być może na infolini o korektę w irz chodziło .

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Stach123 napisał(a):

Korekta to nic innego jak zmiana we wniosku co odnośnie bydła jest równooznaczne z wycofaniem wniosku i złożeniem na nowo 

po to masz rejestr zwierząt żeby robić korekty w stadzie , być może na infolini o korektę w irz chodziło .

Co jeden to głupszy.

Korekta nie jest równoznaczna z tym co piszesz. Przy korekcie odnośnie bydła zmiany nie są uwzględnione i ostateczne wyliczenie płatności do zwierząt następuje na podstawie pierwotnie złożonego wniosku. Żeby dopisać nowe sztuki, trzeba wycofać płatność do bydła (nie cały wniosek!) a natępnie złożyć nowy ze wszystkimi sztukami i termin biegnie od nowa dla wszystkich.

Edytowane przez Klez
  • Like 1
Opublikowano

czyli jak robie korektę ekoschematów nie zmieniam nic w bydle to liczą  mi się rogacze od złożenia wniosku na dopłaty w moim przypadku 18.03

Opublikowano

W poprzednich latach zaznaczałem na lakach trawy na gruntach ornych i zaliczalo mi sie to do zroznicowanej do tych 20 proc roslin korzystnie wplywajacych. Od tego roku pisze ze tereny leżą na terenenach referencyjnych,  jak zaznacze tuz czy tuz na sucha pasze juz nie zalicza sie ten obszar do zróżnicowanej,  ma ktos jakis pomysł czy na tych teranch pd tego roku tylko tuz mozliwy  do zlozenia we wniosku  czy jest jakas alternatywa ?

Opublikowano

jak powyżęj 5 lat trawa na gruntach ornych to przechodzi w TUZ , mi w błędach wyskakuje żę kwalifikuje się pod TUZ a zaznacze poplon ozimy , w pierwszym skoszeniu orka i siew poplonu 

WYSŁAŁ już ktoś wniosek ? zaznaczyłem ekoschemat ZSU przy każdej działce i podwojnie mi wyliczyło punkty na początku fajnie intuicyjnie wypełnienie mi szło a nagle zrobiły się schodki , miałem drobne błędy i niechciało mi wysłać 

Opublikowano

Czyli pomimo ze leza na terenach referencyjnych i kwalifikują sie tylko do płatności tuz to mogę wpisać koniczyne np ?

No z tymi punktami cos mi nie pasuje bo liczy podwójnie do zróżnicowanej, i wszytskie dzialki mogłem zaznaczyc a przy pszenicy ozimej już nie.

Ja wniosek wysle dopiero w maju bo od 15 to juz 3 razy sie zmienilo, a do maja to sie zmieni jeszcze 30

Opublikowano

Dzwoniła do mnie babka z ARiMR, że owies z rzodkwią nie może być na międzyplon bo to są rośliny jare i nic nie przetrzyma zimy i nie będzie okrywy i że nie będzie płatności. 

Powiedziałem, że przecież ma być okrywa i taka była bo poplon wyrósł na ponad metr, a nic nie ma w rozporządzeniu żeby były ozime w międzyplonie. 

Nie mogła pojąć, poirytowana pytała kilka minut jaka okrywa jest kiedy te rośliny w zimę zmarzną 🤨 

Co za łby tam pracują... Jeszcze z mordą gdzie jest oświadczenie na opasy na ściółkę... Mówię, że 3 dni temu wysłałem. Poszperała, a rzeczywiście. 

Kazałem na maila wysłać uzasadnienie jej wymysłów z cytatem z rozporządzenia gdzie jest napisane, że musi być forma ozima w międzyplonie, a ja jej odeślę zdjęcia miedzyplonu z listopada i zobaczy czy nie ma okrywy. 

Szukała i nie mogła znaleźć, "ale jest taki przepis" 

Ot kuźwa mądrale 

A na drugie gospodarstwo przyszła decyzja,  wszystkie międzyplony mieszanki jare i pasowało. 

