Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dobrze inflacja ja rozumiem trzeba ludzi z bata gnać do roboty żeby nie chomikowali kasy i nie żyli beztrosko... Pytam kuźwa dlaczego pszenica dzisiaj na skupie kosztuje 760 pln to jest urągające... 13 lat temu miałem wybór praca na etacie wtedy około 2000pln wybrałem gospodarstwo teraz zarabia się około 5 tyś a ja dalej przerzucam pszenice po 750 oszukały mnie Ku#wy j#bane.... Powiem tak na zachodzie lepiej  być imigrantem jak  w tej zasranej Polsce polakiem( moze przesadzam) ... popatrzcie na nasz  rząd ....( uprzedzam) byłem za granicą i wiem jak się tam  żyje ....

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, możesz się napastować czarną pastą to dostaniesz i u nas 2000 pln w ramach kolorowej sprawiedliwości. Za 40 lat pracy nawet tyle nie dostaniesz, co do cen to są jakie są, więksi dalej mają kasy pod dostatkiem a mały ani to rozwój ani zarobek.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Chciałem tylko zasugerować dla tych co czują sie Europejczykami że zostaliśmy niewolnikami i to tego najgorszego sortu bo karmią nas swoim syfem z marketów.. nam zakazują produkować np. świnie  i ludzię jeszcze są zadowoleni. Dla polaków liczy się tylko to aby sąsiad miał gorzej i dlatego nie zanosi się żeby było lepiej Oprócz tego żę jemy wszystko co nam dadzą z zachodu to jesteśmy rynkiem zbytu dla tego czego oni chcą się pozbyć.... szkoda gadać trza sprzedawać ojcowizne póki jescze są napaleńcy do płacenia... Jesteśmy i będziemy parobkami zachodu...

• Like 5
  • 0
Opublikowano

Na zachodzie też ziemia drożeje.

Mechanizacja porawia wydajnosc a to ciągnie ceny w dół.

Dobra cena jest zwykle za to na co warunki atmosferyczne nie pozwoliły wyprodukowac.

Pszenica rotex teratyn 760-900 brutto. 

Po zniwach kukurydzy moze cena pojdzie troszke w gorę

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Polska jest pionkiem na szachownicy w rolniczym świecie łatwym do zbicia spójrz na potencjał Rosji i Ukrainy i na statystki jak oni zwiększyli produkcję i jeszcze mają ogromny potencjał do zwiększania.plony za komuny w pgr to było może 1 czy 2 a teraz zbierają po 8 i 10 dlatego wcześniej wszystko było uprawiane bo nadganiali areałem a teraz chemią i nawozami

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, MarekUA napisał:

Chciałem tylko zasugerować dla tych co czują sie Europejczykami że zostaliśmy niewolnikami i to tego najgorszego sortu bo karmią nas swoim syfem z marketów.. nam zakazują produkować np. świnie  i ludzię jeszcze są zadowoleni. Dla polaków liczy się tylko to aby sąsiad miał gorzej i dlatego nie zanosi się żeby było lepiej Oprócz tego żę jemy wszystko co nam dadzą z zachodu to jesteśmy rynkiem zbytu dla tego czego oni chcą się pozbyć.... szkoda gadać trza sprzedawać ojcowizne póki jescze są napaleńcy do płacenia... Jesteśmy i będziemy parobkami zachodu...

Bo kolego podrożał koszt usług, niekoniecznie pracy rolnika. Jeden obsieje 100ha w tydzień, drugi w miesiąc. Jakie to ma finalne znaczenie? I tak siedzi cały rok w domu.

11 godzin temu, Grab12 napisał:

Polska jest pionkiem na szachownicy w rolniczym świecie łatwym do zbicia spójrz na potencjał Rosji i Ukrainy i na statystki jak oni zwiększyli produkcję i jeszcze mają ogromny potencjał do zwiększania.plony za komuny w pgr to było może 1 czy 2 a teraz zbierają po 8 i 10 dlatego wcześniej wszystko było uprawiane bo nadganiali areałem a teraz chemią i nawozami

Nie jesteśmy pionkiem. Tylko tak nam wmawiają.

A my głupie chodzimy i to powtarzamy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Powiem inaczej nie próbujmy konkurować tam gdzie warunki nam nie sprzyjają to tak jakbyś był dobry w sprincie a brał się za podnoszenie ciężarów oni mają czarnoziemy i tanią siłe roboczą plus duże gospodarstwa i efekt skali a my rozdrobnione gospodarstwa i w najlepszym wypadku średnie gleby. na wolnym rynku bez ceł cienko to widzę mogą nawet stosować dumpingowe ceny i co im zrobisz

• 0
Opublikowano (edytowane)

Do października można zgłosić . Ja jeszcze zgłaszałem w sierpniu . Na podstawie tych opini będą debatować w kołchozie .

Link do ankiety;

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14393-Handel-UE-Ukraina-dalsza-wzajemna-liberalizacja-taryf-celnych-na-podstawie-art-29-układu-o-stowarzyszeniu-UE-Ukraina_pl

Z nowości dodam że Francja powoli rusza z protestami , zaczynaja się pojawiać filmiki z nawożenia obornikiem miast . Z tego co czytałem w komentarzach to chodzi o to że UE wycofuje się z postanowień przedwyborczych i powraca do założeń zielonego bezładu . Oczywiście w Polsce o tym sie nie dowiemy bo wszyscy zajęci wojną polsko -polską . w założeniach UE chce regulować CO2 w rolnictwie oczywiście starą metodą jak to mawiał Wojciechowski ile to rolnicy zyskają na zielonym ładzie a jak było też każdy wie. Teraz Ula fon Nogaj także roztacza peany ile to rolnicy zyskają gdy wdrożą rozwiązania CO2 w rolnictwie ale po cichu już sie mówi o odejściu dopłat jakie znamy a zastopięnie dopłatami klimatycznymi i tu uwaga z budżetów krajowych :)  a znając historię dopłat z budżetów Polski to możemy praktycznie zapomnieć o dopłatach .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Dlatego trzeba się temu sprzeciwić . Kto wypełnił ankietę UE o otwarciu rynku UE na ukrainę ???? Pewnie nikt .

