Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, ws71 napisał:

U nas praktycznie wszystkie kombajny mają dodatkowe ubezpieczenia na okres  żniwny, ciekawe dlaczego  skoro to obejmowałoby OC gospodarstwa?

Ktoś ma ochotę to sobie ubezpiecza...dodatkowo.

Abyś płacić chciał to ubezpiecza prawie od wszystkiego i prawie wszystko 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chłop nawet swojej polisy nie czyta albo jest w stosunku pracy i musi mieć dodatkowe OC i szkolenia na wszystko czego używa. Ci indywidualni wyraźnie są informowani że na wolnobieżne zwykłe OC gospodarstwa wystarczy.

AP1GczMd9oaab_r6ezGsaqcL4L3LIczX8Su3tng14hK_RKUWCSpn2c9reffJEf55mOs-iiphnBfRzOBFl5Um3uqkNJAm0biwjLc9H0CMt-lg4zf9wz5Pmjtb21i4eiohniQJbJwBAfVL9Xl1Af44uOIKScKsCe7WlLxvGeVEvixUvFH_iYSnx_gVL1WzsigVO9fZYKr00hdOICtgpWcSQNYtPeDAN6cjU9xoCTy4vOA7Z8IZIq-5GIpHIzoTDW-OoAnNVnejXgm9lJULfb1W7_9BT85Ng7CG3I_rjwstTBN7iqBez75ocb606IgVa6TVDVZIWaFlYicHBWDIyE1iEwsitmoOqCkTnNRhr8l-LBcCabm_0qYU57p1Ea1TESegmJHuCuRvspO-68067H4ehNPl8ZHzaqic0tSZO-1YcnBpYGbIReydQ1PI5cWBGKI4HLRjEU51v2I0aRXIZZeaOSZ0dfjj4OIVzbOk_ZK5umJqOwJKohEM1R7Dsnt6jowAnOmYcxcocV4-DkkKdSLzKuB9ZJOFLNSYdy-RDyPkVcgb6eY5M4rzDtKtR5H7_Oc6vrhsoC87VPBxvbL2Ib1alUIeGJItvpeyC3diyGYf7Ywl5F4GfI9fEUPDob6QOnQFu7ce6uFnM4d3TEvrPPl1SHjSmAxILrtA5mEMFZHfvIqXPd25ZdkrSvPKw7cfkqko2rHJV53Dq64mF7tcMPu6ASlCtwHW2rr7KV86AdmXH7TSLMG1yZAY4xNmzm1n0BcFZhwsTN6NU7tCpV3tK75aI3BQqD0qeZIQmJj0RXhhraGadyprxm7_pu9lIiKfnw5DMNS67NRGYmwLzhZsthdP7PLP1UpRIetDAGrbKy5UtnrYxa2Q5NrbtUhecLOcPOYfyC86uopLpy5inzrRRRNr1X0rrffl=w689-h919-s-no-gm?authuser=0

Edytowane przez Pigmei
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Bogdan_ja napisał:

To jest bzdura ,nie ma takiego zapisu i brak przegladu niczego nie wygasza .

;;;;;Brak przeglądu a odszkodowanie OC

A co w przypadku, kiedy pojazd bez ważnego badania technicznego uczestniczy w kolizji?

Odszkodowanie z OC sprawcy zostanie wypłacone pomimo braku przeglądu.

Zakres ubezpieczenia z obowiązkowej polisy OC gwarantuje właścicielowi pojazdu, że w razie kolizji z jego winy odszkodowanie i tak zostanie wypłacone poszkodowanemu.

Zakład ubezpieczeń może zwrócić się do sprawcy o zwrot poniesiony kosztów tylko w przypadku, kiedy stan auta miał istotny wpływ na spowodowanie kolizji. Ubezpieczyciel musiałby to udowodnić.