I kazała obornik dawać na wiosnę bo to stosowanie po żniwach i potem międzyplon to się gryzie.  Zapytałem jaki jest termin odstępu określony to też zaczęła się motać. Mówię, że ma być zdognie ze sztuką, obornik zgłoszony po półtora miesiąca wcześniej i to jest zgodnie ze sztuką.

Łajzy szukają oszczędności 

Niech tylko przyjdzie odmowa w decyzji to już ja jej udowodnię kto ma rację.

Opublikowano
5 godzin temu, Klez napisał(a):

Sam też wprowadzasz w jeszcze większy błąd.

No to wytknij ten blad. Pewnie chodzi ci o nowe sztuki. Tez bylem zdania, ze jak dodasz nowe, to wszystko z automatu ma od nowa termin liczony, ale na infolinii twierdza inaczej. Tylko, ze jedna babka ma jakies pojecie, druga nie umie rozroznic wypasu od wybiegu, wiec najlepiej na pismie tak jak ktos wyzej napisal.

@Stach123

O czym ty piszesz... Jaki rejestr, jaki irz...

Opublikowano
2 godziny temu, kazik6 napisał(a):

czyli jak robie korektę ekoschematów nie zmieniam nic w bydle to liczą  mi się rogacze od złożenia wniosku na dopłaty w moim przypadku 18.03

Tak

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dzwoniła do mnie babka z ARiMR, że owies z rzodkwią nie może być na międzyplon bo to są rośliny jare i nic nie przetrzyma zimy i nie będzie okrywy i że nie będzie płatności. 

Powiedziałem, że przecież ma być okrywa i taka była bo poplon wyrósł na ponad metr, a nic nie ma w rozporządzeniu żeby były ozime w międzyplonie. 

Nie mogła pojąć, poirytowana pytała kilka minut jaka okrywa jest kiedy te rośliny w zimę zmarzną 🤨 

Co za łby tam pracują... Jeszcze z mordą gdzie jest oświadczenie na opasy na ściółkę... Mówię, że 3 dni temu wysłałem. Poszperała, a rzeczywiście. 

Kazałem na maila wysłać uzasadnienie jej wymysłów z cytatem z rozporządzenia gdzie jest napisane, że musi być forma ozima w międzyplonie, a ja jej odeślę zdjęcia miedzyplonu z listopada i zobaczy czy nie ma okrywy. 

Szukała i nie mogła znaleźć, "ale jest taki przepis" 

Ot kuźwa mądrale 

A na drugie gospodarstwo przyszła decyzja,  wszystkie międzyplony mieszanki jare i pasowało. 

I kazała obornik dawać na wiosnę bo to stosowanie po żniwach i potem międzyplon to się gryzie.  Zapytałem jaki jest termin odstępu określony to też zaczęła się motać. Mówię, że ma być zdognie ze sztuką, obornik zgłoszony po półtora miesiąca wcześniej i to jest zgodnie ze sztuką.

Łajzy szukają oszczędności 

Niech tylko przyjdzie odmowa w decyzji to już ja jej udowodnię kto ma rację.

to u ciebie to rozpatrują dopiero? u mnie juz kasa na koncie dawno, teraz czekam na dobrostan 

Opublikowano (edytowane)

A jaki ja mam wpływ na niedouczonych inżynierów z ARiMR? Na razie jeszcze mi nie podlegają 🤭

Nie bieduje Radziu. Przyjdzie decyzja z odmową to się chętnie odwołam i poczekam do lipca za kasą 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał(a):

A jaki ja mam wpływ na niedouczonych inżynierów z ARiMR?

Nie bieduje Radziu. Przyjdzie decyzja z odmową to się chętnie odwołam i poczekam do lipca za kasą 

właśnie a jak to jest że jak poplon ozimy i to nie można obornika na zimę też zgłosić?