Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, przy mniejszym gospodarstwie ciężko jest odłożyć większa kwotę np. Jak u mnie na przyczepę, wziąłem lizing na 5 lat i nie odczułem ze spłacałem, potem ziemia się trafiła i tak samo. Były kredyty 100tys na 2% I też wziąłem. Ale nie odważył bym się na kwoty przewyższające wartość połowy gospodarstwa.  

Opublikowano
31 minut temu, XTRO napisał(a):

A co dziwnego wziąć kredyt ? Najwięcej narzekają chyba Ci co nie mają kredytów.

Nikt za kogoś nie płaci rat więc w czym problem ? 

Nic dziwnego. Tylko wszystko z głową. Nabrać pod korek, zdarzy się jakiś wypadek czy susza i brak paszy i leżysz jak ten pan z artykułu.

Sam zacząłem w 2015 od kredytu na oborę i ziemię, ale to było 300tys nie miliony. Choć na wiosnę 2016 było ciężko bo kiszonki, słomę i zboża trzeba było kupować i jechałem na oparach. 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Nic dziwnego. Tylko wszystko z głową. Nabrać pod korek, zdarzy się jakiś wypadek czy susza i brak paszy i leżysz jak ten pan z artykułu.

Sam zacząłem w 2015 od kredytu na oborę i ziemię, ale to było 300tys nie miliony. Choć na wiosnę 2016 było ciężko bo kiszonki, słomę i zboża trzeba było kupować i jechałem na oparach. 

aaaa Ty kredyciarzu 😂😂 w 2015 300 tys to jak teraz 600 😂

• Haha 1
Opublikowano

Dojechała i sól od towarzysza Aleksandra Ł.🤣

Nawet kolorystycznie z japońskim wózkiem się dopasowała

20241129_093541.jpg

Opublikowano

Widzę, że temat zadłużenia tego rolnika wzbudził dosc duze zainteresowanie.

Tu kolejny artkul, już z akapitami, które pokazują rozwoj, pierwsze problemy i upadek. Są daty, kwoty, zmiany mleczarni. On kupil sporo ziemii,maszyn i w 2008 nawet zaczął budowe nowego domu! Kurde, to za dużo na raz.

https://kolniak24.eu/pl/572_ludzie/4797_smutna-historia-rolnika-z-porytego-jacek-patalan-szuka-osob-bedacych-w-podobnej-sytuacji.html

@Agrest : mojmomój dostawca soli potasowej mnie zwodzi, obiecał po 1760zl/t. Drugi tydzień nie ma towaru.

Opublikowano

Bo chyba dopiero wjechał towar. Też miałem zamówione 2tyg temu i wczoraj zjechała na skład.

Opublikowano

Kupiłem wlasnie na N1. Niestety doszedł transport. Z transportem wyszło 1610zl brutto za 3.5t w bb. 

W innych składach 1570 (min 12t), 1650 (+transport), 1722 (+ transport). Tylko do Agroloku nie dzwoniłem, bo oni potem żyć nie dadzą. Jakby kto miał własny transport, to najtańsza w okolicy jest po 1499brutto. Ale nie wiem czy firma nie ma jakichś problemowo finansowych, bo widziałem, że sporo sprzętu sprzedaje.

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Bo kredyt to dobra rzecz o ile ten co bierze m

a coś oprócz powietrza pod czapką

Co z tego że biorąc kredyt ktoś ma coś pod czapką,skoro rolnictwo to biznes pod chmurką a czy bank interesuje to że np była susza i co powiesz w banku sorry ale nie mam na ratę bo była susza?

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Zetmar napisał(a):

Co z tego że biorąc kredyt ktoś ma coś pod czapką,skoro rolnictwo to biznes pod chmurką a czy bank interesuje to że np była susza i co powiesz w banku sorry ale nie mam na ratę bo była susza?

Z bankiem każdy może się dogadać, zrobić przesunięcie. Problem mają Ci co unikają kontaktu. O wiele lepiej wziąć dobre finansowanie niż ciułać latami. Ale co kto woli

Edytowane przez STIG13
  • Like 3
Opublikowano
13 minut temu, STIG13 napisał(a):

Bo i bankowi się to lepiej opłaca. A jak ktoś wie, że będzie miał poślizg a liczy że bank zapomni to się zdziwi

Następnym razem bank nie da takiemu kredytu co przyszedł do banku i chce przesuwać spłatę staje  się trudnym  klientem.

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał(a):

Następnym razem bank nie da takiemu kredytu co przyszedł do banku i chce przesuwać spłatę staje  się trudnym  klientem.

Pierwsze słyszę, a kredytów miałem już kilka i za pewne jak zdrowie będzie będą następne 

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jak nie umiesz liczyć to pewnie ze nic dobrego. Trzeba myśleć, bo za ciebie nikt nie będzie. 

Lepiej brać kredyty z głową i się rozwijać niż stać w miejscu i się cofać czy tam pełzać. 

Bez kredytu też idzie się rozwijać.

Przy obecnej sytuacji w rolnictwie raczej kredyt to nie jest powód do dumy, a nie wiadomo czy za jakiś czas nie będzie to powód do płaczu. Nie brakuje gospodarzy u których kredyt goni kredyt.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wolę spać spokojnie i nie być niewolnikiem banku,to jest moje zdanie i nie oceniam tu nikogo każdy robi jak uważa...

Edytowane przez Zetmar
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, galan99 napisał(a):

Miałeś tak że wiesz 🤔 znaczy znasz z doświadczenia 🙆‍♂️🤪

34 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Bez kredytu też idzie się rozwijać.

Przy obecnej sytuacji w rolnictwie raczej kredyt to nie jest powód do dumy, a nie wiadomo czy za jakiś czas nie będzie to powód do płaczu. Nie brakuje gospodarzy u których kredyt goni kredyt.

Tobie to pewnie majątek zostawili przodkowie 🤔

Edytowane przez slawek74
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v