Jedynymi przypadkami kiedy polisa OC nie ochronic sprawcy kolizji są:

ucieczka z miejsca wypadku,

jazda „pod wpływem” alkoholu lub innych środków odurzających,

celowe wyrządzenie szkody,

brak uprawnień do prowadzenia pojazdu,

W takim przypadku poszkodowany i tak otrzyma należne mu odszkodowanie, jednak ubezpieczyciel zwróci się do sprawcy kolizji o zwrot pieniędzy.

Zasady wypłat jak i warunki zakresu ochrony OC opisane są w Ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych i są identyczne dla każdego zakładu ubezpieczeń;;;;

Nie zostanie z jednego powodu taki pojazd nie ma prawa poruszać się po drodze publicznej, ostatnio przerabiane na własnej skórze, przyczepa bez przeglądu opłacone OC i na chama  laweta, w PZU jest zapis w polisie brak przeglądu z automatu rozwiązanie umowy w przypadku zaistnienia jakiegoś zdarzenia

Opublikowano (edytowane)

To się zgadza, brak przeglądu to laweta, a w razie kolizji ubezpieczyciel wypłaci komuś, ale zażąda zwrotu od ubezpieczonego. O pijaństwie nie wspomnę nawet. 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
23 minuty temu, ws71 napisał:

Nie zostanie z jednego powodu taki pojazd nie ma prawa poruszać się po drodze publicznej, ostatnio przerabiane na własnej skórze, przyczepa bez przeglądu opłacone OC i na chama  laweta, w PZU jest zapis w polisie brak przeglądu z automatu rozwiązanie umowy w przypadku zaistnienia jakiegoś zdarzenia

Nie powielaj bzdur ...nie ma czegos takiego jak rozwiazanie umowy OC za brak przegladu .,

Za brak przegladu jest wysoki mandat ...

Jak masz stan techniczny ok to zadnej lawety nikt nie wezwie ....ale jak masz rozdupcony pojazd to i przeglad nie ratuje jak stan zagraza bezpieczenstwu 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

To się zgadza, brak przeglądu to laweta, 

Polemizował bym w tej kwestii,bo warunkiem dopuszczenia pojazdu do ruchu jest wydany dowód rejestracyjny i tablice rej ( nie jest poruszona kwestia przeglądu). Pomijam fakt lawety w przypadku uszkodzenia pojazdu ,ale skoro Policja w przypadku braku przeglądu jedynie zatrzymuje dowód ,to chyba nie łamie w ten sposób prawa. ?🤭

Opublikowano
44 minuty temu, andrzej78 napisał:

Polemizował bym w tej kwestii,bo warunkiem dopuszczenia pojazdu do ruchu jest wydany dowód rejestracyjny i tablice rej ( nie jest poruszona kwestia przeglądu).

A żeby dostać te tablice i dowód, to do wydziału komunikacji trzeba przynieść zaświadczenie z przeglądu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Nie masz przeglądu, to jak chcesz dalej jechać, pojazd może być niesprawny.

Możesz normalnie jechać ;) Wszystko zależy od dobrej woli policjanta, jak widzi że pojazd w miarę sprawny to wystawi kwit na 7 dni w celu zrobienia przeglądu ;) Chyba że jakiś totalny gruz to wtedy skończy się lawetą ... Nie wiem jak jest obecnie z karą finansową, kiedyś mogło się skończyć chyba nawet upomnieniem, wszystko zależało od skali przewinienia ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

A żeby dostać te tablice i dowód, to do wydziału komunikacji trzeba przynieść zaświadczenie z przeglądu.

Tak, bo taka jest zależność,ale jest jeszcze coś takiego jak pozwolenie czasowe ( równoznaczne z dowodem ) i tablice tymczasowe ( tzw. próbne) które wydaje się np. celem dojazdu na przegląd.

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Nie masz przeglądu, to jak chcesz dalej jechać, pojazd może być niesprawny.

