Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Najczęściej płaczą Ci co towar mają na granicy jakości, może wyjdzie może nie wyjdzie. Może znajdą robaka lub coś innego może nie znajdą

Nie cuduj sprzedaj jako paszową, nie będzie problemu.

Rolnik święta indyjska krowa towar zawsze ma dobry 🤣

Miałem takiego rolnika, dostał ode mnie dobrą ofertę - ale pokusił się bo inna firma mu dawała 20 zł/t więcej (u mnie zwykła pasza)

na drugi dzień telefon, że auto stoi gdzieś pod granicą z Niemcami, na kontrakcie wpisali mu paszówkę z białkiem 11,5% i dostał odrzut bo białko ma 9% żeby mu pomóc 

Powrót do domu to 300 zł/t wyszedł 🤣

Niestety, przygody z dostarczaniem do portu mają równiez co, co mają dobry towar, tam po prostu panuje mafia - jak chcesz zawieźć sam, to zawsze towar ci uj...., jak sprzedajesz przez pośredników, którzy płacą odsyp - to cena niższa, ale nigdy nie ma problemu z próbkami. Dziwne może, ale mam takie informacje z pierwszej ręki.

Tam jest podobny system jak na kopalniach - nie płacisz haraczu - to same przykre niespodzianki. A to przebite opony, a to samochód nie spełnia wymagań, a to nagła kontrola ITD .

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

To co czekacie na 2000 za pszenicę 🤔?

Tak, czekamy na pincset, bo pewnie zaraz usda zapoda rekordy na następny rok uwzględniając wyschnięte rzeki w Brazylii i brak wody na stepach Argentyny. Powodzie w Europie i susze też nie miały wpływu na trendy którymi posługują się w swoich rzetelnych analizach. W Rosji w tym roku też urośnie po tym jak zasieją pszenicę ozima na wiosnę, kiedy w końcu popada np w Woroneżu. Także grzechu nie czekamy na 2 tysie a na uczciwe ceny w tym złodziejskim systemie gdzie każdy musi zarobić a rolnik to tylko jest od kupowania maszyn i środków ochrony a ma się prosić żeby jakiś kaban mu odpalił 500 zeta za tonę. Dlatego pytam gdzie analizy ws71, który udziela się tu często przy spadkach a nie ma hektara ziemi tylko blondyny hoduje i przytacza przykłady zakupów zboża przez firmke która nielegalnie sprowadza syf od bandery trując tym Polaków 

Edytowane przez gałgan
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Najczęściej płaczą Ci co towar mają na granicy jakości, może wyjdzie może nie wyjdzie. Może znajdą robaka lub coś innego może nie znajdą

Nie cuduj sprzedaj jako paszową, nie będzie problemu.

Rolnik święta indyjska krowa towar zawsze ma dobry 🤣

Miałem takiego rolnika, dostał ode mnie dobrą ofertę - ale pokusił się bo inna firma mu dawała 20 zł/t więcej (u mnie zwykła pasza)

na drugi dzień telefon, że auto stoi gdzieś pod granicą z Niemcami, na kontrakcie wpisali mu paszówkę z białkiem 11,5% i dostał odrzut bo białko ma 9% żeby mu pomóc 

Powrót do domu to 300 zł/t wyszedł 🤣

Dlatego albo kasa do ręki albo szybki przelew i machlojki są ukrocone

• 0
Opublikowano

Niestety tak było jest i będzie duży może więcej. Co z tego że kapka płaci więcej jak u niego nigdy nie ma parametrów, w okolicy Zamościa zostały tylko lokalne skupy które płacą mniej ale pewnie. Dawniej agri plus płacił dobrze ale już nie chce współpracować z małymi owszem kupuje podpisuje kontrakty tylko cena jest niska i prawie nikt się nie decyduje z nimi handlować. W kolejce nie widać prawie żadnego ciągnika tylko tiry.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Na paszowe na port jest oferta 810 brutto czyli coś drgneło przez tydzień. Jak wywoziłem do gościa słonecznik to proponował 800 brutto. A wczoraj dzwoni i już lepiej ,tylko odbiór z domu .... Jak będzie 830-850 to sprzedam 

• 0
Opublikowano

Co to znaczy nigdy nie ma parametrów   ?   ja mam zawsze   !   o parametrach trzeba już myśleć jak się sieje   , wybieracie do siewu odmiany które genetycznie mają mały gluten , azotem nawozicie symbolicznie a potem wina  Kapki , u mnie podstawa to Euforia i od tego roku wchodzi Alegoria , obie gluten  wg COBOR     7  a nie jak u innych  3-4-5

