Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Dziś byłem w ODR bo mieli mi wydrukować plany nawozowe do ekoschematów , i to co mi kobitka mówiła to aż w szoku byłem. Kazała się bardzo pilnować jak się robi jakieś uprawy i czym się robi i żeby były wpisywane dokładne daty jak się coś robi w polu , bo na podstawie (jak to ona określiła ) różnych świateł  są w stanie określić co rośnie , jaka uprawa była wykonana na polu , 

I tak się zastanawiam , jak się za 2-3 tygodnie wyjedzie z azotem to czy będą mogli rozpoznać że to azot siany , bo raczej z tym nie było by problemów jakby faktycznie to działało na zasadzie jakich świateł czy innych podczerwieni , Normalnie jak jej słuchałem to jak by to jakaś odległa przyszłość była 

przeceniacie ten system satelitarny. Powiedz mi jak oni sprawdzą ze satelity czy posiałeś mocznik końcówka tamtego roku jak jeszcze było można czy teraz saletre? 

Przeceniacie arimr i ludzi tam pracujących. Ludzie tam przychodzą zrobić swoje i do domu. Jeszcze w między czasie napiszą komuś wniosek na dofinansowanie jakieś. 

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, kibix napisał(a):

przeceniacie ten system satelitarny. Powiedz mi jak oni sprawdzą ze satelity czy posiałeś mocznik końcówka tamtego roku jak jeszcze było można czy teraz saletre? 

Przeceniacie arimr i ludzi tam pracujących. Ludzie tam przychodzą zrobić swoje i do domu. Jeszcze w między czasie napiszą komuś wniosek na dofinansowanie jakieś. 

Co się dziwisz w końcu to chłopki roztropki. W 100% zgadzam się z @kibix jest to fizycznie niemożliwe.

Opublikowano

Dziś w arimr powiedzieli mi że to że status zakończony to wcale nie znaczy że powinna być decyzja, że może jakieś etap zakończony, a dopłaty wcale nie muszą być naliczone przy zakończonym wniosku. Rozumiecie? Bo ja nie wiem czy oni siebie słyszą , zakończony ale nie zakończony 🙈🙈🙈 to jakaś parodia.

W centrali natomiast zakończony=wystawienie decyzji której defacto nie mam . W żaden sposób nie rozgryzie tego. 

A żeby było ciekawiej w finansach widać ONW trzy dni a pieniądzy brak

Opublikowano
30 minut temu, An123 napisał(a):

Dziś w arimr powiedzieli mi że to że status zakończony to wcale nie znaczy że powinna być decyzja, że może jakieś etap zakończony, a dopłaty wcale nie muszą być naliczone przy zakończonym wniosku. Rozumiecie? Bo ja nie wiem czy oni siebie słyszą , zakończony ale nie zakończony 🙈🙈🙈 to jakaś parodia.

W centrali natomiast zakończony=wystawienie decyzji której defacto nie mam . W żaden sposób nie rozgryzie tego. 

A co byś mówił na jej miejscu jak pewnie babina ma kilkanaście takich telefonów dziennie 😉

A kawka stygnie 😐

• Like 2
Opublikowano

Te zdjecia z których korzystają są normalnie dostępne dla każdego. Chyba że korzystają jeszcze z czegoś więcej ale wątpię.  Analizowałem swoje pola i widać że się prace polowe wykonuje, ale to na zasadzie było zielone jest ciemne. Zboże ciemne a  po zbiorach ściernisko jasne. Więc coś tam są w stanie ustalić ale nie tak szczegółowo.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Za duzo sprawdzacie i problemy sobie robicie, wystarczy konto sprawdzić 

Jeszcze lepiej czekać na sms

Dziś milutka niespodzianka 

Przelew z ARiMR 

Pewnie zostanie im do wypłaty dobrostan 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, kaczorey napisał(a):

Te zdjecia z których korzystają są normalnie dostępne dla każdego. Chyba że korzystają jeszcze z czegoś więcej ale wątpię.  Analizowałem swoje pola i widać że się prace polowe wykonuje, ale to na zasadzie było zielone jest ciemne. Zboże ciemne a  po zbiorach ściernisko jasne. Więc coś tam są w stanie ustalić ale nie tak szczegółowo.

w ubiegłym roku były pierwsze testy zdjec testowe  z satelity wojskowego dokładność mega dobra na ten sezon podobno ARIMR dostała zezwolenie na korzystanie z tego systemu , co jest rozsiewane na polu to nikt nie udowodni bo można wpisać wapno granulowane ale z rozpoznaniem roslin problemów nie ma .

Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Jeszcze lepiej czekać na sms

Dziś milutka niespodzianka 

Przelew z ARiMR 

Pewnie zostanie im do wypłaty dobrostan 

Decyzję miałeś?

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

w ubiegłym roku były pierwsze testy zdjec testowe  z satelity wojskowego dokładność mega dobra na ten sezon podobno ARIMR dostała zezwolenie na korzystanie z tego systemu , co jest rozsiewane na polu to nikt nie udowodni bo można wpisać wapno granulowane ale z rozpoznaniem roslin problemów nie ma .

Aby jeszcze z kindżałów nie zaczęli strzelać jak zobaczą z gnojem albo z azotem 😏

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, An123 napisał(a):

Te Twoje dopłaty to chyba coś koło bańki? Rozumiem, że pali, bo jeszcze na dobry % w banku można się załapać.

Opublikowano
42 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Polskiego? ;)

daj jakieś źródło

Źródła nie dam bo to są informacje nie oficjalne , zdjęcia były w centralach ARiMR do wglądu pracowników, czy z Polskiego to nie wiem . Tak się zastanawiam czy z tych satelitów nie są namierzanie plantacje ,, ziołowe " z pomocą algorytmów ?

Opublikowano

Panowie jak wygląda temat zakupu obornika a ekoschemat wymieszanie w 12h

Wystarczy że będę miał kartkę że kupiłem obornik w ilości 50t czy musi być wyszczególnione ile zawiera składników itp?

Opublikowano

Jest w końcu status obsługi wniosku zakończony i decyzja, ale tylko dlatego, że zadzwoniłem i zapytałem co z moim wnioskiem. Były dwie rozbieżności, które zostały skontrolowane i przeszły kontrolę pozytywnie, ale nie zostały zatwierdzone i to blokowało wniosek. 

Zaliczki nie było.

Opublikowano

u mnie niby rozbieżności nie było i zaliczki brak, tj jednego ara ucięli ale to co roku tak jest i nigdy nie było to przyczyną braku zaliczki także dlaczego ostatecznie jej nie dostałem to nie dowiedziałem się.

Opublikowano
rolnikw napisał:

Jak są jakieś rozbieżności to wtedy zaliczki nie ma, tak mi pani w agencji powiedziała 

w ubiegłym roku miałem zgłoszone rozbieżności i miałem zaliczkę.

Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał(a):

Jest w końcu status obsługi wniosku zakończony i decyzja, ale tylko dlatego, że zadzwoniłem i zapytałem co z moim wnioskiem. Były dwie rozbieżności, które zostały skontrolowane i przeszły kontrolę pozytywnie, ale nie zostały zatwierdzone i to blokowało wniosek. 

Zaliczki nie było.

U mnie też wniosek zakończony po telefonie do nich co z wnioskiem ale decyzji brak 

Opublikowano

Na dzisiejszym posiedzeniu Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju  zmian w ekoschematach na 2025 rok. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło propozycje, które mogą zrewolucjonizować system płatności dla rolników w Polsce. Te zmiany już czekają na akceptację Komisji Europejskiej – poinformował wczoraj przewodniczący sejmowej komisji rolnictwa, Mirosław Maliszewski.

- uprawy sadownicze: ok. 342,70 EUR/ha,

- prawy jagodowe: ok. 309,21 EUR/ha,

- prawy rolnicze: ok. 146,07 EUR/ha,

- uprawy warzywne: ok. 309,21 EUR/ha.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/doplaty-i-dotacje-z-ue/doplaty-bezposrednie/37695-rewolucyjne-zmiany-w-ekoschematach-na-2025-rok-co-czeka-polskich-rolnikow

Opublikowano (edytowane)

...no jak tam Galanku w nowej rzeczywistości?

Co ci się zmieniło?

Jak tam bez wojny, jak tam bez Tuska?

... kiedy ty dorośniesz?

Przyjdzie wiosna i znowu na zarobek do swego Pana niewolniku pojedziesz....🤭😆🤭

I dobrze...tacy jak ty, to tylko nowego bata potrzebują...nad karkiem...😆🤭

Edytowane przez 12Pafnucy