Normalnie , We wrześniu zatrzymali mnie na motorze któremu przegląd się skończył 3 miesiące temu , Wypisali kwitek że zakazują  poruszania się pojazdem , i  w ciągu 7 dni mam przegląd zrobić , na przeglądzie gościu mi to odwiesi , a póki co przez te 7 dni mogę normalnie jezdzić na ten kwitek . Mandat 0 zł(zero) . Więc wszystko zależy od tego kto cię zatrzyma 

• Like 1
Opublikowano

Przemieszczanie się pojazdem bez ważnego badania stanu technicznego jest niezgodne z przepisami – nawet gdy chcesz dojechać w danym momencie do stacji kontroli pojazdów. Oznacza to, że jedynym sposobem na to, by dotrzeć na przegląd pojazdu po terminie, jest zamówienie lawety.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

Oznacza to, że jedynym sposobem na to, by dotrzeć na przegląd pojazdu po terminie, jest zamówienie lawety.

Zatrzymali mnie już kilka lat temu bez ważnego przeglądu, skończyło się na 7 dniowym pozwoleniu na jazdę i upomnieniu, tylko wtedy trzeba było jeszcze iść do starostwa odebrać dowód po przeglądzie. Ale jak pisze @mysza103 nic się w tej kwestii nadal nie zmieniło.

Dzisiaj byłem na przeglądzie samochodem, 2 dni po terminie, pojechałem normalnie na kołach, nie wzywałem lawety xD 

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dzisiaj byłem na przeglądzie samochodem, 2 dni po terminie, pojechałem normalnie na kołach, nie wzywałem lawety xD 

A myślałem że to było za Tuska w 2007  :P

Opublikowano (edytowane)

A kto by pamiętał czy prawie 20 lat temu miał ważny przegląd w samochodzie xD A i dowodów rejestracyjnych z tamtych lat już dawno nie ma aby to sprawdzić ... Jeden jedyny raz mnie trafili bez ważnego przeglądu, skończyło się to jak wcześniej opisałem ... Samochód był kupiony w 2011r więc to musiało być już po 2011 ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli nic się nie zmieniło, jest jak kiedyś. Jak masz na oko sprawny pojazd i nie jest jakiś gruz to kończy się na 7 dniowym pozwoleniu na jazdę w celu zrobienia przeglądu ...

Zapomniales o minimum  1500 zl mandatu na dzis 😲

Opublikowano (edytowane)

@Bogdan_ja kosmos to jest za brak kategorii prawa jazdy xD Np jadąc motocyklem większym niż 125cm3 a mając tylko B od 1500zł do 30000zł i prawko na conajmniej pół roku do szuflady ... A możesz je schować nawet i na 3 lata jak trafisz na sędziego któremu się nie spodobasz ... Mandat to tylko pieniądze, jakoś się je zarobi, ale bez prawa jazdy w obecnych czasach ciężko żyć ...

A za brak przeglądu czytam że niby jest od 20zł do 1500zł, jak jedziesz porządnym pojazdem a nie gruzem to do 500zł ubłagasz policjanta ...

Opublikowano

"Jeżeli kierowca zapomni o badaniu technicznym, powinien liczyć się z karą za brak przeglądu. Ukaranie może nastąpić w przypadku zatrzymania pojazdu przez organ uprawniony. Jeżeli zostaniesz zatrzymany do kontroli przez policję lub Inspekcję Transportu Drogowego, brak ważnego badania technicznego oznacza karę w wysokości od 1500 do 5000 zł oraz zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.

Czytaj więcej: Taryfikator mandatów 2023 – jak wzrosły kary za wykroczenia drogowe?

Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego i skierowanie auta na badania techniczne oznacza, że kontrolę powinieneś wykonać w ciągu 7 dni. Dokument, który dostaniesz od funkcjonariusza, nie zastępuje dowodu rejestracyjnego – wydawany jest wyłącznie po to, abyś mógł dojechać do najbliższej stacji kontroli i przeprowadzić wymagane badan

"""""