• 0
Opublikowano
Dnia 2.10.2024 o 18:08, gałgan napisał:

Ciekawe co na temat obecnych wzrostów analityk ws71 napisze

Jeśli faktycznie wierzysz w trwały wzrost to jesteś oderwany od rzeczywistości, pamiętaj o jednym cały czas w Rosji, Kazachstanie trwają żniwa, a obecne wzrosty , zawdzięczasz jedynie awanturze iransko-izraelskiej która zostanie szybko spacyfikowana przez możnych tego świata, , jak szybko rosło tak szybko spadnie i będzie po staremu czyli 210-220 €, tutaj ktoś napisał o spadku eksportu z Rosji tylko to dotyczy wszystkich gatunków zbóż , na obecną chwilę eksport z Rosji zboża pszenicy jest o 10 % większy jak analogicznym okresie w zeszłym roku ponad 5 mln t miesięcznie 

• 0
Opublikowano

Większy od ruskich i większy jest z ukrainy obecnie o 2-5% i po mimo zwiekszonego eksportu ceny jednak ida w górę i im później tym kontrakty droższe .Ruski zatrzyma eksport 15 lutego , ukraina sie wyprztyka ze zbóż to dopiero wtedy ceny podskoczą . Wcześnie mówiliśmy o spadku zbóż u ruskich na poziomie 10 mln teaz zaczynają ruskie mówić że ogranicza eksport bo maja suszę i zbiory mogą być jeszcze bardziej obcięte .Ukraina(wschodnia) także przez suszę ogranicza zasiewy  tak więc ruletka dopiero będzie się rozkręcać . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

Jeśli faktycznie wierzysz w trwały wzrost to jesteś oderwany od rzeczywistości, pamiętaj o jednym cały czas w Rosji, Kazachstanie trwają żniwa, a obecne wzrosty , zawdzięczasz jedynie awanturze iransko-izraelskiej która zostanie szybko spacyfikowana przez możnych tego świata, , jak szybko rosło tak szybko spadnie i będzie po staremu czyli 210-220 €, tutaj ktoś napisał o spadku eksportu z Rosji tylko to dotyczy wszystkich gatunków zbóż , na obecną chwilę eksport z Rosji zboża pszenicy jest o 10 % większy jak analogicznym okresie w zeszłym roku ponad 5 mln t miesięcznie 

eksport z Rosji jest większy, bo spadła cena ropy naftowej.

jeśli spadek cen ropy będzie trwały, a na to się zanosi, bo Araba Saudyjska zaczyna sprzedawać po niższych cenach i zwiększa wydobycie, to mozliwe jest, że do końca roku Rosja wyprzeda zapasy zboża, aby finansować wojnę i wprowadzi cła eksportowe, aby ludzie nie głodowali. W każdym razie taki jest wydźwięk prognoz, które napędzają obecnie wzrosty na giełdzie. Okazuje się, że hurra optymistyczne prognozy Rosji co do plonów w 2024 roku się nie sprawdziły. W zasdzie teraz w jej interesie jest, aby cena zboża rosła na giełdzie, a w interesie reszty, aby do tego nie doszło, bo wówczas będzie ona skłonna do negocjacji w sprawie zakończenia wojny. Może nie teraz, ale w 2025 roku napewno tak.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, marks50 napisał:

Większy od ruskich i większy jest z ukrainy obecnie o 2-5% i po mimo zwiekszonego eksportu ceny jednak ida w górę i im później tym kontrakty droższe .Ruski zatrzyma eksport 15 lutego , ukraina sie wyprztyka ze zbóż to dopiero wtedy ceny podskoczą . Wcześnie mówiliśmy o spadku zbóż u ruskich na poziomie 10 mln teaz zaczynają ruskie mówić że ogranicza eksport bo maja suszę i zbiory mogą być jeszcze bardziej obcięte .Ukraina(wschodnia) także przez suszę ogranicza zasiewy  tak więc ruletka dopiero będzie się rozkręcać . 

Tutaj mamy sprzeczne informacje, napisałeś Wschodnia Ukraina susza, jednocześnie wczoraj pojawiły się informacje ( wycofujący się żołnierze UA że tyłek uratowały im opady deszczu  i niemożność użycia rosyjskich oddziałów zmechanizowanych) ciekawe kto mówi prawdę?