Czemu nikt? Ja wypełniłem

Staram tez z ekspertami teoretykami o praktycznych aspektach rozmawiac.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, marks50 napisał:

Do października można zgłosić . Ja jeszcze zgłaszałem w sierpniu . Na podstawie tych opini będą debatować w kołchozie .

Link do ankiety;

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14393-Handel-UE-Ukraina-dalsza-wzajemna-liberalizacja-taryf-celnych-na-podstawie-art-29-układu-o-stowarzyszeniu-UE-Ukraina_pl

Z nowości dodam że Francja powoli rusza z protestami , zaczynaja się pojawiać filmiki z nawożenia obornikiem miast . Z tego co czytałem w komentarzach to chodzi o to że UE wycofuje się z postanowień przedwyborczych i powraca do założeń zielonego bezładu . Oczywiście w Polsce o tym sie nie dowiemy bo wszyscy zajęci wojną polsko -polską . w założeniach UE chce regulować CO2 w rolnictwie oczywiście starą metodą jak to mawiał Wojciechowski ile to rolnicy zyskają na zielonym ładzie a jak było też każdy wie. Teraz Ula fon Nogaj także roztacza peany ile to rolnicy zyskają gdy wdrożą rozwiązania CO2 w rolnictwie ale po cichu już sie mówi o odejściu dopłat jakie znamy a zastopięnie dopłatami klimatycznymi i tu uwaga z budżetów krajowych :)  a znając historię dopłat z budżetów Polski to możemy praktycznie zapomnieć o dopłatach .

Wierzysz w cokolwiek co obiecują politycy 🤣😠 przecież ostatnie protesty,wybory gdzie wyrażono sprzeciw przeciwko polityce firmowanej przez p Urszulę i jej drużynę i co się okazało po demokratycznych wyborach że wszystko jest ok i Urszula może dalej prowadzić unijne rolnictwo ,gospodarkę ku świetlanej przyszłości, gdzie wszyscy będą żyli w pełnej poszanowaniu ekologi i ogólnym dobrobycie, aha w Niemczech wzięli się za jaskółki za ich obecność w obejściu będzie brak możliwości sprzedaży produktów rolnych do niektórych sieci hipermarketów,tak bardzo dbają o zdrowie konsumentów 🤔

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W Holandii juz nowy rząd zawiesza dyrektywę azotanową wartą 24 mld euro. 

W Hiszpanii rolnicy protestują przeciwko nadmiernemu importowi zbóż z Ukrainy.

Jak wszyscy bedziemy siedziec cicho to na pewno nic się nie zmieni,  milczenie traktuja jako zgode.

Rzeczywistosc jest taka, ze rolnictwo staje się jako didatkowe zródło dochodu. Hobby ale w sumie kazdy moze sprzedac/wydzierzawic ziemie i przestac narzekac. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Tylko się cieszyć że nie będą eksportować do Polski szczepionek , tam raczej bardziej zaszkodził ostatni huragan niz strajk eksporterów . Zboża natomiast USA wywozi przez północ a nie przez południe .Nie mniej zawsze amerykanie wykorzystają zamieszanie do spekulacji bo wystarczy że ceny np. zbóż zaczną rosnąć to wtedy się okaże że strajk zakończony porty otwarte i ceny maja pikować :) . Nie mniej wszystko idzie zgodnie z planem że strajki zachodnich ludów wypadają na 2025 rok i coś wygląda na to że przyszły rok będzie ciekawy pod względem wiosny ludów :) .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

A upadłości konsumenckiej słyszałeś?

Samobojstwa to tylko na tle fonansowym?

Spojrz na statystki ilu nastolatkow tak konczy... mam małe dzieci obawa jest.

A co z tymi którzy nabrali kredytów frankowych? Jakos nie bylo fali samobójstw, a ludxie nie byli w stsnie dpłacać odsetek a co dopiero kspitału.

Raczej się boja reakcji otoczenia. Ja nie robie i kupuje na pokaz, zawsze mozna sprzedac jakas maszyne jak brak gotówki .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, slavik80 napisał:

Raczej się boja reakcji otoczenia. Ja nie robie i kupuje na pokaz, zawsze mozna sprzedac jakas maszyne jak brak gotówki .

Pod warunkiem, że będzie komu kupić, wielu ekonomistów wieszczy kryzys jak w latach 30-tych XX wieku

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Pod warunkiem, że będzie komu kupić, wielu ekonomistów wieszczy kryzys jak w latach 30-tych XX wieku

Jeżeli taki kryzys nie nastąpi, to kto normalny zgodzi się na elektroniczny pieniądz z datą ważności? ;)   Obecna sytuacja jest wyreżyserowana od A do Z i  pytanie brzmi, kiedy to wszystko runie...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

No właśnie wszyscy narzekają a nie idzie dokupić ziemi bo kolejka. Co do pszenicy nie wiem czy ukraińska to problem. Statek w porcie a nie bardzo czym załadować albo nie ma albo nie sprzedawana a cena nie wzrasta ..... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.