Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Towaru jest za dużo na świcie można grymasić .

Czasy stale rosnących cen zbóż i innych towarów rolnych wydają się dobiegać końca, przynajmniej na razie. Chiny widzą zatem możliwość, by kupić pszenicę lub kukurydzę taniej.  Zrobią zapasu na 2 lata i nadwyżka pszenicy będzie zalegać  tak jak w Polsce bo jest za droga .

- Ta falowa rezygnacja z dostaw zbóż pokazuje, że Chiny chcą pozyskać te surowce taniej  - powiedział Ben Buckner, główny analityk ds. zbóż w AgResource w wywiadzie dla Bloomberga.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Chiny odwołały kolejną partię dostaw amerykańskiej pszenicy . Pytanie czy może coś  uratować    te spadki chyba nie Chiny mają dobry wywiad gospodarczy                   https://www.agrofoto.pl/fakty/swiat/chiny-zerwaly-kolejny-kontrakt-na-dostawy-zboza-tym-razem-z-usa,144565.html

Po prostu ciągną z Rosji za jeszcze mniejsze pieniądze, w zamian Rosji dostarczają całą elektronikę potrzebna zakładom zbrojeniowym . Różne są podawane dane ale na Syberii leży ponoć 5-6 mln t zbóż jeszcze że zbiorów z 2022 r

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, lolq1660 napisał:

na porcie zajeba#li mi 70zl z tony bo brakowało te pol procenta, a że reszta była ponad normę to mało ważne

Bez urazy, nie "za***ali mi" tylko połaszczyłeś się na kasę dokładnie wiedząc, że twój towar nie spełnia parametrów z umowy. Trzeba było pisać papier na 13,5 białka i " by nie za***ali". Pretensje tylko do siebie.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, ws71 napisał:

Po prostu ciągną z Rosji za jeszcze mniejsze pieniądze, w zamian Rosji dostarczają całą elektronikę potrzebna zakładom zbrojeniowym . Różne są podawane dane ale na Syberii leży ponoć 5-6 mln t zbóż jeszcze że zbiorów z 2022 r

Ty może jesteś jakimś analitykiem, albo z miłości do świń i tańszej pszenicy potrafisz tworzyć z rękawa argumenty za niskimi cenami. 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, jacek1296 napisał:

Bez urazy, nie "za***ali mi" tylko połaszczyłeś się na kasę dokładnie wiedząc, że twój towar nie spełnia parametrów z umowy. Trzeba było pisać papier na 13,5 białka i " by nie za***ali". Pretensje tylko do siebie.

Nie do końca to tak wygląda zawsze na porcie wychodzą jakiś kwiatki,co najdziwniejsze nigdy nie wyszły lepsze parametry w porcie jak w miejscu załadunku ,ciekawe dlaczego? U nas szło ostatnio 5 samochodów ta samą pryzma , 3 miały faktycznie wyniki zgodne z pobranymi na miejscu załadunku, 2 pozostałe dużo gorsze i wróciły gość od pobieranie próbek jest przeszkolonym  i posiadający odpowiednie papiery, próbki były badane w akredytowanym laboratorium, rozpętała się dzika awantura ,firma z portu wróciła koszty transportu,tłumacząc się pomyłką w próbkach pobranego ziarna

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Doskonale wiem, co się w porcie wyprawia. Chodzi mi tylko o to, że kolega powyżej doskonale wiedział jaki ma towar, a mimo to podpisał papier z wyższymi parametrami i teraz pretensje do odbiorcy, bo obciął cenę.

• 0
Opublikowano
Dnia 14.04.2024 o 11:17, miwigos napisał:

To jakie on ilości bierze samochodwe , czy na przyczepke samochodową -pasatem😄

20 samochodów ode mnie ma wźąść a głuwnie wozi na port jednym samochodem, już zostały dwa.

Dnia 15.04.2024 o 10:10, małoroly2018 napisał:

fakture wypisuje? w razie jakiś dopłat jesteś do tyłu

Ja wystawiam bo jestem na VAT, a on ma zarejestrowany skup.

• 0
Opublikowano

Co wy sie tm Chinami martwicie ,popatrzcie na prognozę pogody dla Europy na dwa tygodnie do przodu , to dopiero będzie problem . Co nie pod osłonami to polegnie . Najgorzej bedzie z rzepakiem bo kwitnie a przymrozki załatwia go ewidentnie .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Tak żle nie będzie, gdzie Ty widzisz tak tragicznie , raczej do -2, góra -3

• 0
Opublikowano
49 minut temu, miwigos napisał:

Tak żle nie będzie, gdzie Ty widzisz tak tragicznie , raczej do -2, góra -3

Tylko to jest podane w standardzie 2m na ziemia,czyli na poziomie 1m i niżej bedzie co najmniej ok -5 i sama długość dzialania tej temperatury dla mojej miejscowosci ujemna temerature juz prognozuje sie od 23 do 7 rano a to juz nie jest przymrozek tylko zwyczajny mróz , jezeli to sie sprawdzi to rzepak i jeczmien jary na pewno dostanie strzała

• 0
Opublikowano

Mówię o Europie i to nie w Austrii w górach ale od Hiszpani po Polskę , nad ranem u niemca do -6 w Polsce to koło Łodzi -4 -6 nad ranem ale są to prognozy to może być różnie nie mniej skalowo przymrozki obejmuja całą Polskę i to praktycznie do maja , na dodatek nie jest to chwilowy jednodniowy przymrozek a powtarzany cyklicznie dla róznych regionów . Dziwne jest to że nie dotyczy to ukrainy 

• Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Ważne że na zachód od nas, może się uda, buraki najszybciej ucierpią

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Aroo22 napisał:

Kapka Tarnogród LBL podwyżka na 850 netto za konsumpcję o najwyższych parametrach. 

Cena na wschodzie lepsza niż na zachodzie a takie było narzekanie więc ja już nie wiem o co chodzi 

• 0
Opublikowano (edytowane)

To młyn. Przy sprzedaży lekko 100zl za parametry potrącić mogą bez problemu. Albo odesłać do domu jak coś brakuje. Paszowa jeszcze niedawno poniżej 600 netto w okolicy. Obecnie nie wiem bo swoja pszenica sprzedana we wrześniu i nie orientuje się, a od Kapki sms przyszedł. 

Dla porównania Zamojskie Zakłady Zbożowe cena bez zmian od lutego. 

Screenshot_20240417_143544_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Aroo22
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Cena na wschodzie lepsza niż na zachodzie a takie było narzekanie więc ja już nie wiem o co chodzi 

Przyjedz zobaczysz jak jest na tym wschodzie łatwo sprzedać. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Na razie żadnych konkretów żadnego projektu na stronie ministerstwa nie ma także poczekamy jeszcze trochę na projekt ,potem konsultacje społeczne , naniesienie zmian ,zgoda UE ,itp. - o ile wogóle prowadzone są prace nad tym

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

A co Ci to zmieni , jak dadzą ci kase to zagłosujesz na nich, wątpie, nigdy na nich nie gosowałem i nie zagłosuje, pamiętam ile złego narobili , obecnie nic nie robią z tego co obiecywali , zajmuja sie tym co nieistotne ,np. aborcja , tabletka, nie potrafia embargo zrobić na zboże , rzepak, cukier

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Ogarnijcie się janusze  !!!! pis organizuje protesty przeciw zielonemy ładowi który sam wymyślił hahahha i  chce zamknąć granice na produkty rolne , którą sam otworzył   i spierdolił rynek na kilka lat , a teraz  barankom każe koczować na drogach i latać z gnojówką w butelkach po urzędach  hahah  

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v