25 minut temu, jahooo napisał:

eksport z Rosji jest większy, bo spadła cena ropy naftowej.

jeśli spadek cen ropy będzie trwały, a na to się zanosi, bo Araba Saudyjska zaczyna sprzedawać po niższych cenach i zwiększa wydobycie, to mozliwe jest, że do końca roku Rosja wyprzeda zapasy zboża, aby finansować wojnę i wprowadzi cła eksportowe, aby ludzie nie głodowali. W każdym razie taki jest wydźwięk prognoz, które napędzają obecnie wzrosty na giełdzie. Okazuje się, że hurra optymistyczne prognozy Rosji co do plonów w 2024 roku się nie sprawdziły. W zasdzie teraz w jej interesie jest, aby cena zboża rosła na giełdzie, a w interesie reszty, aby do tego nie doszło, bo wówczas będzie ona skłonna do negocjacji w sprawie zakończenia wojny. Może nie teraz, ale w 2025 roku napewno tak.

Cokolwiek w temacie rzeczywistych zbiorów w Rosji będzie wiadomo po 15.10 jak co roku ukażą się końcowe dane dotyczących żniw 2024

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, ws71 napisał:

Cokolwiek w temacie rzeczywistych zbiorów w Rosji będzie wiadomo po 15.10 jak co roku ukażą się końcowe dane dotyczących żniw 2024

Pożywiom, uwidim

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Co to znaczy nigdy nie ma parametrów   ?   ja mam zawsze   !   o parametrach trzeba już myśleć jak się sieje   , wybieracie do siewu odmiany które genetycznie mają mały gluten , azotem nawozicie symbolicznie a potem wina  Kapki , u mnie podstawa to Euforia i od tego roku wchodzi Alegoria , obie gluten  wg COBOR     7  a nie jak u innych  3-4-5

Mi nie chodzi o dobór odmian tylko o próbę pszenicy. Byłem na wiosnę za próbkę zapłaciłem coś ponad 30 zł i wyszło gluten 20.6 białko 10.6 gęstość 69.1. Pojechałem na okolicy skup próba bezpłatna już trochę lepsze parametry, pojechałem do okolicznego młyna próba bezpłatna i parametry zależne od transportu 5 wywiozłem gluten 23.4-24.1 białko 12-12.6 gęstość 73-75. Kolega co był zemną u kapki miał średnie parametry zdecydował się wysłać transport na miejscu brak parametrów i cena 90 zł w dół , teraz po żniwach inny znajomy pojechał do kapki i też nie przeszła parametrów nawrotka do Grabowca i jednak wyszła konsumpcja. Dlatego piszę że daje cenę wyższa niż inni tylko po próbie wyjdzie tam taniej niż na skupie co daje niższą cenę wyjściową.

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

Dzisiaj znajomy sprzedał dwa transporty, pszenica dużo azotu nie dostała bo jemu zawsze brak pieniędzy ( ale ile dał to nie wiem  )   jeden skład poszedł po 950 netto a drugi po 900  ( Jarosław  ) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał:

Niestety, przygody z dostarczaniem do portu mają równiez co, co mają dobry towar, tam po prostu panuje mafia - jak chcesz zawieźć sam, to zawsze towar ci uj...., jak sprzedajesz przez pośredników, którzy płacą odsyp - to cena niższa, ale nigdy nie ma problemu z próbkami. Dziwne może, ale mam takie informacje z pierwszej ręki.

Gucio prawda.  Nie ma reguły. Sprzedawałem do portu pszenicę, żadnych problemów. Sprzedawałem przez pośrednika qq i problemy, bo na jednym aucie dony za wysokie. Znajomy pośrednik wywozi do portu tysiące ton i też reguły nie ma.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Do portu to trzeba mieć parametry na dużym plusie , jak na styku to za duże ryzyko

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Grzesiu90209 napisał:

To stoisz na drugą awizacje i zazwyczaj się udaje wysypać.

Pośrednik za darmo nawrotki nie robi , zrobi potrącenia

• 0
Opublikowano (edytowane)

Auto z parkingu nawet nie wyjeżdża i podstawia się pod próby na drugi dzień. Wiem bo sam tak robiłem. Wiadomo, że to i tak dodatkowy koszt. Ale zazwyczaj nie lecisz z towarem 200 czy 400 km żeby drugi raz na próbę wjechac. Chyba że straszny syf na aucie to nie przejdzie.

Edytowane przez Grzesiu90209
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.